Αρχική > σχολείο, εκπαίδευση > Τα σχολεία σε διάλυση! (β)

Τα σχολεία σε διάλυση! (β)

Laurent Botella:

Laurent Botella

 

Του Νίκου Τσούλια

      Συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος της παρουσίασης των μεγάλων λειτουργικών προβλημάτων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

      Η εκπαίδευση, όπως και όλη η ελληνική κοινωνία, γίνεται θύμα και «μάρτυρας» της πιο δημαγωγικής πολιτικής πρότασης που γνώρισε η χώρα μας στη μεταπολίτευση. Τα προβλήματα είναι εκρηκτικά. Οι ψευδαισθήσεις και η ανευθυνότητα του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. δεν πρόκειται όμως να κρατήσουν για πολύ…

Τα προβλήματα:

1. Το ΕΣΠΑ καλύπτει  συγκεκριμένα προγράμματα και κατά περιφέρεια. Άρα κάποιες ανάγκες που θα μπορούσαν να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ, θα καλυφθούν από τον Τακτικό προϋπολογισμό.

2. Πέρσι δίνονταν δυνατότητα μεταφοράς πιστώσεων από Περιφέρεια σε Περιφέρεια . Φέτος αυτό είναι εντελώς απαγορευτικό. Κάποιες Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να καλυφθούν πλήρως και κάποιες άλλες όχι.

3. Η Ειδική Αγωγή πέρσι καλύφθηκε μόνο μέσω ΕΣΠΑ. Φέτος ένα μέρος της καλύπτει το ΕΣΠΑ. Άρα θα χρειαστεί να καλυφθούν από τον τακτικό.

4. Κυρίως νηπιαγωγεία και ολιγοθέσια απομακρυσμένων περιοχών, δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην προσχολική αγωγή και στην πρωτοβάθμια κυρίως σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Κρήτη αλλά και τη Στερεά Ελλάδα.

Εξαιτίας των παραπάνω περιορισμών υπολογίζεται ότι δεν θα μπορέσουν να καλυφτούν μέχρι και 6000 κενά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Αποσπάσεις σε φορείς:

Φέτος αποσπάστηκαν στην Α΄ και Β΄ φάση 2504 εκπαιδευτικοί, ενώ πέρυσι, κατά το ίδιο διάστημα, είχαν αποσπαστεί 2067 εκπαιδευτικοί, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Και αυτό τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ δήλωνε ότι φέτος οι αποσπάσεις θα είναι κατά 30% λιγότερες..

Υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικών.

Για πρώτη φορά οι υπηρεσιακές μεταβολές καθυστέρησαν τόσο πολύ. Οι αποσπάσεις εντός ΚΥΣΔΕ ολοκληρώθηκαν μόλις στις 3/9/2015. Αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της ολιγωρίας της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ήταν χιλιάδες εκπαιδευτικοί να ανατρέψουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, καθώς ενώ το σχολικό έτος είχε αρχίσει, δεν ήξεραν πού θα βρεθούν. Οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών θα καθυστερήσουν και έτσι η κατάσταση γίνεται πολύ χειρότερη.

Ελάχιστες ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολικών μονάδων και λίγες ώρες πριν παραδώσει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, επέλεξαν να στρέψουν την προσοχή τους στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε Φορείς , ΑΕΙ, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και στις συμπληρωματικές  αποσπάσεις (2η φάση) σε Περιφερειακές Δ/νσεις , Δ/νσεις ΔΕ.

Αναπληρωτές:

Τέλη Αυγούστου «θυμήθηκε» το υπουργείο Παιδείας ότι λόγω απόφασης του ΣτΕ η φετινή πρόσκληση των αναπληρωτών πρέπει να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και όχι να εκδοθεί με εγκύκλιο όπως γινόταν κάθε χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι να σημειωθεί σοβαρή καθυστέρηση στην πλήρωση των εκπαιδευτικών ελλείψεων, ενώ η ταλαιπωρία των αναπληρωτών είναι τεράστια καθώς πρέπει να επανυποβάλουν αίτηση. Το γεγονός αυτό που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν πέρα από την ταλαιπωρία που προκάλεσε σε χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς προκαλεί πολλά προβλήματα στις τοποθετήσεις και τη λειτουργία των σχολείων.

Πέρσι στις 5/9/2015, προσλήφθηκαν οι πρώτοι 2000 αναπληρωτές στην Α/θμια και Β/θμια. Φέτος την ημέρα του Αγιασμού συνεχίζονταν οι αιτήσεις..

Ωράριο εκπαιδευτικών.

Στις 31/7/2015 ο Αρ. Μπαλτάς δηλώνει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ «Όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα αρνηθούν να χρειαστεί να κάνουν μία – δύο ώρες παραπάνω». Και αυτό τη στιγμή που ο Τ. Κουράκης (6/6/2013), δήλωνε στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το ωράριο των εκπαιδευτικών… Δηλαδή αφού πρώτα δημαγώγησαν σε ό,τι μεγάλο ή μικρό ζήτημα μπορούσαν, τώρα επιδίδονται στην πολιτική της παλινωδίας και της ανευθυνότητας.

Επιλογές στελεχών

α. Περιφερειακοί διευθυντές.

Οι αρχικές δηλώσεις του Υπ. Παιδείας για κομματική «ανεξιθρησκία», κατέληξαν στην εντελώς κομματική επιλογή τον 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, των οποίων τα βιογραφικά δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ. Το θέμα έφθασε και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο κ. Τσίπρας ψέλλισε διάφορα ευφυολογήματα…

β. Διευθυντές σχολείων

Η επιλογή των Διευθυντών σχολείων με το νόμο 4327/2015, στηρίχτηκε κύρια στη μυστική ψηφοφορία σε κάθε σύλλογο διδασκόντων. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν καθοριστικό για την επιλογή. Μέσω αυτής της πρωτοφανούς διαδικασίας, οι σύλλογοι διδασκόντων μετατράπηκαν σε όργανα αξιολόγησης. Απέκτησαν δηλαδή αρμοδιότητες υπηρεσιακού συμβουλίου, ενώ από τη φύση τους έχουν ρόλο βασικά παιδαγωγικό. Δηλαδή αυτοί που δίχασαν τους συλλόγους των διδασκόντων στην προσπάθειά τους να μην περάσει ούτε αυτοαξιολόγηση τώρα αναθέτουν στους εκπαιδευτικούς καθήκοντα αξιολογητή των συναδέλφων τους. Και αυτό βαφτίζουν «πείραμα εκδημοκρατισμού» και «δημοκρατική τομή χειραφέτησης των εκπαιδευτικών».

      Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η εικόνα. Από κοντά είναι το περίφημο 23% ΦΠΑ στα κάθε λογής φροντιστήρια και στην ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο τινάζει τους φτωχούς ούτως ή άλλως προϋπολογισμούς εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών και το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να επιδίδεται σε λόγια της Πυθίας και σε αμφισημίες, χωρίς να δίνει κάποια οριστική λύση. Επιπρόσθετα έρχονται τα σκληρά μέτρα του Τρίτου Μνημονίου, το οποίο ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ έχουν φτάσει να το χαρακτηρίζουν – με μια πρωτόγνωρη παραληρηματική έκφραση – ως μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, γιατί είναι Συμφωνία ανάπτυξης!

      Η ιστορία έχει φοβερές και ακλόνητες διδαχές. Οι δημαγωγοί απολαμβάνουν πρόσκαιρα το λαϊκισμό τους χωρίς την αίσθηση της σκληρής πραγματικότητας. Ο “λογαριασμός” όμως μπορεί να αργεί αλλά είναι πάντα πολύ αλμυρός…   

 

Robert Bereny:

Robert Bereny

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: