Αρχική > πολιτική > Η κρίση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως πολιτική κρίση της χώρας!

Η κρίση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως πολιτική κρίση της χώρας!

 

Richard Diebenkorn (1922-1993)

 

Του Νίκου Τσούλια

 

      Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που τροφοδοτούν την αδυναμία της αριστεράς να κυβερνήσει και γίνεται αυτή η αδυναμία συστατική κρίση της ίδιας της πολιτικής της αριστεράς. Ανάμεσα στους λόγους που παίζουν ρόλο γι’ αυτό θεωρώ ότι πρέπει να ενταχθούν και οι εξής δύο.

      α) Η έννοια και η μορφή της αριστεράς είναι ένα πολύ σύνθετο πολιτικό σκηνικό. Δεν υπάρχει ενιαία έκφραση της αριστεράς. Είναι πολυτεμμαχισμένη και βαθιά διαιρεμένη σε πολλαπλές προτάσεις. Είναι πολύ χαρακτηριστική η περίπτωση του πάλαι ποτέ «Συνασπισμού». Όλοι γνωρίζαμε ότι ήταν δύο κόμματα σε ένα. Παρ’ όλα αυτά συστεγάζονταν με στόχο τον έλεγχο του χώρου της αριστεράς έναντι του Κ.Κ.Ε. και στη συνέχεια στη διάρκεια της κρίσης ήταν αγκαλιασμένα σε μια δήθεν αντιμνημονιακή πολιτική μόνο και μόνο για να κερδίσουν την κυβερνητική εξουσία. Και τώρα τι βλέπουμε; Η σχιζοφρενική εικόνα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γίνεται μείζον πρόβλημα της χώρας. Είδαμε μια κυβέρνηση της …αριστεράς που ποτέ δεν ήταν αριστερά, όχι μόνο γιατί στηριζόταν στο ακροδεξιό κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. αλλά και γιατί δεν είχε ποτέ πλειοψηφία στη Βουλή και η κυβέρνηση παρέμενε ζωντανή με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης.

      Είναι δε τόσο σκληρή η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που δεν την έχουμε ξαναδεί στην πολιτική σκηνή της χώρας όχι μόνο για το εσωτερικό ενός κόμματος αλλά και για τη συνολική πολιτική σκηνή της χώρας. Κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για προδοσία των αρχών και των αξιών της αριστεράς με ύφος πλήρως απαξιωτικό ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο… Είναι ενδεικτική μόνο μια σχετική δήλωση. «Λυπάμαι και για την κυβέρνηση και για τη δική σας στάση. Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία. Αυτό δεν είναι δημοκρατία, ό,τι και να ψηφίσει ο λαός στο τέλος βγαίνει μνημόνιο». Αυτή είναι δήλωση του Π. Λαφαζάνη, επιφανούς στελέχους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.!

      β) Η αριστερά αυτής της μορφής είναι συνδεδεμένη με το λαϊκισμό και με τη δημαγωγία. Υπόσχεται τα πάντα λέγοντας συνειδητά ψέματα και καλλιεργώντας αυταπάτες, χωρίς να έχει κανένα σχέδιο ούτε και της πιο γενικής μορφής για την υλοποίηση τμήματος της λαϊκίστικης πρότασής της. Η στάση που κράτησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην πρόσφατη κρίση θα αποτελέσει όχι μόνο ταφόπετρα για την εικόνα και την ηθική της αριστεράς, αλλά και ιστορικό παράδειγμα του πιο συνειδητού λαϊκισμού που γνώρισε η χώρα μετά τον πόλεμο! Το όλο μόρφωμα και η δυναμική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στηρίχτηκε αποκλειστικά στην απάτη «της κατάργησης των μνημονίων» μόνο και μόνο για να καρπωθεί την «ανεπανάληπτη ευκαιρία» της αναρρίχησης στην εξουσία.

      Η ηγετική ομάδα ήξερε ότι δεν μπορούσε να καταργήσει τα Μνημόνια και παρ’ όλα αυτά ο αρχηγός της κάθε φορά στην προεκλογική του περίοδο δομούσε το λόγο του στο σκίσιμο των Μνημονίων! Και σήμερα τι κάνει; Πρώτον, εφαρμόζει το πιο επαχθές Μνημόνιο τσακίζοντας ταυτόχρονα το μαζικό κίνημα που είχε αναπτυχθεί στην κατεύθυνση που έδειχνε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δεύτερον, εμφανίζεται με το πιο κυνικό ύφος – που είχε ποτέ πολιτικός στη χώρα μας – να δηλώνει ξανά και ξανά ότι «δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι θα σκίσει τα μνημόνια». Αυτός είναι ο πρωθυπουργός της… Αριστεράς. Ευτελίζει με τον πιο σκαιό τρόπο όσους τον ψήφισαν μόνο και μόνο για να απαλλαγούν από το φάντασμα των Μνημονίων, αφού τα Μνημόνια δεν καταργούνται με δηλώσεις και λαϊκισμούς. Αλλά και ο λαός δεν είναι άμοιρος των ευθυνών. Αρέσκεται στο λαϊκισμό και στη δημαγωγία και τώρα γεύεται τους καρπούς των… Τελικά, και μετά από την εφαρμογή των τριών Μνημονίων στη χώρα μας ποιοι και πόσοι δεν έχουν ψηφίσει μνημονιακό κόμμα; Και καλά οι ψηφοφόροι είναι “οπαδοί”. Τι γίνεται όμως με αυτούς τους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που το έπαιζαν επαναστάτες του αντιμνημονιακού αγώνα και τώρα πρωτοστατούν στην εφαρμογή του χειρότερου μνημονίου; Για ποια ηθική της αριστεράς μιλάμε, όταν δεν υπάρχει καθόλου ντροπή για τον πλήρη ευτελισμό της αξιοπρέπειας;  

      Και τώρα τι; Τώρα δεν θα πληρώσουμε μόνο ένα ακόμα Μνημόνιο που είναι και το πιο σκληρό, αλλά θα υποστούμε και τα αποτελέσματα της απάτης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Και το πιο εξωφρενικό, θα γευθούμε και την κρίση που θα προκαλέσει η διχοτόμησή του. Η … αριστερά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν κατάργησε κανένα Μνημόνιο. Μας φόρτωσε το πιο σκληρό Μνημόνιο. Επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία με τα παιδιαρίσματά της, για να προκαλέσει δήθεν «ρωγμή στο καπιταλιστικό σύστημα» δηλαδή στη συλλογική τους φαντασίωση και στους κομματικούς του παραμυθότοπους. Τέλος, μετασχηματίζει τη δική του κομματική κρίση σε πολιτική κρίση της χώρας. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι έχουμε δει την τελευταία πράξη του δράματος;

 

lawrenceleemagnuson:

Alexander Volkov, Russia new workЗеленый дом - Green House (2015)oil, 60 х 70 cm

Alexander Volkov, Russia, new work

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: