Αρχική > πολιτισμός > Έχουν σχέση τα λουλούδια με τον έρωτα;

Έχουν σχέση τα λουλούδια με τον έρωτα;

Leonid Afremov

 

"Flowers are the sweetest things God ever made, and forgot to put a soul into." ~ H. Beecher

 

 

Του Νίκου Τσούλια

      Τα λουλούδια έχουν σχέση με τον έρωτα. Έχουν σχέση συμβολική αλλά και ουσιαστική. Έχουν σχέση βιολογική / φυσική αλλά και πολιτισμική. Έχουν σχέση διαχρονική και συστατική / ιδρυτική. Έχουν σχέση μέσω του ανθρώπου. Και στον άνθρωπο αποκτούν τα λουλούδια και ο έρωτας το μεγαλείο τους˙ εδώ κατακτά και η σχέση τους την απόλυτη ομορφιά, γιατί εδώ ιεροποιούνται και αποθεώνονται στον κόσμο του πνεύματος και της ελευθερίας.

      Η ανάγκη να προσφέρει ο ερωτευμένος λουλούδια έχει πολύ μακρινές ρίζες˙ έχει άγνωστες πηγές. Η ιστορία δεν έχει καταγράψει την απαρχή ενός συμβολισμού, που όμως έχει πάρει διαστάσεις πολυπολιτισμικές και παγκόσμιες. Η παραδοσιακή ιστορία δεν έχει καταγράψει τη γέννηση μιας τόσο καθολικής εξευγενισμένης συμπεριφοράς του ανθρώπου, γιατί είναι μια ιστορία εξουσίας και κυριαρχίας και όχι ιστορία αγάπης και έρωτα. Η ιστορία γράφει τη δύναμη, τη βία και την επικράτηση και όχι την ευαισθησία και την ομορφιά.

      Αλλά πόσοι αναλογιζόμαστε και πόσοι έχουμε στην επιφάνεια της σκέψης μας τη θεώρηση ότι τα λουλούδια είναι τα αναπαραγωγικά όργανα των φυτών και ότι τα φυτά στην αναπαραγωγή τους έχουν δώσει την εικόνα της γοητείας και την ιερότητα της διαιώνισης του είδους; Πόσοι στοχαζόμαστε στο γεγονός ότι η φύση έχει εξαντλήσει την ομορφιά της για τον κόσμο των φυτών στην αισθητική σύλληψη του λουλουδιού; Πόσοι αναρωτιόμαστε γιατί το «πρόσωπο» του ποώδους φυτού (λιγότερου του δέντρου) είναι η εικόνα του λουλουδιού του;

      Και μπορεί η φύση να λειτούργησε δελεαστικά ως προς την εικόνα του λουλουδιού στα διάφορα έντομα για την περίφημη γονιμοποίηση των φυτών και για το μακρύ ταξίδι των φυτών πάνω στην επιφάνεια του μικρού μας πλανήτη, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα της αυτογονιμοποίησης και ως εκ τούτου η εμφάνιση των λουλουδιών και η φοβερή εικόνα τους έχει αυταξία, δεν είναι ενταγμένη απόλυτα σε κάποιο άλλο σκοπό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εδώ, στην εικόνα των λουλουδιών, συνδέθηκε και το άλλο ταξίδι, το πιο όμορφο ταξίδι, το ταξίδι του ανθρώπου στον έρωτα ή το ταξίδι του ανθρώπου με τον έρωτα· γιατί δεν γνωρίζω τι από τα δύο είναι πιο σωστό ή μάλλον πιο όμορφο.

      Και είναι η ομορφιά των λουλουδιών που συναντάει την ομορφιά της γυναίκας – γι’ αυτό και η προς αυτή την κατεύθυνση ροή των πραγμάτων, η προσφορά από το αρσενικό στο θηλυκό -, και είναι αυτή η συνάντηση των δύο όψεων της ίδιας εικόνας της ομορφιάς που έχει εξυμνηθεί από την ποίηση και την τέχνη, είναι αυτό το συναπάντημα που έχει τόσο και τόσο τροφοδοτήσει την τέχνη και την ποίηση, που έχει υμνήσει την ομορφιά τελικά του ίδιου του ανθρώπου. Ο μεγάλος μας διανοούμενος Αλπέρ Καμύ θα καταλαγιάζει εν μέρει ακόμα και την υπαρξιακή του αγωνία στοχαζόμενος τόσο απλά και τόσο αληθινά – και μακαρίζοντας την ίδια τη ζωή μας – λέγοντας ότι «ευτυχώς που υπάρχουν οι γυναίκες και τα λουλούδια».

      Η συνάντηση του έρωτα και των λουλουδιών, αυτό το μεγαλείο της απόλυτα ιερής συνάντησης και της ανάδυσης μιας ξεχωριστής ομορφιάς, είναι απόλυτα καθολική και απόλυτα δίκαιη αφού αφορά όλους τους ανθρώπους και εκμηδενίζει και το πιο μικρό ίχνος της εξουσίας και του χρήματος που χαρακτηρίζουν τις ανθρώπινες κοινωνίες και τους σύγχρονους πολιτισμούς. Και ίσως να είναι το πιο ταπεινό αγριολούλουδο που μπορεί να εξυψώσει πιο έντονα και πιο απελευθερωτικά το πνεύμα του έρωτα, πολύ πιο εύκολα από το βιομηχανοποιημένο ή το μεταλλαγμένο ή το πλαστικοποιημένο λουλούδι και να οδηγήσει την ψυχή και την καρδιά σε δρόμους απόλυτης ευτυχίας.

      Μπορεί να είναι η αναπαραγωγική λειτουργία των λουλουδιών – που τους προσδίδει αυτή τη μοναδικότητα της ομορφιάς – γιατί συνδέεται με την ιερότητα του φαινομένου της ζωής για τη φύση στο σύνολό της. Αλλά υπάρχει και η πολιτισμική πλευρά, γιατί είναι η θέα των λουλουδιών και του έρωτα που μάς εξαϋλώνει και μάς εκστασιάζει, στο μοναδικό και μοναχικό σύμπαν του ανθρώπου.

      Ίσως να μην έχουν σχέση τα λουλούδια με τον έρωτα, ίσως να μην έχουν σχέση με την έννοια που συνήθως προσλαμβάνουμε την έννοια της σχέσης μεταξύ δύο πραγμάτων. Ίσως οι ξεχωριστές λέξεις «λουλούδια» και «έρωτας» να προδίδουν έναν φαινομενικό κόσμο, ο οποίος απλώς αποκαλύπτει ένα μέρος του αληθινού κόσμου. Και ίσως σ’ αυτόν τον αληθινό κόσμο να υπάρχει ένας πανίσχυρος συνδετικός ιστός που συνέχει και συνδεσμώνει άρρηκτα «λουλούδια» και έρωτα, ίσως να αποτελούν και μια αδιαίρετη ενότητα, την ενότητα της ομορφιάς της ζωής και εμείς με τις λέξεις – αδυνατώντας να κατανοήσουμε το «όλον» και το «αληθινό» – της γλώσσας μας να επιχειρούμε να αγγίξουμε κάποιες επιμέρους ορατές όψεις προσδοκώντας σε μια μελλοντική αποκάλυψη αυτής της ενιαίας ομορφιάς της ζωής, της ομορφιάς των λουλουδιών και του έρωτα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι πίνακες είναι του: Leonid Afremov

http://amolife.com/image/art/flower-paintings.-leonid-afremov.html

Κατηγορίες:πολιτισμός Ετικέτες: , , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: