Αρχική > πολιτική > Όχι στην έξοδο από την Ευρωζώνη!

Όχι στην έξοδο από την Ευρωζώνη!

lonequixote:

Las Meninas (after Velazquez) ~ Pablo Picasso

Las Meninas (after Velazquez) ~ Pablo Picasso

 

Δύο άμεσα ερωτήματα για το δημοψήφισμα

Καλοκαιρινός Αλέξης, ΤΟ ΒΗΜΑ, 27.6.2015

Η απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα θέτει δυο άμεσα ερωτήματα:

(α) Θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα διάταγμα ολοφάνερα αντισυνταγματικό;  Θα παραμείνει στη θέση του, θεατής της πολιτειακής εκτροπής;

(β) Θα συνεργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον ακρωτηριασμό της Ελλάδας; 

Το πρώτο ερώτημα θα το απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προηγουμένως, όμως, πρέπει να απαντηθεί το δεύτερο ερώτημα.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει σήμερα να καταστήσει σαφές ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν υφίσταται.  Η πρόταση των θεσμών παραμένει ακόμα και αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση. Η Ευρώπη δεν έχει απευθύνει κανένα τελεσίγραφο στην Ελλάδα. Αυτό ξεκαθαρίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη του Γιουνκέρ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να μετατρέψει την υπό διαπραγμάτευση πρόταση των θεσμών σε ερώτημα δημοψηφίσματος.

Το αντικείμενο που εμφανίζει η ελληνική κυβέρνηση ως διλημματικό ερώτημα  στο ελληνικό λαό δεν υφίσταται.  Το δημοψήφισμα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση είναι άνευ αντικειμένου. Οι έλληνες πολίτες δεν μπορεί να γίνουν αντικείμενο εκβιασμού και χειραγώγησης από αδίστακτους πολιτικούς τυχοδιώκτες. Οι μάσκες πρέπει να πέσουν τώρα. Πριν η χώρα οδηγηθεί στον εμφύλιο διχασμό και στην καταστροφή.

 

Βενιζέλος: «Η πολιτική απάτη μετεξελίσσεται τώρα σε πραξικόπημα»

«Το πραγματικό ερώτημα είναι ναι ή όχι στην Ευρώπη και το ευρώ»

ΤΟ ΒΗΜΑ 27.6.2015

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Η πολιτική απάτη μετεξελίσσεται τώρα σε πραξικόπημα που ευτελίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και  απειλεί το ιστορικό της κεκτημένο .

Αποδεικνύεται με τον πιο ωμό τρόπο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου  ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε. Σπατάλησε  έξι πολύτιμους μήνες, επιδείνωσε όλα τα μεγέθη της οικονομίας, αποδυνάμωσε την θέση της χώρας και την εξέθεσε σκόπιμα σε ακραίες απαιτήσεις των πιστωτών έχοντας στο μυαλό της εξαρχής την καταστρατήγηση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος.

Τώρα, τρεις μόλις ημέρες πριν τη λήξη της παράτασης του προγράμματος, με τις τράπεζες σε οριακή κατάσταση να περιμένουν κάθε ημέρα τη βοήθεια του ELA, με τη χώρα υπό την άμεση απειλή ασύντακτης χρεοκοπίας , ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι απεκδύεται της ευθύνης του οργανώνοντας μια καρικατούρα δημοψηφίσματος κατά παράβαση του Συντάγματος.

Ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ δεν λογαριάζουν και δεν λυπούνται τίποτα. Ούτε τις θυσίες του λαού που θέλει η χώρα να μείνει στο ευρώ, ούτε την εθνική βλάβη που προκαλεί παίζοντας εν ου παικτοίς.

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, όταν το θέμα αυτό είναι  ευθέως και πρωτίστως δημοσιονομικό, αντιβαίνει στο άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος.

Η εξ υφαρπαγής διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοίρα της χώρας μέσα σε μια εβδομάδα με προδημοψηφισματική περίοδο μόλις πέντε ημερών συνιστά ωμή παραβίαση του σχετικού νόμου 4023/2011 που παραπέμπει ( άρθρο 21 )  στις προθεσμίες και τις  διαδικασίες του εκλογικού νόμου. Μέσα σε πέντε ημέρες δεν διεξάγεται ο επιβαλλόμενος από το Σύνταγμα και το νόμο δημοκρατικός διάλογος.

Πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος στο οποίο ελπίζω ότι δεν θα συμπράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι επιπλέον καθηγητής του δημοσίου δικαίου και θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Επί της ουσίας πρόκειται για την αποθέωση του τυχοδιωκτισμού, της ανευθυνότητας και της κουτοπονηριάς. Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι θα εγκλωβίσει την αντιπολίτευση και το εκλογικό σώμα στο πλαστό ερώτημα ναι ή όχι στην σκληρή πρόταση της ΕΕ και του ΔΝΤ. Νομίζει επίσης ότι μπορεί να εξακολουθήσει να είναι πρωθυπουργός ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος !

Το πραγματικό ερώτημα είναι ναι ή όχι στην Ευρώπη και το ευρώ .

Και σε αυτό πρέπει να απαντήσει κάθε πολίτης.

Η απάντηση είναι ναι στην Ευρώπη και η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει την εθνική στρατηγική .

Το ζήτημα είναι ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση άξια του θεσμικού της ρόλου και με αίσθηση ευθύνης. Μια κυβέρνηση ικανή να μαζέψει τη ζημιά που έγινε τους πέντε τελευταίους μήνες και να διαπραγματευθεί άμεσα και αποτελεσματικά με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Συνεπώς το μόνο που μπορεί πλέον να κάνει η κυβέρνηση  Τσίπρα / Καμμένου είναι να παραιτηθεί. Το δημοψήφισμα που φαντάστηκε ο νοσηρός εγκέφαλος της κυβέρνησης οδηγεί εκ των πραγμάτων και σε επίσπευση των εκλογών. Στον ενδιάμεσο όμως χρόνο πρέπει να προστατευθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η υπόσταση της εθνικής οικονομίας.

 

 

Καταστροφή λόγω ανευθυνότητας

Π. Μανδραβέλης, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27.6.2015

 

Η 27η Ιουνίου είναι, πλέον, ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Πιθανότατα θα αποδειχθεί και αποφράδα, αλλά αυτό δεν την κάνει λιγότερο ιστορική. Αυτή την μέρα, μετά πέντε μήνες σούρτα-φέρτα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (που μόνο οι κυβερνητικοί εταίροι χαρακτηρίζουν «διαπραγματεύσεις»)  ο κ. Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποποιηθεί των ιστορικών του ευθυνών και να μεταθέσει το βάρος της προηγούμενης αποτυχίας του στον ελληνικό λαό. Αποφάσισε Δημοψήφισμα, το πρώτο μετά το 1974, σε ένα εξαιρετικό σύντομο χρονικό διάστημα (μία εβδομάδα!), με τις τράπεζες πιθανότατα κλειστές, τους εταίρους εξαγριωμένους και τα ταμεία άδεια.

Παρ’ όλα αυτά η 27η Ιουνίου είναι μια ιστορική μέρα που επισφραγίστηκε με ένα  διάγγελμα του πρωθυπουργού. Θα περίμενε κανείς ότι το βάρος της απόφασης θα έκανε τουλάχιστον το διάγγελμα ιστορικό, εμβριθές, προσεκτικό. Θα ήλπιζε κάποιος ότι μια απόφαση που έχει το σημαντικό πλέον ρίσκο να ρίξει την χώρα στα τάρταρα, θα είχε επαρκή τεκμηρίωση, θα ήταν ένα διάγγελμα που θα δικαιολογούσε κάπως την απόφαση. Θα είχε κάτι που να συγκρατήσουν στην μνήμη τους οι επόμενες γενιές· άσχετα αν αποδεικνυόταν μελανό στίγμα.

Φευ! Δεν ακούσαμε κάτι εμβριθές. Ακούσαμε ασύντακτες κοινοτοπίες, με ολίγη από εθνικολαϊκισμό, σαν αυτές που λέγονται στα φοιτητικά αμφιθέατρα: «Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει».

Όμως η προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε το διάγγελμα είναι εμφανής σε μια άλλη περικοπή του λόγου που έβγαλε ο κ. Τσίπρας: «δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό». Δηλαδή; Τι ακριβώς εννοούσε ο πρωθυπουργός; Ότι θα καλούσε τον ελληνικό λαό μάνι-μάνι να ψηφίσει, συμβουλευτικώς; Ότι υπήρχε περίπτωση να μην σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «όποιο κι αν είναι αυτό»; Ότι η επιλογή είναι υπό την αίρεση του και απλώς κάνει την χάρη στον ελληνικό λαό και θα σεβαστεί την ψήφο του;

Τίποτε απ’ όλα αυτά. Η πυρηνική βόμβα του δημοψηφίσματος ρίχτηκε πρόχειρα, χωρίς την παραμικρή προετοιμασία. Ούτε καν του διαγγέλματος. Η χώρα οδηγείται στην καταστροφή από αποφάσεις που λαμβάνονται στο πόδι, όπως χωρίς προετοιμασία γινόταν όλες οι προηγούμενες «διαπραγματεύσεις». Ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον των επόμενων γενιών σε μια (1) εβδομάδα! Ούτε να διαβάσει την ερώτηση δεν θα προλάβει, πόσω δε μάλλον να την συζητήσει.

 

 

lonequixote:

Winter Landscape ~ Wassily Kandinsky

Winter Landscape ~ Wassily Kandinsky

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: