Αρχική > πολιτική > Συμβιβασμός και μόνο συμβιβασμός!

Συμβιβασμός και μόνο συμβιβασμός!

thunderstruck9:

William Dring (British, 1904-1990), At the Coal Face, 1946. Oil on canvas, 100 x 85 cm. 

William Dring (British, 1904-1990), At the Coal Face, 1946

 

 

Του Νίκου Τσούλια

 

      Η πλευρά των δανειστών κρατάει απαράδεκτη στάση. Είναι προκλητική. Ξεχνά ότι ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά από ένα πρόγραμμα πεντάχρονης λιτότητας, που έχει τη δική τους σφραγίδα και το οποίο πρόγραμμα δεν οδήγησε στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της και να δώσει αναπτυξιακό περιεχόμενο στη Συμφωνία. Μια αδιέξοδη εξέλιξη στην υπόθεση της χώρας μας όχι μόνο θα επηρεάσει τις οικονομίες των άλλων χωρών αλλά και θα υπονομεύσει ευθέως το όλο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

      Συμβιβασμός σημαίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις και αυτό αφορά κυρίως την πλευρά των «θεσμών». Δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν του συμβιβασμού. Ας μην καμώνονται τα κυβερνητικά στελέχη ότι υπάρχει και το «ηρωικό όχι» και άλλα τέτοια φληναφήματα. Το «ηρωικό όχι» για τον κόσμο των φαντασιώσεών τους θα είναι ταπεινωτική ήττα για το λαό, η απόλυτη καταστροφή για τη χώρα. Αν υπήρχε άλλη εναλλακτική ισοδύναμη πρόταση / επιλογή της χώρας μας πέραν εκείνης της συμμετοχής της στην ευρωζώνη, θα την είχαμε επιλέξει προ πολλού.

      Όπως και εμείς γνωρίζουμε ότι ένα Grexit θα ζημιώσει όχι μόνο εμάς αλλά και την «άλλη πλευρά», έτσι και η «άλλη πλευρά» ξέρει πολύ καλά ότι δεν έχουμε καλύτερη προοπτική εκτός ευρώ. Στην πολιτική τα μεγάλα ζητήματα είναι ολοφάνερα. Ας μην πουλάμε το μίγμα της έκρηξης από το Κούγκι του εθνικιστή και βερμπαλιστή Καμένου ανακατωμένο με αριστερίστικη περικοκλάδα, γιατί δεν έχει πέραση πουθενά.

      Η αριστεροδεξιά συγκυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» έχει πάει ακόμα ένα βήμα πιο πέρα από το βάλτωμα της οικονομίας μας. Διαβρώνει και αποδομεί το λόγο και τον ορθολογισμό με το πιο κυνικό τρόπο. «Κατάργησε» την τρόικα και τα μνημόνια με τον πιο απλό τρόπο, καταργώντας τις λέξεις! Αλλά ποια καθεστώτα αλλοιώνουν το γλωσσικό κώδικα ενός λαού; Δεν είναι τα αυταρχικά καθεστώτα που οδηγούν τους λαούς σε μαύρους αβύσσους; Αυτό είναι αριστερά; Αυτή είναι η αισθητική και η ηθική της αριστεράς;

      Αλλά αν έχει λανθασμένη πολιτική η τρόικα, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ορθή πολιτική η κυβέρνησή μας. Τέσσερις μήνες τώρα επιδίδεται σε φανφαρονισμούς και σε ανοησίες. Εξακολουθεί να εξαπατάει την ελληνική κοινωνία κάνοντας τον απελευθερωτή της. Είναι πλέον όμηρος της πολιτικής υποκουλτούρας της απόλυτης δημαγωγίας που έστησε για τους αντιπάλους της. Όταν οι …εθνικοί ήρωες Τσίπρας και Καμμένος αποκαλούν «προδότες», «γερμανοτσολιάδες» και «πουλημένους» τους αντιπάλους τους επειδή υπέγραψαν Μνημόνια, ξέρουν ότι και αυτοί με βάση της δική τους αντίληψη είναι ήδη στην ίδια κατηγορία, αφού έχουν υπογράψει παράταση των Μνημονίων αλλά και εκτός αυτού οδήγησαν και οδηγούν την ελληνική οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση από πριν. Ας αφήσουν τις ανοησίες περί προδοσίας του ενός και του άλλου, γιατί πρόκειται για μεσαιωνική και χυδαία πολιτική ορολογία, που στηρίχτηκε στην αγανάκτηση του λαού και κυρίως στο δικό τους πρωτόγνωρων διαστάσεων λαϊκισμό που παγιδεύει την ίδια την ουσία της πολιτικής .

      Η λαϊκή εντολή που έχει η κυβέρνηση είναι να τερματίσει το Μνημόνιο αλλά σε κάθε περίπτωση η όποια επιλογή μας να είναι εντός των Ευρωπαϊκών θεσμών. Είναι φανερό τοις πάσι, το Μνημόνιο με βάση και την οικονομική πολιτική κατάσταση της χώρας – όπως αυτή συνδιαμορφώθηκε και από την … απελευθερωτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – θα συνεχιστεί. Στόχος μας δεν μπορεί παρά να είναι η μετρίαση των επιπτώσεών του και η οργανωμένη προσπάθειά μας για έξοδο από την κρίση και τερματισμό των εθνικοβόρων μνημονίων. Να τελειώσει η εξαπάτηση της κυβέρνησης ότι έχει καταργήσει το Μνημόνιο, όταν τέσσερις μήνες τώρα το μόνο που κάνει είναι να τρέχει πίσω από τα «γεγονότα» των Μνημονίων και από τα κέντρα αποφάσεων των δανειστών. Να σταματήσει να εμπαίζει το λαό.

      Μια έξοδος της χώρας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα έχει επιπτώσεις μόνο στην οικονομία μας αλλά και κυρίως στην εθνική στρατηγική της Ελλάδας. Σε μια εποχή ρευστότητας και υψηλής διακινδύνευσης, σε μια περιοχή διαρκών αναταραχών ιδιαίτερα στην περιοχή μας η χώρα μας δεν μπορεί «να πάρει τους δρόμους» για να βρει δήθεν άλλους συμμάχους και φίλους. Μπορούμε να ξέρουμε «ποιους θα αφήσουμε» αλλά δεν ξέρουμε με «ποιους θα πάμε». Η έλλειψη εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών για τη χώρα μας δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό γεγονός, αρκεί να έχουμε εθνική στρατηγική που θα στηρίζεται σε μια πραγματική οικονομία, σε μια προοδευτική κοινωνική δυναμική και σε ένα ορθολογικό πολιτικό σύστημα.

 

lawrenceleemagnuson:

Konstantin Korovin (Russia 1861-1939)Spring in the Village (1920)
		oil on canvas, 66 x 88 cm

Konstantin Korovin (Russia 1861-1939), Spring in the Village (1920)

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: