Αρχική > πολιτισμός, εκπαίδευση > Όχι στο σκοταδισμό του Υπουργού Παιδείας και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Όχι στο σκοταδισμό του Υπουργού Παιδείας και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

amare-habeo: František Hudeček (Czech, 1909 - 1990) Shadow of night walker, 1944  Lithograph, 40 x 29,5 cm

František Hudeček (Czech, 1909 – 1990), Shadow of night walker, 1944

 

Του Νίκου Τσούλια

π. Πρόεδρος της ΟΛΜΕ (1996-2003)

      Ιανόμορφη και υποκριτική η όψη της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας. Από τη μια πλευρά βλέπει τα ανύπαρκτα αριστερά πρόσημα, τη φραστικής εκδήλωσης ταξικότητα και το κομματικό ακροατήριο και από την άλλη πλευρά εφαρμόζει μια πρωτόγνωρης έμπνευσης άκρως συντηρητική πρακτική που υπερβαίνει τα όρια της πολιτικής κουλτούρας της μεταπολιτευτικής περιόδου για να ικανοποιήσει βαθιά αντιδραστικές πεποιθήσεις.

      Με μια κίνησή του ο …προοδευτικός υπουργός της Παιδείας θέτει στην ελληνική κοινωνία ένα καίριο ερώτημα. Η Ελλάδα είναι κοσμικό ή θεοκρατικό κράτος; Η εκπαίδευση είναι υπό την αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας ή είναι συνδιαχειριζόμενη από πολιτεία και εκκλησία; Και δυστυχώς η όλη υπόθεση δεν αφορά ένα περιφερειακό ζήτημα του σχολείου αλλά την κοσμοθεωρητική αντίληψη της ίδιας της θεσμικής εκπαίδευσής μας.

      Η είδηση σοκάρει. Σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας που απευθύνεται στην Ι. Μητρόπολη και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Α’ και Β’ Αθήνας αναφέρεται: «Απαντώντας στη με αρ. πρ. 22/13-1-2015 επιστολή σας, με την οποία ζητάτε να σας χορηγηθεί άδεια εισόδου στα σχολεία των Δήμων της Μητρόπολής σας, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνουμε τις επισκέψεις σας στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια των περιοχών Νέας Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Ν. Χαλκηδόνας. Επίσης, όσον αφορά τη δυνατότητα της παρουσίας σας κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος των Θρησκευτικών, σας ενημερώνουμε ότι αυτό δύναται να πραγματοποιηθεί με την προϋπόθεση της συναίνεσης των Διευθυντών και των Συλλόγων Διδασκόντων των σχολικών μονάδων των ανωτέρω περιοχών». Προφανώς η εν λόγω εγκύκλιος δεν μπορεί παρά να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, αν και το πρόβλημα θα γεννιόταν ακόμα και σε τοπική εφαρμογή της εν λόγω απόφασης.

      Από εκεί λοιπόν που διαλαλούσε η …προοδευτική συγκυβέρνησή μας του δημαγωγικού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των ακροδεξιών ΑΝ.ΕΛ. ότι θα αλλάξει το μάθημα των Θρησκευτικών από κάθε δογματική αντίληψη και θα το μετασχηματίσει σε μάθημα Θρησκειολογίας φτάσαμε σε έλεγχο του μαθήματος των Θρησκευτικών από κληρικούς! Σε ποια χώρα της Ευρώπης γίνεται αυτή η μεσαιωνικού χαρακτήρα παρέμβαση; Βρισκόμαστε σε μια πολιτική κουλτούρα που είναι ανάλογη εκείνης του Ιράν και των Ισλαμικών κρατών; Έχει νομικό δικαίωμα ο Υπουργός Παιδείας με μια εγκύκλιο να αλλάζει την κείμενη νομοθεσία; Έχουν αντιληφθεί οι φωστήρες της αριστεράς που οδηγεί αυτή η σκοταδιστική πρακτική;

      Βάζει το Υπουργείο Παιδείας μια προϋπόθεση, τη συναίνεση του Διευθυντή και του αντίστοιχου Συλλόγου Διδασκόντων. Φαίνεται ότι η κρατούσα δημαγωγία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχει όρια, γιατί προφανώς οι πολιτικά υπεύθυνοι και εκπαιδευτικά ανεγκέφαλοι θεωρούν ότι δίνουν και αρμοδιότητες στους εκπαιδευτικούς! Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός να μετατρέπει τη διδασκαλία σε ένα μεσαιωνικού ελέγχου σκηνικό. Και πού μπορεί να αποβλέπει αυτή η απαράδεκτη ενέργεια, παρά μόνο στον ιδεολογικό, παιδαγωγικό και κοσμοθεωρητικό έλεγχο του εκπαιδευτικού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες από την πρώτη στιγμή θα νιώσουν μια ατμόσφαιρα σκοταδισμού, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν την επιστροφή στο μεσαίωνα. Πρόκειται όχι απλά και μόνο για μια κυνική αξιολόγηση των θεολόγων εκπαιδευτικών αλλά και μια σκληρή μορφή χειραγώγησής τους, αφού πλήττεται η έννοια της παιδαγωγικής ελευθερίας και αυτονομίας!

      Πέραν τούτων, το Υπουργείο Παιδείας βάζει δυναμίτη μέσα στους Συλλόγους διδασκόντων. Δεν μπορεί να καταλάβει άραγε τις επιπτώσεις; Αν συναινεί ο Διευθυντής αλλά αρνείται ο Σύλλογος ή, αντίθετα, αν συναινεί ο Σύλλογος Διδασκόντων αλλά αρνείται ο Διευθυντής, τότε τι γίνεται και τι κλίμα θα δημιουργηθεί στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς; Και αν συναινούν αυτοί αλλά αντιτίθεται ο αρμόδιος εκπαιδευτικός, τι γίνεται, θα του επιβάλλεται η διαδικασία ελέγχου; Είναι δυνατόν να ελέγχεται με τόσο σκαιό τρόπο η παιδαγωγική λειτουργία; Δεν έχουμε Σχολικούς Συμβούλους να συνεργήσουν στην καλύτερη ενδεχομένως διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών που έχουν τη θεσμική ευθύνη;

      Δρω και παρακολουθώ τα εκπαιδευτικά πράγματα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάνω από τριάντα χρόνια. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαινε αυτή η σκοταδιστική παρέμβαση στα σχολεία. Προφανώς όλοι οι σχετικοί φορείς πρέπει να αντιδράσουν στο κλίμα μεσαίωνα του κ. Φίλη. Και πρώτα – πρώτα η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΟΙΕΛΕ, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων αλλά και οι Πανεπιστημιακοί, οι κοινωνικοί φορείς, τα κόμματα στη Βουλή. Να καταγγελθεί η …προοδευτική πολιτική της συγκυβέρνησης στις Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών και σε όλα τα σχετικά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

      Και θα πρέπει η κυβέρνηση να πάψει να αυθαιρετεί. Δεν έχει καμιά θεσμική δυνατότητα ο Υπουργός με εγκύκλιο να αλλάζει την καταστατική λειτουργία της Εκπαίδευσης, όπως αυτή προσδιορίζεται από το Σύνταγμα της χώρας και από τους υπάρχοντες Νόμους. Αν θέλει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ο κ. Φίλης, έναν δρόμο έχει, να αναλάβει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, για να γελάσει κάθε πικραμένος, για να δικαιωθεί ολοκληρωτικά ο Π. Καμμένος, για να αποκαλυφθεί η χωρίς όρια υποκρισία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θεωρώ δε ότι το ατόπημα του Υπουργού Παιδείας είναι τόσο αντιεκπαιδευτικό και αντιπαιδαγωγικό που μόνο μια παραίτησή του και μια άμεση απόσυρση της εγκυκλίου θα έσωζε κάπως την προκλητική παρέμβασή του.

      Ένα είναι βέβαιο. Ο κ. Φίλης και η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. θα μείνουν στην ιστορία της εκπαίδευσης και της χώρας ως οι σκοταδιστές που επεχείρησαν – γιατί τελικά μέσα από την κατακραυγή θα ανακρούσουν πρύμναν – να μετατρέψουν τον κοσμικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε θεοκρατικό και να εμβολιάσουν την «ανοιχτή κοινωνία» και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ελληνικής πολιτείας με στοιχεία μεσαιωνικά και σκοταδιστικά!

Υ.Γ.

(Προστιθέμενο τρεις ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου)

Άντλησα τη σχετική είδηση της εγκυκλίου για την είσοδο κληρικών στις σχολικές αίθουσες από την εφημερίδα «Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» (20.2.1016). Όμως, η πραγματικότητα είναι σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας διαφορετική. Η εγκύκλιος αυτή είναι από προηγούμενη κυβέρνηση και πάντως το Υπουργείο Παιδείας την ανέστειλε για τη φετινή χρονιά. Πρόκειται σαφώς για μια άκρως ευχάριστη εξέλιξη. Ελπίζω δε να αναιρεθεί οριστικά η εν λόγω εγκύκλιος. Ζητώ συγγνώμη, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στηρίχτηκα σε ειδησεογραφία έγκριτης εφημερίδας. Επί της ουσίας ισχύουν όσα έχουμε γράψει.

Νίκος Τσούλιας

 

Mâcon, Bibliothèque municipale, Ms 1, f. 211, 15th Century

 1. Emmanouil Markakis
  27/02/2016 στο 10:39 ΠΜ

  Σωστή η παρέμβασή σας στην απίστευτη απόφαση του ΥΠΕΠΘ να καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατικού ευρωπαϊκού σχολείου με την παρουσία λειτουργών του Υψίστου μέσα στις σχολικές αίθουσες.Δεν τους φτάνουν τα κατηχητικά σχολεία ! και θέλουν να παρεμβαίνουν στη διδασκαλία των θρησκευτικών μέσα στις αίθουσες ! Έφτασε ο καιρός να καταργηθούν τα θρησκευτικά και να μείνουν ως πρωινή προσευχή όπως γίνεται στην Αγγλία με την ανάγνωση και σύντομη ανάλυση επιλεγμένων θρησκευτικών κειμένων ! Θεοκρατικά καθεστώτα έχουν μόνο οι ισλαμιστές με τους Αγιατολάχ !

 2. N.T.
  27/02/2016 στο 5:53 ΜΜ

  Ελπίζω η εκπαιδευτική κοινότητα και πιο συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί φορείς να αποτρέψουν αυτή την αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική παρέμβαση.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: