Αρχική > πολιτική > Η ομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Η ομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

 

Aλ. Τσίπρας: Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού δεν είναι ρήξη με την Ευρώπη

Η ΑΥΓΗ, 08.07.2015

Aλ. Τσίπρας: Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού δεν είναι ρήξη με την Ευρώπη (Video)

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκε στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία και έξοδο από την κρίση.

"Οι προτάσεις μας επικεντρώνονται σε μεταρρυθμίσεις με σκοπό να αλλάξουν την Ελλάδα, μεταρρυθμίσεις που τα Μνημόνια δεν ήθελαν να γίνουν" τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών μας και την αναδιάρθρωση του χρέους δεν επιβαρύνουν τον Ευρωπαίο φορολογούμενο.

Περιλαμβάνουν δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

Η πρότασή μας προς τους θεσμούς περιλαμβάνει: αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή, από το να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία των μνημονιακών προγραμμάτων που εφαρμόζονται για 5 χρόνια τώρα στη χώρα και απέτυχαν.

"Δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά της Ελλάδας φταίνε οι ξένοι" εξήγησε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με έρευνα το 10% των Ελλήνων διαχειρίζεται το 56% του εθνικού πλούτου. Ενώ εξήγησε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν ένα κράτος πελατειακό, ενίσχυσαν τη διαφθορά και τη διαπλοκή με την οικονομική εξουσία.

"Τώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο & έντιμο συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει τη παράδοση E.E." υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Μετά από μια έντονη συζήτηση που επακολούθησε ο πρωθυπουργός απάντησε στους ευρωβουλευτές που άσκησαν κριτική στην ελληνική κυβέρνηση κυρίως επικεντρώνοντας στις ελληνικές προτάσεις. Χαρακτηριστικό ήταν το κλείσιμο της δευτερολογίας του όπου αναφέρθηκε στην Αντιγόνη του Σοφοκλή. "Ο Σοφοκλής μας έμαθε πως υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο του ανθρώπου".

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές είναι τιμή για εμένα να μιλώ στο ναό της δημοκρατίας της Ευρώπης. Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Είναι τιμή μου να απευθυνθώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή τόσο για την πατρίδα μου, για την Ελλάδα, όσο όμως και για την Ευρωζώνη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Βρίσκομαι ανάμεσά σας, λίγες μόνο μέρες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, μετά την απόφαση που πήραμε να δώσουμε το λόγο, άμεσα να αποφασίσει, στον ελληνικό λαό και να τοποθετηθεί, να πάρει μέρος ενεργά, στη διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον του. Λίγες μόνο μέρες μετά την ισχυρή του ετυμηγορία που μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που καταδίκασαν την ελληνική οικονομία, χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την οικονομία σε έναν υφεσιακό φαύλο κύκλο, αλλά και την κοινωνία σε μια διαρκή και βαθιά κατάθλιψη. Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού, σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης, με τις τράπεζες κλειστές, με την πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης να τρομοκρατεί ότι η επιλογή στο ΟΧΙ είναι μια επιλογή ρήξης με την Ευρώπη.

Είναι χαρά μου που βρίσκομαι στο ναό της δημοκρατίας, γιατί πιστεύω ότι εδώ ακούμε επιχειρήματα και κρίνουμε επιχειρήματα. Άκουσον, λοιπόν, μεν, πάταξον δε.

Έλεγα, λοιπόν, ότι η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, στις αρχές της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και της ισότητας.

Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, το κοινό μας Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε.

Η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της, επιδιώκει να επαναβεβαιώσει τον διπλό σεβασμό της Ευρώπης, τόσο στους κοινούς κανόνες λειτουργίας της, όσο όμως και στον απόλυτο σεβασμό της δημοκρατικής επιλογής των λαών μας.

Εγώ προσωπικά και η κυβέρνησή μου αναλάβαμε πριν από πέντε περίπου μήνες. Όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε ισχύ εδώ και πέντε περίπου χρόνια. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αυτούς τους πέντε περίπου μήνες. Οφείλουμε όμως όλοι με ειλικρίνεια να συνειδητοποιήσουμε ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, για τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα εν συνόλω η Ευρώπη, με τις επιλογές που έγιναν, δεν αφορούν τους πέντε τελευταίους μήνες, αλλά τα πέντε χρόνια της εφαρμογής προγραμμάτων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ανεξάρτητα από την κρίση του καθενός για το ορθόν ή το λάθος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, ένα είναι γεγονός: Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και ο ελληνικός λαός, έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής. Δύσκολης, σκληρής. Αυτή η προσπάθεια έχει εξαντλήσει τις αντοχές του ελληνικού λαού.

Βεβαίως, παρόμοια προσπάθεια δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα. Και σε άλλες χώρες – και σε σέβομαι απολύτως την προσπάθεια άλλων λαών να ανταπεξέλθουν και κυβερνήσεων να αποφασίσουν σκληρά και δύσκολα μέτρα – σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητας. Όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας, όσο ήταν στην Ελλάδα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα όμως πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι δεν πέτυχε.

Τα πέντε αυτά χρόνια, η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη, η φτώχεια εκτοξεύτηκε στα ύψη, η κοινωνική περιθωριοποίηση διευρύνθηκε, το ίδιο διευρύνθηκε και το δημόσιο χρέος, που πριν ξεκινήσουν τα προγράμματα ήταν στο 120% του ΑΕΠ και σήμερα βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ. Και σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις μας, αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να τη δεχτούμε, αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία. Και αυτή την επιθυμία, εκπεφρασμένη με τον πιο άμεσο και δημοκρατικό τρόπο, καλούμαστε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε.

Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας. Μια συμφωνία, όμως, που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση. Που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Μια συμφωνία που θα προβλέπει αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κανείς δεν τις αρνείται, που θα μεταφέρουν όμως τα βάρη σε όσους πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να τα σηκώσουν – και τα τελευταία πέντε χρόνια προστατεύτηκαν από κυβερνήσεις και δεν σήκωσαν τα βάρη – που μεταφέρθηκαν εξ ολοκλήρου στους ώμους των μισθωτών, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, αυτών που δεν μπορούν άλλο πια να σηκώσουν βάρη. Και, βεβαίως, με πολιτικές αναδιανομής προς όφελος των χαμηλών και των μεσαίων στρωμάτων, για μια προοπτική ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας, είναι πρόταση που περιλαμβάνει:

– αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο, όπως είπα πριν, τη δίκαιη κατανομή των βαρών και με το κατά δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις,

– περιλαμβάνει το αίτημα για την επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, με ένα ισχυρό και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα, διότι αν δε βάλουμε πάνω στο τραπέζι την ατζέντα της ανάπτυξης δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από την κρίση. Και ο πρώτος μας στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας,

-και βεβαίως η πρότασή μας περιλαμβάνει και το αίτημα για μια άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, μια ουσιαστική συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Δεν μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας ταμπού. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε αυτή την πραγματικότητα, όσο δύσκολες και αν είναι αυτές οι λύσεις.

Η πρόταση κατατέθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Eurogroup, στη Διάσκεψη Κορυφής που είχαμε χθες. Σήμερα, στέλνουμε αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αναλάβαμε την υποχρέωση τις επόμενες δυο μέρες να κάνουμε τις προτάσεις μας απόλυτα συγκεκριμένες και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο όμως και της Ευρωζώνης. Θα έλεγα, κυρίως, όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης.

Θέλω στο σημείο αυτό να είμαι ξεκάθαρος: Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό.

Και επιπλέον, από τον Αύγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει εκταμίευση δόσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης που ίσχυε μέχρι το τέλος Ιούνη, δόσεις ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχουν δοθεί από τον Αύγουστο του 2014 και δεν ήταν η δική μας κυβέρνηση αυτή που ήταν στην εξουσία από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Γενάρη του 2015. Και τότε δεν δόθηκαν οι δόσεις, διότι το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο. Και το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο και τότε, όχι γιατί υπήρχε τότε συγκεκριμένη ιδεολογική αναφορά που υπάρχει σήμερα, αλλά ακριβώς γιατί το πρόγραμμα αυτό και τότε, αλλά και τώρα, δεν βρίσκει κοινωνική συναίνεση. Ένα πρόγραμμα δεν αρκεί μόνο να είναι ορθό κατά την εκτίμησή μας, πρέπει να μπορεί και να εφαρμοστεί, να βρίσκει την κοινωνική συναίνεση για να εφαρμοστεί.

Κύριοι και κυρίες βουλευτές, το ίδιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε διεκδικώντας αυτά τα 7,2 δισεκατομμύρια σε εκταμιεύσεις, έχοντας, όμως, την υποχρέωση να αποπληρώνει, στους ίδιους θεσμούς από τους οποίους διεκδικούσε εκταμιεύσεις, δόσεις – στο διάστημα αυτό – ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά κατεβλήθησαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, παρ’ όλα όσα σας ανέφερα, δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά της πατρίδας μου ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας επειδή για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δημιούργησαν ένα κράτος πελατειακό, ενίσχυσαν τη διαφθορά, ανέχθηκαν ή και ενίσχυσαν τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου. Σύμφωνα με έρευνα της Credit Suisse, το 10% των Ελλήνων διαχειρίζεται το 56% του εθνικού πλούτου. Κι αυτό το 10% των Ελλήνων στην περίοδο της σκληρής λιτότητας και της κρίσης βρέθηκε στο απυρόβλητο, δεν συνέβαλε στα βάρη όσο συνέβαλε το υπόλοιπο 90%. Αυτές τις μεγάλες αδικίες, τα προγράμματα διάσωσης και τα μνημόνια, όχι μόνο δεν προσπάθησαν να αποκαταστήσουν, αλλά, δυστυχώς, επέτειναν. Καμιά από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων του μνημονίου δεν βελτίωσε, δυστυχώς, τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό που κατέρρευσε παρά τον υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων φωτισμένων, αλλά και δικαίως φοβισμένων, κρατικών υπαλλήλων. Καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το περιβόητο τρίγωνο της διαπλοκής που στήθηκε στη χώρα μας. Χρόνια τώρα και πριν από την κρίση. Ανάμεσα στο πολιτικό κατεστημένο, στους ολιγάρχες και τις τράπεζες. Καμιά μεταρρύθμιση δεν βελτίωσε τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, που έχει μάθει να λειτουργεί ώστε να εξυπηρετούνται ιδιοτελή συμφέροντα και όχι το κοινό καλό. Και, δυστυχώς, αυτές οι προτάσεις τώρα βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι δικές μας προτάσεις επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα. Είναι μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά και τα προγράμματα διάσωσης, δεν ήθελαν να συμβούν στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ολιγοπωλειακής δομής και των πρακτικών των καρτέλ στις επιμέρους αγορές – περιλαμβανομένης και της άναρχης και ασύδοτης τηλεοπτικής αγοράς – η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στα δημόσια έσοδα και την αγορά εργασίας με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης συγκροτούν τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της δικής μας κυβέρνησης και βεβαίως αναμένουμε και την συμφωνία των εταίρων μας σε αυτές τις προτεραιότητες.

Σήμερα, εμείς ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού και με την αποφασιστική μας βούληση, όχι να συγκομιστούμε με την Ευρώπη, αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την Ευρωζώνη.

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση, σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείτε ευρωπαϊκή λύση.

Η Ευρωπαϊκή ιστορία, είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μία ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Για αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη, ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε ένα γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε, θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη.

Σας ευχαριστώ.

http://www.avgi.gr/article/5696223/al-tsipras-i-gennaia-epilogi-tou-ellinikou-laou-den-einai-rixi-me-tin-europi-video-

 

Κατατέθηκε το αίτημα στον ESM – Τσίπρας: «Το πείραμα στην Ελλάδα απέτυχε»

ΤΑ ΝΕΑ 8.7.2015

Κατατέθηκε το αίτημα στον ESM - Τσίπρας: «Το πείραμα στην Ελλάδα απέτυχε»

Η ομιλία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

ΒΙΝΤΕΟ: Η ομιλία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας πως «το πείραμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα απέτυχε».

Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους – είπε – που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση που θα δείχνει ότι στο τέλος του δρόμου υπάρχει φως.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα κατέθεσε επίσημο αίτημα για δάνειο στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με το αίτημα που εστάλη στον ESM, η κυβέρνηση ζητά 3ετές δάνειο για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Προτείνει την εφαρμογή μέτρων όπως για παράδειγμα τη φορολογία και τις συντάξεις. Η κυβέρνηση θα εξειδικεύσεις τις προτάσεις της την Πέμπτη για αξιολόγηση από το Eurogroup.

Η ομιλία Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα τονίζοντας ότι «βρίσκομαι ανάμεσα σας μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, μετά την απόφαση που πήραμε να δώσουμε το λόγο άμεσα στον ελληνικό λαό να λάβει μέρος στην διαπραγμάτευση που τον αφορά».

Χαρακτήρισε «γενναία» την  επιλογή του ελληνικού λαού που όπως είπε σε κλίμα πρωτοφανούς πίεσης με τις τράπεζες κλειστές και με την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης να τρομοκρατεί ότι η επιλογή στο «όχι« είναι επιλογή ρήξης.

Χαρακτήρισε το Ευρωκοινοβούλιο ως τον ναό της δημοκρατίας και όπως χαρακτηριστικά είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές «άκουσον μεν, πάταξον δε».

Εξήγησε ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας πριν από πέντε μήνες όμως τα προγράμματα είπε είναι εδώ και πέντε χρόνια.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες. Την ευθύνη για τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα δεν αφορούν μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι παρόμοια προσπάθεια μέσω προγραμμάτων διάσωσης έχει γίνει σε άλλες χώρες και όπως είπε «σέβομαι απολύτως τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκαν», αλλά τόνισε ότι «πουθενά δεν ήταν τόσο σκληρά όσο στην Ελλάδα».

«Η πατρίδα μου έχει εφαρμοστεί σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας το πείραμα δεν πέτυχε. Η ανεργία και η φτώχεια εκτοξεύτηκαν στα ύψη, διευρύνθηκε δημόσιο χρέος», είπε και πρόσθεσε : «Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση που θα δείχνει ότι στο τέλος του δρόμου υπάρχει φως».

«Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και με, το κατά το δυνατόν, λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις», είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο και εξήγησε ότι η πρόταση «περιλαμβάνει το αίτημα για επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, με ένα ισχυρό και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα διότι, αν δεν βάλουμε πάνω στο τραπέζι την ατζέντα της ανάπτυξης, δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από την κρίση».

«Πρώτος μας στόχος», είπε ο κ. Τσίπρας, «πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας» και πρόσθεσε: «Και βεβαίως η πρότασή μας περιλαμβάνει και το αίτημα για μια άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, μια ουσιαστική συζήτηση για την αντιμετώπιση της προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Δεν μπορεί να υπάρχουν ταμπού. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε αυτή την πραγματικότητα, όσο δύσκολες και αν είναι αυτές η λύσεις.

Η πρόταση κατατέθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Eurogroup, στη διάσκεψη κορυφής που είχαμε χθες. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αναλάβαμε την υποχρέωση τις επόμενες δύο ημέρες να κάνουμε τις προτάσεις μας απόλυτα συγκεκριμένες και νομίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας».

«Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον ευρωπαϊκό φορολογούμενο τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό αλλά να σωθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Δεν πήγαν ποτέ στον Ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι από τον Αύγουστο του 2014 έως ότου έληξε πρόγραμμα έχει να λάβει εκταμίευση δόσης η Ελλάδα και τόνισε ότι «ένα πρόγραμμα δεν αρκεί να είναι ορθό, αλλά πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί»

«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη», διεμήνυσε Πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι΄ αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».

Τον έλληνα Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Μέχρι την Παρασκευή οι προτάσεις

Εν τω μεταξύ μετά το σαφές μήνυμα των εταίρων, ότι η Ελλάδα πρέπει μέχρι το πρωί της Παρασκευής να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις επί των οποίων θα αποφασιστεί εάν θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν το βράδυ της Τρίτης ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως δεν θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας εκείνος που θα αποφασίσει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ενώ για τη συμφωνία σημείωναν ότι κινείται στη βάση του σχεδίου Γιούνκερ, με επιπλέον μέτρα.

Μετά το τέλος της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητεί λύση που να αποκλείει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους «θα κινηθεί ταχύτατα».

Θέλουμε λύση οικονομικά βιώσιμη που να αποκλείει το Grexit, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μία συμφωνία δίκαιη κοινωνικά και βιώσιμη, η οποία θα περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, έχοντας ως ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, προς μία βιώσιμη συμφωνία που θα αποκλείει το Grexit και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση, είπε ο Αλ.Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον έλληνα Πρωθυπουργό, η συμφωνία θα περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα την κάλυψη των χρηματοπιστωτικών αναγκών της χώρας στο μεσοδιάστημα, πακέτο αναπτυξιακό για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και την έναρξη συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

Δήλωσε, επίσης, ικανοποιημένος από το γεγονός ότι από τις τοποθετήσεις των άλλων ευρωπαίων ηγετών συνειδητοποιεί ότι όλοι κατανοούν ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.

Τσίπρας , διαπραγματεύσεις , ευρωκοινοβούλιο

41 Σχόλια αναγνωστών

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 08.07.2015

Επεισοδιακή συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο – Φάρατζ, Λεπέν υπέρ Τσίπρα

 

Επεισοδιακή ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς σε κάποια σημεία της αποδοκιμάστηκε απο τους παρισταμένους και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των επόμενων ομιλητών, όπως ο κ. Βέμπερ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και του Γκυ Φερχόστατ, Προέδρου των Φιλελευθέρων. Ο πρώτος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι θέλει να διαιρέσει την Ευρώπη και ο δεύτερος, δηλώνοντας κατ΄ επανάληψη "θυμωμένος", υποστήριξε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μιλάει για μεταρρυθμίσεις χωρίς να φέρνει απολύτως τίποτα στο τραπέζι.  Στο πλευρό του έλληνα πρωθυπουργού στάθηκαν ο Τζ. Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών, ο οποίος δήλωσε ότι δεν διανοείται την Ελλάδα εκτός ευρώ, όπως επίσης ο ηγέτης του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Ν. Φάρατζ αλλά και η Μαρίν ΛεΠέν, του ακροδεξιού Γαλλικού Εθνικού Μετώπου, οι οποίοι κάλεσαν τον κ. Τσίπρα να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης "με το κεφάλι ψηλά".

Ο κ. Τσίπρας αποδοκιμάστηκε έντονα, είδικά την στιγμή που αναφέρθηκε στην "τρομοκρατία" των Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και επιχείρησε να πείσει το Ευρωκοινοβούλιο ότι θα προσπαθήσει να βρει "έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό" για να αποφύγει "μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει τη παράδοση της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του υποστηρίζοντας ότι "η πλειοψηφία των ΜΜΕ τρομοκρατούσε την κοινή γνώμη" πριν το δημοψήφισμα και συνέχισε λέγοντας ότι  ο λαός "μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μια βιώσιμης λύσης χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που καταδίκασαν, χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία στην κατάθλιψη."

"Η κυβέρνηση ανέλαβε πριν από πέντε μήνες, όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε ισχύ εδώ και πέντε χρόνια" είπε ο κ. Τσίπρας. "Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους πέντε μήνες, όμως να αναγνωρίσουμε ότι η ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα δεν αφορούν τους 5 μήνες, αλλά τα 5 χρόνια εφαρμογής προγραμμάτων που δεν οδήγησαν πουθενά. Ο ελληνικός λαός έκανε πρωτοφανή προσπάθεια, εξαντλήθηκαν οι αντοχές τους. Σέβομαι την προσπάθεια άλλων λαών να αντεπεξέλθουν σε ανάλογα μέτρα, όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας όσο εδώ. Η πατρίδα μας έχει μετατραπεί σε ρεργαστήρι πειράματος και το πείραμα δεν πέτυχε. Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους τελευταίους πέντε μήνες, αλλά όχι για τα τελευταία πέντε χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία. "Αυτό καλούμαστε να υλοποιήσουμε, διεκδικούμε συμφωνία που θα δίνει σήμα εξόδους από την κρίση, φως στο τέλος του τούνελ, δεν αρνείται κανείς τις μεταρρυθμίσεις αρκεί να μεταφέρουν το βάρος σε αυτούς που μπορούν να τα σηκώσουν και όχι σε μισθωτούς, εργαζόμενους και συνταξιούχους", είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η πρόταση που καταθέτουμε είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και με το κατά δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις», είπε ο κ. Τσίπρας. «Πρώτος στόχος η καταπολέμηση της ανεργίας, το αίτημα για άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος.Καταθέσαμε πρόταση στο Eurogroup και ελπίζω τις επόμενες μέρες ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Οι προτάσεις δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν το ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα δεν κατέληξαν ποτέ στον Ελληνικό λαό, αλλά στις τράπεζες. Αυτές σώθηκαν. Το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο επειδή το πρόγραμμα αυτό δεν βρίσκει κοινωνική συναίνεση, δεν αρκεί να είναι μόνο ορθό, αλλά και να μπορεί να εφαρμοστεί. Παρ’ όλα αυτά δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται πως για όλα τα δεινά ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις είχαν πελατειακό κράτος, ενίσχυσαν την διαφθορά, τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία. Δεν τα έβαλαν με το τρίγωνο της διαπλοκής ανάμεσα σε πολιτικό κατεστημένο, ολιγάρχες – τράπεζες. Καμία δεν βελτίωσε την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Δυστυχώς οι προτάσεις αυτές επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα, οι παλιές κυβερνήσεις δεν τις ήθελαν. Ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του λαού και την αποφασιστική μας βούληση όχι να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τα κατεστημενα στη χώρα μας. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, η ελληνική κρίση είναι η αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει λύση στην αυτοχρηματοδουμενη κρίση χρέους. Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση, η ιστορία της Ευρώπης είναι ιστορία συγκρούσεων και συμβιβασμών, ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης, για αυτό μιλάμε για την ενωμένη. Ας μη γίνει διαιρεμένη….»

Βέμπερ: Κ. Τσίπρα οι εξτρεμιστές της Ευρώπης σας χειροκροτούν

Με σκληρά λόγια απάντησε στον κ. Τσίπρα ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Οι εξτρεμιστές της Ευρώπης σας χειροκροτούν κ. Τσίπρα. Περιτριγυρίζεστε από λάθος φίλους», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα ότι ο έλληνας πρωθυπουργός καταστρέφει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων.

Ο κ. Βέμπερ αναφερόμενος στο ελληνικό δημοψήφισμα, είπε ότι το σέβεται, όμως «οι άλλοι λαοί δικαιούνται να ψηφίζουν; Η Σλοβακία θα κάνει κι αυτή δημοψήφισμα αφού οι Σλοβάκοι δεν θέλουν να πληρώνουν τους έλληνες».

Τέλος, ο κ. Βέμπερ επεσήμανε ότι ο κ., Τσίπρας επιθυμεί την διάλυση της Ευρώπης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: « Εσείς θέλετε τον διαμελισμό της Ευρώπης, εμείς την αγαπάμε. Εσείς επιθυμείτε τη ρήξη, εμείς την ενότητα. Ελπίζω ότι θα επανέλθετε στην λογική».

Γκι Φερχόφσταντ: Οι έλληνες πολίτες θα «πληρώσουν τον λογαριασμό» σε περίπτωση Grexit

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η ομιλία του επικεφαλής της ομάδας των φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ.

«Κύριε Τσίπρα, αποδείξτε πως είστε ένας πραγματικός ηγέτης και όχι ένα εκλογικό ατύχημα!», είπε στον έλληνα πρωθυπουργό, μη μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του:

«Είμαι θυμωμένος πραγματικά, συνεχώς μιλάτε για μεταρρυθμίσεις αλλά ποτέ δεν κάνετε προτάσεις».

«Είμαι θυμωμένος με τον κ. Τσίπρα, διότι εδώ και πέντε χρόνια υπνοβατούμε προς το Grexit και τώρα τρέχουμε προς τα εκεί με τα μάτια ανοιχτά και τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο ελληνικός λαός».

«Σταματήστε τη λειτουργία του πελατειακού κράτους. Χρειάζεστε πιο μικρό και ευέλικτο δημόσιο τομέα. Σταματήστε τα προνόμια στους στρατιωτικούς, στην εκκλησία, τις πολιτικές παρατάξεις και τα νησιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιτέλλα: Δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ελλάδα εκτός ευρώ

Οι σοσιαλιστές δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν ένα Grexi, υποστήριξε ο ιταλός ευρωβουλευτής Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών. "Δεν πρέπει να διαιρέσουμε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά να τα ενώσουμε. Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα…"

Ιγκλέσιας: Οι καιροί αλλάζουν

O Ισπανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας υπογράμμισε ότι «οι καιροί αλλάζουν» και ζήτησε από τους σοσιαλιστές να αλλάξουν τακτική.

«Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή υπάρχουν πολίτες που λένε σε ένα δημοψήφισμα ότι δεν συμφωνούν με τις πολιτικές λιτότητας και προσαρμογής της τρόικας και του ΔΝΤ», είπε ο Π. Ιγκλέσιας και πρόσθεσε:

«Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή υπάρχουν κυβερνήσεις που έχουν την τόλμη να ρωτήσουν τους πολίτες τους τι σκέπτονται.

Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι ο ολοκληρωτισμός των κεφαλαίων, η αλαζονεία της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι η ανικανότητα κυβερνώντων να υπερασπισθούν τους πολίτες τους. Απευθύνω έκκληση και πάλι από αυτό το σώμα στη σοσιαλιστική ομάδα. Κάντε το βήμα που απαιτείται για τα κοινωνικά δικαιώματα και αφήστε αυτόν τον μεγάλο συνασπισμό που είναι καταραμένος και μας οδηγεί στην καταστροφή. Το να υπερασπισθούμε σήμερα τους Έλληνες και την κυβέρνησή τους, είναι το να υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης. Οι καιροί αλλάζουν και πολύ σύντομα θα είμαστε εμείς οι πιο δυνατοί», κατέληξε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Λεπέν και Φάρατζ

Στο πλευρό του έλληνα πρωθυπουργού στάθηκαν ο ηγέτης του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Ν. Φάρατζ αλλά και η Μαρίν ΛεΠέν, του ακροδεξιού Γαλλικού Εθνικού Μετώπου, οι οποίοι κάλεσαν τον κ. Τσίπρα να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης "με το κεφάλι ψηλά".

"Το ευρωπαϊκό πλάνο έχει αρχίσει να πεθαίνει" δήλωσε ο κ. Φάρατζ. "Το σχέδιο απέτυχε. Οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται σε λάθος νόμισμα. Υπάρχει ένα καινούργιο τείχος του Βερολίνου και το λένε ευρώ. Αν έχετε το κουράγιο, πρέπει να οδηγήσετε τους Ελληνες εκτός ευρωζώνης με το κεφάλι ψηλά. Ναι, οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι αλλά με υποτιμημένο νόμισμα και φίλους σε όλο τον κόσμο, θα ανακάμψετε…"

Ξανά στο βήμα ο Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας πήρε εκ νέου τον λόγο προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες των συνομιλητών του.

«Θα είχαμε λύση αν συζητούσαν μόνο η Ελλάδα και η Κομισιόν», κατηγορώντας τους θεσμούς για την τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση.

«Αν η ελληνική πλευρά κατέθεσε προτάσεις αξιόπιστες ή μη, εσείς θα τις κρίνετε. Κατέθεσε κείμενο 47 σελίδων, αποτέλεσμα δύσκολης και επίπονης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Την προηγούμενη Δευτέρα επανήλθαμε με κείμενο που έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς. Σε αυτές έχουμε επαναλάβει την δέσμευση που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Όμως διατηρούμε το δικαίωμα της επιλογής να διαλέξουμε που θα προσθέσουμε τα δημοσιονομικά βάρη για να πιάσουμε δημοσιονομικούς στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αν συνεχίσουμε να συζητάμε σε τέτοια βάση, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια ακραία και αντιδημοκρατική αντίληψη ότι σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές. Θα διορίζονται κυβερνήσεις απευθείας», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει στους εταίρους ότι ο λαός τον εξέλεξε για να διαπραγματευτεί.

«Ήμασταν πρώτοι που είπαμε πως θέλουμε να καταργήσουμε τις πρόωρες συντάξεις σε μια χώρα που βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση.

Όλη την προηγούμενη βδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων έλεγαν πως το «ΟΧΙ» σημαίνει έξοδος. Αυτό οι έλληνες το γνώριζαν κι όμως ψήφισαν. Αν είχα στόχο το Grexit δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά το δημοψήφισμα.

Στόχος μου είναι συμφωνία, δεν έχω κρυφό σχέδιο, μιλάω με ανοιχτά χαρτιά», ανέφερε σχετικά με το ελληνικό δημοψήφισμα».

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε στον Κ. Βέμπερ: «Θέλω να πω πως ο δανεισμός είναι μορφή αλληλεγγύης. Χρειαζόμαστε βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορούμε να επιστρέψουμε τα δανεικά.

Το 1953 όταν η χώρα σας έβγαινε λεηλατημένη από 2 Παγκόσμιους Πολέμους και οι χώρες της Ευρώπης έδειξαν αλληλεγγύη. Αυτή ήταν η σημαντικότερη στιγμή αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή ιστορία».

Μετά τις διευκρινίσεις Τσίπρα, τον λόγο πήρε και πάλι ο Ντόναλντ Τουσκ.

Σε ρόλο «πυροσβέστη», ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρότρυνε τον Αλέξη Τσίπρα να αρχίσει να ψάχνει λύσεις ανάμεσα στους φίλους του και όχι σε πρόσωπα εχθρικά, ενώ προέτρεψε τους συνομιλητές του έλληνα πρωθυπουργού να σταματήσουν να εξευτελίζουν καταστάσεις:

«Αν θέλετε να βοηθήσετε έναν φίλο, σταματήστε τα εξευτελιστικά σχόλια. Χρειαζόμαστε ενότητα γιατί αυτό είναι το απαραίτητο στοιχείο σε λήψεις τέτοιων αποφάσεων. Πραγματικά, αυτό είναι το  «καμπανάκι» του τελευταίου γύρου.

 

 

group-eight:

Willingham St Mary, Suffolk Pastel on paperCornelia FitzRoyhttp://www.corneliafitzroy.co.uk/

Willingham St Mary, Suffolk, Cornelia FitzRoy

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: