Αρχική > εκπαίδευση, νέες τεχνολογίες > Τι είναι η Ευρωπαϊκή εβδομάδα Προγραμματισμού;

Τι είναι η Ευρωπαϊκή εβδομάδα Προγραμματισμού;

David Bomberg (1890-1957) Ronda Valley, Spain, 1954

David Bomberg (1890-1957) Ronda Valley, Spain, 1954

Πριν από λίγες μόνο μέρες επέστρεψα από τις Βρυξέλλες, όπου ταξίδεψα για να συμμετάσχω στη συνάντηση των πρεσβευτών του Europe Code Week (Ευρωπαική Εβδομάδα Προγραμματισμού) εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Π. Δημητρακόπουλος, 16/09/2015

PROGRAMMING PC

Τι είναι όμως το Europe Code Week;

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε μετά από πρόταση της ομάδας των «Young Advisors» και έχει σκοπό να φέρει σε επαφή το κοινό και κυρίως τους νέους και τα παιδιά, με τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής που είναι υπεύθυνος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, Andrus Ansip, το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν στην Ευρώπη 4.8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής

Σήμερα ζούμε σε ένα κόσμο που έχει επηρεαστεί από τις ταχύτατες εξελίξεις στην τεχνολογία. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε, επικοινωνούμε, ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε και σκεφτόμαστε έχει αλλάξει δραματικά χάρη στην χρήση υπολογιστών και έξυπνων συσκευών και τα προγράμματα που «τρέχουν» σε αυτές. Προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτές τις αλλαγές και να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας, χρειάζεται όχι μόνο να κατανοήσουμε πως λειτουργεί η τεχνολογία, αλλά και να αναπτύξουμε δεξιότητες και ικανότητες που θα μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα εποχή και να εξελιχθούμε μέσα σ’αυτήν.

Αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός της Ευρωπαικής Εβδομάδας Προγραμματισμού που φέτος θα λάβει χώρα σε όλη την Ευρώπη, από τις 10 έως τις 18 Οκτωβρίου. Κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα γίνουν εκδηλώσεις που θα ενημερώσουν τους νέους σχετικά με τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων συσκευών και θα τους δείξουν τι μπορούν να καταφέρουν προγραμματίζοντας.

Είναι γνωστό ότι η αγορά της τεχνολογίας είναι ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής που είναι υπεύθυνος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά (Digital Single Market ) Andrus Ansip, το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν στην Ευρώπη 4.8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής. Όμως ταυτόχρονα υπολογίζεται ότι το 2020, είναι πολύ πιθανό η Ευρώπη να αντιμετωπίσει έλλειψη περίπου 900 χιλιάδων επαγγελματιών της πληροφορικής, δηλαδή δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε προγραμματιστές και εξειδικευμένα στελέχη στον τομέα αυτό!

Γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητη η εξοικείωση των νέων Ευρωπαίων με τον προγραμματισμό.

Δε χρειάζεται να πούμε ότι η Ελλάδα, ειδικά στις συνθήκες που βρίσκεται σήμερα η οικονομία της, έχει πολλά να επωφεληθεί από την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και την ενασχόληση των νέων ανθρώπων της με την πληροφορική. Είναι ένας τομέας όπου με σχετικά μικρό κόστος σε σύγκριση με άλλους τομείς, μπορούν να αναπτυχθούν δυναμικές και πρωτοπόρες επιχειρήσεις.

Η αντίστοιχη περσινή διοργάνωση EU Code Week 2014 γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και η χώρα μας βρέθηκε στη 2η θέση σε αριθμό εκδηλώσεων πίσω από την Ιρλανδία. Αυτό συνέβη χάρη στην εθελοντική προσπάθεια και συνεισφορά πολλών ανθρώπων και κυρίως εκπαιδευτικών που αναγνώρισαν την ανάγκη να αποκτήσουν οι μαθητές τους ψηφιακές δεξιότητες και επιχείρησαν να τους φέρουν σε επαφή με τον προγραμματισμό στα πλαίσια αυτής της Ευρωπαικής πρωτοβουλίας. Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη αν σκεφτεί κανείς ότι σε άλλες Ευρωπαικές χώρες η έναρξη των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Προγραμματισμού έγινε από τους πρωθυπουργούς των χωρών και η δημοσιότητα και η προβολή που δόθηκε στην πρωτοβουλία αυτή από τα αντίστοιχα αρμόδια υπουργεία και τα μέσα ενημέρωσης ήταν ασυγκρίτως μεγαλύτερη απ’ ότι στην Ελλάδα.

Σημειώστε λοιπόν την ημερομηνία: 10 – 18 Οκτωβρίου και ενεργοποιηθείτε!

Σχολεία, νεοφυείς επιχειρήσεις της τεχνολογίας, συνεργατικοί χώροι, ανεξάρτητοι προγραμματιστές, εταιρείες πληροφορικής/ λογισμικού/ νέων τεχνολογιών, σχολές και πανεπιστήμια, όλοι μπορείτε να οργανώσετε εκδηλώσεις με σκοπό να προσεγγίσουν και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό άνθρωποι που τον χρειάζονται ή θα τον χρειαστούν ως επαγγελματικό προσόν ή ως ένα μέσο για να δουν τις ιδέες τους να πραγματοποιούνται!

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στις παρακάτω διευθύνσεις :

http://codeweek.eu/

https://www.facebook.com/codeEUGreece?fref=ts

twitter

thunderstruck9: Giorgio Morandi (Italian, 1890-1964), Paesaggio, 1935. Oil on canvas, 60.2 x 71 cm.

Giorgio Morandi (Italian, 1890-1964), Paesaggio, 1935

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: