Αρχική > πολιτική > Ολοκληρωτική η αποτυχία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ολοκληρωτική η αποτυχία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Paul Gustav Fischer ~ Danish painter

Του Νίκου Τσούλια

 

      Ποτέ άλλοτε στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης δεν είχαμε τόσο ολοκληρωτική και τραγική αποτυχία μιας κυβέρνησης, που επηρεάζει δυστυχώς τα πολιτικά πράγματα της χώρας μας με δραματικό τρόπο.

      Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. κατάρρευσε μέσα σε έξι μήνες εκ των έσω λόγω της πλήρους αδυναμίας της να εφαρμόσει κάποια πολιτική. Πρόκειται για την πιο βραχύβια και την πιο αναποτελεσματική διακυβέρνηση της Ελλάδας στη σύγχρονη ιστορική περίοδο. Δεν παρήγαγε κανένα ουσιαστικό πολιτικό έργο. Στην πιο σοβαρή απόφαση που πήρε – στην υπογραφή του 3ου Μνημονίου – δεν μπόρεσε να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στηρίχτηκε στην ευρεία στήριξη της αντιπολίτευσης. Η προσφυγή της συγκυβέρνησης σε πρόωρες εκλογές δηλώνει με τον πιο απόλυτο τρόπο την αδυναμία της να καθοδηγήσει την πορεία της χώρας. Όλα τα άλλα που επικαλούνται τα αριστερά και ακροδεξιά πρώην κυβερνητικά στελέχη είναι θεωρητικά φληναφήματα και ιδεολογικές ανοησίες για τους αφελείς και τους κομματικούς υπηκόους, είναι συστατικό στοιχείο της μεγαλύτερης δημαγωγίας που γνώρισε ο τόπος.

      Έξι μήνες παρακολουθήσαμε τη σχιζοφρένεια ενός κόμματος, που δημιουργήθηκε μόνο και μόνο ως μνημονιοκτόνο και ως «απελευθερωτικό κίνημα», ενώ τουναντίον υπηρέτησε μια καταστροφική εθνική πολιτική, την πιο ανεύθυνη διαχείριση των ζητημάτων της κοινωνίας και της οικονομίας. Η ηγετική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συνειδητά εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα ασκήσει καταστροφική πολιτική ως απόρροια τόσο της έλλειψης σχεδίου όσο και του κυρίαρχου λαϊκισμού του.

      Επιλέχτηκε από το λαό για να καταργήσει τα μνημόνια και το μόνο που έκανε ήταν να οδηγήσει την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση και στο πιο μαύρο μνημόνιο που μπορούσε ποτέ να φανταστεί και ο πιο ευφάνταστος νους του ανθρώπου. Και το πιο φοβερό είναι ότι παρουσιάζει αυτή την αποτυχία του ως «επιτυχία» απέναντι στο χειρότερο που θα μπορούσε να μας κάνει, αφού δεν μας πήγε στην επικράτεια της δραχμής! Τέλεια, η μαύρη – κατάμαυρη σκέψη του σταλινισμού σ’ όλο το μεγαλείο της, για να υπηρετήσει όχι απλά και μόνο μια σκαιά προπαγάνδα αλλά και για να βλάψει ευθέως την αισθητική της ελληνικής γλώσσας και την ελευθερία της σκέψης των πολιτών!

      Και επιμένουν οι μαύροι προπαγανδιστές με επικεφαλής τον «ηγέτη», τον κ. Τσίπρα. «Το ‘όχι’ σε μια κακή συμφωνία το έκανα ‘ναι΄ σε μια συμφωνία με προοπτική», λέει ο απελθών πρωθυπουργός προσβάλλοντας ευθέως τη μνήμη και την ορθοκρισία κάθε πολίτη. Απέρριψε μια ήπια συμφωνία και στη θέση της έβαλε την …προοπτική μιας πολύ σκληρής συμφωνίας, της συμφωνίας που κατά προηγούμενα λεγόμενά του δεν την πιστεύει και κατά τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο είναι τακτικός ελιγμός και δεν θα την υλοποιήσουν! Αν όλα αυτά δεν αφορούσαν τη ζοφερή κατάσταση της χώρας, θα έμοιαζαν με θέατρο του παράλογου, με λειτουργία παιδικής χαράς, με θίασο ανεγκέφαλων.

      Και τώρα τι ζητάει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Να εφαρμόσει το πιο αντιλαϊκό και το πιο υφεσιακό μνημόνιο, ενώ στις προηγούμενες εκλογές ζητούσε το εντελώς αντίθετο. Τι κόμμα είναι αυτό; Πώς μπορεί να ερμηνευτεί πολιτικά και ιδεολογικά η φυσιογνωμία του; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο τυχοδιωκτισμός και ο κυνισμός του; Πώς έχει χειραγωγήσει τις αγωνιστικές μάζες της άνω και κάτω πλατείας και ξαναεμφανίζεται ως σωτήρας στο δικό του πλέον καταστροφικό έργο του; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ηθική της αριστεράς; Είναι αυτό το δημαγωγικό μόρφωμα εικόνα αριστεράς;

      Η ουσία του κυβερνητικού έργου και η ποιότητα του λόγου και κυρίως η ηθική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποκαλύπτονται σ’ όλη τη γύμνια τους από τη σκληρή και τυφλή αντιπαράθεση μεταξύ των μέχρι χθες «συντρόφων». Και οι δύο πλευρές – που υποτίθεται ότι συγκατοικούσαν πολιτικά και παρήγαγαν το «εθνοσωτήριο και λαοφιλές κυβερνητικό έργο» – κατηγορούν η μια την άλλη για την ολέθρια πολιτική της εναντίον της χώρας και για αθέτηση των «αρχών και των θέσεων του κόμματος». Αυτός ο αδυσώπητος εμφύλιος πόλεμος είναι αποκαλυπτικός για την ουσία της πολιτικής τους και για την χωρίς όρια δημαγωγία τους ακόμα και για τους πιο κομματικά ένθερμους.

      Οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών για ό,τι συμβαίνει στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στη χώρα μας. Ενώ έδιναν σταθερά και αταλάντευτα μικρά ποσοστά μιας απλής κοινοβουλευτικής επιβίωσης στο εν λόγω ρεύμα για πολλά χρόνια, πώς εν μια νυκτί το κάλεσαν για να διαμορφώσει τις τύχες τους; Γιατί τους υποσχέθηκε τη «μια και έξω λύτρωση» με το λαϊκισμό της δήθεν μονομερούς κατάργησης του δανεισμού της χώρας; Πού και πότε έχει γίνει μια τόσο ανόητη και «επαναστατική» πολιτική;

      Θεωρώ ότι η κρίση στη χώρα μας δεν είναι πρωτίστως κρίση οικονομική αλλά κρίση κουλτούρας και πολιτισμού, κρίση σοβαρής έλλειψης πολιτικού (και όχι μόνο) ορθολογισμού. Δυστυχώς στην κοινωνία μας κυριαρχεί η απαιδευσία και η αμορφωσιά… (εξ ου και ευδοκίμηση της δημαγωγίας). Όλα τα άλλα που βλέπουμε και (δήθεν) απορούμε είναι απλά νομοτελειακά συμπτώματά τους!

.:. Entre Ciel et Terre Gustave Doré

Entre Ciel et Terre Gustave Doré

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: