Ο Ομπάμα στην Ελλάδα
ΕΘΝΟΣ, 17.11.2016
ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ
Το βίντεο από την Ακρόπολη που ανέβασε στο Facebook ο Ομπάμα
Με ένα βίντεο μέσω facebook και με φόντο την Ακρόπολη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποχαιρέτησε την Ελλάδα στέλνοντας το δικό του μήνυμα στον κόσμο με νέες αναφορές στις δημοκρατικές αξίες που γεννήθηκαν στη χώρα μας.
«Στο τελευταίο μου ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος, είχα επιτέλους την ευκαιρία να επισκεφθώ την Ελλάδα και να γνωρίσω την πανέμορφη ιστορία της χώρας αυτής. Στεκόμενος εδώ στην Ακρόπολη, στο χώρο γέννησης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών αξιών που μοιραζόμαστε ως Αμερικανοί, αντιλαμβάνεσαι την αξία μιας κυβέρνησης του λαού, από το λαό, για τον λαό – και πώς οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως του έθνους στο οποίο ανήκουν, θα αποφασίζουν το είδος των χωρών στις οποίες θα ζούμε, τα ιδεώδη που θα επιδιώκουμε και τις αξίες που θα μας ορίζουν», είναι το σχόλιο που συνοδεύει το βίντεο.
Με φόντο τον Παρθενώνα, ο Μπαράκ Ομπάμα λέει:
«Εδώ στην Αθήνα ξεκίνησαν όλα, οι ιδέες της Δημοκρατίας, της έννοιας του πολίτη και του κράτους δικαίου. Και όταν επισκέπτεσαι έναν χώρο σαν αυτόν όχι μόνο εξασφαλίζεις καλύτερη κατανόηση της Ελλάδας και του δυτικού πολιτισμού, αλλά στέλνεις και ένα μήνυμα, το μήνυμα της συνέχειας που υπάρχει ανάμεσα σε αυτό που συνέβη εδώ, με τους λόγους του Περικλή, και με αυτό που συνέβη με τους δικούς μας Πατέρες του Εθνους και τον πολύ σημαντικό του ρόλο που έχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ για να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι ο πολιτισμός τους, η παράδοσή τους, η κληρονομιά τους, τα μηνμεία τους είναι κάτι πολύτιμο και ότι μάθαμε από αυτούς και ότι είμαστε μέρος της ευρύτερης ανθρωπότητας και μίας κοινωνίας χωρών που εργάζονται από κοινού για να επιλύσουν προβλήματα και για να επιτύχουν το καλύτερο για την ανθρωπότητα».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
-
40 λεπτά με τον Πρόεδρο: Η αρχαιολόγος-ξεναγός του Ομπάμα περιγράφει την εμπειρία
-
Το δέος για την Ακρόπολη και ο θαυμασμός για τις αρχαϊκές κόρες
Το βίντεο του προέδρου των ΗΠΑ έχει συγκεντρώσει μέσα σε λίγες ώρες περισσότερα από 44.000 likes ενώ έχει κοινοποιηθεί περίπου 10.000 φορές.
Ο ύμνος του Μπαράκ Ομπάμα στη Δημοκρατία
http://www.protagon.gr/epikairotita/44341277569-44341277569
Η ομιλία του 44ου προέδρου των ΗΠΑ στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε προεξοφληθεί ως ιστορική. Και ήταν. Ενας ύμνος στη Δημοκρατία, μια έμμεση απάντηση στα όσα εξελίσσονται στη χώρα του και στον κόσμο μετά την εκλογή Τραμπ
Protagon Team16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016, 13:43
«Ζήτω η Ελλάς!» Με αυτές τις τρεις λέξεις -στα ελληνικά!- έκλεισε την ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα το απόγευμα της Τετάρτης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Είχε κι άλλες ελληνικές λέξεις η ομιλία του 44ου προέδρου των ΗΠΑ, με την οποία ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα αφού λίγη ώρα αργότερα αναχώρησε με το Air Force One για την επίσκεψή του στο Βερολίνο.
Ο Ομπάμα αποχωρεί από το Ελευθέριος Βενιζέλος (Menelaos Myrillas / SOOC)
Κατά το κλασικό μοτίβο που τόσο κολακεύει τα ακροατήρια σε κάθε γωνιά της Γης, ιδίως δε στη χώρα μας, ο ευπροσήγορος πλανητάρχης είπε «γεια σας», «καλησπέρα», «φιλοξενία», «φουστανέλα», «σπανακόπιτα», «φιλότιμο» και μνημόνευσε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που δοξάζει τη γαλανόλευκη -όσο και αν κάποτε δεν του δίναμε την ελληνική ιθαγένεια- στα μπασκετικά γήπεδα του ΝΒΑ. Αλλά αυτά είναι λίγο – πολύ κλισέ. Και αδικούν την πραγματικά συγκλονιστική περί Δημοκρατίας ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα.
"The flame first lit here…was fanned by America’s founders who declared that ‘We, the People’ shall rule" —@POTUS
https://twitter.com/WhiteHouse/status/798877430207365121
Ηταν άλλωστε ένας λόγος που δεν περίμενε μόνο η Ελλάδα και η κυβέρνησή της, την περίμενε ολόκληρος ο κόσμος: ο Ομπάμα σε μια πρώτη δημόσια ομιλία μετά το οδυνηρό –αλλά και ιστορικό– εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Τι θα έλεγε; Ποια τα κεντρικά στοιχεία αυτής της πολιτικής παρακαταθήκης του προς την οικουμένη;
Ο ίδιος ο 440ς πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δώσει, λένε, ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν τον λόγο, τον οποίο ήθελε να εκφωνήσει από την Πνύκα με φόντο την Ακρόπολη, αλλά τελικά το έκανε στο ασφαλές περιβάλλον του ΚΠΙΣΝ. Είχε γράψει, σβήσει και ξαναγράψει πολλές φορές την ομιλία, έλεγαν οι πληροφορίες. Δεν έχει δεχτεί βοήθεια από τους λογογράφους του, τόνιζαν κάποιοι. Και το απέδειξε από το βήμα του εμβληματικού αυτού κτιρίου στο Φάληρο.
Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρετά το ακροατήριό του στο ΚΠΙΣΝ (Reuters)
Ο κόσμος περίμενε μια δήλωση του Ομπάμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον αμφιλεγόμενο διάδοχό του στον Λευκό Οίκο. Και ο Ομπάμα δεν απέφυγε τη σύγκριση. «Δεν θα μπορούσα να έχω περισσότερες διαφορές από τον νέο πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά η αμερικανική Δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από τα πρόσωπα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την ομαλότερη μετάβαση», είπε.
Οντως, η Δημοκρατία (πρέπει να) είναι ισχυρότερη από τον Τραμπ και κάθε Τραμπ. Και η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα ήταν ένας ύμνος και μια ανάλυση στο πολίτευμα.
Ξεκίνησε την ομιλία του δανειζόμενος στίχο του Οδυσσέα Ελύτη από το «Αξιον Εστί»: «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας». Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του δυτικού κόσμου στην γενέτειρα των ιδεωδών της Δημοκρατίας.
O Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» με την οποία έκλεισε την επίσκεψή του στην Ελλάδα (Reuters)
«Αυτό είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ και ήθελα να το κάνω στην Ελλάδα. Εμαθα για τη θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού, ήθελα να δω την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλα εκείνα που έχει προσφέρει η Ελλάδα στον κόσμο», είπε ο Ομπάμα.
«Εχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη. Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος. Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα… Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε» είπε, χαρακτηρίζοντας τη Δημοκρατία ως το «σοφότερο πολίτευμα».
«Ο πιο σημαντικός τίτλος στη Δημοκρατία δεν είναι του Πρωθυπουργού ή του Προέδρου, αλλά αυτός του πολίτη»
«Κάποιες χώρες ενώ υπάρχουν εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες: ελευθερία έκφρασης, ελευθεροτυπία, ελευθερία στα θρησκευτικά “πιστεύω”, το κράτος δικαίου, ο διαχωρισμός εξουσιών» είπε για να συμπληρώσει:
«Η Δημοκρατία, όπως και όλοι οι θεσμοί είναι ατελείς, μπορεί να είναι αργοί. Και οι πολιτικοί είναι αντιδημοφιλείς στις δημοκρατίες, γιατί εξ ορισμού οι δημοκρατίες απαιτούν συμβιβασμούς. Σε μια πολυφυλετική κοινωνία, όπως οι ΗΠΑ, η δημοκρατία μπορεί να είναι μια περίεργη ιστορία. Ωστόσο είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές. Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων δια της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη» συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος.
«Η Δημοκρατία μας επιτρέπει να διορθώνουμε τα δικά μας λάθη. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας είδαμε ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Διευρύναμε τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους Αφροαμερικανούς και τις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους και τα άτομα με αναπηρίες», τόνισε.
Σε άλλο δε σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Ο πιο σημαντικός τίτλος στη Δημοκρατία δεν είναι του Πρωθυπουργού ή του Προέδρου, αλλά αυτός του πολίτη».
«Οσο συνεχίζετε τις μεταρρυθμίσεις θα σας στηρίζουμε»
Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση της Ελλάδας ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις για επιστροφή στην ανάκαμψη. «Οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες και από την πλευρά μου είμαι υπερήφανος για το έργο της δικής μου διοίκησης που βοήθησε τους Έλληνες. Ένα μέρος της επίσκεψής μου ήταν για να καταδείξει τα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα», είπε για να συμπληρώσει: «Συγχαίρω τον Αλέξη Τσίπρα για τις δύσκολες μεταρρυθίσεις που έγιναν. Οσο η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ» τόνισε και κάλεσε τους νέους να μείνουν στην Ελλάδα και να ευημερήσουν.
Για το Προσφυγικό
Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο Μπαράκ Ομπάμα εξήρε για ακόμη μια φορά την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Ελληνες στους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στη διαχείριση αυτού του προβλήματος. «Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το Προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της».
Για την Παγκοσμιοποίηση
Αναφερόμενος στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, τόνισε ότι αυτό το μονοπάτι μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί. «Οταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit». Και συνέχισε: «Τώρα ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες».
Αναφέρθηκε στο αίσθημα αδικίας που δημιουργείται όταν η παγκόσμια ελίτ ζει με άλλες κανόνες. «Ανταμείβουμε τους καινοτόμους, αυτούς που προσφέρουν κάτι στην ανθρωπότητα. Αλλά όταν ένας CEO (διευθύνων σύμβουλος) παίρνει σε μία μέρα όσα παίρνει ένας εργάτης σε έναν χρόνο, τότε ο τελευταίος δυσκολεύεται να δεχθεί αυτήν την πραγματικότητα, τον βλέπει ως εχθρό του», τόνισε. «Αυτή η ανισότητα είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις», είπε.
«Κάποτε γίνονταν ανεκτές, όχι όμως σήμερα που οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια αίσθηση του πως ζουν οι άνθρωποι σε άλλα μέρη του πλανήτη. Όλοι έχουν ένα κινητό και μπορούν να δουν τι συμβαίνει στον κόσμο», σημείωσε ο κ. Ομπάμα.
«Πολλές φορές άνθρωποι είναι πιο κυνικοί γιατί πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις δεν νοιάζονται γι’ αυτούς. Οι αλλαγές θα αρχίσουν με την φωνή των νέων. Πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μια περίοδο αλλαγής. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Τα δικαιώματα του πολίτη στις ΗΠΑ δεν ακολούθησαν μια ευθεία γραμμή. Η πρόοδος δεν είναι κάτι που το εγγυάται κανείς. Κερδίζεται από κάθε γενιά», τόνισε σε πιο αισιόδοξο πνεύμα.
Όλη η ομιλία:
Ομπάμα στο "Στ. Νιάρχος": «Όσο συνεχίζετε την προσπάθεια θα πιέζω τους δανειστές»
Παρακαταθήκη για το δημοκρατικό πολίτευμα η ομιλία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ
«Γεια σας, καλησπέρα. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας… Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας. .. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους», ξεκίνησε την ομιλία του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Παράλληλα, συνέχισε με τις έννοιες, αλλά και τις αξίες, της ισότητας και δημοκρατίας και της ισονομίας που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι «όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο» και έκανε εκτενή αναφορά στην δικαιοσύνη και στις κοινωνίες της αρχαίες Ελλάδος, δείχνοντας πόσο καλός γνώστης είναι της ελληνικής ιστορίας.
«Οι προπάτορες του αμερικανού έθνους ακολούθησαν το δημοκρατικό πρότυπο της Ελλάδος. Εδώ γεννήθηκε ο Διαφωτισμός. Οι λαμπρές ιδέες του κόσμου μας» ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και σημείωσε: «Μετά από οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο, πιστεύω ότι η επιθυμία κάποιου να έχει τον έλεγχο της δικής του ζωής και τον έλεγχο αυτής, να είναι μέλος μια ευρύτερης κοινότητας κι ενός έθνους, είναι παγκόσμια αιτήματα και καίει σε κάθε παγκόσμια καρδιά. Κάποτε ένας Έλληνας ιερέας ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης κι αυτό εμπνέει πολλές ιδέες ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Αυτή ήταν η εξωτερική μου πολιτική σε όλη την διάρκεια της προεδρίας μας. «Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα… Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε», πρόσθεσε.
"Οι δημοκρατίες δεν θα πολεμήσουν η μία την άλλη. Περισσότερες δημοκρατίες σημαίνουν καλό για τον κόσμο. Οι καλύτεροι φίλοι της Αμερικής είναι οι δημοκρατίες, όπως η Ελλάδα. Γι’ αυτό είμαστε φίλοι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Είμαστε έτσι ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες, που δεν μπορούν να δεχτούν τις ιδέες της δημοκρατίας και προσπαθούν να αλλάξουν τις ζωές των άλλων μέσα από τη βία" συνέχισε.
«Αυτό που πιστεύω μετά από 8 έτη στην προεδρία των ΗΠΑ είναι η ζωή διά της αξιοπρέπειας. Αυτά τα μαθήματα εν συνόλω είναι παγκόσμια και είναι μαθήματα που καίνε σε κάθε ανθρώπινη καρδιά", είπε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι "κάποιες χώρες ενώ υπάρχουν εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες"
Ακόμη επεσήμανε ότι "στην εποχή μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα σοβαρά επιτρέπει στην επιστήμη να ανθίσει και να δείξει τον δρόμο προς τις αποφάσεις μας. Η δημοκρατία ωστόσο μπορεί να είναι δύσκολη στην υλοποίηση, συχνά οι πολιτικοί είναι αντιδημοφιλείς στις δημοκρατίες, γιατί καμιά φορά απαιτούνται συμβιβασμοί. Σε μια πολυφυλετική κοινωνία όπως οι ΗΠΑ η δημοκρατία μπορεί να είναι μια πολύπλοκη ιστορία. Είναι καλύτερη όμως από οποιαδήποτε άλλη λογική. Μας επιτρέπει ειρηνικά να δοκιμάζουμε νέες ιδέες και να βρίσκουμε λύσεις στις διαφωνίες μας. Όταν μια δράση από κάποιον Πρόεδρο που έχει κάποιο λάθος μπορεί να διορθωθεί μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας. Με τα χρόνια καταφέραμε να κατακτήσουμε το δικαίωμα να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο".
"Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές… Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων διά της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη" τόνισε.
Προσφυγικό
«Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της», τόνισε ο κ. Ομπάμα.
«Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι Δημοκρατίες μπορούν να λύνουν προβλήματα μέσω της διπλωματίας. Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Αναφερόμενος στο δημοκρατικό πολίτευμα ο Μπάρακ Ομπάμα σημείωσε ότι «η Δημοκρατία μπορεί να είναι ατελής, μπορεί να είναι αργή, δύσκολη στην υλοποίηση σε μια πολυφυλετική χώρα, όπως είναι η ΗΠΑ, η Δημοκρατία είναι πολύπλοκη, αλλά είναι η καλύτερη».« Η δημοκρατία, όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί είναι ατελής. Μπορεί να είναι ατελής και δύσκολη στην υλοποίηση. Οι πολιτικοί στις δημοκρατίες είναι αντιδημοφιλείς γιατί στην δημοκρατία απαιτούνται συμβιβασμοί».
«Η Δημοκρατία είναι καλύτερη γιατί επιτρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες ιδέες και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Κατά τη διάρκεια της δικής μας ιστορίας έτσι καταφέραμε να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Εδώ όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία για ακόμη μία φορά διατρανώνουμε τις ιδέες μας» είπε.
«Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά η Δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση» συνέχισε αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.
«Η ανισότητα κάποτε γινόταν ανεκτή γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης. Τώρα δεν είναι ανεκτή. Στις δικές μας κοινωνίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμοίβονται για τα δημιουργήματά τους» σημείωσε. «Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit» πρόσθεσε..
«Τώρα ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες. Το μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης πρέπει να καλυτερεύσει" ανέφερε ακόμα.
«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια δύσκολη περίοδο, πιο δύσκολη από τη μέγαλη ύφεση. Ζητήσαμε από τους πλούσιους Αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερο φόρο. Θέλαμε να φτιάξουμε μια καλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία προς όφελος των καταναλωτών… Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στις ΗΠΑ που φοβούνται για το μέλλον τους… Πρέπει να έχουμε οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς», υπογράμμισε σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στάθηκε στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. «Εδώ στην Ελλάδα, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική έπρεπε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις… Σήμερα ο προϋπολογισμός σας εμφανίζει πλεόνασμα. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα σε όσους φεύγουν από την Ελλάδα με προορισμό άλλες χώρες είπε «Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε…. Η Δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό».
«Οι θεσμοί είτε στην Ελλάδα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στις ΗΠΑ, πρέπει να απαντάνε στις αναζητήσεις των πολιτών… Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται μία ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη" συμπλήρωσε.
Ακόμη ανέφερε ότι «ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα, όπου οι κοινωνίες συγκρούονται και κάποιοι θα ζητήσουν καταφύγιο στις σέχτες και τον εξτρεμισμό… Σε μια εποχή που μπορούμε να δούμε τι κάνει ο καθένας σε κάθε πλευρά του πλανήτη, και όμως οι πολίτες νιώθουν απομακρυσμένοι από τις κυβερνήσεις τους… »
Επιπλέον είπε πως «ως Πρόεδρος των ΗΠΑ προώθησα τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. Οι κυβερνήσεις συνεργάζονται, εμείς ενισχύσαμε την κοινωνία των πολιτών, επενδύσαμε στους νέους επιχειρηματίες. Η ελπίδα και η αναγέννηση στις κοινωνίες θα αρχίσει από τους νέους»
Από την άλλη πλευρά σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο παγκόσμιο στερέωμα τόνισε ότι «πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μία περίοδο αλλαγής. Φυσικά υπάρχει αβεβαιότητα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον… Η ιστορία μας δίνει ελπίδα. Η πρόοοδος κατακτάται. … Ο Λούθερ Κινγκ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η αψίδα των δικαιωμάτων σχετίζεται με την δικαιοσύνη»
Επίσης συμπλήρωσε ότι «Όλοι ζούμε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες. .. Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα… Στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από μας. Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη».
Ζήτω η Ελλάς
«Σε αυτό το ατελές σύστημα (της Δημοκρατίας) η ισχύς και η πρόοδος θα εκπορεύεται από εμάς τους πολίτες. Εάν θέλουμε αυτό το σύστημα διακυβέρνησης το μέλλον μας θα είναι λαμπρό». Ο αμερικανός πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».
Όλο το χρονικό της ομιλίας Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί η ξενάγηση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Λίγη ώρα πριν ο Ομπάμα ξεναγήθηκε και στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπως ήταν άλλωστε και το παιδικό του όνειρο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε ενθουσιασμένος από τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και από τον τρόπο που η χώρα μας προβάλει και προστατεύει το σημαντικό αυτό κομμάτι της ιστορίας".
Βαρυσήμαντη ομιλία Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Τεράστια σημασία φαίνεται ότι δίνει ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα (16.11.2016) στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε αυτή κατά την αντιφώνησή του κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι θα μιλήσει για τις αξίες και τα ιδεώδη που συνδέουν ΗΠΑ και Ελλάδα κατά την ομιλία του, την οποία θα εκφωνήσει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και όχι στην Πνύκα όπως ήθελε, πριν αναχωρήσει για τον επόμενο σταθμό της τελευταίας του ευρωπαϊκής περιοδείας, το Βερολίνο.
Και είναι τέτοια η βαρύτητα που δίνει στα όσα θα πει που έχει γράψει μόνος του την ομιλία του. Το αποκάλυψε, σύμφωνα με το vima.gr, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στον Έλληνα υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο κατά το επίσημο δείπνο στο προεδρικό Μέγαρο.
Όπως είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτις, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει γράψει μόνος του και χωρίς τη βοήθεια λογογράφων την ομιλία που θα εκφωνήσει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και εκτίμησε πως θα είναι… τέλεια και πως για να μπορέσει ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος να συμπεριλάβει και να περάσει τα μηνύματα που έστειλε, έγραφε κι έσβηνε εδώ και εβδομάδες! «Θα είναι μια ιστορική ομιλία», είπε.
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ μάλιστα, η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα θα είναι ανάλογη με εκείνη του Τζον Κένεντι στο Βερολίνο στις 26 Ιουνίου του 1963 όταν είπε την –ιστορική φράση πια- «είμαι ένας Βερολινέζος (Ich bin ein Berliner)».
Στην Ακρόπολη και στο Μουσείο
Η επίσκεψη στον ιερό βράχο αποτελούσε παιδικό όνειρο για τον πλανητάρχη που έμελλε να πραγματοποιηθεί σε ηλικία 55 ετών.Η προϊστάμενη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ελένη Μπανού έχει αναλάβει χρέη ξεναγού. Στις 12:05 ο Μπαράκ επισκέφθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης όπου ξεναγήθηκε λεπτομερώς έχοντας ο ίδιος πολλές απορίες για τα εκθέματα.
Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη ήταν από νωρίς το πρωί δρακόντεια, με την αστυνομία να κάνει αισθητή την παρουσία της.
Πρόσφατα σχόλια