Αρχική > πολιτική > Το χταπόδι άπλωσε τα πλοκάμια του προς εμάς

Το χταπόδι άπλωσε τα πλοκάμια του προς εμάς

thunderstruck9:
“Werner Büttner (German, b. 1954), Untitled (Bilanzpromenade), 2007. Oil on canvas, 150 x 120 cm.
”

Werner Büttner (German, b. 1954), Untitled (Bilanzpromenade), 2007

 

 

Από Σενέρ Λεβέντ

 

Νοέμβριος 25, 2016

 

Προχθές ήρθαν δύο αστυνομικοί. Μου απήγγειλαν κατηγορίες. Το θέμα της αγωγής είναι το άρθρο μου με τίτλο «Οι Κούρδοι και εμείς» που δημοσιεύθηκε μέσα στον Αύγουστο. Το άρθρο μελετήθηκε και στην Τουρκία, λέει, και έφτασαν στο συμπέρασμα ότι «μπορεί να καταχωριστεί αγωγή». Με βάση ποια άρθρα κατηγορούμαι; Με βάση δύο άρθρα. Για «προσβολή ξένων κρατικών αξιωματούχων» και «διασάλευση των σχέσεων ΤΔΒΚ και Τουρκίας».

 

Τόσα χρόνια διασαλεύω τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ και ουδόλως διασαλεύθηκαν ακόμα! Η απόσταση που μας χωρίζει είναι ακόμα 40 μίλια. Επιπλέον, όχι μόνο δεν μεγάλωσε η απόσταση μεταξύ μας, αλλά συνδεθήκαμε και από πάνω. Με αγωγούς!

Όσον αφορά την προσβολή ξένων κρατικών αξιωματούχων. Αυτό είναι άλλο ένα απομεινάρι της αποικιοκρατίας. Εφαρμόζεται αναλόγως της περίπτωσης. Για παράδειγμα, κανένας δεν θα νοιαστεί αν αποκαλέσω τον Αναστασιάδη «γαϊδούρι, τρελό, ανόητο» και άλλα παρόμοια. Μάλιστα, ίσως μου δώσουν και βραβείο. Ποιον πρόσβαλα; Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άραγε αυτός παραπονέθηκε; Κινήθηκε αγωγή εναντίον μου βάσει αυτού του άρθρου και πριν χρόνια. Είχα αποκαλέσει τον Μπους «δολοφόνο». Αν επισκεπτόταν την Κύπρο, ίσως να του πετούσα και εγώ παπούτσι. Νούμερο 42! Εκείνη την περίοδο ο κόσμος ούρλιαζε «δολοφόνε Μπους». Ενώ το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ρώμη δονούνταν από πλήθη με τέτοια πανό, καταχωρίστηκε ποινική αγωγή εναντίον μου σε ένα παράνομο κράτος το οποίο δεν αναγνωρίζει κανείς. Όπως γίνεται αντιληπτό, το αμερικανικό μας αίμα επικρατούσε περισσότερο από όλα τα άλλα. Οι βασιλικότεροι του βασιλέως ανάμεσά μας πάντα έβαζαν τη σφραγίδα τους στην Ιστορία της Κύπρου. Καταχωρίστηκε η αγωγή για τον Μπους, αλλά δεν προχώρησε. Δεν την προχώρησαν. Και δεν με κάλεσαν έστω και μία φορά στο δικαστήριο γι’ αυτήν. Όπως ακριβώς έγινε στις υποθέσεις των χρεοκοπημένων τραπεζών. Και όταν έγραψα ότι χρεοκόπησαν εκείνες οι τράπεζες, καταχώρισαν αγωγή εναντίον μου απαιτώντας μεγάλες αποζημιώσεις τουλάχιστον τρεις τράπεζες. Στοιβάχτηκαν πάνω στο γραφείο μου φάκελοι αγωγών ίσα με το μπόι μου. Αλλά πριν αρχίσουν οι δίκες, αποκαλύφθηκε ότι οι τράπεζες χρεοκόπησαν. Έτσι, εκείνες οι αγωγές έπεσαν από μόνες τους.

Για κάποιο χρονικό διάστημα δεν έρχονταν ποινικές αγωγές εναντίον μας. Αλλά τώρα σηκώθηκε ξανά η αυλαία. Όπως έγινε αντιληπτό, η φωτιά στην Τουρκία έζωσε και εμάς. Τα πλοκάμια του Ταγίπ Ερντογάν απλώθηκαν και σε εμάς. Η τελευταία ποινική υπόθεση για την οποία δικαστήκαμε αφορούσε τον τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Πάλι ήταν αγωγή για προσβολή ξένου κρατικού αξιωματούχου. Η αγωγή καταχωρίστηκε κατόπιν παραπόνου του υπουργού των εξωτερικών μας. Πηγαινοερχόμασταν δύο χρόνια στα δικαστήρια. Και τελικά αθωωθήκαμε.

Η μόνη ποινή φυλάκισης που μας επιβλήθηκε μέχρι σήμερα ήταν κατόπιν παραπόνου του Ραούφ Ντενκτάς. Ο Ντενκτάς έτρεξε στο δικαστήριο μετά το άρθρο που δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα μας με τίτλο «Ποιος είναι ο νούμερο ένα προδότης;». Για ποιο άρθρο δικαστήκαμε; Για «την πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στον θώκο του προέδρου της δημοκρατίας». Δεν προκαλέσαμε βλάβη, αλλά θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε δηλαδή. Και αυτός ο νόμος είναι απομεινάρι της αποικιοκρατίας, όπως πάρα πολλοί άλλοι νόμοι μας. Κάποτε υπήρχε η λέξη «βασίλισσα» στη θέση της λέξης «Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Η βασίλισσα της Αγγλίας! Ο δικαστής μας καταδίκασε σε εξάμηνη φυλάκιση. Μια τέτοια ποινή δεν είχε επιβληθεί σε κανέναν δημοσιογράφο μας ακόμα και κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας. Ο νέος αποικιοκράτης μας βγήκε πιο καταπιεστής από τον Εγγλέζο…

Μετά το τραγικό αποτέλεσμα στο Μοντ Πελεράν πέσαμε λίγο πιο πολύ μέσα στην αγκαλιά της Τουρκίας εμείς στον βορρά. Επιπλέον, η Ευρώπη αποφάσισε να παγώσει τη διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας. Αν μπορείς συγκράτησε πλέον τον Ταγίπ Ερντογάν. Λέγοντας «ε Ευρώπη», άρχισε να αραδιάζει ό,τι του κατέβαινε. Άδικα περιμένουν λύση στην Κύπρο όσοι περιμένουν ακόμα από την Τουρκία, της οποίας οι σχέσεις έχουν ενταθεί τόσο πολύ. Μετά από αυτό το στάδιο είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα από πριν. Θα βγάλει πάνω μας τον πόνο του από την απόφαση στην Ευρώπη. Το 2016 ήταν χρονιά κατά την οποία αναπτερώθηκαν οι ελπίδες. Το δε 2017 φαίνεται πολύ σκοτεινό. Όποιος βρει το φως παρακαλώ να μας ειδοποιήσει…

 

* Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας Αφρίκα

http://www.presspublica.gr/senerlevent/

 

 

huariqueje:
“ 9th.Arrondissement Paris - Susan Brown
American, b.1957-
print, 41 x 41 cm.
”

9th.Arrondissement Paris   -   Susan Brown

Κατηγορίες:πολιτική Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: