Αρχική > πολιτισμός, πολιτική, κοινωνία > Το τελευταίο ίσως πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ: "Είμαστε εδώ"

Το τελευταίο ίσως πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ: "Είμαστε εδώ"

 

Τετάρτη, 8 Φεβρουάριος, 2017

Το τελευταίο ίσως πρωτοσέλιδο της ιστορικής εφημερίδας

Το πρωτοσέλιδο της ιστορικής εφημερίδας με το οποίο ίσως θα κλείσει τον μεγάλο κύκλο της, γράφει "Είμαστε εδώ, ίσως για τελευταία φορά στα χέρια σας"

 

«Αν αυτός ο Οργανισμός ενημέρωσης και πολιτισμού στη μακρά ιστορία του επέζησε πολέμων, διχασμών, Εμφυλίου, και δικτατοριών το οφείλει εκτός από τους ιδρυτές του και στους ανθρώπους που τον υπηρέτησαν διαχρονικά σε χαλεπούς και ευτυχείς καιρούς» είναι η φράση που συνοδεύει τον τίτλο.

Στη δεύτερη σελίδα, το editorial. Ο τίτλος του «Μάσκες». Ένα κείμενο που κλείνει με μια φράση που προκαλεί σφίξιμο στο στομάχι και στην καρδιά: «Όλοι εμείς, είμαστε εδώ. Ίσως στα χέρια σας για τελευταία φορά».

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για τον ΔΟΛ μετά την απόφαση του προέδρου υπηρεσίας που διέταξε την απαγόρευση διάθεσης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της επιχείρησης

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

"Με μια δικαστική απόφαση στα μέτρα των Τραπεζών, επιχειρείται να κλείσει η ιστορία του ΔΟΛ.

Τα πραγματικά θύματα, όμως, αυτής της εξέλιξης, είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αν και επτά μήνες απλήρωτοι, με την δική τους αυτοθυσία κρατούν ανοιχτά «Το Βήμα», «Τα Νέα», τα περιοδικά, το «ΒΗΜΑ FM» και τα διαδικτυακά Μέσα του Ομίλου.

Η ιδιοκτησία εξακολουθεί μετά από τόσους μήνες να έχει αιχμαλώτους τους εργαζόμενους και να διαπραγματεύεται τα δικά της συμφέροντα, ώστε να μπορέσει να δραπετεύσει με τις λιγότερες απώλειες.

Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν στο όνομα της πολυφωνίας και της Δημοκρατίας, να μην επιτρέψουν να κλείσουν δύο ιστορικές εφημερίδες και να βρεθούν στο δρόμο 550 εργαζόμενοι.

Η Κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε στη Βουλή πρωτοβουλία για θεσμική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Τύπου, οφείλει άμεσα να φέρει το θέμα στη Βουλή και να καλέσει τα πολιτικά κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση, ώστε να δώσουν λύση στο αδιέξοδο.

Η ΕΣΗΕΑ αποσαφηνίζει για μια ακόμη φορά, ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα.

Είναι η ώρα που όλοι κρίνονται: οι Τράπεζες, η ιδιοκτησία του ΔΟΛ, οι πολιτικοί. Δεν θα γλιτώσουν από τις ιστορικές τους ευθύνες.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ"

http://www.alfavita.gr

XENOU 8-2 - Ξένου - Σκίτσα - Τα Νέα Οnline

της Έφης Ξένου

ΤΑ ΝΕΑ

Κλείνουν το οξυγόνο στον ΔΟΛ και στην ενημέρωση

Η αδιαφορία κυβέρνησης και τραπεζών σε συνδυασμό με τη χθεσινή αρνητική απόφαση του Πρωτοδικείου στο αίτημα των εργαζομένων για αποδέσμευση τραπεζικού λογαριασμού, που θα διασφάλιζε τη συνέχιση της λειτουργίας των Μέσων και θα τροφοδοτούσε μέρος των δεδουλευμένων των εργαζομένων, οδηγεί τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη σε «ασφυξία»

Μίνα Μουστάκα, 8.2.2017

Ραγδαίες εξελίξεις στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που ουσιαστικά είπε «όχι» στο αίτημα των εργαζομένων που ζητούσαν να μη δεσμευθεί ένας συγκεκριμένος τραπεζικός λογοριασμός για την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων τους και των βασικών εξόδων για να διασφαλιστεί η λειτουργία των Μέσων.

Δεν είναι τυχαίο ότι νομικοί, επιχειρώντας να περιγράψουν τις επιπτώσεις των τελευταίων εξελίξεων, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «κλείνουν το οξυγόνο στον ΔΟΛ», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταδείξουν το ντόμινο όσων ακολουθήσουν τις επόμενες – κατά κοινή ομολογία – κρίσιμες ώρες για τον Οργανισμό Λαμπράκη, οι εργαζόμενοι του οποίου απλήρωτοι, επί επτά μήνες, βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. 

Μέσα σε λίγες γραμμές επιχειρήθηκε να σβήσει η ιστορία του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι σε αυτή τη διαδικασία «της φωτιάς» υπερίσχυσε το τραπεζικό δίκαιο που στρέφεται ευθέως και εναντίον των συμφερόντων τους, αφού ένας κλειστός οργανισμός δεν έχει έσοδα και φυσικά πολύ μκρότερη αξία.

Στα όρια της αντοχής

Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ και ασφαλώς των «ΝΕΩΝ» στη χθεσινή τους γενική συνέλευση, αποτιμώντας τα νέα δεδομένα μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την ενημέρωση των αναγνωστών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Και θα το κάνουν αυτό για όσο διάστημα υπάρχει ακόμα διαθέσιμο χαρτί για την εκτύπωση της εφημερίδας. Ωστόσο, το χαρτί τελειώνει καθώς οι τράπεζες αρνούνται να εκχωρήσουν μέρος των καθημερινών εισπράξεων από τις πωλήσεις του ΔΟΛ για τη στοιχειώδη λειτουργία του Οργανισμού.

Παράλληλα, όμως, εξαντλούνται και οι αντοχές των απλήρωτων επί επτά μήνες εργαζομένων, οι οποίοι με αξιοπρέπεια εξακολουθούν να κρατούν στη ζωή τις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «Το Βήμα», τον ραδιοσταθμό «Βήμα FM», το in.gr, τα περιοδικά και τις ιστοσελίδες. Με την απλήρωτη εργασία τους διατηρούν έτσι και την αξία των πλέον πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων που επιδιώκουν να πουλήσουν οι τράπεζες, για να πάρουν πίσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των δανείων που χορήγησαν στον ΔΟΛ.

Υπό αυτό το πρίσμα το σημερινό φύλλο της εφημερίδας ίσως να είναι και το τελευταίο αν δεν υπάρξει εγκαίρως κάποια διέξοδος. π.χ. με τη μορφή νομοθετικής πρωτοβουλίας ή τροπολογίας, που να επιτρέπει πρόγραμμα ενδιάμεσης χρηματοδότησης, γιατί αλλιώς η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει ανάποδα και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.

Η δικαστική απόφαση

Η καθοριστική – όπως όλα δείχνουν – απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε ύστερα από την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν οι τράπεζες για τη μη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, καθώς η επιχείρηση πλέον έχει περιέλθει σε αυτές.

Οπως είναι ήδη γνωστό, οι τράπεζες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και με αίτησή τους, που έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών (Τμήμα Εκουσίας Δικαιοδοσίας) στις 3 Μαρτίου 2017, ζητούν την υπαγωγή της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με βάση τις διατάξεις του Ν. 4037/2014.

Για τη διασφάλιση των απαιτήσεών τους και την προστασία των δικών τους συμφερόντων υπέβαλαν, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, και αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου, τουλάχιστον μέχρι την ημέρα της συζήτησης της αίτησης, να απαγορευτεί οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσίας του ΔΟΛ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης άσκησαν κύριες (αυτοτελείς) παρεμβάσεις εργαζόμενοι και σωματεία στον Οργανισμό διά των πληρεξούσιων δικηγόρων τους, ζητώντας να εξαιρεθεί από τη δέσμευση αυτή ένας συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός όπου κατατίθενται χρήματα από τα έσοδα της κυκλοφορίας των εντύπων, προκειμένου να διατεθούν για την αποπληρωμή μέρους της μισθοδοσίας των εργαζομένων, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό να παραμείνουν «ζωντανά» και σε λειτουργία όλα τα μέσα ενημέρωσης του ΔΟΛ, δίνοντας ταυτόχρονα αξία και στην περιουσία της τράπεζας.

Ο δικαστικός λειτουργός, αφού άκουσε τους δικηγόρους όλων των πλευρών και αφού μελέτησε όλα τα έγγραφα που τέθηκαν υπόψη του, αποφάσισε τα εξής:

* Διατάσσει την αναστολή των ατομικών διώξεων κατά της ανώνυμης εταιρείας Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) ΑΕ και

* διατάσσει την απαγόρευση διάθεσης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της Ανώνυμης Εταιρείας Δημοσογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και των συνοφειλετών αυτής.

Νομικοί κύκλοι, πάντως, σημείωναν με νόημα πως η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία δεν επιτρέπει την κίνηση του επίμαχου λογαρισμού με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων, δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις και στην αξία του περιουσιακού στοιχείου των τραπεζών. Προσθέτοντας το αυτονόητο πως μια ανοιχτή επιχείρηση, ακόμα και την ώρα της εκκαθάρισής της, έχει μεγαλύτερη αξία από τους τίτλους της.

 

Σύσταση διακομματικής επιτροπής για τα ΜΜΕ ζητεί η Φ. Γεννηματά

ΤΑ ΝΕΑ, 8.3.2017

Αποτέλεσμα εικόνας για φωφη γεννηματα

Η Φώφη Γεννηματά με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση επανέρχεται στην πρότασή της να συσταθεί διακομματική επιτροπή για την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα ΜΜΕ.

Η κ. Γεννηματά αφού υπενθυμίζει τη δήλωση που έκανε πριν μια εβδομάδα στην οποία τόνιζε ότι «πρέπει να αναληφθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο πρωτοβουλία για το μεγάλο θέμα που σχετίζεται με την κρίση επιβίωσης που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος των μέσων μαζικής επικοινωνίας και τη συνακόλουθη βασανιστική εργασιακή αβεβαιότητα χιλιάδων εργαζομένων σε αυτά», αναφέρει:

«Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε, λόγω της κυβερνητικής αδράνειας, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο μείζον αυτό θέμα, θεωρώ επιβεβλημένη την ανάληψη άμεσα, πρωτοβουλίας από την πλευρά σας για τη σύσταση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής υπό την προεδρία σας.

Η Διακομματική Επιτροπή θα προχωρήσει στην επεξεργασία και σύνταξη πρότασης νόμου, που θα θέτει το πλαίσιο για την αντιμετώπιση από την πολιτεία του σημαντικού αυτού ζητήματος μέχρι την εξεύρεση οριστικής και βιώσιμης λύσης.

Είναι προφανές ότι οι σχετικές διατάξεις θα πρέπει, να έχουν αναλογική εφαρμογή και για τις άλλες χειμαζόμενες από την οικονομική κρίση παραγωγικές μονάδες».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης φάνηκε θετικός στη σύγκλιση της διακομματικής επιτροπής. Το Ποτάμι έχει ήδη διατυπώσει τη στήριξή του στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενώ και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, κατά πληροφορίες, φαίνεται να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: