Αρχική > εκπαίδευση, εκπαιδευτικός > ΠΕΚ: Ποια είναι τα φαντάσματα της Νέας Δημοκρατίας;

ΠΕΚ: Ποια είναι τα φαντάσματα της Νέας Δημοκρατίας;

terminusantequem:
“Alecos Fassianos (Greek, b. 1935), BLUE MAN, 1977. Tempera on paper, 95.5 by 50.5cm (37½ by 20in.)
”

Alecos Fassianos (Greek, b. 1935), BLUE MAN, 1977

 

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ)

      Η πρόσφατη ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας περί «εκπαιδευτικών – φαντασμάτων» κατέδειξε με έκδηλο τρόπο την αντιεκπαιδευτική αντίληψη της συντηρητικής παράταξης. Εκφράστηκε δυστυχώς για μια ακόμη φορά η βαθιά προκατάληψη του κόμματος αυτού απέναντι στον κλάδο των εκπαιδευτικών. Και η πολιτική προκατάληψη είναι η πιο βαριά μορφή προκατάληψης, γιατί ο πολιτικός λόγος ως ο κατ’ εξοχήν δημόσιος λόγος εκ της συστάσεώς του και εκ της λειτουργίας του θα έπρεπε να έχει παιδαγωγικό και όχι αντιπαιδαγωγικό περιεχόμενο.

      Και αν ήταν η ανακοίνωσή της προϊόν ασύγγνωστης άγνοιας ή ελαφριάς προχειρότητας, θα έπρεπε να εκφράσει μεταμέλεια ζητώντας συγγνώμη. Αλλά είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ένα κόμμα τη θεσμική ύπαρξη των ωρομισθίων εκπαιδευτικών; Είναι δυστύχημα για τη δημόσια εκπαίδευση και για τον κόσμο των δεκάδων χιλιάδων των εκπαιδευτικών να έχει να αντιμετωπίσει από τη μια πλευρά το λαϊκισμό και τη δημαγωγία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και από την άλλη τον κυνισμό και την εμπάθεια της Ν.Δ.

      Αντί τα πολιτικά κόμματα να εκδηλώνουν την στήριξή τους με συγκεκριμένο τρόπο στους εκπαιδευτικούς της χώρας στο πολύ δύσκολο και πολυσύνθετο παιδαγωγικό και μορφωτικό  έργο τους, δεν χάνουν την ευκαιρία να τους απαξιώνουν χωρίς να έχουν τη στοιχειώδη αίσθηση της μεγάλης ευθύνης και του πολυσήμαντου ρόλου των εκπαιδευτικών.

      Η ανακοίνωση της Ν.Δ. αποτυπώνει με εύγλωττο και αποκαλυπτικό τρόπο το βαρύ παρελθόν της απέναντι στους εκπαιδευτικούς και δυστυχώς καταδεικνύει και την έλλειψη αυτοκριτικής ακόμα και όταν το λάθος της είναι καταφανές και άκρως προσβλητικό.

      Τα φαντάσματα «δεν βγαίνουν» στον κόσμο της εκπαίδευσης, ακριβώς γιατί εδώ εκφράζονται οι αξίες  της γνώσης και της αγωγής και τα οράματα της παιδείας και της μόρφωσης. Ας αναζητήσει η Ν.Δ. τον κόσμο των φαντασμάτων στο συντηρητισμό της πολιτικής της αντίληψης και στην αντιεκπαιδευτική νοοτροπία της, που δεν της επιτρέπουν ούτε καν να αναγνωρίσει το συγκεκριμένο λάθος της. 

 

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ)

 

artist-gauguin:
“ Landscape at Pont-Aven by Paul Gauguin
Medium: oil on canvas”

Landscape at Pont-Aven by Paul Gauguin

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: