Αρχική > νέες τεχνολογίες > Ρομποτικό το εργασιακό μέλλον;

Ρομποτικό το εργασιακό μέλλον;

lilithsplace: ‘View of the port of Constantinople. On the journey to Constantinople’, 1893 - Jan Ciaglinski (1858–1913)

‘View of the port of Constantinople. On the journey to Constantinople’, 1893 – Jan Ciaglinski (1858–1913)

 

 

Την ώρα που η πόρτα στο… ρομποτικό εργασιακό μέλλον ανοίγει, διακεκριμένοι επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο που μπορεί να γεννήσει η τεχνητή νοημοσύνη για την ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, υψηλόβαθμα στελέχη δηλώνουν θετικά στην ιδέα της ενσωμάτωσης ρομπότ στην ομάδα τους μελλοντικά

Βενιού Ε., ΤΟ ΒΗΜΑ, 6.8.2015

Ρομποτικό το εργασιακό μέλλον;

Οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν άραγε μελλοντικά να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά «καλλιεργημένων» και ταλαντούχων ανθρωποειδών ρομπότ, ικανών να κατακτούν πολύτιμες θέσεις εργασίας; Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να ξεφύγει από τα όρια της φαντασίας και σε βάθος χρόνου να γίνει πραγματικότητα.

Ηδη πολλές βιομηχανίες έχουν αντικαταστήσει εργάτες στη γραμμή παραγωγής με εκλεπτυσμένα ρομποτικά μηχανήματα. Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen (VW) ανακοίνωσε ότι στα εργοστάσια συναρμολόγησής της σχεδιάζει την αντικατάσταση των εργατών που συνταξιοδοτούνται με ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας, με στόχο το «ψαλίδισμα» του κόστους παραγωγής των αυτοκινήτων της. Ωστόσο στις αρχές Ιουλίου ένας τεχνικός 21 ετών βρήκε τραγικό θάνατο σε εργοστάσιο της VW στη Γερμανία όταν χτυπήθηκε από ρομπότ συναρμολόγησης.

Είναι τα ρομπότ η απάντηση στην αναζήτηση για φθηνό και ταυτόχρονα ακούραστα παραγωγικό εργατικό δυναμικό ή ο ανθρώπινος παράγοντας, συνοδευόμενος από την ανθρώπινη σκέψη, παραμένει τελικά αναντικατάστατος στον χώρο της εργασίας;

Προσλαμβάνοντας… ρομπότ

Πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη βρετανική εταιρεία μάρκετινγκ Expert Market σε 200 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων αποκαλύπτει ότι περίπου το 70% εξ αυτών θα ελάμβανε υπ’ όψιν το ενδεχόμενο μελλοντικής ενσωμάτωσης ρομπότ στην ομάδα των εργαζομένων που διευθύνουν.

Σύμφωνα με το εφιαλτικό σενάριο μάλιστα, το 50% δήλωσε ότι δεν θα ένιωθε άσχημα αν τελικά αντικαθιστούσε τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας με… ρομποτικές.

Εφιάλτης στο γραφείο με τα ρομπότ

Τη στιγμή που οι πιο δημιουργικές θέσεις φαντάζουν μάλλον ακατάλληλες για τους ρομποτικούς «ανταγωνιστές», κατά τους ειδικούς, διευθυντικές θέσεις, θέσεις στα οικονομικά τμήματα αλλά και στα τμήματα πληροφορικής των εταιρειών θα μπορούσαν ενδεχομένως να φιλοξενήσουν τους φουτουριστικούς hi-tech εργαζομένους.

Βάσει των απαντήσεων των συμμετεχόντων φάνηκε ότι οι μηχανές υψηλής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αποδώσουν τα μέγιστα σε διοικητικές αλλά και σε εκτελεστικές, γραμματειακές θέσεις, π.χ. απαντώντας σε τηλέφωνα, ηλεκτρονική αλληλογραφία, ή στη σύνταξη εκθέσεων.

Ανάμεσα στα προτερήματα των ρομπότ, όπως απάντησαν οι ερωτηθέντες, συγκαταλέγονται η σταθερότητα ως προς τον ρυθμό παραγωγής και η ποιότητα του έργου τους, η έλλειψη της ανάγκης αδειών αλλά και η πίστη στην επιχείρηση, καθώς δεν τίθεται θέμα περί αποδοχής δελεαστικής πρότασης από κάποια ανταγωνιστική εταιρεία.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων εμφανίζεται άνετο ως προς την ιδέα της συνεργασίας με ένα ρομπότ» αναφέρει εκπρόσωπος της Expert Market. «Οι περισσότεροι διευθυντές δεν φάνηκε να ανησυχούν για το ενδεχόμενο αντικατάστασης εργαζομένων με μηχανές, ενώ περίπου το 50% εξ αυτών δήλωσε ότι δεν θα ένιωθε ενοχές για την πρόσληψη ενός ρομπότ στη θέση ενός ανθρώπου».

Ερχεται ο… Εξολοθρευτής;Πάντως τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του επιστημονικού συνεδρίου Zeitgeist που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ είχε προειδοποιήσει το κοινό σχετικά με τις καταστροφικές για την ανθρωπότητα συνέπειες που θα είχε η «γέννηση» ρομπότ υψηλής νοημοσύνης.

«Αντί να ανησυχούμε ποιος θα ελέγχει την τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει να ανησυχούμε αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ελεγχθεί» είχε πει χαρακτηριστικά. «Οπως πάνε τα πράγματα, οι υπολογιστές θα αποκτήσουν μεγαλύτερη νοημοσύνη από αυτήν του ανθρώπου μέσα στα επόμενα 80 χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε πως όταν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο οι υπολογιστές θα είναι ευθυγραμμισμένοι με τις ανθρώπινες ανάγκες, επιδιώξεις και στόχους» είχε υπογραμμίσει ο Χόκινγκ εκφράζοντας την ανησυχία του ότι ως το τέλος του αιώνα στη Γη μπορεί να υπάρχει μια κατάσταση που θα παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπου ο άνθρωπος θα διώκεται από πανίσχυρα ρομπότ.

Σχόλια αναγνωστών (1)

amare-habeo: André Cottavoz (French, 1922-2012)Cherries in front of the sea (Cerises devant la mer), N/ROil on cnavas, 46 x 55 cm

 

André Cottavoz (French, 1922-2012), Cherries in front of the sea

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: