Αρχική > βιβλία > Απολογισμός: Το 2016 για τις Εκδόσεις Πατάκη

Απολογισμός: Το 2016 για τις Εκδόσεις Πατάκη

Fragonard, The Reader.jpg

Fragonard, The Reader

 

 

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μοιραζόμαστε μαζί σας έναν απολογισμό του έτους που πέρασε: Πώς διαμορφώθηκε η εκδοτική μας παραγωγή σε αριθμούς; Ποια ήταν τα βιβλία που ξεχώρισαν; Ποια σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν το 2016;

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα μας —και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ειδικότερα ο κλάδος του βιβλίου στην Ελλάδα— στις Εκδόσεις Πατάκη κλείσαμε το 2016 με απολογισμό 339 νέους τίτλους έντυπων βιβλίων και 108 τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων. Τα όποια θετικά αποτελέσματα της χρονιάς οφείλονται όχι μόνο στη δική μας συστηματική προσπάθεια, αλλά και στους ίδιους τους αναγνώστες, που φαίνεται ότι εκτιμούν και ανταμείβουν το ποιοτικό βιβλίο.

Η εκδοτική μας παραγωγή σε αριθμούς

 • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 79 τίτλοι [Ελληνική λογοτεχνία: 30 | Ξένη λογοτεχνία: 34 | Λογοτεχνικά δοκίμια: 15]
 • ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: 7 τίτλοι
 • ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: 2 τίτλοι
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: 5 τίτλοι
 • ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 22 τίτλοι
 • ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 2 τίτλοι
 • ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ – ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: 14 τίτλοι
 • ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ: 156 τίτλοι [Βιβλία από χαρτόνι: 20 | Βιβλία με κινούμενα μέρη: 2 | Παιδικά βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων: 43 | Παιδική – νεανική λογοτεχνία: 79 | Μυθολογία: 5 | Κόμικς: 1 | Παιδική λογοτεχνία στην αγγλική γλώσσα: 2 | Βιβλία για τα Χριστούγεννα: 3 | Βιβλία για το Πάσχα: 1]
 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 33 [Ελληνόγλωσση εκπαίδευση: 27 | Ξενόγλωσση εκπαίδευση: 4 | Βιβλία για εκπαιδευτικούς: 2]
 • ΛΕΞΙΚΑ: 2 τίτλοι
 • ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: 4 τίτλοι
 • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ: 13 τίτλοι

E-books

 • ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 42 τίτλοι [Ελληνική λογοτεχνία: 16 | Ξένη λογοτεχνία: 18 | Λογοτεχνικά δοκίμια: 8]
 • ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: 6 τίτλοι
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: 5 τίτλοι
 • ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 9 τίτλοι
 • ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 1 τίτλος
 • ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ: 5 τίτλοι
 • ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ: 21 τίτλοι
 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 19 τίτλοι

Βιβλία που ξεχώρισαν

Παιδικά

Ο πολλαπλασιασμός των τίτλων των βιβλίων μας για παιδιά και νέους έγινε με σεβασμό στους νεαρούς αναγνώστες και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ηλικίας. Για τα μικρότερα παιδιά, αξίζει να σημειωθούν οι τέσσερις νέοι τίτλοι της σειράς «Γνωρίζω τους ήχους του κόσμου» —Τα μουσικά όργανα, Τα μουσικά όργανα του κόσμου, Στην εξοχή, Η φύση-, που διδάσκουν στους μικρούς μας φίλους με κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο να αναγνωρίζουν διαφορετικούς ήχους και τα φαινόμενα που τους παράγουν. Οι Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης συστηματικά, υποστηρίζοντας τις αντίστοιχες οργανώσεις, έργα που εισάγουν παιδιά προσχολικής ή πρωτοσχολικής ηλικίας σε σημαντικά κοινωνικά θέματα· χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Ο Χταπόδιος Σέιφ και οι Τρεις Θαλασσοφύλακες για το Safe Water Sports ή το βιβλίο ΔΙΝΩΣΑΥΡΟΣ, βιβλίο 1: Πετάει το φαγητό των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Αλεξάνδρας Κ* για τη ΜΚΟ Μπορούμε. Τέλος, ανάμεσα στα βιβλία που κυκλοφόρησαν, επελέγησαν τίτλοι που φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία και τη μυθολογία του τόπου μας, όπως η σειρά «Επικά» της Σοφίας Ζαραμπούκα, η οποία εκδίδεται στα ελληνικά και στα αγγλικά, ή το κόμικ με τίτλο Στη μάχη των Θερμοπυλών σε κείμενα της Κατερίνας Σέρβη και εικόνες του Θανάση Πέτρου.

Στην κατηγορία «Εικονογραφημένα βιβλία», υποδεχθήκαμε τον συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ και το βιβλίο του Πιθανότητες σε εικόνες της Ντανιέλας Σταματιάδη. Άλλοι σημαντικοί τίτλοι εικονογραφημένων βιβλίων που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια του 2016 ήταν: το Όλοι βλέπουμε την ίδια γάτα του Γουένζελ Μπρένταν, το δίγλωσσο Παιδικά όνειρα – Children’s dreams της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή σε εικόνες της Ντανιέλας Σταματιάδη, Η μαρμελαδού της Αλεξάνδρας Μητσιάλη σε εικόνες της Βάσως Ψαράκη, το Δεν έκανα τα μαθήματά μου γιατί… του Νταβίντε Καλί σε εικονογράφηση του Μπενζαμέν Σο, Το κουμπί της αγάπης και ο πρίγκιπας που δεν είναι πια μικρός του Βαγγέλη Ηλιόπουλου σε εικόνες της Κέλλυς Ματαθία Κόβο, το Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… της Αργυρώς Πιπίνη σε εικόνες της Ίριδας Σαμαρτζή, Το ταξίδι της Φραντσέσκα Σάννα, Το αγόρι με τη βαλίτσα της Ξένιας Καλογεροπούλου (βασισμένο στο έργο του Μάικ Κένι) σε εικόνες του Βασίλη Σελιμά και η Καθαρίστρια Χάος της Κατερίνας Κρις. Δε θα πρέπει τέλος να παραλείψουμε την τρυφερή ιστορία της Μάνιας Καπλάνογλου σε εικόνες του Gulliano Ferri Η μαμά μου κι εγώ, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο ταυτόχρονα σε τέσσερις γλώσσες, από τις Εκδόσεις Πατάκη στην Ελλάδα και τις εκδόσεις Μinedition στη διεθνή αγορά.

Στα εκδοτικά ορόσημα της παιδικής λογοτεχνίας για το 2016 θα πρέπει ακόμα να αναφερθούν: Η ολοκλήρωση της «σχολικής» τριλογίας της Σοφίας Μαντουβάλου στη Συλλογή Περιστέρια με την έκδοση του βιβλίου Το φάντασμα του μαυροπίνακα – με αφορμή την ολοκλήρωσή της πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 εκδήλωση για εκπαιδευτικούς με θέμα «Δάσκαλοι με όνειρα στα μάτια. Καινοτομία και δημοκρατία στο σχολείο»∙ το μυθιστόρημα Στα μονοπάτια της νιότης της Λίτσας Ψαραύτη, μιας δημιουργού που ανακηρύσσεται φέτος «Γυναίκα της χρονιάς» στην κατηγόρια «Συγγραφέας» στα βραβεία «Γυναίκες της χρονιάς» της Madame Figaro∙ και το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ Κορνήλιος Κρικ, σκίουρος ντετέκτιβ. Όλες οι ιστορίες, που περιλαμβάνει τέσσερις βραβευμένες περιπέτειες του συναρπαστικού πρωταγωνιστή, για πρώτη φορά μαζί σ’ ένα βιβλίο.

Εφηβικά και φαντασίας

Οι Εκδόσεις Πατάκη δίνουν επίσης μεγάλη προσοχή στις αναγνωστικές απαιτήσεις των εφήβων, επιλέγοντας τίτλους γεμάτους ευαισθησία και αισιοδοξία, που μπορούν να δώσουν κατευθύνσεις και να λύσουν απορίες στη δύσκολη αυτή ηλικία, αλλά και συναρπαστικές ιστορίες που κατορθώνουν να τραβήξουν την προσοχή. Το 2016 ο κατάλογός μας εμπλουτίστηκε με βιβλία φαντασίας —ανάμεσά τους το εκπληκτικό Παπούτσια με φτερά της Μαρίας Παπαγιάννη και Το κορίτσι με το ξύλινο σπαθί του Σπύρου Γιαννακόπουλου—, βιβλία ελληνικής και ξένης εφηβικής λογοτεχνίας —ξεχώρισαν ο Υπέροχος κόσμος του Φίλιππου Μανδηλαρά, οι Ξυπόλυτοι ήρωες της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, Το φιλί της λύκαινας της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου και η Στάργκερλ του Τζέρρυ Σπινέλλι—, καθώς και χιουμοριστικά βιβλία, όπως η νέα σειρά «Οι κουρσάροι Τζόλλυ-Ρότζερς» του Τζόννυ Νταντλ. Κυκλοφόρησαν ακόμα σημαντικά cross over μυθιστορήματα, όπως το Όλα τα φωτεινά μέρη της Τζέννιφερ Νίβεν, το Θα σου χαρίσω των ήλιο του Τζάντυ Νέλσον και το νέο βιβλίο του Μάνου Κοντολέων με τίτλο Αμαρτωλή πόλη.

Η μεγάλη φροντίδα που δείχνουν οι Εκδόσεις Πατάκη στους έφηβους αναγνώστες τους γίνεται εμφανής και από τον καθιερωμένο πλέον «Μήνα Εφηβείας», που διοργανώθηκε το 2016 για έκτη συνεχή χρονιά και που, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις, προσπαθεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον των νέων για τη λογοτεχνία, την τέχνη, την επιστήμη, την επιχειρηματικότητα, την παράδοση και την τεχνολογία. Ο Μήνας Εφηβείας 2016 κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο με τον ερχομό της διεθνώς αναγνωρισμένης πρωτευοντολόγου, ανθρωπολόγου και Πρέσβειρας Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών δρος Τζέην Γκούντολ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, λίγο μετά την κυκλοφορία των βιβλίων της Οι νεαροί χιμπαντζήδες του Γκόμπε και Ο αετός και ο τρυποκάρυδος. Τέλος, το 2016 διοργανώθηκε η καμπάνια #BooksAreDangerous αποκλειστικά για το εφηβικό βιβλίο, η οποία θα έχει συνέχεια και φέτος. Δείτε τα βίντεο της καμπάνιας ΕΔΩ.

Ελληνική πεζογραφία

Κατά τη διάρκεια του 2016 κυκλοφόρησαν επίσης από τις Εκδόσεις Πατάκη έργα ελληνικής πεζογραφίας από ορισμένους από τους πιο αναγνωρισμένους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς. Ανάμεσά τους τα βιβλία Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά, Νεοελληνική Μυθολογία και Μικρό χρονικό τρέλας του Αύγουστου Κορτώ∙ το βιβλίο της Μάρως Δούκα με τίτλο Tίποτα δε χαρίζεται∙ η συλλογή διηγημάτων του Αχιλλέα Κυριακίδη με τίτλο Τεχνητές αναπνοές κι άλλα πεζά της πόλεως∙ το τελευταίο βιβλίο της Βούλας Μάστορη Στη χώρα των θαυμάτων∙ το μυθιστόρημα Υπουργός νύχτας του Γιώργου Σκαμπαρδώνη∙ το βιβλίο της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου Τα μονοπάτια του αγγέλου μου. Τα φιλντισένια μονοπάτια της ζωής μου∙ το νέο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου με τίτλο Αστραφτερά πεδία∙ το Νεαρό άσπρο ελάφι, ένα μυθιστόρημα από τον πολυβραβευμένο Χρήστο Χωμενίδη∙ το Κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ, όπου ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός σκιαγραφεί με αριστοτεχνικό τρόπο την προσωπικότητα του ανθρώπου που έμελλε να αφήσει την αιμοσταγή σφραγίδα του στον 20ο αιώνα∙ η νουβέλα του Μισέλ Φάις Lady Cortisol∙ το Μπεθ. Ένα κυλιόμενο αρχείο για τον Μπόρχες του Δημήτρη Καλοκύρη, το πρώτο βιβλίο που έχει γραφτεί για τον Μπόρχες στα ελληνικά∙ το αστυνομικό μυθιστόρημα του Πέτρου Μαρτινίδη 17 ώρες∙ το βιβλίο-σταθμός του Μένη Κουμανταρέα Βιοτεχνία υαλικών∙ το έργο του Νίκου-Αδάμ Βουδούρη με τίτλο Καϊάφας∙ το μυθιστορήμα Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ της Έλενας Χουζούρη και το Όταν σου έδειξα τον ήχο του κόσμου, το συναρπαστικό έργο της Έλενης Τορόση∙ το Ωστικό κύμα του Νίκου Δαββέτα —ένα μυθιστόρημα που φέρνει την ισλαμική τρομοκρατία στην Ελλάδα—, και το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη με τίτλο Δύο μόνο δάκρυα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η επανέκδοση του βιβλίου Άπαντα τα ποιητικά του Μενέλαου Λουντέμη, για πρώτη φορά σε μονοτονικό.

Ξένη πεζογραφία

Στην ξένη λογοτεχνία ξεχώρισαν τα αστυνομικά μυθιστορήματα Η φωλιά της οχιάς και Πυραμίδα από λάσπη του Αντρέα Καμιλλέρι, Ο κολυμβητής του Γιουακίμ Ζάντερ, Οι καιροί των παγετώνων της Φρεντ Βαργκάς, Η φάρμα του Τομ Ρομπ Σμιθ, συγγραφέα του θρίλερ Παιδί 44, και Ο νόμος της νύχτας του Ντέννις Λεχέιν, μυθιστόρημα το οποίο μεταφέρθηκε πρόσφατα και στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του Μπεν Άφλεκ. Η Ημέρα Ανεξαρτησίας του κορυφαίου Αμερικάνου συγγραφέα Ρίτσαρντ Φορντ, όπως και το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Άντονυ Ντορ με τίτλο Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές και αγαπήθηκαν αμέσως από το κοινό.

Οι Εκδόσεις Πατάκη έφεραν επίσης κοντά στους Έλληνες αναγνώστες τα βιβλία Η υπέροχη φίλη μου και Το νέο όνομα της Έλενα Φερράντε, τα δύο πρώτα μέρη της «Τετραλογίας της Νάπολης», η οποία έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο. Το δύο επόμενα βιβλία αναμένεται να κυκλοφορήσουν εντός του 2017. Ανάμεσα στα υπόλοιπα έργα ξένης λογοτεχνίας που ξεχώρισαν ήταν: Το βιβλίο των Μπάλτιμορ του Ζοέλ Ντικέρ, Η δολοφονία του Πυθαγόρα του Μάρκος Τσικότ, το Οτέλ Κονσταντίνιγε του Τούρκου συγγραφέα και συνθέτη Ζουλφί Λιβανελί και το μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Κάρκιτ με τίτλο Ο γλωσσολόγος ήταν σχεδόν τέλειος. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούν οι αριστουργηματικές κομεντί Αστείο κορίτσι του Νικ Χόρνμπυ και Μικρή ερωτική ιστορία του Ζιλ Λεγκαρντινιέ, ένα μυθιστόρημα που ξεπέρασε στη Γαλλία τα 3.000.000 αντίτυπα και μεταφράζεται σε 18 γλώσσες.

Δοκίμια

Οι Εκδόσεις Πατάκη διακρίνονται τα τελευταία χρόνια στην έκδοση σπουδαίων λογοτεχνικών δοκιμίων και το 2016 δεν αποτέλεσε εξαίρεση: Από το έργο Για τον εθνικισμό και άλλα δοκίμια του Τζορτζ Όργουελ (σε μετάφραση του Ανδρέα Παππά) — έναν συγγραφέα που οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις τον τελευταίων μηνών φαίνεται να έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο των αναγνωστικών προτιμήσεων— μέχρι την ανθολόγηση της Αγαθής Δημητρούκα Χίλιες ερωτικές στιγμές στο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, από το Μικρό εγχειρίδιο ορθολογισμού (και ανορθολογισμού) του Νίκου Δήμου μέχρι το συλλογικό έργο Δεκαοχτώ κείμενα για τον Γιάννη Μαρή και από το Βιβλίο- «Με λένε Βιβλίο και θα σου πω την ιστορία της ζωής μου…» του Τζον Έιγκαρντ στο Τέλος του κόκκινου ανθρώπου της βραβευμένης με Νόμπελ Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (μετάφραση: Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου). Σημαντικές εκδόσεις ήταν επίσης Το θάρρος που κοιμάται του καθηγητή Βασίλη Καραποστόλη, Το βιβλίο των φανταστικών όντων του Χόρχε Λουίς Μπόρχες και το βιβλίο του Δημήτρη Δασκαλόπουλου Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει στο αριστούργημα Περί λόγου, τέχνης και ζωής (μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος), το οποίο περιλαμβάνει είκοσι οκτώ από τα πάνω από εκατόν τριάντα δοκίµια που έγραψε ο Τζορτζ Στάινερ για το περιοδικό The NewYorker.

Στα δοκίμια ξεχωρίζουν ακόμα ο συγκινητικός οδηγός ζωής του Ματ Χέιγκ Λόγοι για να μείνεις ζωντανός, όπου ο συγγραφέας μιλάει για όλα τα σημαντικά που υπήρχαν στη ζωή του και τελικά τον έσωσαν από την κατάθλιψη, Το άλλο μου ολόκληρο της Τασούλας Επτακοίλη, ένα βιβλίο που εστιάζει στην απώλεια, το έργο της Άρτεμις Σκουμπουρδή Μοναστηράκι-Πλάκα. Οι γειτονιές των θεών, Το ζεϊμπέκικο του νικητή του Κ.Κ. Χαρδαβέλλα, που περιγράφει τη μάχη του Κώστα Χαρδαβέλλα με τον καρκίνο μέσα από τα μάτια του γιου του, και το Bob Dylan. 100 τραγούδια του Βύρωνα Κριτζά, το οποίο αποκαλύπτει την ιστορία και τη σημασία πίσω από διάσημα κομμάτια του —πλέον βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας— τραγουδοποιού. Κυκλοφόρησε ακόμα το WOW (V for V), το πρώτο ελληνικό πολιτικό κόμικ, το οποίο είναι διαθέσιμο και στα αγγλικά σε μορφή e-book. Στα δοκίμια που ασχολούνται με την οικονομική και πολιτική επικαιρότητα επισημαίνουμε την ανάλυση του Γιάνη Βαρουφάκη Η αρπαγή της Ευρώπης. Οι ρίζες της καταστροφικής διαχείρισης μιας αναπόφευκτης κρίσης, ένα βιβλίο που κατέκτησε την πρώτη θέση της λίστας των μπεστ σέλερ των Sunday Times, και την εμπεριστατωμένη και επίκαιρη διλογία του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, που αποτελείται από τα βιβλία Η ισλαμική τρομοκρατία και Η εισβολή των αμάχων.

Επιστημονικά βιβλία

Κατά τη διάρκεια του 2016 οι επιτυχημένες επιστημονικές σειρές των Εκδόσεων Πατάκη εμπλουτίστηκαν με νέους τίτλους: Στη σειρά «Μεταστροφές» κυκλοφόρησε το βιβλίο Πασκαλιανοί διαλογισμοί του Pierre Bourdieu (μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου), στη σειρά «Κόσμος» το βιβλίο του Άδωνη Βία και Ισλάμ (μετάφραση: Ανδρέας Παππάς) και στη σειρά «Ερωτήματα» η Σύντομη πραγματεία περί συνωμοσιολογίας του Pierre-André Taguieff (μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου). Στα σημαντικότερα βιβλία Θεωρητικών Επιστημών συγκατελέγονται επίσης: Οι οικονομικοί μας μύθοι του Éloi Laurent (μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου), Το αίνιγμα του Παρθενώνα της Joan Breton Connelly (μετάφραση: Κατερίνα Σέρβη), η Ιστορία της αρχαίας Εγγύς Ανατολής του Marc Van De Mieroop (μετάφραση: Κωνσταντίνος Κοπανιάς), το 1940: Οι τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου και Η ωραιότερη ιστορία της φιλοσοφίας του Luc Ferry (μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου). Στα βιβλία Θετικών Επιστήμών διακρίθηκε το διεθνές μπεστ σέλερ του ιταλού Carlo Rovelli Επτά σύντομα μαθήματα Φυσικής.

Πρακτικοί οδηγοί

Τέλος, στην κατηγορία «Πρακτικοί οδηγοί» αξίζει να αναφέρουμε δύο βιβλία που ασχολούνται με την υγεία, μια θεματολογία που δε λαμβάνει συνήθως μεγάλη δημοσιότητα, αλλά μας αφορά άμεσα όλους: Το βιβλίο της Giulia Enders Η κρυφή γοητεία του εντέρου: Στα άδυτα του πιο παρεξηγημένου οργάνου του ανθρώπινου σώματος και το Γυναίκα & HPV: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε του Αλέξανδρου E. Μορτάκη. Επιπλέον, το αναγνωστικό κοινό αγάπησε ιδιαίτερα το διεθνές μπεστ σέλερ Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν & να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν των Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις –σύντομα θα κυκλοφορήσει το αντίστοιχο βιβλίο για εφήβους.

Διαβάστε ΕΔΩ ανά κατηγορία όλους τους τίτλους που κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Πατάκη εντός του 2016.

Μεγάλο Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας

των Εκδόσεων Πατάκη (ΜΛΝΕΓΠ)

Πριν από 20 χρόνια ο Στέφανος Πατάκης, φιλόλογος και ιδρυτής του ομώνυμου εκδοτικού οίκου, αποφάσισε να ξεκινήσει τη συγγραφή ενός λεξικού της ελληνικής γλώσσας. Σήμερα το λεξικό αυτό αριθμεί περίπου 72.000 λήμματα που έχει διαμορφώσει ο ίδιος και η ομάδα των 150 επιστημονικών συνεργατών που τον πλαισιώνει. Κατά τη διάρκεια του 2016 το Μεγάλο Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας των Εκδόσεων Πατάκη, το οποίο είναι ήδη υπερεπταπλάσιο του μεγαλύτερου λεξικού νεοελληνικής γλώσσας που κυκλοφορεί σήμερα, έγινε για πρώτη φορά προσβάσιμο διαδικτυακά.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΜΛΝΕΓΠ δημιουργείται καταρχάς σε ηλεκτρονική βάση με σκοπό να λειτουργήσει πρώτα συνδρομητικά.

Οι Εκδόσεις Πατάκη δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να συνδεθεί δωρεάν με τη βάση αυτή για ένα χρονικό διάστημα. Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει πρόσβαση χωρίς χρέωση για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να υποβάλει αίτημα στο http://lexicon-neohel.patakis.gr/interest. Ήδη 691 φίλες και φίλοι συνδρομητές έχουν συνδεθεί με τη βάση μας, ενώ πολλοί από αυτούς επικοινωνούν μαζί μας ανταλλάσσοντας απόψεις για τα γλωσσικά θέματα.

Διαβάστε ΕΔΩ μια συνέντευξη του κ. Στέφανου Πατάκη για το Μεγάλο Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας των Εκδόσεων Πατάκη στην εφημερίδα Καθημερινή.

Οδυνηρές απώλειες

Σε μια ανασκόπηση του 2016 για τις Εκδόσεις Πατάκη δε

θα πρέπει να λείπει μια αναφορά στους ανθρώπους εκείνους που αποτέλεσαν μέλη της ευρύτερης εκδοτικής μας οικογένειας και έφυγαν από τη ζωή. Το 2016 αποχαιρετήσαμε τον Δημήτρη Μαρωνίτη, τη Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, τον Παντελή Καλιότσο και τη Βούλα Μάστορη, συγγραφείς και ανθρώπους των γραμμάτων που έχουν σημαδέψει —ταυτόχρονα— την προσωπική ιστορία του καθενός από εμάς, αλλά και την πνευματική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Αντίο, λοιπόν, και θα σας συναντήσουμε ξανά μέσα στα βιβλία σας.

Βραβεία

Το 2016 ήταν μια χρονιά που βιβλία μας τιμήθηκαν με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της χώρας. Στα Κρατικά Βραβεία διακρίθηκαν ο Χρήστος Χωμενίδης για το μυθιστόρημα Νίκη, ο Χρίστος Κυθρεώτης για τη συλλογή διηγημάτων Μια χαρά και η Ελένη Κατσαμά για το βιβλίο Γορίλλας στο φεγγάρι.

Η Κωνσταντία Σωτηρίου βραβεύτηκε με το The Athens Prize for Literature, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο η Κοινωνία των (δε) κάτων, για το μυθιστόρημά της Η Αϊσέ πάει διακοπές. Οι αναγνώστες τίμησαν το βιβλίο Γράμμα στον Κωστή της διαχρονικής Ξένιας Καλογεροπούλου με το Βραβείο Public στην κατηγορία «Δοκίμιο, Μελέτη, Βιογραφία, Μαρτυρία» και του Βασίλη Καλλίδη Άθενς σπεσιάλ 2-Λε τουρ με το Βραβείο Public στην κατηγορία «Ευ ζην». Στα Βραβεία του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης το Μια ανάσα μόνο του Πολυχρόνη Κουτσάκη, το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας που ολοκληρώθηκε το 2016 με το Δεν είσαι εδώ, διακρίθηκε στην κατηγορία «Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους», ενώ το Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής της Γεωργίας Γαλανοπούλου σε εικονογράφηση του Βαγγέλη Παυλίδη στην κατηγορία «Παιδικό βιβλίο με εικονογράφηση».

Το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την εικονογράφηση απέσπασε Η μυστική συνταγή της Έλλης της συγγραφέα Μαρίας Παπαγιάννη και του εικονογράφου Θανάση Δήμου, το Βραβείο γνώσεων το Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται; Μάθε κι εσύ να αναγνωρίζεις, να αντιστέκεσαι και να αντιδράς στον σχολικό εκφοβισμό του Βαγγέλη Ηλιόπουλου σε εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Καπανίδου και το βιβλίο Η γη της Λόρνας του Σταμάτη Κεσόγλου διακρίθηκε στην κατηγορία εκτενούς αφηγήματος για παιδιά μεγάλων τάξεων δημοτικού και γυμνασίου.

Σε διεθνές επίπεδο, το πολιτικό παραμύθι-παραβολή της Μαρίας Παπαγιάννη σε εικονογράφηση της Έφης Λαδά Είχε απ’ όλα και είχε πολλά συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο «White Ravens 2016» της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου.

 

Στους δύσκολους καιρούς μας  και για έναν βιβλιοφάγο,
η προαγωγή της βιβλιοφιλίας και της φιλαναγνωσίας
είναι πρώτο καθήκον και μέγιστη υποχρέωση.

Δημοσιεύουμε σήμερα τον απολογισμό των Εκδόσεων Πατάκη,
που μας απεστάλη και ελπίζουμε να υπάρξουν
και άλλοι εκδότες με παρόμοια πρωτοβουλία για να συνεχίσουμε

Νίκος Τσούλιας 

Delphin Enjolras, Coucouron

Κατηγορίες:βιβλία Ετικέτες: ,
 1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: