Αρχική > πολιτισμός, πολιτική > Aνδρέας Νικολάου: «Στην Πράσινη Γραμμή»

Aνδρέας Νικολάου: «Στην Πράσινη Γραμμή»

 

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Μαρτίου 30, 2016

http://www.presspublica.gr/

 

«Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο
ποιο από τα δυο κομμάτια πρέπει ν’ αγαπώ;

Νεσιέ Γιασίν

 

Η Λευκωσία είναι η αρχή και το τέλος της Ανατολής και η αρχή και το τέλος της Δύσης. Αυτό είναι η αφετηρία της γοητείας της, αλλά και των δεινών της. Αυτά που περνούν σαν ένα γκρίζο σύννεφο πάνω από το γελαστό πρόσωπό της. Γιατί αυτή η πελεκηµένη πέτρα στο χρώµα του ηλιοβασιλέµατος, µε την οποία έχουν χτιστεί τα τείχη και η Παλιά Γειτονιά, µοιάζει όντως µε χαµόγελο. Στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη δεν ξεχνάς ούτε στιγμή, αφού υπάρχει για να σου θυμίζει την πατρίδα, καθώς μας δίδαξε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Ο νομπελίστας ποιητής  βγήκε από το Λήδρα Πάλας στους δρόμους της Λευκωσίας και εμείς τον ακολουθούμε όπως σε πολλά ταξίδια του: «Είχε πέσει η νύχτα. Γοτθικά χτίρια, τειχιά, η αυλή στο Μεγάλο Χάνι. Καλή αρχιτεκτονική. Στενοί δρόμοι με λιγοστούς διαβάτες. Οχι Ανατολή. Ενα μεσογειακό χρώμα περισσότερο».

Στην εφετινή Art Αθήνα ο σπουδαίος ζωγράφος, Ανδρέας Νικολάου, μαθητής του Τέτση,  μας θυμίσει ότι η Νεκρή Ζώνη ζει, η πληγή στην πλευρά του Ελληνισμού υπάρχει πέρα από τη λήθη και όταν την αγγίξεις αιμορραγεί.

-Η Πράσινη Γραμμή;

Αφήνοντας πίσω τη σύγχρονη πόλη της Λευκωσίας, του Jean Nouvel και της Zaha Hadid, περνώντας τα ενετικά τείχη, προχωρώντας προς την καρδιά της παλιάς πόλης, λίγο πιο κάτω από την «trendy» περιοχή με τα φασαριόζικα καφέ και τα εστιατόρια των «εναλλακτικών» νεαρών, ο δρόμος κόβεται απότομα! Βρισκόμαστε στην Πράσινη Γραμμή!  Είναι εκεί όπου η ζωή σταματά για λίγο και συνεχίζει μετά στην άλλη πλευρά….

-Είναι νεκρή ζώνη;

Πίσω από τα φυλάκια, σε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό, δέντρα φύονται μέσα από σπίτια και πινακίδες μεταμορφώνονται σε σύγχρονα έργα τέχνης σημαδεμένες από τον χρόνο και την οξείδωση. Τρωκτικά, ερπετά και πτηνά βρίσκουν το ιδανικό καταφύγιο για να αναπτυχθούν με ασφάλεια. Στη Νεκρή αυτή Ζώνη, όπως διαφορετικά αποκαλείται, τα χρώματα ξεθωριάζουν και γκριζάρουν παράξενα και αν συγκεντρωθείς μπορείς να ακούσεις τον ήχο μιας ανατριχιαστικής σιωπής. Ανάμεσα στα αγριόχορτα και στα αγκάθια ενδημικά φυτά αναπτύσσονται. Επίμονες ροζ αροδάφνες και ακακίες… Ιδιες με αυτές που άφηναν 42 χρόνια πριν τα μικρά κίτρινα πουπουλένια άνθη τους να στροβιλίζονται στο ανοιξιάτικο αεράκι στους οριζόντιους δρόμους της Μεσαορίας ή σου πρόσφεραν τη χαμηλή σκιά τους μετά από ένα μπάνιο στα νερά της Σαλαμίνας και την περιδιάβαση στα ερείπια της πόλης του Τεύκρου.

-42 χρόνια μετά;

Εσώρουχα και πετσέτες από τους στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών απλωμένα στα μπαλκόνια του, με πληγές ακόμα  ανοιχτές στην πρόσοψή του από τις σφαίρες του ’74 το τότε κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο «Ledra Palace». Χτισμένο τη δεκαετία του ’40 σε εκλεκτικό στυλ, με έντονα τα γοτθικά στοιχεία, όπως και η οκτώ αιώνων εκκλησία της Αγίας Σοφίας απέναντι, γίνεται μάρτυρας της ταραγμένης περιόδου 1955-59 για την απελευθέρωση. Υστερα με έναν αέρα ευρωπαϊκό στο κομψό εσωτερικό του, γίνεται το σημείο αναφοράς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πρωτεύουσας τα πρώτα «ξέγνοιαστα» χρόνια της ανεξαρτησίας.

-Η άλλη πλευρά;

«Τα τελευταία χρόνια δίοδοι ανοίχτηκαν στην Πράσινη Γραμμή, τα οδοφράγματα. Από τις διόδους αυτές οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να περάσουν στην «άλλη πλευρά», στα Κατεχόμενα. Με τον ίδιο τρόπο οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να περάσουν στη δική τους «άλλη πλευρά». Και αυτοί, όπως και εμείς, μπορούμε, κάπως σαν τουρίστες στην ίδια μας την πατρίδα, να  επισκεφθούμε τα δικά μας σπίτια, τα δικά μας χωριά και τις πόλεις».

-Διχασμένη Λευκωσία…

Μετά τα αιματηρά γεγονότα των Χριστουγέννων στην τότε νεαρή Κυπριακή Δημοκρατία του 1963 ο τότε διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο τράβηξε μια πράσινη γραμμή στον χάρτη μοιράζοντας τη Λευκωσία στα δύο. Σκοπός του να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η πληγή αυτή που μοίρασε τότε τη Λευκωσία μεγάλωσε το 1974 τόσο ώστε να μοιράσει ολόκληρο το νησί. Σαράντα δύο χρόνια μετά η Κύπρος παραμένει μοιρασμένη και η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο.

O Ανδρέας Νικολάου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1966. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Τέχνης του Μονάχου (1985-1987). Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του I.K.Y. στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (1987-1992), στο εργαστήριο του Π.Τέτση, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.

Μέχρι σήμερα n δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε 27 ατομικές και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ρώμης παρουσίασε το 2003 αναδρομική έκθεση της δουλειάς του και το Μουσείο Πιερίδη, μέλος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Λαϊκός Τράπεζας της Κύπρου, παρουσίασε το 2005 στην Κύπρο την έκθεση με θέμα «Το πορτραίτο του Μινώταυρου».Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές: Εθνική Πινακοθήκη-Αθήνα Κρατική Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης-Λευκωσία, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Ρώμη, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών-Αθήνα, Υπουργείο Πολιτισμού-Αθήνα, Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης-Αθήνα. Επίσης, σε δημοτικές συλλογές στην Αθήνα και την Κύπρο, σε συλλογές Τραπεζικών και Ασφαλιστικών Οργανισμών. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος-Αθήνα, Συλλογή Eurobank Αθήνα, Λαϊκή Τράπεζα-Λευκωσία, Τράπεζα Κύπρου-Λευκωσία, Interamerican – Αθήνα, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

http://www.presspublica.gr/a%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE/

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: