Αρχική > πολιτική > Λεωνίδας Κύρκος /Συνέντευξη στον Γιώργο Δουατζή [Σεπτέμβριος_2006]

Λεωνίδας Κύρκος /Συνέντευξη στον Γιώργο Δουατζή [Σεπτέμβριος_2006]

kyrkos_1

 

 

«Όσο γερνάω γίνομαι περισσότερο ευσυγκίνητος. Μπορεί το κλάμα ενός παιδιού να με συγκλονίσει. Ένα λουλούδι. Ένα ποίημα. Για παράδειγμα, τώρα δεν μπορώ να συνοδεύσω ένα σύντροφο μου στον τάφο. Δεν μπορώ να βγάλω επιτάφιο λόγο. Δεν μπορώ να μιλήσω. Με πνίγει η συγκίνηση  κι αυτό με κάνει να ντρέπομαι».

Λόγια που ξαφνιάζουν. Διότι προέρχονται από έναν ηγέτη της Αριστεράς, που έζησε κακουχίες, διώξεις, βασανιστήρια και κατάφερε να κρατήσει την ευαισθησία του αλώβητη.

Λεωνίδας Κύρκος. Ο έφηβος… των ογδόντα τριών ετών, σκύβει βαθιά μέσα του και μιλά για όλα.

Λεωνίδας και Καλλί Κύρκου

Λεωνίδας και Καλλί Κύρκου

Το ότι σας αποδέχθηκαν άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους τι σας λέει;

– Ότι το δικό μας κήρυγμα ήταν καρπός συλλογικής επεξεργασίας. Ένιωθαν ότι πάνω από τις αντιθέσεις μας, υπάρχει περιθώριο να συναντηθούμε. Αντί για το μίσος και την προσφυγή στη βία, να κατανοηθούμε. Υπάρχει λύση σε όλα τα προβλήματα μέσα από το διάλογο.

–  Μιλήσατε πολλές φορές σε χιλιάδες λαού. Τα λόγια σας ξεσήκωναν. Πώς νιώθατε τέτοιες στιγμές;

–  Χαρά, ικανοποίηση. Έβλεπα ότι σε κάτι συμβάλλω κι εγώ. Ήμουν στο Σύνταγμα σε μια τεράστια συγκέντρωση, ασύμμετρη με τις πραγματικές δυνάμεις του ΚΚΕ εσωτερικού. Έβλεπα τις εκδηλώσεις του κόσμου κι ένιωθα ότι υπάρχει ένα ρόλος παιδαγωγικός της πολιτικής ηγεσίας.

–  Ήταν δικαιολογία ύπαρξης αυτό;

–  Ναι. Υπήρχα. Όταν βλέπεις κόσμο να σου λέει σήμερα «εμείς μεγαλώσαμε μαζί σου», αυτό για μένα είναι μια μεγάλη ικανοποίηση

–  Το γύρισμα της πλάτης στα κόμματα από τους περισσότερους πολίτες, κυρίως τους νέους;

–  Είναι μια σαφώς πολιτική στάση. Πρέπει να αντληθούν συμπεράσματα. Υπάρχει μια εύλογη απορία στον πολύ κόσμο που λέει: «Μιλάτε για τομές, για ελπίδες εσείς; Εσείς δε μπορείτε να τα βρείτε μεταξύ σας. Έχετε περιοριστεί όλοι σας σε ένα ρόλο καταγγελίας».

–  Μπορεί να υπάρξει πάλι όραμα;

–  Πιστεύω ναι.

–  Τι θα λέγατε σε έναν νέο, μια νέα της Αριστεράς;

–  Θα τους έλεγα, βρε παιδιά, φυσικό είναι να σας βαραίνουν όλα τα αρνητικά που υπήρξαν, φανερώθηκαν και συζητιούνται. Μη χάνετε όμως την αισιοδοξία, τη δύναμη να τα κατανοήσετε και να τα υπερβείτε. Έχετε κριτική δύναμη, έφεση να δημιουργήσετε, είστε καλά καταρτισμένοι. Ριχτείτε στον αγώνα, γίνετε καλύτεροι και τα υπόλοιπα θα τα βρείτε.

–  Η κοινωνία μήπως προηγείται των κομμάτων;

–  Φοβούμαι πως όχι. Ζούμε μια περίοδο καθίζησης.

–  Πού εστιάζεται η απαισιοδοξία σας;

–  Στο ότι πυκνώνουν τα προβλήματα και αργούν οι απαντήσεις. Περιοριζόμαστε σε μια ρητορεία και στο μεταξύ διαμορφώνονται πραγματικές καταστάσεις. Αν δει κανείς σε τι βαθμό έχουν συσσωρευτεί τα προβλήματα και η αγανάκτηση, ανησυχεί πραγματικά.

–  Γιατί τόση ανησυχία;

–  Χάνουμε καιρό. Αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα, δεν μπορεί να γίνει αύριο. Διότι στο μεταξύ διαμορφώνονται πραγματικές καταστάσεις. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου από τη μία πλευρά υπάρχει προκλητική συσσώρευση πλούτου και από την άλλη αυγαταίνει η ανεργία, η ακρίβεια και τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων.

kyrkos_3

–  Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ποιος ο ρόλος της Αριστεράς;

–  Δεν έχει προοπτική το κίνημα στην πατρίδα μας, αν δεν μπορέσουν οι συντελεστές του, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός, να συναντηθούν. Το ΠΑΣΟΚ σκέφτεται με όρους απορρόφησης. Αυτό αποκλείεται. Συνεπώς μιλάω για συνάντηση. Αυτό προϋποθέτει ότι κι από τις δυο πλευρές θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί το σημείο της σύγκλισης. Κατά την γνώμη μου, αυτό είναι μέγα κεντρικό θέμα πολιτικής επιλογής, για το οποίο ούτε ο Συνασπισμός ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν ωριμάσει.

–  Αυτό το έχετε πει προ ετών και δεν εισακουστήκατε. Γιατί θα γίνει τώρα;

–  Το είπα από το 1993. Είναι θέμα πολιτικής ανάλυσης. Διαφορετικά, ο Συνασπισμός θα εξακολουθεί, να πορεύεται σαν παρατηρητής, να μη μπορεί να μετάσχει ουσιαστικά στο πολιτικό παιχνίδι και να τον αποκλείουν οι άλλοι.

–  Γιατί ένας ισχυρός οργανισμός σαν το ΠΑΣΟΚ να θέλει σύμπραξη με τον Συνασπισμό;

–  Την Αριστερά δεν πρέπει να την βλέπει κανείς με στατιστικά, ποσοτικά στοιχεία, αλλά με ποιοτικά. Η Αριστερά  θα μπορούσε να εξάψει για άλλη μια φορά τη φαντασία και την ψυχή των ανθρώπων. Ένα λάθος που έκανε ο Συνασπισμός, είναι ότι καταπολέμησε την ιδέα της Κεντροαριστεράς.

–  Τόσο καθοριστική κρίνετε τη συνάντηση των δύο κομμάτων;

–  Πιστεύω ότι τις επόμενες εκλογές, που είναι σημαντικής σημασίας, τις έχουμε χάσει αν πάνε τα πράγματα ως έχουν. Μόνο μια συνάντηση των δύο δυνάμεων μπορεί να εμπνεύσει το λαό. Να βγάλει τον κόσμο από τα σπίτια του, να κάνει την απογοήτευση αισιοδοξία και να δημιουργήσει μια καινούργια ορμή.

–  Μήπως είναι ανέφικτη μια τέτοια σύγκλιση;

–  Θα απαντήσω με μια σελίδα της πολιτικής μας ιστορίας, στις εκλογές το 1964. Τότε η ηγεσία της Αριστεράς απέσυρε τους υποψηφίους της από εικοσιτέσσερις περιοχές αν θυμάμαι καλά και έδωσε τη δυνατότητα να εκλεγούν εκεί υποψήφιοι της Ένωσης Κέντρου. Αυτό άλλαξε τον πολιτικό χάρτη και έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση. Το καθοριστικό, δεν ήταν οι ψήφοι που δόθηκαν τότε στο Κέντρο, το ποσοτικό στοιχείο, αλλά το ποιοτικό. Η από κοινού συνάντηση δημιούργησε ένα ισχυρότατο πολιτικό ρεύμα.

–  Να μείνουμε λίγο στο παρελθόν. Πότε αμφισβητήσατε τον λεγόμενο υπαρκτό σοσιαλισμό;

–  Ήμουν μάλλον από τους φιλοσοβιετικούς στο ρεύμα μας.Ταράχτηκα με την Ουγγαρέζικη επανάσταση και κυρίως το 1968, με την εισβολή των σοβιετικών τανκ στην Τσεχοσλοβακία, την οποία δεν μπορούσα με κανένα τρόπο να ερμηνεύσω. Παρακολουθούσα τις εξελίξεις μέσα από τη φυλακή με αγωνία.

kyrkos_4

–  Η Αριστερά ποδηγετούσε την πνευματική ζωή.

–  Με ευθύνη των σοβιετικών, δόθηκε στους πνευματικούς ανθρώπους η αντίληψη του περίφημου σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Σε αυτό υποτάχτηκε όλη η ελευθερία της δημιουργίας. Μεγάλοι ποιητές όπως ο Μαγιακόφσκι έφτασαν σε απελπισία και αυτοκτόνησαν. Και δεν ήταν ο μόνος. Ήταν εποχή όπου το αμείλικτο πνεύμα μιας σιδερένιας ιδεολογίας δεν άφηνε περιθώρια στους ανθρώπους να δημιουργήσουν. Χωρίς ελευθερία, δεν υπάρχουν δημιουργοί, ούτε τέχνη.

–  Η αποκάλυψη της σκοτεινής πλευράς, αναίρεσε το όραμα του σοσιαλισμού;

–  Όχι φυσικά. Πιστεύω ότι είναι υφασμένο αυτό που λέμε σοσιαλισμός με τη δημοκρατική του διάσταση. Μιλάω για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Αυτό ήταν το κήρυγμα του ΚΚΕ εσωτερικού.

–  Πάμε στο 1967. Οσμιστήκατε την έλευση της δικτατορίας;

–  Ήμουν από αυτούς που ανησυχούσαν για τον εκφυλισμό της πολιτικής ζωής και τον κίνδυνο δικτατορίας. Είχαμε ενδείξεις. Τότε αρθρογραφούσε ανοιχτά στο ΒΗΜΑ ο στρατηγός Ιωαννίδης, υπηρετούσε στο ΝΑΤΟ, που ήταν ο πρώτος ο οποίος έφερε τον όρο χούντα και επέστησε τον κίνδυνο μιας εκτροπής.

–  Παρά ταύτα δεν λάβατε μέτρα πρόνοιας.

–  Μας έπιασαν όλους στον ύπνο.

–  Γιατί αφού υπήρχαν ενδείξεις;

–  Είχαμε έντονες διαφωνίες. Ενώ όλα έδειχναν ότι οδεύουμε σε μια βίαιη κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών,  το ΚΚΕ πρόβαλλε ως άμεσο αίτημα τη νομιμοποίηση του. Κανένας από τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις δεν άκουγε το σύνθημα αυτό με συμπάθεια. Κι ενώ έπρεπε να επιχειρήσουμε την πλατύτερη δυνατή ενότητα και να οργανώσουμε τις θέσεις μας ενόψει του κινδύνου πραξικοπήματος, αυτή η γραμμή διέλυε τις ενωτικές προσπάθειες.

kyrkos_9

–  Τι οδηγίες έδινε η ηγεσία του κόμματος σας;

–  Μας ψιθύριζε το Πολιτικό Γραφείο, μη μιλάτε για δικτατορία διότι οι μάζες στρέφονται προς την Ένωση Κέντρου. Ετοιμάζονταν για τις εκλογές του Ιουνίου του ΄67 και για σύγκρουση με την Ένωση Κέντρου.

–  Θα απέτρεπε τη δικτατορία μια άλλη στάση;

–  Ίσως θα μπορούσε να εγερθεί ένας  αποφασιστικός φραγμός με την πραγματοποίηση του αιτήματος της ΕΔΑ, για πανδημοκρατική συσπείρωση.

–  Σας συνέλαβαν…

–  Στη μιάμιση το πρωί, εδώ στο σπίτι, στην Καλλιδρομίου.

–  Μόλις τους είδατε, τι σκεφτήκατε;

–  Πάλι τα ίδια, σκέφτηκα. Διότι δεν καταφέραμε να οργανώσουμε κάποια μορφή αντίδρασης. Δεν είχαμε ετοιμάσει μηχανισμό, σε περίπτωση δικτατορίας να έχουμε κανάλια επικοινωνίας με τον κόσμο. Έστω μια προκήρυξη, μια μικρή διαδήλωση. Μας πήγανε στα έμπεδα των εφέδρων αξιωματικών στο Γουδί.

–  Είδατε τον Γεώργιο Παπανδρέου εκεί;

–  Ήταν στο διπλανό θάλαμο. Μια στιγμή που χαλάρωσε η προσοχή του φρουρού, χώθηκα στο θάλαμο του κι έκατσα στο κρεβάτι του. Μου λέει: «Γεια σου Λεωνίδα. Εγώ καλά τα πήγαινα με τον διμέτωπο, ο οποίος αντιμετώπισε τις ανησυχίες άλλων κύκλων. Αλλά από τη στιγμή που αποφασίσατε με τον Ανδρέα να φτιάξετε το καινούργιο ΕΑΜ, η υπόθεση ήταν χαμένη».

–  Με τον Ανδρέα το γιο του εννοούσε;

–  Ναι. Ο αντικομουνισμός του και η άρνηση κάθε συνεργασίας, ακόμα και εκείνη τη στιγμή, ήταν απίστευτα πράγματα. Είπα, «ακόμα και τώρα, αδιόρθωτος ο γέρος».

–  Ποιες οι μνήμες  σε προσωπικό επίπεδο; Επιμένω, διότι ότι και να σας ρωτάω εσείς μόνο για πολιτική μιλάτε.

–  Αυτή ήταν η ζωή μου… (γέλια)

–  Συζητώντας με τον εαυτό σας τις νύχτες στη φυλακή;

–  Μαύρες σκέψεις με κύκλωναν. Κυριαρχούσαν τα προσωπικά και τα οικογενειακά. Τι θα γινόταν το σπίτι μου, η Καλλί η γυναίκα μου, τα παιδιά μου. Αγωνία για το οικονομικό, ήταν επί ξύλου κρεμάμενοι. Δούλευε η Καλλί, αλλά είχε και κλονισμένη υγεία. Ως πότε θα εργαζόταν; Όλα με βάραιναν.

–  Ο αντίποδας σε αυτή τη μαυρίλα;

–  Η αισιοδοξία, η πίστη για το αύριο. Και η αλληλεγγύη, η φροντίδα του ενός για τον  άλλο.. Αυτό μας έσωσε όλους. Οι κρατούμενοι έδειξαν καταπληκτική αντοχή, σπάνιες αρετές.

kyrkos_7

–  Με την απόσταση του χρόνου, πώς κρίνετε την περίοδο της συγκυβέρνησης και της δίωξης του Ανδρέα Παπανδρέου;

–  Η συγκυβέρνηση ήταν σωστή. Η παραπομπή του Ανδρέα  ήταν λάθος.

–  Γιατί λάθος;

–  Τότε κινδυνεύαμε με εθνικό διχασμό. Ένας κόσμος ολόκληρος, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το είδωλο του, ο Ανδρέας, θα μπορούσε να δείχνει τέτοια ανοχή σε θέματα διαφθοράς.

–  Γιατί ήταν σωστή η συγκυβέρνηση;

–  Ήταν μια αναγκαιότητα. Το σκάνδαλο Κοσκωτά δεν μπορούσε να λυθεί, παρά μόνο μέσα από το δικαστικό δρόμο. Αυτό έγινε δυνατό, μόνο με τη σύμπραξη Ν.Δ. και Συνασπισμού. Υπήρχε νόμος της χούντας, που έλεγε ότι αν δίωξη υπουργών δεν συντελεστεί στη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου της Βουλής, τότε η επόμενη θα μπορεί να παραγράψει τα εγκλήματα. Υπήρχε κίνδυνος παραγραφής.

–  Εκτιμάτε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου γνώριζε την ύπαρξη διαφθοράς;

–  Νομίζω ναι. Την ανέχτηκε. Από τότε υπήρξαν τα σπέρματα μιας γενικευμένης διαφθοράς. Όχι ότι δεν υπήρχε και πριν, αλλά πήρε μια υπόσταση ευρύτερη μέχρι σήμερα.

–  Τι σας λέει αυτή η σήψη;

–  Ότι φτάσαμε σε έναν Μιθριδατισμό. Να θεωρούμε περίπου φυσιολογικά όσα συμβαίνουν. Κι εδώ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

–  Ίσως οι επερχόμενοι καθαρίσουν την κόπρο…

–  Δεν έχω καμία αισιοδοξία.

–  Τι διαβλέπετε για το μέλλον της χώρας;

–  Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Παίζονται παιχνίδια για τα οποία δεν έχουμε πληροφόρηση Ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν εντάσεις με εξελίξεις, που θα θέλαμε να αποφύγουμε. Μια κρίση με την Τουρκία. Είναι ένα στοιχείο που προσδιορίζεται από τις βουλές τρίτων. ¨Όχι από εμάς ή τους Τούρκους. Σκεφτείτε τις ιλιγγιώδεις δαπάνες και των δύο χωρών για τους εξοπλισμούς. Κάποιοι επωφελούνται από αυτές τις δαπάνες, οι οποίες δικαιολογούνται μέσα από τις κρίσεις μεταξύ των δυο χωρών. Χρειάζεται ακρότατη επαγρύπνηση, ώστε να καταλαγιάζει η ευκολία με την οποία εξάπτεται ο εθνικισμός.

–  Όπως με το όνομα των Σκοπίων;

–  Ήταν μεγίστη ευθύνη του Παπανδρέου ότι προχώρησε ακόμα και στο εμπάργκο σε βάρος των Σκοπίων, χωρίς μάλιστα να έχει συζητηθεί το θέμα στο υπουργικό του συμβούλιο. Άφησε ανοικτό το θέμα της τακτοποίησης του ονόματος, που δε λέω ότι είναι εύκολο, αλλά είχαν προσφερθεί λύσεις, οι οποίες έπρεπε να έχουν μελετηθεί και προωθηθεί.

–  Ποια στιγμή πολιτικής αγωνίας θυμάστε;

–  Όταν έσβησε το κόκκινο αστέρι από το σήμα του Κρεμλίνου. Δεν το περίμενα αυτό. Είχα χαιρετήσει με ενθουσιασμό το ρόλο του Γκορμπατσόφ. Περίμενα ότι το πείραμα του μπορούσε να ανανεώσει το σοσιαλισμό, δίνοντας τη διάσταση που του έλειπε, της Δημοκρατίας. Συγκλονίστηκα επίσης, όταν σε ένα ταξίδι στην Πολωνία είδα στο παζάρι ένα τραπεζάκι όπου πουλούσε κάποιος παράσημα στρατηγών, αντί πέντε δραχμών. Αυτά τα φορούσαν άνθρωποι που αντιμετώπισαν τα τανκ των Γερμανών, που έπαιξαν τη ζωή τους…

kyrkos_8

–  Μέρος της Αριστεράς υποστηρίζει, ότι η αστική τάξη στην Ελλάδα δεν είχε ποτέ εθνική συνείδηση.

–  Δεν το δέχομαι αυτό.

–  Οι πρωτοπόροι στην Αριστερά ήταν κυρίως διανοούμενοι που προέρχονταν από αστικές οικογένειες;

–  Αυτό είναι αλήθεια και ήταν διεθνές φαινόμενο.

–  Η έννοια πατρίδα;

–  Με συγκινεί μέχρις υπερβολής. Όταν προχθές κέρδισε η εθνική μας μπάσκετ στην Ιαπωνία κι έπαιξαν τον εθνικό ύμνο, σηκώθηκα όρθιος. Βούρκωσα.

–  Αγαπάτε την κλασική μουσική.

–  Μου αρέσει. Κάποτε στις μεγάλες συγκεντρώσεις του ΚΚΕ εσωτερικού, είχα καθιερώσει ως ύμνο μας την «Ωδή στη χαρά» από την ενάτη του Μπετόβεν. Όταν τους το είπα, αντέδρασαν. Τους είπα μετά την ιστορία και πείσθηκαν

–  Ποια ιστορία;

–  Ήμουν κρατούμενος στις φυλακές Χαλκίδας και επέτρεψαν στη γυναίκα μου να φέρει ένα πικάπ. Έφερνε και δίσκους και ρωτούσε ο διευθυντής: Ποιος το έγραψε αυτό; Ο Μπετόβεν, απαντούσε η γυναίκα μου. Να περάσει. Αυτό; Ο Τσαϊκόφσκι. Ρώσικο όνομα. Απαγορεύεται, έλεγε ο διευθυντής. Από τότε η «Ωδή στη χαρά» με συνόδευε. ΄Όταν ήμουν στην απομόνωση έβαζα το κεφάλι στο παράθυρο της πόρτας και τη σφύριζα. Μάθαιναν έτσι οι συγκρατούμενοι μου ότι ήμουν καλά. Θυμάμαι στη Χαλκίδα, είχα συγκάτοικο ένα πολύ γενναίο παλικάρι, τον Αργύρη Μάρα. Έδειξε απίστευτη αντοχή στα βασανιστήρια. Όταν τον πιάσανε του έσπασαν το χέρι και όταν άρχισε να φτιάχνει το χέρι του, το ξαναέσπασαν στο ίδιο σημείο και πάλι άντεξε. Λέξη δεν έβγαλε.

–  Έσπασαν το χέρι του ανθρώπου, βασάνιζαν… Πώς αντιμετωπίζατε βασανιστές;

–  Στη Μακρόνησο στο διαβόητο τρίτο τάγμα που ήταν το χειρότερο από πλευράς βασανιστηρίων, ήταν διοικητής ένας λοχαγός τότε που προήχθη αργότερα σε στρατηγό. Μέγας βασανιστής. Εφεύρισκε τρόπους για να βασανίζει κρατουμένους. Για αυτόν τον άνθρωπο, όταν έγραφα για την ιστορία του Μακρονησιού, πιάστηκε το χέρι μου, δεν έγραψα το όνομα του. Να πως τους αντιμετώπιζα.

–  Φυσαρμόνικα;

–  Έπαιζα από μικρός.

–  Κάποια στιγμή παίξατε δημόσια;

–  Η Μαρία Ρεζάν όταν τελειώσαμε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο, μου είπε «έμαθα ότι σφυρίζεις θαυμάσια, θα μου σφυρίξεις ένα κομμάτι;» Άλλο που δεν ήθελα εγώ, της σφυρίζω το τέλος από την έκτη συμφωνία του Μπετόβεν. Την άλλη μέρα πάω στο κόμμα να δω τι εντύπωση τους δημιούργησε. Σε άλλους άρεσε, σε άλλους είδα κατεβασμένα μούτρα. «Γιατί τόκανες αυτό;» μου λένε. Έπρεπε να είσαι σοβαροφανής, γιατί αυτή ήταν η συνολική αντίληψη. Δεν μπορούσες να παίξεις φυσαρμόνικα, να σφυρίξεις και λοιπά. Ώσπου ήρθε ο Κλίντον και έπαιξε σαξόφωνο, για να νομιμοποιηθεί στη σκέψη πολλών ανθρώπων, ότι μπορεί και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πολύ περισσότερο ένας βουλευτής του ΚΚΕ εσωτερικού,  να επιτρέψει στον εαυτό του να επικοινωνήσει με αυτό τον τρόπο.

–  Ζήσατε μια γεμάτη ζωή.

–  Ναι. Γεμάτη ζωή. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

–  Το μεγάλο σας όνειρο;

–  Να πεθάνω με αξιοπρέπεια. Να δω γύρω μου να ανθούν τα παιδιά μου. Και σε πολιτικό επίπεδο, να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση για την οποία σου μίλησα.

 

kyrkos_5

✔ Λέξεις …  Λεωνίδας Κύρκος

–  Έλλειψη ελευθερίας.

–  Η στέρηση της ελευθερίας είναι βασανιστήριο εξίσου φοβερό με τα σωματικά βασανιστήρια.

–  Το μεγαλύτερο λάθος;

–  Άργησα να συνειδητοποιήσω ότι η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στις Ανατολικές χώρες, συνοδεύονταν από μια οικτρή καταπίεση των ανθρώπων, από την στέρηση της προσωπικότητας τους, που οδήγησε σε εγκλήματα. Αυτό το καταλογίζω στον εαυτό μου. Ότι δεν είδα έγκαιρα τις δίκες της Μόσχας, τη δολοφονία του Τρότσκι που ήταν ένα συνταρακτικό γεγονός. Στοιχεία – σημάδια ότι κάτι βαθύ, ανώμαλο, υπήρχε σε όλη αυτή την ιστορία.

–  Κάνοντας απολογισμό, περήφανος;

–  Ναι για μια ζωή με συνέχεια αγωνιστική. Δεν ήμουν παρατηρητής, αμέτοχος. Ήμουν συμμέτοχος σε όλες τις μεγάλες εξελίξεις. Το ότι δεν ήμουν απών, με γεμίζει ικανοποίηση.

–  Μίσος;

–  Ποτέ

–  Αγάπη;

–  Στην οικογένεια. Πολύτιμος θεσμός. Φτάνεις μια διαδρομή ζωής με συζυγική αγάπη. Φτάνεις σε ομοιότητα. Μοιάζω στον πατέρα μου, μου μοιάζει  ο γιος μου. Μεγάλη χαρά αυτή.

–  Φιλία;

–  Πολύτιμη. Γνώρισα πολύ κόσμο στις φυλακές και τις εξορίες, στη διαδρομή των κοινών αγώνων, Οι περισσότεροι από τους φίλους μου δεν υπάρχουν πια και μου λείπουν. Τους αναζητώ και τους ψάχνω…

–  Απώλεια;

–  Πολύ οδυνηρό συναίσθημα.

–  Άνθρωποι – σημάδια ζωής;

–  Αρχικά ο πατέρας μου, που ήταν ένας αστός δημοκράτης συνεπής στον εαυτό του και στις ιδέες του. Πολέμησε από τα χρόνια του Μεταξά, πέρασε από το Μακρονήσι, από βασανιστήρια και απομόνωση. Μου έδωσε δημοκρατική διαπαιδαγώγηση και ορίζοντες στη σκέψη μακριά από φανατισμούς.

–  Πρώτη πολιτική πράξη;

–  Η άρνηση μου να μπω στην ΕΟΝ, την οργάνωση νεολαίας της δικτατορίας Μεταξά. ΄Ήμουν στην πέμπτη γυμνασίου, δεκαεφτάχρονος. Είπα στον γυμνασιάρχη μου ότι δεν μπορώ να μπω στην ΕΟΝ με πατέρα εξόριστο.

–  Χαρά;

–  Η μεγαλύτερη, όταν γεννήθηκαν  τα παιδιά μου. Ένα πλασματάκι να έρχεται στον κόσμο, να είναι κατά κάποιο τρόπο η συνέχεια σου να το πιάνεις στα χέρια και να ξέρεις ότι θα αντρωθεί…

–  Αν ζούσατε δεύτερη φορά;

–  Την ίδια πορεία θα είχα. Σε αυτό το κίνημα που δίνει τη δυνατότητα να ανθίσει η προσωπικότητα, όταν δεν υπάρχουν η βία και η καταστολή των μηχανισμών.

–  Ενοχές;

–  Υπέφεραν εξαιτίας μου σε σημαντικό βαθμό οι δικοί μου. Έλειψα από τα παιδιά και τη γυναίκα μου. Και όταν μου πετούν μια πικρή κουβέντα, το αισθάνομαι πολύ αυτό.

–  Απόγνωση;

–  Ποτέ. Σε δυναμώνει το πέρασμα από την Αριστερά. Δώδεκα χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες, είδα την απερίγραπτη ομορφιά της συλλογικής ζωής. Ο άνθρωπος πλάθεται και βεβαιώνεται μέσα στην κοινωνία.

kyrkos_6

Λεωνίδας Κύρκος

Χρόνια – σταθμοί ζωής

 • 1924. Γεννιέται στο Ηράκλειο Κρήτης. Γονείς του ο Μιχάλης Κύρκος και η Ιωάννα Θαλασσινού. Η οικογένεια μετακινείται στη Θεσσαλονίκη.
 • 1932. Εγκατάσταση στην Αθήνα στα Εξάρχεια και φοίτηση στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών.
 • 1942. Εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου δεν αποφοίτησε λόγω των συνεχών διώξεων.
 • 1943. Μέλος ΕΠΟΝ.
 • 1947. Απομόνωση στη Μακρόνησο.
 • 1948. Καταδίκη σε θάνατο από το Στρατοδικείο Αθηνών. Εγκλεισμός στις φυλακές Αβέρωφ και Κέρκυρας.
 • 1952. Αναθεώρηση θανατικής ποινής, μετατροπή σε δέκα χρόνια φυλάκιση και έξοδος με απονομή χάριτος. Μέλος στην ΕΔΑ και δημοσιογράφος στην «Αυγή». Γάμος με τη γιατρό Καλλισθένη Σμπαρούνη, με την οποία αποκτά δύο γιους, το Μιλτιάδη και το Μιχάλη.
 • 1956. Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΕΔΑ και διευθυντής της «Αυγής».
 • 1961. Εκλογή ως βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης.
 • 1967. Δικτατορία. Σύλληψη και «εσωτερικός τουρισμός σε όλες τις φυλακές της χώρας».
 • 1968. Διάσπαση του ΚΚΕ και δημιουργία ΚΚΕ – εσωτερικού στο οποίο μετέχει.
 • 1972. Αποφυλάκιση.
 • 1975. Βουλευτής με «Ενωμένη Αριστερά».
 • 1985. Εκλογή ως ευρωβουλευτής. Παραιτείται παραμένοντας γραμματέας του κόμματος.
 • 1993. Αποχώρηση από τη Βουλή και τη θέση του γραμματέα του ΚΚΕεσ «για να ανοίξει ο δρόμος στους νεώτερους».
 • 1994. Πεθαίνει η αγαπημένη του σύντροφος Καλλισθένη. Αποχωρεί από την κομματική δράση. Έκδοση βιβλίου «Τα Ανατρεπτικά».
 • 2000. Τιμητική πρόταση  από το κόμμα τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 • 2011. Πεθαίνει στις 28 Αυγούστου, στα 87 του χρόνια.

* Δημοσιεύτηκε σε καθημερινή εφημερίδα.

 

** Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τα Αρχεία Μιχάλη και Λεωνίδα Κύρκου.

 

*** Ο Γιώργος Δουατζής (www.douatzis.gr) γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε κοινωνιολογία-οικονομία, βιοπορίστηκε ως δημοσιογράφος, ασχολείται κυρίως με την Ποίηση. Έχει εκδώσει είκοσι τέσσερα βιβλία και μετείχε σε τέσσερα συλλογικά. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ρωσικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, τσεχικά.

 

 

http://fractalart.gr/leonidas-kyrkos/

 1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: