Αρχική > εκπαίδευση, εκπαιδευτικός > Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών για την απεργία της 24ης Νοεμβρίου 2016

Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών για την απεργία της 24ης Νοεμβρίου 2016

A squarish painting of a closeup of two women with one holding an umbrella while the other woman holds flowers. Behind them is a young woman who is picking flowers in a large bed of wildflowers. They appear to be walking through a garden on a winding path at the edge of a river.

Van Gogh, Memory of the Garden at Etten (Ladies of Arles), 1888, Hermitage Museum, St Petersburg

 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

 

      Όλοι οι εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί βιώνουμε εδώ και εφτά χρόνια με τα τρία διαδοχικά μνημόνια τη λεηλασία του εισοδήματός μας, τη διαρκή μείωση των δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλιση. Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., ενώ εκλέχτηκε με σημαία το περίφημο σύνθημα «με ένα νόμο, με ένα άρθρο, κατάργηση των μνημονίων», προχώρησε στην ψήφιση ενός ακόμα πιο επώδυνου μνημονίου.

      Το αδιέξοδο της χώρας μας συνεχίζεται. Η ύφεση έχει ισοπεδώσει την οικονομία. Η κοινωνία μας βιώνει μια κατάσταση συνεχούς οικονομικού πολέμου, χωρίς τελειωμό, χωρίς καμιά προοπτική για την Ελλάδα. Όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα οδηγούνται στην απόλυτη φτώχεια και στην πλήρη ανέχεια.

      Ετοιμάζονται νέα μέτρα κατά των εργαζόμενων. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται με όλο και πιο έντονο ρυθμό. Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν το μοναδικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης! Στην εκπαίδευση ετοιμάζονται τα νέα μέτρα συρρίκνωσης των σχολείων – και ιδιαίτερα των λυκείων – και του περιεχομένου της εκπαίδευσης. Η «εργαλειοθήκη του Ο.Ο.Σ.Α.», για πλήρη ανατροπή του «χάρτη της εκπαίδευσης» και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, είναι ήδη ψηφισμένη από την αριστερή κυβέρνηση.

      Όλο αυτό το διάστημα της ομηρίας της χώρας μας, των εργαζομένων και των ανέργων βιώνουμε τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές, που βαθαίνουν την κρίση και κάνουν το μέλλον μας ακόμα πιο ζοφερό.

     Ο «κόφτης» μισθών και συντάξεων, η νέα φοβερή επινόηση της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για να μην φαίνονται με κυβερνητικές αποφάσεις οι συνεχείς περικοπές στο εισόδημά μας, είναι σε διαρκή εφαρμογή! Αυτοματοποιήθηκε η διαδικασία συνεχούς λεηλασίας των μισθών ανάλογα με τις αποκλίσεις των οικονομικών στόχων του μνημονίου!

     Σήμερα δεν μπορεί να τεθεί το παραδοσιακό αμφισβητησιακό ερώτημα της μορφής: «Θα έχει αποτελέσματα η απεργία;». Σήμερα διακυβεύεται ο πυρήνας της δημόσιας εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού επαγγέλματος, όπως τον είχαμε κατακτήσει μέσα από τους πολύχρονους αγώνες του κινήματός μας και της ελληνικής κοινωνίας.

     Έχει νόημα και αξία ο αγώνας μας, ο αγώνας όλων των εργαζόμενων στο Δημόσιο Τομέα, για να αποκρουστούν παλιά και νέα αντεργατικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Μόνο η συλλογική δράση μπορεί να αποτρέψει την εκτεταμένη φτώχεια και το ξεπούλημα του δημόσιας περιουσίας.

     Αγωνιζόμαστε για ένα ελπιδοφόρο μέλλον των εργαζόμενων και των εκπαιδευτικών ενάντια στη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, για την κατάργηση των μνημονίων, για την ανατροπή της και πέραν των μνημονίων λιτότητας, για την ανάπτυξη της χώρας μας.

     Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα στοχεύει στην ουσιαστική και στέρεα εκπαίδευση των νέων, που θα αναπτύσσει συνεχώς το μορφωτικό και πολιτισμικό περιεχόμενό του και θα προάγει τις επιταγές των κοινωνιών της γνώσης και της μάθησης και θα καλλιεργεί συστηματικά τις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης.

     Αγωνιζόμαστε μαζί με την ΑΔΕΔΥ για:

· «Γενναία αύξηση των δαπανών σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και για Δημόσιες επενδύσεις.

· Κατάργηση όλων των νόμων που μείωσαν μισθούς – συντάξεις – κοινωνικά επιδόματα. Αύξηση των μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Όχι στη σύνδεση μισθού με την αξιολόγηση και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Όχι στην αύξηση των ωρών εργασίας».

«Πρέπει να κουβαλήσουμε πολύ νερό,

γιατί το μέλλον έχει πολλή ξηρασία»

Η Γραμματεία της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (ΠΕΚ)

 

An image of a large opened bible on a table top

Still Life with Open Bible, Extinguished Candle and Novel also Still Life with Bible, 1885, Van Gogh Museum, Amsterdam

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: