Αρχική > πολιτική > Εκτός τόπου και χρόνου, πάντα!

Εκτός τόπου και χρόνου, πάντα!

thunderstruck9:

Vincent van Gogh (Dutch, 1853-1890), Paysage sous un ciel mouvementé [Landscape under a turbulent sky], Arles, mid-April 1889. Oil on canvas, 60. 5 x 73.7 cm.

Vincent van Gogh (Dutch, 1853-1890), Paysage sous un ciel mouvementé [Landscape under a turbulent sky], Arles, mid-April 1889

 

  Του Αλέξανδρου Ασωνίτη

   Συγγραφέα, συντονιστή της σχολής: «Ανοιχτή Τέχνη»

16.10.2015, http://www.presspublica.gr/

Οι πολιτικοί και η πολιτική στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει επιτέλους να μάθουμε να αντιδιαστέλλουμε την Ελλάδα, ως  πατρίδα μας και ως πολιτισμός,  με το ελληνικό κράτος και τα κόμματα. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά και αντικρουόμενα πράγματα. Και θα πρέπει επίσης να πάψουμε να χρεώνουμε τις κακοδαιμονίες ή τα εγκλήματα (βλ. εμφύλιο) του ελληνικού κράτους στην Ελλάδα ως πατρίδα και ως πολιτισμός, αρχαίος και σύγχρονος, που είναι εξ  ίσου ενδιαφέρων με τον αρχαίο, τηρουμένων των αναλογιών.

    Κι ενώ ο κόσμος συγκλονίζεται, οι Έλληνες πολιτικοί συνεχίζουν απτόητοι την καταστροφή. ΝΔ και  εσωκομματικές εκλογές που για ενάμιση ακόμη μήνα θα υπερπροβάλλονται συσκοτίζοντας την μνημονιακή πραγματικότητα (116 δις ευρώ καταθέσεις χάθηκαν απ’ το 2010, κατά τον πρόεδρο της Γιούρομπανκ Καραμούζη. Κάποιες εφημερίδες –«Καθημερινή»- το απέκρυψαν.)  Τίποτε δεν θα αλλάξει, όποιος  εκλεγεί, αλλ’  ας πληρώσει οικειοθελώς πρόστιμο στην τροχαία ο υποψήφιος που πέρασε  «κόκκινα» ή ας τον συνετίσει ένας εισαγγελέας. Θα είναι το μόνο όφελος.

         Και φυσικά, αν είχε δικασθεί ο Μητσοτάκης που με την αποστασία, που οργάνωσε, έφερε την χούντα και η χούντα έφερε την Τουρκία στην Κύπρο και στο Αιγαίο, ο υποψήφιος γιος του δεν θα δήλωνε «υπερήφανος» για τον πατέρα του. Θα κρυβόταν στις ΗΠΑ, όπως ο γιος του Παπαδόπουλου. Τώρα βλέπουμε τον «υπερήφανο» γιο του αποστάτη, καθημερινώς. Τι περιμένουμε απ’ αυτόν και τι μαύρες μέρες περιμένουν την Ελλάδα μ’ αυτόν (συναινούντων των ψηφοφόρων της ΝΔ φυσικά);

      Τον κο Μπαλτά δεν θα τον συνετίσει κανένας. Τι σκοπό έχει, γιατί γκρεμίζει πυλώνες της παιδείας, της δημοκρατίας και της ταυτότητας μας: περιορισμός στην διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, κατάργηση  Επιτάφιου  Περικλέους, περιορισμός  διδασκαλίας νεοελληνικής λογοτεχνίας, διδασκαλία τοπικής ιστορίας από μη ειδικούς καθηγητές. Ικανοποιεί τις ιδεοληψίες του για τις οποίες μιλήσαμε πριν δυο βδομάδες; Συγχέει το κράτος με την πατρίδα και τον πολιτισμό της; Γιατί το  κάνει; Κάθε εικασία («νομίζει ότι παίρνει  ρεβάνς απ’ την “δεξιά Ελλάδα” για τον εμφύλιο», ισχυρίζονται παρακινδυνευμένα μερικοί) παραμένει εικασία.

    Αλλά όρισε να διδάσκεται η τοπική ιστορία από καθηγητές οιασδήποτε ειδικότητας πλην των φιλολόγων, που διαμαρτύρονται μάταια: «απαιτούμε όπως η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προβεί στην ανάκληση…».

     Απτόητος. Ανήγγειλε υπεραύξηση εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους, που είναι όντως φθηνό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αλλά κι αν ισχύσει τους  χειμώνες η ανακοινωθείσα έκπτωση  50%, οι  τιμές  θα είναι ίδιες σχεδόν με πριν. Ακρόπολη, 20 ευρώ, το μισό 10. Σήμερα 12. Ποια έκπτωση 50%; Μια τετραμελής οικογένεια θέλει 40 ευρώ. Τι επιδιώκει;

        Το αντίθετο όφειλε να πράξει. Όσο διαρκεί το μνημόνιο,  να μην πληρώνουν οι Έλληνες εισιτήριο, όπως συνέβαινε πριν η Αγγλία προσφύγει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, δήθεν ότι συνιστούσε διάκριση εις βάρος των Ευρωπαίων. Οι κάτοικοι κάθε τόπου έχουν το φυσικό δικαίωμα διόδου στους  ελεύθερους χώρους (αν το ορίζω επακριβώς, ένας νομικός θα μας βοηθούσε. την άποψη αυτή είχε διατυπώσει ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης σε συνομιλία μας, πριν την συνέντευξη που του είχα πάρει για τις γερμανικές αποζημιώσεις).

   Να δούμε, όμως,  αν ο υπουργός  φωταγωγήσει τον  προαύλιο χώρο του Εθνικού Μουσείου, αν τον προβιβάσει από αφοδευτήριο σκύλων των περιοίκων, που εμποδίζουν και την έλευση των επισκεπτών, κι αν καλύψει το ερείπιο ακριβώς απέναντι και δεξιά, γωνία Μάρνη και Πατησίων.

   Πάντως θα υποδεχθεί τμήματα του Ερέχθειου που μας δίνουν πίσω οι Γερμανοί. Τι καλοί άνθρωποι,  πόσο μας συγκινούν! Φιλοξενούν και πρόσφυγες σπίτια τους.  Ευχόμαστε να μη θέσει θέμα επιστροφής του βωμού της Περγάμου κάνοντας ιδεολογία με την αρχαιότητα και τον ψέξει ο προκάτοχός  του κος Ξυδάκης.

     Τον κλεμμένο, καταπληκτικό, βωμό της Περγάμου, που εκθέτουν στο ομώνυμο μουσείο στο Βερολίνο, έχουν  το θράσος να ζητάνε οι Τούρκοι. Φυσικά. Ο πολιτισμός τους δεν τον δημιούργησε;  Ομέρ δεν λέγανε τον Όμηρο; Τέσσερις γενοκτονίες σε έναν αιώνα διαπράξανε, τον βωμό θα λογαριάσουν;

     Και μια μέρα μετά την ταφή, στην Κύπρο, των οστών της οικογένειας Θεμιστοκλέους (η μητέρα Ελένη 46 χρονών, οι κόρες: Σούλα 11 χρόνων, Μάρω 19, Θεμιστούλα 21, Αγγελική 25, και μαζί το μωράκι της Ανδρέας) θύματα των Τούρκων και αγνοούμενες  επί 41 χρόνια, καταγόμενες από το κατεχόμενο Τραχώνι Κυθραίας, είδηση που σχεδόν δεν πέρασε στις ελληνικές εφημερίδες και δεν απασχόλησε καθόλου τα κόμματα. Μια μέρα μετά,  το τούρκικο κράτος δολοφόνησε 100 ειρηνικούς διαδηλωτές  στην Άγκυρα. Οι ίδιοι οι Τούρκοι το βροντοφωνάζουν. Σκεφθείτε λοιπόν, αν σκοτώνουν τόσο άνανδρα και ανάλγητα άοπλους υπηκόους τους, πώς φέρθηκαν στην εισβολή στην Κύπρο, στους Αρμένιους,  Πόντιους, Μικρασιάτες, Κούρδους, Ασσύριους. Αυτούς τους συστηματικούς δολοφόνους, που στήριξαν τους ναζί με την ουδετερότητά τους,  υποστηρίζουν εγχώριοι ψευτοδιεθνιστές-όνειδος και διάφοροι ιοί, χολέρες και πανούκλες. Με γεια τους, η αγαπημένη τους Τουρκία.

   Κι επειδή κόμματα και πολιτικοί, όχι η Ελλάδα, εργάζονται εις βάρος της χώρας και των πολιτών, και επειδή ποτέ δεν έθεσαν επίσημα θέμα με το Δουβλίνο 2, δεν ζήτησαν έκτακτη σύσκεψη κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, τώρα η κυρίαρχος Γερμανία εκβιάζει: φταίει η Ελλάδα που δεν  φυλάει καλά τα σύνορα της Ευρώπης,  να συνεργαστούμε με το κράτος δολοφόνος και δουλέμπορος Τουρκία. Θα θυμίσει κάποιος  τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου,  το Κάζους Μπέλι,  την άρνηση για την Χάγη, την αμφισβήτηση της ελληνικής, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κυριαρχίας στο Αιγαίο; (Τις θύμισε το υπουργείο εξωτερικών: «…για ευνόητους λόγους, θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει». Τέτοια παρρησία, τέτοια ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης.)

     Η Γερμανία επιμένει. Πιστοί σύμμαχοι εδώ κι έναν αιώνα. Κι ο φιλεύσπλαγχνος Αυστριακός καγκελάριος ξανάρχεται στην Μυτιλήνη.  Τι παριστάνει; Τουλάχιστον  να έφερνε την υπουργό του που είχε δηλώσει ότι αν η Ελλάδα στέλνει πρόσφυγες στην ΕΕ, θα την διώξουν από το Ευρώ ή κάτι ανάλογης αλληλεγγύης.

  Κι αφού οι Αμερικάνοι μας βοήθησαν στο οικονομικό, με τα θεαματικά αποτελέσματα  που ξέρετε, αρχίζουν τις πιέσεις με το όνομα της Φύρομ,  αρχικά. «Είμαστε Μακεδόνες» δήλωσε ο Γκρουέφσκι στον ΟΗΕ. Τού απάντησε κάποιος; Τον ρώτησαν  πού βρίσκονταν οι «Μακεδόνες του» πριν 100 ή 200 χρόνια; Αν μετείχαν στους βαλκανικούς πολέμους και στους παγκόσμιους σαν «μακεδόνες» ή ως Βούλγαροι; Τους αναφέρει ο Ρήγας στον Θούριο ή στην χάρτα του, ανάμεσα στα έθνη της Βαλκανικής;

    Για τον Ρήγα, που παρέδωσαν οι Αυστριακοί στους  Τούρκους κι εκείνοι τον στραγγάλισαν με τους οκτώ συντρόφους του (ανάμεσά τους ο 31χρονος Ιωάννης Καρατζάς, λόγιος, Κύπριος, από την Λευκωσία.  υπήρχαν «ελληνοκύπριοι» τότε;) ζητήσαμε ποτέ, ως ελεύθερο κράτος, εξηγήσεις από την Αυστρία; Απαιτήσαμε  συγγνώμη, όπως αυτή που χρωστάμε στους Κούρδους για τον Οτσαλάν, έστω κι αν έγινε από το παρακράτος που υποδυόταν  το κράτος;Ο μελαγχολικός κατάλογος  κλείνει με την παρατήρηση συναδέλφου συγγραφέα για τον βραβευθέντα κον Δημητριάδη: «Δύο πράγματα μ’ εντυπωσιάσανε. Οι υποστηρικτές του δέχθηκαν τις παρατυπίες της βράβευσης ως κάτι φυσιολογικό, που δείχνει μέχρι πού έχει φτάσει η σήψη μέσα μας, και θεώρησαν τις αντιδράσεις ως εμπάθεια.  Αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε στο εξωτερικό, σε τέτοια βράβευση;».

      Υπενθυμίζω ότι στις μεγάλες λογοτεχνικά χώρες (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία) τα βραβεία είναι ιδιωτικά, όχι κρατικά (τα έγραφε αυτά ο αείμνηστος φίλος Κώστας Βουκελάτος στον «Ιχνευτή». Δεν τον άκουγαν, γιατί δεν είχαν συμφέρον να τον ακούσουν. Να τα υποστούν τώρα).

    Επίσης υπενθυμίζω ότι την μόδα τού να επιτίθεσαι στην Ελλάδα και στον λαό της για να αποκτήσεις (δήθεν) υπόσταση, την ακολουθούν παντελώς ήσσονος σημασίας συγγραφείς, ποιητές, ηθοποιοί κλπ., ανάξιοι μνείας. Με μια εξαίρεση: Τον Μάνο Χατζιδάκι. Που συχνά επετίθετο στον λαό. «Περιφρονώ τον πολύ λαό… Ο λαός αυτός που λέτε μ’ έμαθε από τα τραγουδάκια μου. Δεν έσκυψε να δη όλο μου το έργο. Έγινα συμπτωματικά γνωστός μ’ αυτά τα τραγουδάκια κι’ από τον καιρό των ‘Παιδιών του Πειραιά’ απόκτησα την δημοτικότητα τύπου Βουγιουκλάκη…» Ταχυδρόμος, 19-10-72, συνέντευξη στον Κώστα Ρεσβάνη).

        Αλλά ο παραπονούμενος Χατζιδάκις είχε σοβαρό έργο, και πίσω απ’ τις φανφαρόνικες δηλώσεις του  κρυβόταν αληθινή αγωνία και αγάπη για την Ελλάδα και τον λαό. Γι’ αυτό κι ο λαός τού συγχώρεσε δύο τεράστια ολισθήματα: την χρόνια φιλία και υποστήριξη στον αρχικαταστροφέα Καραμανλή και την προκλητική αδράνειά του στην χούντα. Δεν ήταν αντιστασιακή πράξη ο «Μεγάλος Ερωτικός», θα πείτε; ΄Ηταν και είναι. Αλλά δεν αρκεί για να γυρίσει ο ήλιος. Αντίθετα, ο Νίκος Γκάτσος ουδέποτε έκανε τέτοιες δηλώσεις. Είχε στέρεη παιδεία και ήξερε ότι κάθε λαός κρίνεται από την ιστορική του διαδρομή, όχι από την δυσλειτουργική καθημερινότητά του. Και για να έχουμε ένα μέτρο: εθνική γιορτή της Ισπανίας είναι η κατάληψη της Αμερικής από τον Κολόμβο και οι γενοκτονίες που έκαναν οι πρόγονοί τους.

   ΥΓ: Να ευλογήσουμε τα γένια μας: Γράφαμε ότι ο πρωθυπουργός έκανε δημοψήφισμα για να το χάσει, και το επιβεβαίωσε ο Βαρουφάκης. Προτείναμε να στηρίξει ο Ολυμπιακός το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, και το επισκέφθηκε η  ποδοσφαιρική ομάδα. Είπαμε ότι ο τουρκικός αγωγός νερού συνιστά δεύτερη εισβολή και κανείς δεν αντιδράει, και προχθές το διατράνωσαν διάφορες οργανώσεις. Θα τον  εγκαινιάσει ο Ερντογάν και την επομένη θα τον ασπασθεί η Μέρκελ. Τι περιμένουμε απ’ την ΕΕ; Τι;

      Και μια πρόταση στην press publica: Να ανακοινώσει ότι  θα καλύψει τηλεγραφικώς την προεκλογική φιέστα στην ΝΔ γιατί η κοινωνία έχει πραγματικά και σοβαρά προβλήματα. Κάποιος, κάποτε πρέπει να ξεκινήσει.

http://www.presspublica.gr/%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1/

 

thunderstruck9:

Emil Nolde (German, 1867-1956), Seelandschaft [Seascape]. Watercolour on Japan paper, 35.6 x 45.7 cm.

Emil Nolde (German, 1867-1956), Seelandschaft [Seascape]

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: