Αρχική > πολιτική, εκπαίδευση > Η πολιτική εισήγηση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών για την 2η Συνδιάσκεψη

Η πολιτική εισήγηση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών για την 2η Συνδιάσκεψη

Ένας κόσμος καπιταλιστικός, ένας κόσμος βαρβαρότητας…

 

Συνάδελφοι,

 

      Η σημερινή ιστορική περίοδος της χώρας μας χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη κρίση αλλά και από μεγάλες γεωστρατηγικές ανακατατάξεις που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο διεθνής καπιταλισμός είναι σε διαρκή επίθεση στον κόσμο της εργασίας. Οι δυνάμεις της αγοράς οξύνουν τις ανισότητες με την οικονομική συσσώρευση σε όλα και πιο λίγα κέντρα εξουσίας και επεκτείνουν την κερδοφορία τους με την ενίσχυση των ιδιωτικοποιήσεων ακόμα και στα βασικά φυσικά αγαθά. Η Ελλάδα αν και βρίσκεται σε μια περιοχή εκτεταμένων μεταβολών, δεν έχει διαμορφώσει εθνική στρατηγική με προοδευτικό προσανατολισμό που να διασφαλίζει ευοίωνη προοπτική, και η θέση της διαρκώς χειροτερεύει στο διεθνή καταμερισμό εργασίας.

      Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει το δρόμο της καπιταλιστικής επίθεσης σε βάρος των λαών και των κοινωνιών αλλά και της ίδιας της ιδέας της πολιτικής ενοποίησής της. Οι θεσμοί της και η συνολική της λειτουργία χαρακτηρίζονται από δημοκρατικό έλλειμμα και δεν έχουν καμιά κοινωνική νομιμοποίηση. Σε όλες τις χώρες ασκείται πολιτική σκληρής και παρατεταμένης λιτότητας, γι’ αυτό και αναπτύσσονται γενικευμένες αντιστάσεις από τα κοινωνικά κινήματα. Στο μείζον προσφυγικό ζήτημα ακολουθεί πολιτικές κλειστών συνόρων και φραχτών καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας και διεθνούς δικαίου.

Η κυβέρνηση της δημαγωγίας και της αντιλαϊκής πολιτικής…

      Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. δεν έχει κανένα συγκροτημένο σχέδιο για υπέρβαση της κρίσης αλλά αντίθετα αναπαράγει και βαθαίνει με την πολιτική της την κρίση και την οικονομική ύφεση, ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να δώσει ένα σαφές στίγμα στο μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα. Είναι πλήρως ενσωματωμένη στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές και προκρίνει επιλογές πλήρους κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος, της παιδείας, της υγείας και των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων στους μισθούς και στις συντάξεις. Δεν έχει ούτε καν στα χαρτιά κάποιο σχέδιο ανάπτυξης και η ανεργία γίνεται όλο και πιο έντονα η μεγάλη πληγή του λαού. Ασκεί σκληρή ταξική πολιτική φορτώνοντας διαρκώς βάρη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες στην απόλυτη φτώχεια και στην απελπισία. Είναι μια κυβέρνηση δημαγωγών και ανίκανων, πατριδοκάπηλων και δήθεν αριστερών! Είναι η κυβέρνηση που «κατάργησε» τα προηγούμενα Μνημόνια ψηφίζοντας ένα ακόμα χειρότερο Μνημόνιο, μια κυβέρνηση που άλλαξε τον πολιτικό γλωσσικό κώδικα για να αλώσει κάθε δικαίωμα των εργαζομένων με σημαία τις «αριστερές κορώνες». Είναι η κυβέρνηση που ολοκληρώνει τις ιδιωτικοποιήσεις και υπηρετεί το κεφάλαιο και την άρχουσα τάξη ακυρώνοντας το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων. Στόχος της είναι να «κλείσει την αυλαία» όχι μόνο των δικαιωμάτων μας αλλά και του αγώνα της διεκδίκησής τους με τίμημα την παραμονή στην εξουσία!

Οι εργαζόμενοι στους αγώνες, στο προσκήνιο της ιστορίας…

Συνάδελφοι,

      Τα προβλήματά μας οξύνονται με δραματικό τρόπο. Οι συντάξεις και οι μισθοί μετασχηματίζονται όλο και πιο έντονα σε επιδόματα. Οι υπηρεσίες της υγείας και της ασφάλισης είναι ανύπαρκτες. Τα σχολεία υπολειτουργούν ακόμα και σήμερα, ενώ δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία για την επόμενη χρονιά. Ο Υπουργός Παιδείας συνεχίζοντας την υποκριτική του πολιτική δημαγωγεί ασύστολα μιλώντας για δήθεν «μαζικούς διορισμούς», όταν τα γεγονότα και η πραγματικότητα τον διαψεύδουν με τον πιο απόλυτο τρόπο. Όλες οι προεκλογικές του δεσμεύσεις για το σχολείο και τον εκπαιδευτικό ήταν συνειδητές επιλογές εξαπάτησης για την αναρρίχηση στην εξουσία και τίποτα άλλο.

      Τα κοινωνικά κινήματα αγωνίζονται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για το δικαίωμα στην εργασία, για το κράτος πρόνοιας. Ωστόσο, απαιτείται ευρεία συσπείρωση και ενότητα στους αγώνες όλων των εργαζομένων για να αποκρουστεί η αντιλαϊκή πολιτική της λαϊκίστικης κυβέρνησης. Σήμερα είναι αναγκαία η μαζική και οργανωμένη δράση με σχέδιο και προοπτική. Η ΑΔΕΔΥ οφείλει να αντισταθεί στην αποδόμηση της Δημόσιας Διοίκησης και στη φτωχοποίηση των δημόσιων υπαλλήλων. Παράλληλα στη δράση μας πρέπει να είναι ενταγμένος και ο αγώνας έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και να δώσουμε συστηματική αγωγή στους μαθητές και στις μαθήτριές μας ενάντια στο ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία.

      Το εκπαιδευτικό κίνημα εμφανίζεται να υπολείπεται των περιστάσεων. Για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε αριστερή πλειοψηφία στην ΟΛΜΕ και «αριστερή» κυβέρνηση και ενώ θα αναμενόταν ένα δυναμικό συνδικαλιστικό κίνημα, έχουμε το απόλυτο τέλμα. Η ΟΛΜΕ είναι ανύπαρκτη. Δεν συσπειρώνει τους εκπαιδευτικούς. Δεν έχει μαζικές λειτουργίες. Δεν έχει κανένα πρόγραμμα δράσης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. Παραμένει παρατηρητής της αποδόμησης της Δημόσιας εκπαίδευσης υπηρετώντας με τον πιο ιταμό τρόπο τις κομματικές της σκοπιμότητες. Οι εκπαιδευτικοί δεν αντιλαμβάνονται πουθενά το ρόλο της ΟΛΜΕ σε μια συγκυρία που τα σχολεία ερημώνουν και ο κλάδος μας και όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουν την απαξίωση και οδηγούνται σε εργασιακό μεσαίωνα.

Το μέλλον μας ανήκει!

Συνάδελφοι,

      Σ’ αυτές τις μεγάλες ανάγκες και πολλαπλές προκλήσεις πορευόμαστε στο 18ο Συνέδριο του κλάδου μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα, αγώνα συλλογικού και κινηματικού, δημοκρατικού και μαζικού. Είναι αυτός ο αγώνας το περιεχόμενο και το νόημα της ζωής μας. Είναι ο αγώνας της γνώσης και της αγωγής στα σχολεία μας. Ως εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί οφείλουμε να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για το Δημόσιο σχολείο, για το «σήμερα» και το «αύριο» του επαγγέλματός μας. Οφείλουμε να κάνουμε τη γνώση και τον αγώνα συστατικά στοιχεία της κουλτούρας μας στο σχολείο και στην κοινωνία. Να ανατρέψουμε την υποταγμένη στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης πλειοψηφία της ΟΛΜΕ. Να γίνει ο κλάδος μας αγωνιστικός με συλλογική θέληση και ισχυρές θέσεις για ένα δημοκρατικό δημόσιο σχολείο, που θα υπηρετεί τις προοδευτικές προτεραιότητες της χώρας και των εργαζομένων, του κράτους πρόνοιας και του κράτους δικαίου και θα προκρίνει τα μεγάλα ουμανιστικά προτάγματα της δίκαιης κοινωνίας και της ελευθερίας και της χειραφέτησης όλων των ανθρώπων.

Διδάσκουμε την αυτοπραγμάτωση για κάθε άνθρωπο. Θέλουμε η ζωή μας να μας ανήκει! Ο κοινωνικός αγώνας μας είναι η ελπίδα μας και η μεγάλη ιδέα μας…

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: