Αρχική > πολιτική > Θετικές πολιτικές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Θετικές πολιτικές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

thunderstruck9: Emil Nolde (German, 1867-1956), Anemonen und Tulpen auf dunklem Grund [Anemones and tulips on a dark background], c.1920-25. Watercolour on paper, 34.6 x 48 cm.

Emil Nolde (German, 1867-1956), Anemonen und Tulpen auf dunklem Grund [Anemones and tulips on a dark background], c.1920-25

Του Νίκου Τσούλια

 

      Δυστυχώς τόσο η κουλτούρα του πολιτικού μας συστήματος όσο και η νοοτροπία του λαού μας δεν έχουν δημιουργική κριτική διάθεση και μετριοπάθεια στην αντιμετώπιση του αντίπαλου κομματικού λόγου. Σπάνια επικροτούμε μια κυβερνητική πολιτική ως θετική, ακόμα και αν και κατ’ ουσίαν την πιστεύουμε ως τέτοια, μόνο και μόνο για να μην ευνοηθεί η αντίπαλη κομματική παράταξη! Μια τέτοια νοοτροπία καταδεικνύει στην καλύτερη περίπτωση βαριά ανωριμότητα της σκέψης.

      Ακόμα και στα πιο οφθαλμοφανή θετικά γεγονότα σπάνια δεχόμαστε την ορθότητά τους. Θυμάμαι ότι σε μια σημαντική καινοτομία εκδημοκρατισμού της λειτουργίας του ελληνικού κράτους στη θεσμοθέτηση του διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. – που εκλογίκευσε κατά γενική ομολογία το ρουσφετολογικό τρόπο διορισμού – τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης «ποίησαν την νήσσαν». Στις ημέρες μας βιώνουμε και κάτι πολύ πιο εξόφθαλμο. Μηδενίζεται το φοβερά δημοκρατικό και ιστορικό έργο των κυβερνήσεων της Κεντροαριστεράς, με τον πιο ανόητο τρόπο, μόνο και μόνο γιατί θεωρούμε ότι αυτή και μόνο αυτή ευθύνεται για την κρίση!

      Η έλλειψη ορθολογισμού στο δημόσιο βίο, στην πολιτική ζωή και στην προσωπική μας έκφραση υπονομεύει τη δημοκρατία, τον πολιτικό πλουραλισμό και την άσκηση της ίδιας της πολιτικής. Και ως συνέχεια αυτής της ισοπεδωτικής αντίληψης έρχεται η νοοτροπία του μηδενισμού και οι φασιστικές κοσμοθεωρίες. Μπορεί και σήμερα να βιώνουμε τη σχεδόν πλήρη απόρριψη των πολιτικών επιλογών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – και αυτό να είναι αιτιολογημένο σε μεγάλο βαθμό λόγω της διάχυτης και κραταιάς δημαγωγίας του -, αλλά είναι απαράδεκτο να μην μπορούμε να διακρίνουμε τα όποια θετικά μέτρα, να τα επικροτούμε και να τα στηρίζουμε.

      Ας σταχυολογήσουμε τέτοιες θετικές κυβερνητικές πολιτικές επιλογές. Η στάση της κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα των προσφύγων έχει κατά βάση θετική αναφορά. Το αντιμετωπίζει ως διεθνές και ως πρωταρχικό πρόβλημα ανθρωπισμού. Μπορεί να μην κινήθηκε με τις δέουσες ταχύτητες στην αντιμετώπισή του και να μην το διεθνοποίησε εξ αρχής, αλλά κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα μπορούσαμε ως χώρα να πάμε σε άλλες επιλογές δηλαδή να αφήνουμε τους απελπισμένους να πνίγονται. Η μόνη διαφορετική αντίληψη είναι εκείνη της φασιστικής βαρβαρότητας της «Χρυσής Αυγής».

      Η προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών και οι υπηρεσίες της Εφορίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι θετική και πρέπει να στηριχτεί. Ίσως η εισαγωγή του πλαστικού χρήματος – που φαίνεται να προωθείται – να είναι και ένα ριζοσπαστικό μέτρο αποτελεσματικότητας σ’ ένα πρόβλημα που αποτελεί τη μεγάλη πληγή της ελληνικής κοινωνίας. Βέβαια εδώ η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκει μπροστά της την πρότερη δική της απαράδεκτη πολιτική του …κινήματος «δεν πληρώνω», αλλά ας μη στεκόμαστε στη μαύρη σκιά των λαθών αυτού του κόμματος για να καλλιεργήσουμε πιο αποτελεσματικά ένα μείζον πρόβλημα της χώρας μας.

      Η προαγωγή για διαφάνεια στη ροή του χρήματος και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος που έχει πάρει και παίρνει το δρόμο για τράπεζες του εξωτερικού είναι σαφώς μια ορθότατη πολιτική. Και προφανώς τα κόμματα οφείλουν να στηρίξουν έμπρακτα και ουσιαστικά, ανεξάρτητα από τις άλλες διαφορές τους την κυβερνητική προσπάθεια. Επίσης, ο κρατικός έλεγχος και η διαμόρφωση κανόνων στο τηλεοπτικό σκηνικό της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο και για την λειτουργία του πολιτικού και κομματικού μας συστήματος και για την αυτονομία της πολιτικής από οικονομικά κέντρα εξουσίας και για την ανάδειξη μιας πρακτικής μακριά από τη «διαπλοκή» που στρεβλώνει πολλές όψεις της δημόσιας ζωής: διαγωνισμοί και αναθέσεις στα δημόσια έργα, προεκλογικές συμπεριφορές κλπ. Βέβαια, αν η όλη απόπειρα της κυβέρνησης αποβλέπει στο να φτιάξει τα δικά της ερείσματα – κάτι που δεν φαίνεται να αποκλείεται… -, τότε οφείλουμε να είμαστε απόλυτα αντιτιθέμενοι.

      Η θεσμοθέτηση του «συμφώνου διαβίωσης» – ανεξάρτητα από το αν κάποιος δεν το θεωρεί ζήτημα προτεραιότητας – είναι μια ορθή πολιτική που ενισχύει τη στάση της πολιτείας απέναντι στην μέγιστη αξία της διαφορετικότητας και της ελευθερίας και του σεβασμού του κάθε πολίτη. Και εδώ πρέπει να στηλιτεύεται και η στάση των δήθεν ηθικολόγων – γιατί η κοινωνική ηθική δεν μπορεί να στηρίζεται στα όποια αναχρονιστικά στερεότυπα του καθενός μας – και της Διοίκησης της εκκλησίας, γιατί είμαστε κοσμικό κράτος και η όλη υπόθεση είναι ζήτημα της Πολιτείας, αν και η εκκλησία φαίνεται ότι κινείται με υποκριτική διάθεση όπως έκανε και στο ζήτημα των ταυτοτήτων παλιότερα.

      Θεωρώ ότι η κατάκτηση μιας ορθολογικής κομματικής κριτικής είναι θρίαμβος της κριτικής σκέψης και της ουσιαστικής λειτουργίας της πολιτικής. Αν θέλουμε να προοδεύουμε ως κοινωνία, οφείλουμε να χτίζουμε πάντα πάνω στα θετικά στοιχεία που δημιουργούμε είτε ως λαός είτε ως πολιτεία. Και δεν χρειάζεται κανενός είδους γενναιοδωρίας της αντίληψής μας για μια τέτοια εξέλιξη αλλά απλή λογική και ελευθερία πνεύματος.

thunderstruck9: Qin Xiuping (Chinese, b. 1973), Redemption, 2013. Ink on paper, 185 x 190 cm.

Qin Xiuping (Chinese, b. 1973), Redemption, 2013

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: