Αρχική > πολιτική > Ο νεοσταλινισμός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ο νεοσταλινισμός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

paintedout:

Rembrandt, THE TRIUMPH OF MORDECAI 

Rembrandt, THE TRIUMPH OF MORDECAI

Του Νίκου Τσούλια

 

      Ο συντηρητικός αυταρχισμός, όπως τον γνωρίσαμε στη χώρα μας για πολλές δεκαετίες, είχε και έχει ως βασικό πυρήνα του την εξής αντίληψη: μπορείς να έχεις τη δική σου άποψη αλλά θα υπακούς μόνο στη δική μου. Ο δήθεν αριστερός και – κατά τη γνώμη μου – σταλινικός αυταρχισμός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όπως τον βιώνουμε στις ημέρες μας, έχει ως αντίστοιχο βασικό πυρήνα του μια παρόμοια πιο εκλεπτυσμένη αλλά ίσως και πιο κυνική αντίληψη: μπορείς να έχεις τη δική σου άποψη αλλά θα πρέπει να ταυτίζεται με τη δική μου!

      Από πού πηγάζει αυτή η προσέγγισή μου; Από αρκετά σημεία της πολιτικής αντιπαράθεσης στο δημόσιο βίο της χώρας που δεν μας έχουν ξανασυμβεί. Σημείο πρώτο. Το Υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες θα πρέπει να κινούνται στη δράση τους με βάση την εκτίμηση του Υπουργείου, ενώ σημειώνει έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ομοσπονδιών και Υπουργείου για τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Η ΟΛΜΕ προφανώς αναγκάζεται να διαψεύσει το Υπουργείο Παιδείας, αλλά τα ερωτήματα μένουν και για την αριστερή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ. Από πού άντλησε το Υπουργείο αυτή τη δυνατότητα να μιλάει για ταύτιση απόψεων; Και το πιο σημαντικό, με ποια ιδεολογική «αφορμή» το Υπουργείο παίρνει ρόλο καθοδηγητή του συνδικαλισμού; Μια τέτοια γκροτέσκο αντίληψη δεν θυμίζει σταλινική θεώρηση, όπου τα πάντα υποτάσσονται στο κόμμα και πιο συγκεκριμένα στον «πατερούλη»;

      Σημείο δεύτερο. Ο κ. Τόσκας κατ’ επανάληψη φροντίζει να κάνει παρατηρήσεις στο πώς πρέπει να διατυπώνουν τις ερωτήσεις οι δημοσιογράφοι που του παίρνουν συνέντευξη. Προχωράει δηλαδή σε μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας θεωρώντας προφανώς ότι οι δημοσιογράφοι δεν ξέρουν να ασκούν το επάγγελμά τους. Αλλά δεν σταματάει εκεί. Αισθάνεται και στεναχώρια για την ποιότητα των δημοσιογράφων. «Θλίβομαι γι’ αυτό το χαμηλό επίπεδο συντεχνιασμού και επίδειξης πατρωνίας, κύριοι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Το ότι θέλετε να μου στερήσετε και το δικαίωμα κριτικής, είναι ένας αντάξιος στόχος σας». Τώρα από πού ως πού ένας πρώην στρατιωτικός αυτοχρίζεται ως ο πιο αρμόδιος για τα δημοσιογραφικά ζητήματα δύσκολα μπορεί να ερμηνευτεί, εκτός και αν παραπέμψουμε την αντίληψή του σε μια νεοσταλινική εκδοχή της πολιτικής.

      Σημείο τρίτο. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Π. Πολάκης δεν είναι και τόσο ευγενικός όσο ο κ. Τόσκας. Θεωρεί τον εαυτό του πιο αυθεντικό επαναστάτη και προχωράει και σε μορφή απειλών κατά των δημοσιογράφων. Θα μείνει δε στην ιστορία με την περίφημη αριστερή και άκρως προοδευτική φράση του ότι «έπρεπε να σηκωθώ επάνω και να πάει τρία μέτρα κάτω από τη γη, αλλά κράτησα την ψυχραιμία μου», αναφερόμενος σε δημοσιογράφο σε συνέντευξη τύπου. Αλλά για να έχει και διεθνή αναφορά, αποκάλεσε την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ «Δρακουλέσκου»! Όμως στο Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχουν και άλλοι επαναστάτες και μάλιστα πιο ρηξικέλευθοι. «Εγώ μπορεί να έλεγα χειρότερα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφερόμενη στις δηλώσεις του κ. Πολάκη. Το τέλος της πράξης δόθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη που …δυστυχώς απομείωσε την επαναστατικότητα των αριστερών υπουργών χαρακτηρίζοντας τις υβριστικές αναφορές του υπουργού «λεκτικό ατόπημα» και τις δικαιολόγησε λέγοντας ότι ο υπουργός είναι αγανακτισμένος με τη συμπεριφορά μέρους των ΜΜΕ.

     Σημείο τέταρτο. Σε τι συνίσταται το περιβόητο «Παράλληλο πρόγραμμα» της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. και γιατί υπάρχει ανάγκη για «Παράλληλο πρόγραμμα» αφού η κυβέρνηση ασκεί μια ενιαία ούτως ή άλλως πολιτική; Προφανώς δεν υπάρχει αλλού στη διεθνή σκηνή αυτή η επαναστατική πρωτοτυπία. Και η ερμηνεία είναι φοβερά απλή. Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση ασκεί μια άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική, μια πολιτική που είναι πιο σκληρή και από τις προηγούμενες – γιατί εκτός των άλλων αθροίζεται ήδη σε προϋπάρχουσα εκτεταμένη πολιτική λιτότητας – και νιώθει την ανάγκη να φτιασιδώσει τα αφτιασίδωτα με τις προθήκες των γνωστών τσαρικών χωριών Ποτέμκιν. Έτσι προσπαθεί να οργανώσει εκδηλώσεις μόνο για το «Παράλληλο πρόγραμμα», για το Πρόγραμμα – φάντασμα για να πουλήσει αριστεροσύνη στην ακραία συντηρητική πολιτική της.

      Σημείο τέταρτο αλλά πρώτο χρονικά και αξιολογικά. Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. από την πρώτη ημέρα στην εξουσία εφάρμοσε την πιο σταλινική εκδοχή στην άσκηση της πολιτικής. Μετασχημάτισε τον προϋπάρχοντα γλωσσικό κώδικα και θεώρησε ότι άλλαξε την ασκούμενη πολιτική εν μια νυκτί. Παροιμιώδης θα μείνει στην ιστορία η φράση του κ. Τσίπρα την ημέρα των τελευταίων εκλογών «Τέρμα τα Μνημόνια», όταν ψήφιζε ένα πιο σκληρό Μνημόνιο – μόνο που το ονόμασε Συμφωνία! Είναι γνωστό βέβαια ποια καθεστώτα αλλάζουν τις σημασιολογήσεις των λέξεων και για ποιο λόγο. Και κάτι ακόμα πολύ συμβολικό. Σε εκδηλώσεις της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη, ο αρμόδιος Υπουργός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. φρόντισε να απαλειφθεί η παρουσία του αρχηγού της Ν.Δ. από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, για να μη μειωθεί μάλλον η αριστεροσύνη του. Θυμίζει άραγε τίποτα αυτό με τις αλληλοδιάδοχες αφαιρέσεις προσώπων από τις φωτογραφίες του Πολιτικου Γραφείου του Κ.Κ.Σ.Ε. επί εποχής Στάλιν;

     Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει υπαρξιακό πρόβλημα. Πάσχει από μια μορφή πολιτικής σχιζοφρένειας. «Ακούει φωνές» ότι είναι αριστερό κόμμα αλλά όλη η πολιτική του πράξη είναι άκρως νεοφιλελεύθερη. Και για να ξεπεράσει εν τω φαίνεσθαι αυτή την αντίφαση και κυρίως για να κρατηθεί στην εξουσία όσο μπορεί, επιδίδεται σε σταλινικά τερτίπια. Τόσο απλή και τόσο κυνική είναι η …προοδευτική ιδεολογία του!

huariqueje:

Sea Zarauz   -  Joaquin Sorolla i Bastida  1910
Spanish 1863-1923
Oil  on  canvas, 52x72,5 cm

Sea Zarauz   –  Joaquin Sorolla i Bastida  1910

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: