Αρχική > εκπαίδευση > Η Μαθητεία στο άρμα της υποβάθμισης και της προχειρότητας

Η Μαθητεία στο άρμα της υποβάθμισης και της προχειρότητας

Pierre-Auguste Renoir,  Two Girls Reading

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ)

      Το υπουργείο Παιδείας με συστηματικό τρόπο υποβαθμίζει την εκπαίδευση. Ακόμα και στα λειτουργικά ζητήματα κινείται με πρωτόγνωρη προχειρότητα και με περισσή ασχετοσύνη. Καταργεί ουσιαστικά την Επαγγελματική εκπαίδευση μέσα από την πρότασή του για Ενιαίο Λύκειο, γι’ αυτό και στο μεταβατικό στάδιο την υπονομεύει συστηματικά. Θύμα αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής είναι και η μαθητεία.

      Με βάση ψηφισμένο νόμο της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί, από τη φετινή χρονιά, ο θεσμός της μαθητείας για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Ο σχεδιασμός μιλούσε για έναρξη τον Φεβρουάριο του 2017 και έτσι βγήκε το ΦΕΚ 462/8/12-1-2017 που καθόριζε τις θέσεις μαθητείας σε φορείς του δημοσίου (δήμους, νοσοκομεία κ.λπ.). Το συγκεκριμένο ΦΕΚ αποδείχτηκε τελείως λανθασμένο (οι αποφάσεις Δ.Σ. νοσοκομείων δεν υπήρχαν, ο αριθμός των επιμορφούμενων ήταν λανθασμένος, συγκεκριμένα νοσοκομεία, π.χ. Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, δεν έχουν προϋπολογίσει καμία θέση κ.λπ.) με αποτέλεσμα να περιμένουμε καινούργιο ΦΕΚ.

      Σε επίσκεψη αρμόδιων εκπαιδευτικών στον Περιφερειακό Διευθυντή Κ. Μακεδονίας τους ενημέρωσε ότι οι θέσεις που υπάρχουν σε όλη την περιφέρεια δεν υπερβαίνουν τις 150, με τις μισές από αυτές να είναι στον νομό Σερρών. Όσον αφορά την προετοιμασία που έχει γίνει από τα ΕΠΑΛ (πόσοι ενδιαφερόμενοι, σε ποιες ειδικότητες, από ποιες περιοχές) η απάντηση ήταν ότι δεν μας έχει ενημερώσει ακόμη το Υπουργείο ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Στο ερώτημα τι θα γίνει τους καλοκαιρινούς μήνες στο θέμα της παρακολούθησης, από τον υπεύθυνο καθηγητή της μαθητείας (η μαθητεία είναι 9 μήνες) η απάντηση ήταν ότι δεν γνωρίζουν.

      Το συμπέρασμα από όλες τις απαντήσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης είναι ότι τίποτε δεν είναι έτοιμο και συνεπώς υπάρχει πλήρης προχειρότητα και άγνοια των προβλημάτων που θα προκύψουν.

      Η ΠΕΚ καλεί τον Υπουργό Παιδείας να δώσει λύσεις εδώ και τώρα στα ζητήματα που είναι δικής του θεσμικής αρμοδιότητας. Θα ήταν καλό για την εκπαίδευση να ασχοληθεί και λίγο με την πραγματική εικόνα των σχολείων και να μην εξαντλείται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα – ούτως ή άλλως έχει τελειώσει προ πολλού η δυναμική τους.

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ)

Rhonda Hurwitz

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: