Αρχική > πολιτική > Γιατί εκλέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ.;

Γιατί εκλέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ.;

thunderstruck9:

Jean Dufy (French, 1888-1964), La Moisson [The Harvest], 1925. Oil on canvas, 54.5 x 65.5 cm.

Jean Dufy (French, 1888-1964), La Moisson [The Harvest], 1925

Του Νίκου Τσούλια

      Το όλο στερέωμα της πολιτικής είναι – κατά τη γνώμη μου – ένα από τα πιο γοητευτικά πεδία δράσης του πολίτη, όπου γης και όπου χρόνου. Είναι πολλές οι αρετές της πολιτικής και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματά της έναντι κάθε άλλης κοινωνικής δραστηριότητας. Άλλωστε η ίδια η έννοια του πολίτη, που είναι το βασικό στοιχείο του ανθρώπου, συνάπτεται απόλυτα με την έννοια της πολιτικής.

      Ωστόσο αναρωτιέμαι, γιατί η άσκησή της είναι τόσο πρόχειρη και τόσο στενά χρησιμοθηρική για τα πρόσωπα που την ασκούν. Απορώ γιατί η άσκησή της δεν εισέρχεται στα πιο ουσιαστικά σημεία της που είναι πρωτίστως: η διαμόρφωση του μέλλοντος των κοινωνιών, η οργάνωση της δημόσιας ζωής, το βάθεμα της δημοκρατίας, η δημιουργία μιας όλο και πιο «ανοιχτής κοινωνίας», η ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής της κάθε χώρας.

    Για μια ακόμα φορά τι γευόμαστε; Την παντελή απουσία της ουσίας της πολιτικής και την πληθωρική παρουσία του στείρου κομματικού λόγου που επιχειρεί να αντικαταστήσει το ανύπαρκτο κυβερνητικό έργο. Πέρασαν τρεις μήνες του συνασπισμού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. στη διακυβέρνηση της χώρας και το μόνο που έχουμε απολαύσει είναι η δημοσιότητα   και η ανουσιότητα, ο βερμπαλισμός και οι γλωσσικές επινοήσεις. Κανένα μέτρο για την οικονομία. Εξαγγελίες επί εξαγγελιών των ίδιων και των ίδιων πραγμάτων. Και ποιο είναι το όλο αποτέλεσμα; Μια κυβέρνηση – παρατηρητής των εξελίξεων.

      Ποια είναι η βασική πολιτική γραμμή για την έξοδο από το Μνημόνιο; Καμιά, απολύτως καμιά. Κινούνται στη λογική ότι οι φραστικές μας αντιστάσεις έναντι των δανειστών «θα περάσουν», γιατί αλλιώς θα την «πληρώσουν» και αυτοί! Υπάρχει σχέδιο Β΄; Σαφώς και όχι. Στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι αντίπαλοί μας θα είναι τέτοια η εθνική ζημιά, τόσο άτακτη η οικονομική χρεοκοπία, που όλη αυτή η παρέα θα εξαφανιστεί εντός μιας ημέρας αλλά και κανένας άλλωστε δεν θα ασχοληθεί μαζί τους. Θα είναι τόσο ανατρεπτικές οι αρνητικές εξελίξεις, που οι δικαιολογίες τους θα ενδιαφέρουν μόνο τον μακρινό ιστορικό. Άλλωστε η επιχειρηματολογία τους συνοψίζεται στον εξής παραλογισμό: Εμείς αντισταθήκαμε, αλλά οι αντίπαλοί μας – δηλαδή οι δανειστές, οι αγορές, τα άλλα κράτη της ευρωζώνης – δεν μας άφησαν να τους επιβληθούμε! Φανταστική επινόηση. Χάνεις από τον αντίπαλο και ισχυρίζεσαι ότι δεν σε άφησε να τον κερδίσεις! Αυτή θα είναι η αριστερή ιδεολογική πομφόλυγα!

      Ισχυρίζονται ότι δεν θα υποχωρήσουν ούτε κεραία από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και την ίδια ώρα υπέγραφαν την παράταση της «δανειακής σύμβασης» και όχι του επάρατου Μνημονίου… Τελικά, θα έπρεπε τα Κοινοβούλια των άλλων χωρών να έχουν πάρει το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν… Αλλά ας σοβαρευτούμε. Ψήφισε κανένας Έλληνας κανένα «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης»; Να αλλάξουν ήθελαν τα πρόσωπα και τα συμβολικά «σημεία» που ταυτίστηκαν με το Μνημόνιο και αφού προσφερόταν η εύκολη δημαγωγική «λύση» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των ΑΝ.ΕΛ., την επέλεξαν. Και γιατί τώρα έχει η κυβέρνηση υψηλά ποσοστά αναφοράς; Απλές οι εξηγήσεις. α) Να μετανιώσουν χωρίς να υπάρχει ακόμα «αίμα και δάκρυα» δεν είναι σωστό. Άλλωστε, έτσι ήταν και ο Γ. Παπανδρέου τρεις μήνες μετά την εκλογική του νίκη αλλά μετά… β) Δεν υπάρχει άλλη αδοκίμαστη δημαγωγική λύση πλέον στον ορίζοντα και πώς μπορούν να δεχτούν οι στρατιές της σωτηριολογικής λύσης στην πολιτική την απόλυτη ήττα τους; γ) Όταν θα αρχίσουν τα πρώτα κακά μαντάτα π.χ. καθυστερήσεις των συντάξεων ή μη πληρωμή των δανείων ή μόνο και μόνο η συνεχιζόμενη εκροή των τραπεζικών καταθέσεων που στεγνώνει δραματικά τη ρευστότητα στην αγορά, τότε τα γεγονότα θα είναι μια κατάμαυρη χιονοστιβάδα.

      Και μέσα στην ανυπαρξία της πολιτικής πρότασης της κυβέρνησης ρίχνεται και η ιδέα των νέων εκλογών ή του δημοψηφίσματος. Καταπληκτική σύλληψη της πολιτικής. Δηλαδή θα κάνει η Ελλάδα εκλογές και είτε της κερδίσει η σημερινή κυβέρνηση είτε μια άλλη, τότε οι δανειστές θα υποχωρήσουν άτακτα; Ποιος ευφυής ιδεολόγος κουβαλάει τέτοια μυαλά; Και αν πάμε σε δημοψήφισμα, ποιο θα είναι το ερώτημα: Να υποχωρήσει η κυβέρνηση ή η άλλη πλευρά; Να εγκριθεί η στάση της κυβέρνησης, δηλαδή το τίποτα; Να αποφασίσει ο λαός την παραμονή στο ευρώ ή όχι; Όποιο και αν είναι το ερώτημα / δίλημμα θα έχουμε παρατράγουδα. Και γι’ αυτό δεν θα το τολμήσουν!

    Τελικά, η κυβέρνηση γιατί εκλέχτηκε; Για να κάνει τις ρυθμίσεις για τον Σ. Ξηρό, για την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο, για την επαναφορά των αιώνιων φοιτητών και για άλλα τέτοια φοβερά «αγκάθια» / προβλήματα της τρέχουσας πολιτικής μας πραγματικότητας;

thunderstruck9:

Josse Goossens (German, 1876-1929), Im Park [In the park]. Oil on canvas, 65 x 89 cm.

Josse Goossens (German, 1876-1929), Im Park [In the park]

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: