Αρχική > βιβλία > Ανατόμος της ψυχής

Ανατόμος της ψυχής

File:Guy de Maupassant fotograferad av Félix Nadar 1888.jpg

Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΗΛΙΘΙΟ ΚΟΠΑΔΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΛΕΝΕ … «ΨΗΦΙΣΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ» ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΛΕΝΕ «ΨΗΦΙΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», ΕΓΡΑΦΕ ΠΡΙΝ 127 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΓΚΙ ΝΤΕ ΜΟΠΑΣΑΝ

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 18.5.2014

Ανατόμος και ζωγράφος της ανθρώπινης ψυχής, ο Γάλλος συγγραφέας Γκι Ντε Μοπασάν (1850-1893) εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους αναγνώστες και τους συγγραφείς, 121 χρόνια από το θάνατό του.

Αφορμή για το αφιέρωμα αυτό, στάθηκε η έκδοση του μυθιστορήματος «Ο Φιλαράκος», σε μετάφραση Αρη Αλεξάνδρου από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

Στη «Βιβλιοθήκη Αρη Αλεξάνδρου» -όπως την ονόμασε ο εκδοτικός οίκος- κυκλοφορούν ακόμη οι μεταφράσεις του συγγραφέα του «Κιβωτίου»: Αντον Τσέχοφ «Ο θάλαμος αρ. 6», Μαξίμ Γκόρκι «Η μάνα», Τζον Στάινμπεκ «Τορτίλα Φλατ», Ελεν Καρλάιλ «Η μάνα».

Ο φιλαράκος Μυθιστόρημα ΜΤΦΡ.: ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Εκδόσεις Γκοβόστη Σελ. 384 Τιμή: 15 ευρώ

Ο φιλαράκος Μυθιστόρημα ΜΤΦΡ.: ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Εκδόσεις Γκοβόστη Σελ. 384 Τιμή: 15 ευρώ

Ο «Φιλαράκος» δεν είναι ακριβώς το alter ego του Ντε Μοπασάν, έχει εντούτοις πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, αφού ο τόπος γέννησης του επαρχιώτη τυχοδιώκτη Ζορζ Ντιρουά είναι η γενέτειρα του συγγραφέα, η Νορμανδία. Ο κεντρικός του ήρωας Ζορζ Ντιρουά, γιος ταβερνιάρηδων, έπειτα από δύο χρόνια που υπηρέτησε ως Ουσάρος στην Αλγερία, τον βρίσκουμε στο Παρίσι, αναζητώντας την καλή ή την κακή τύχη του.

Ο Μοπασάν ταυτίζεται με τη μοίρα του απόκληρου πρωταγωνιστή του, αφού, κατά τον πατριωτικό πόλεμο της Γαλλίας εναντίον της Πρωσίας, το 1870, αισθάνθηκε φόβο και τρόμο, εξ ου και προτίμησε να πάει με το μέρος των περιθωριακών, των επαναστατών και των πορνών.

«Ψηλός, καλοφτιαγμένος, ξανθός ή μάλλον καστανόξανθος με μια απόχρωση προς το κόκκινο, μ’ ένα στριφτό μουστάκι, που φαινόταν να στέκει όρθιο στις άκρες του απάνω χείλους του, με μάτια γαλανά, φωτεινά, με πολύ μικρές κόρες, με μαλλιά κατσαρά από φυσικού τους και χτενισμένα χωρίστρα στη μέση, έμοιαζε με ξελογιαστή των λαϊκών μυθιστορημάτων», τον περιγράφει.

Πιερ και Ζαν Μυθιστόρημα ΜΤΦΡ.: ΝΑΣΙΑ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ Εκδόσεις Ροές Σελ. 222 Τιμή: 12,78 ευρώ

Πιερ και Ζαν Μυθιστόρημα ΜΤΦΡ.: ΝΑΣΙΑ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ Εκδόσεις Ροές Σελ. 222 Τιμή: 12,78 ευρώ

Για καλή του τύχη ο Ζορζ Ντιρουά, ενώ περιφέρεται στους παριζιάνικους δρόμους συναντά το συνάδελφό του από το στρατό Φορεστιέ, ο οποίος εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Γαλλική Ζωή». Ο Γκι Ντε Μοπασάν αναδεικνύει τη διαφθορά και την ανηθικότητα των κοσμικών κύκλων και οπωσδήποτε δεν χαρίζεται στον Τύπο και τους ανθρώπους του.

«Την εφημερίδα του, που είναι ημιεπίσημη, καθολική, φιλελεύθερη, δημοκρατική, μοναρχική, που γεμίζει τις σελίδες της με μπαγιάτικες κοινοτοπίες και μ’ ό,τι άλλη σαβούρα βάζει ο νους σου, την έβγαλε (σ.σ. αναφέρεται στον εκδότη Βαλτέρ) μόνο και μόνο για να σιγοντάρει το παιχνίδι του στο χρηματιστήριο και τις άλλες, τις κάθε λογής επιχειρήσεις του. Σε κάτι τέτοια είναι πολύ καπάτσος και κερδίζει εκατομμύρια πουλώντας και αγοράζοντας μετοχές εταιρειών που δεν έχουν ούτε φράγκο κατατεθειμένο κεφάλαιο».

* Στο μυθιστόρημα «Πιερ και Ζαν», στο οποίο συγκρούονται δύο αδέλφια, τα οποία εκπροσωπούν διαφορετικούς κόσμους, και είναι από τα τελευταία έργα του -κι ενώ είχε χτυπηθεί από τη σύφιλη- δείχνει να μην έχει καμφθεί το ηθικό του που τροφοδοτεί το ασθενικό σώμα του. Ο Πιερ είναι μελαχρινός, παρορμητικός, άστατος, ζηλεύει τον αδελφό του. Ο Ζαν, ξανθός, πράος και φιλήσυχος, υπομένει τον τύρρανό του. Πρόκειται για ένα οικογενειακό δρόμα, το οποίο εξερευνά τα όρια των οικογενειακών σχέσεων.

Ο πρόλογος -ο οποίος πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Φιγκαρό»- αποτελεί το πιστεύω του Γκι Ντε Μοπασάν για τη φόρμα του μυθιστορήματος και των επιτευγμάτων του. Σημειώνει: «[…]. Επιτυγχάνουμε, λοιπόν, ποικιλία στους ήρωές μας μεταβάλλοντας την ηλικία, το φύλο, την κοινωνική θέση και το σύνολο των συνθηκών ζωής του δικού μας εγώ, το οποίο η φύση περιέκλεισε με το αδιαπέραστο φράγμα των αισθητηρίων οργάνων μας».

Ο Οξαποδώ Διήγημα ΜΤΦΡ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΑΚΟΣ Εκδόσεις Ροές Σελ. 112 Τιμή: 6,39 ευρώ

Ο Οξαποδώ Διήγημα ΜΤΦΡ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΑΚΟΣ Εκδόσεις Ροές Σελ. 112 Τιμή: 6,39 ευρώ*

Το διήγημα «Ο Οξαποδώ» -έχει μεταφραστεί η τρίτη και τελική εκδοχή του που έχει τη μορφή ημερολογίου (1887)- διαχειρίζεται ένα θέμα της μόδας εκείνης της εποχής, το υπερφυσικό υπό την ώθηση της μελέτης των ψυχικών παθήσεων και την εφαρμογή της ύπνωσης.

Ολο το κείμενο είναι μία συνομιλία με το διάβολο και με την ακατανίκητη δύναμη του Κακού, η οποία έχει πάρει κατά πόδας τον εξομολογούμενο ομιλητή. Μεταξύ πραγματικότητας και φανταστικού, η πρωτοπρόσωπη αφήγηση σ’ όλα τα στάδια της τρέλας -λειτουργεί σ’ όλη την αφήγηση η αμφισημία είναι και δεν είναι τρελός ο αφηγητής- προλέγει την αποτυχημένη απόπειρα του συγγραφέα να αυτοκτονήσει -πέντε χρόνια μετά. Ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρείο θα τον απελευθερώσει, αφού μετά από δεκαοκτώ μήνες θα βρει τη λυτρωτική έξοδο από τη ζωή.

«[…] Ο λαός είναι ένα ηλίθιο κοπάδι, πότε δείχνει μιαν ανόητη υπομονή και πότε επαναστατεί άγρια. Του λένε «διασκέδασε», διασκεδάζει. Του λένε «πήγαινε να πολεμήσεις με τους γείτονες», και πάει να πολεμήσει. Του λένε «ψήφισε τον Αυτοκράτορα» και ψηφίζει Αυτοκράτορα. Και μετά του λένε «ψήφισε Δημοκρατία», και ψηφίζει Δημοκρατία». Σαν να μην πέρασε μία μέρα…

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: