Αρχική > εκπαιδευτικός > Παιδεία για αισιόδοξη και αγωνιστική στάση ζωής

Παιδεία για αισιόδοξη και αγωνιστική στάση ζωής

Αποτέλεσμα εικόνας για παλιες φωτογραφίες για τα Χριστουγεννα

Ευχές για όμορφο και δημιουργικό Νέο Έτος

Του Νίκου Τσούλια

 

      Εύχομαι Χρόνια Πολλά και ευτυχία για το Νέο Έτος. Εύχομαι να γεννηθεί η πραγματική ελπίδα αλλά και ο αγώνας για καλύτερους καιρούς σε όλους τους Έλληνες που δοκιμάζονται σκληρά από την παρατεταμένη και πολύπλευρη κρίση.

      Προφανώς δεν αρκούν οι ευχές. Χρειάζονται οι κοινωνικοί και οι συλλογικοί αγώνες αλλά και η προσωπική προσπάθειά μας για να βρει η χώρα μας βήματα εξόδου από τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.

      Εμείς οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να διαπαιδαγωγήσουμε και να εκπαιδεύσουμε, να μορφώσουμε και να ανοίξουμε προοπτικές στα όνειρα και στις φιλοδοξίες των μαθητών μας / μαθητριών μας και των νέων. Να προάγουμε μια αισιόδοξη αντίληψη για το παρόν και το μέλλον, γιατί αυτή είναι η πεμπτουσία της αγωγής. Να καλλιεργούμε μια αγωνιστική στάση ζωής, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο κάθε άνθρωπος κατακτά το νόημα της ζωής και αυτοπραγματώνεται. Να μορφώνουμε τους μαθητές / τις μαθήτριες με σηματωρό τις ουμανιστικές αξίες της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού, της αγάπης και της αλληλοκατανόησης. Να εκπαιδεύουμε τους νέους και τις νέες για ανοιχτή και πλουραλιστική κοινωνία, για δημοκρατική πολιτεία που θα αμβλύνει τις ανισότητες και θα θεμελιώνεται ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού και φασισμού.

     Αλλά η εκπαιδευτική προσπάθεια μέσα στις χιλιάδες σχολικές αίθουσες των σχολείων όλης της χώρας πρέπει να συνδεθεί με ένα ζωντανό εκπαιδευτικό κίνημα. Και οφείλουμε να αλλάξουμε τη σημερινή εικόνα της πλήρους αδράνειας και της παθητικής στάσης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να ανατρέψουμε την εικόνα της ψευδεπίγραφης έκφρασης μιας δήθεν αριστερής διακυβέρνησης, που έχει κάνει τη δημαγωγία ουσία του πολιτικού της λόγου, που ασκεί μια σκληρά ταξική και απόλυτα τοξική για την κοινωνία και την οικονομία νεοφιλελεύθερη πολιτική.

      Η ελπίδα και το φωτεινό μέλλον μιας κοινωνίας γεννιέται μέσα από την πίστη στον εαυτό μας και στο συλλογικό γίγνεσθαι μιας κοινωνίας. Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας. Δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές της γκρίζας πραγματικότητας, που άλλοι ετοιμάζουν για εμάς. Γνωρίζουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί ότι κάθε στιγμή της σχολικής αίθουσας και της διδασκαλίας αποσκοπεί από την ίδια την καταστατική της σύσταση στη δημιουργία ενός προοδευτικού μέλλοντος για τους νέους – αλλιώς δεν προάγει την ουσία της αγωγής και της μόρφωσης. Τα Γράμματα δεν είναι μόνο αυτοσκοπός αλλά και πεδίο προόδου της κοινωνίας και άσκηση για τη δημιουργία ολοκληρωμένης προσωπικότητας του ενεργού πολίτη για κάθε μαθητή και κάθε μαθήτρια.

      Εμείς οι εκπαιδευτικοί ως τμήμα της οργανικής διανόησης της χώρας μας οφείλουμε να ανοίξουμε δρόμους πραγματικής ελπίδας και αγωνιστικής κουλτούρας στους νέους και στις νέες, να κάνουμε πραγματικότητα το πιο ουμανιστικό αίτημα: Παιδεία παντού και πάντα!

 

Χρόνια Πολλά

Γραμματέας της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (ΠΕΚ)

 

 

Σχετική εικόνα

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: