Αρχική > πολιτική > Ιδεολογική κατάρρευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ιδεολογική κατάρρευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Paul Gauguin - Te Poi Poi (The Morning) -1892

Paul Gauguin – Te Poi Poi (The Morning) –1892

 

 

 

Του Νίκου Τσούλια

 

      Προχωρώ σε τρεις βασικές παρατηρήσεις στο παρόν άρθρο εξ αρχής και θα προσπαθήσω να τις τεκμηριώσω στη συνέχεια. α) Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει ήδη καταρρεύσει ιδεολογικά και πολιτικά. β) Κανένα άλλο ελληνικό κόμμα δεν αντέστρεψε πλήρως και απόλυτα την πολιτική του φυσιογνωμία όσο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γ) Η εν λόγω εξέλιξη δεν είναι καθόλου μια εσωτερική υπόθεση αυτού του κόμματος, αλλά αφορά τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος και την πορεία της κοινωνίας μας.

      Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι σε πρώτη φάση δημιούργημα του μετασχηματισμού του παλιότερου «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ» με τη σύμπραξη άλλων αριστερών, αριστερίστικων και αντισυστημικών κομμάτων και κινήσεων. Στη συνέχεια και εν όψει της δυναμικής που ανέπτυσσε – κυρίως αν όχι αποκλειστικώς λόγω της πρωτοφανούς δημαγωγίας του – συνέλεξε με μαζικό τρόπο στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυτό για ευνόητους λόγους, αφού η δεξαμενή που θα αντλούσε τη δυναμική του ήταν αναγκαστικά η κεντροαριστερά.

      Σε επίπεδο κοινωνίας η ανάπτυξή του οφείλεται μόνο και μόνο στην πολιτική δέσμευση περί τέλους των Μνημονίων, περί μη πληρωμής ολόκληρου του χρέους και περί «απελευθέρωσης» της χώρας. Σε μια κοινωνία απελπισμένων, όπου κυριαρχεί ο θυμός και η βία και ελλείπει εντελώς ο ορθολογισμός και η πολιτική ανάλυση, η δημαγωγία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εμφανιζόταν σαν ευλογία Θεού! Και κέρδισε το στοίχημα, αφού βέβαια ο λαός επιθυμούσε μια φαντασίωση σαν παρηγοριά και σαν παραμυθία. Αν η κρίση ήταν και είναι μια δοκιμασία για την Ελλάδα, για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν μια ιστορική ευκαιρία! Υπήρχε ποτέ περίπτωση – αν οι πολιτικές εξελίξεις έτρεχαν όπως πριν από την κρίση – να κυβερνήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Προφανώς και όχι.

      Ποια ήταν τα βασικά ιδεολογικά και πολιτικά στοιχεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πριν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες; Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όργανο του διεθνούς κεφαλαίου. Οι Η.Π.Α. δεν είναι μόνο η μητρόπολη του καπιταλισμού αλλά προκαλούν ιμπεριαλιστικούς πολέμους και αιματοχυσίες σ’ όλο τον Κόσμο. Στη χώρα μας κυβερνούν κόμματα υποτελή στην άρχουσα τάξη και μόνο η αριστερά – δηλαδή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – μπορεί να τερματίσει αυτό το καθεστώς. Εμείς δεν θέλουμε τη διαχείριση του συστήματος αλλά την ανατροπή του. Η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι υπηρέτης του κεφαλαίου. Θέλουμε μια «άλλη Ευρώπη», έναν «άλλο Κόσμο».

      Μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι αυτά τα «σημεία» αποτελούν τη στρατηγική του κόμματος και τώρα είναι ένα στάδιο μετάβασης, όπως συνηθίζουν να ισχυρίζονται οι κομισάριοι όταν η πραγματικότητα εκδικείται τη δημαγωγική φαντασίωση. Αν δεχτούμε αυτή τη θεώρηση, μπορεί κάποιος να τεκμηριώσει το πώς υπηρετούνται οι στρατηγικοί στόχοι μέσα από τις σημερινές πολιτικές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Αντίθετα βιώνουμε εικόνες απείρου κάλλους.

      Ο αρχηγός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εφαρμόζει όλες τις πολιτικές των Η.Π.Α. και της Ε.Ε. με τον πιο καθαρό τρόπο. Έχει αντιληφθεί κανένας μας να ενοχλούνται τα κέντρα του καπιταλισμού από την κυβέρνηση του Τσίπρα; Μήπως τελικά «περνάει» η στρατηγική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για ανατροπή του καπιταλισμού και δεν το έχουν αντιληφθεί οι εκφραστές του κεφαλαίου; Και για να μην ξεχνάμε, – γιατί η απώλεια μνήμης είναι σοβαρό πρόβλημα στην πολιτική -, πόσα και πόσα «ευχαριστώ» δεν έχει πει ο Τσίπρας για τη στήριξη των Η.Π.Α. στο ζήτημα του χρέους, ενώ στο γνωστό «ευχαριστώ» του Σημίτη στην ιστορία των Ίμια είχε χαλάσει τον κόσμο για τον ιδεολογικό και πολιτικό ξεπεσμό του τότε πρωθυπουργού! Μήπως σήμερα βλέπουμε τις αγωνιώδεις προσπάθειες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να ενταχθεί στην Ομάδα των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη; Άλλαξε λοιπόν ξαφνικά η σοσιαλδημοκρατία και από υπηρέτης του κεφαλαίου έγινε παράγοντας ανατροπής του λόγω της κυβερνητικής παρουσίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

      Το πιο καίριο ερώτημα – κατά τη γνώμη μου – είναι το εξής. Σε ποια βασικά σημεία των αποφάσεων της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. υπάρχει έστω και δείγμα αριστερής απόχρωσης; Δεν ψήφισαν ένα ακόμα και πολύ χειρότερο Μνημόνιο; Δεν ευτέλισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και όλο το λαό που πήγε να ψηφίσει; Δεν έχουν βάλει μια φοβερή θηλιά της πιο άγριας φορολογίας που γνώρισε ποτέ ο τόπος μας; Δεν πρόδωσαν όλα όσα βαρύγδουπα και αριστεροφανή διαλαλούσαν επί δεκαετίες στους κοινωνικούς χώρους;

      Η ιδεολογική και πολιτική κατάρρευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ήδη γεγονός, αρκεί να σκεφτούμε τι ποσοστό έχει πάρει στις τελευταίες εκλογές και να αναλογιστούμε αν ποτέ υπήρξε τόσο ισχνή κοινωνική «πλειοψηφία» σε κυβερνητικό κόμμα. Η εν λόγω εξέλιξη αφορά όλους μας, γιατί συνδέεται με ιστορικού περιεχομένου λαθροχειρίες που έγιναν, με τη συνειδητή διαστρέβλωση της αλήθειας, με τη δημαγωγία και το λαϊκισμό με το μοναδικό στόχο του κόμματος αυτού: την αναρρίχηση στην εξουσία εκμεταλλευόμενο την κρίση και δημαγωγώντας επί της σκληρής δοκιμασίας του ελληνικού λαού.

      Αλλά όλα αυτά δεν είναι τα συστατικά στοιχεία – με το ακριβώς αντίθετο περιεχόμενο – που διαμορφώνουν την πολιτική ηθική και την ιδεολογική ακτινοβολία των κομμάτων; Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως αριστερά έχει καταρρεύσει. Η εξουσία – με τη δημοσιότητα και με τα επικοινωνιακά τεχνάσματα – αποκρύβει προσωρινά αυτό που αποτελεί συνείδηση στους πολίτες και στην κοινωνία…

 

 

terminusantequem:
“ Fritz Kronenberg (German, 1901-1960) [Norddeutsche Landschaft], n/d
”

Fritz Kronenberg (German, 1901-1960) [Norddeutsche Landschaft]

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: