Αρχική > σχολείο, εκπαίδευση > Σκέψεις για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Σκέψεις για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

This statue, also known as Aphrodite of Milos, was made by ancient Greeks between 130 and 100 BC. It’s made of marble, 203 centimeters high and is believed to depict Aphrodite, Greek goddess of love and beauty. It’s arms and plinth have been lost.

Του Νίκου Τσούλια

      Εκτιμώ ότι κάποτε θα έλθει η ώρα εισαγωγής της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και στην εκπαίδευση της χώρας μας. Δυστυχώς, η πολιτεία μας και η κοινωνία μας σε ένα μείζον ζήτημα εξακολουθούν να υποκρίνονται και να διακρίνονται από αναχρονισμό και από μια κάποια μορφή μεσαιωνικής αντίληψης. Όταν σε πλείστες όσες χώρες της Ευρώπης έχουν περάσει από φάσεις και φάσεις της συγκρότησης της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και μάλιστα από το Δημοτικό σχολείο, εμείς εξακολουθούμε να έχουμε το βλέμμα μας γι’ αυτό το ζήτημα προς τα θεοκρατικά και τα φονταμενταλιστικά κράτη!

      Με αφορμή την εμφάνιση του AIDS στη δεκαετία του 1990 είχαν γίνει κάποια πρώτα βήματα για το θεσμό αυτό˙ αλλά όταν καταλάγιασε ο γενικός φόβος για το AIDS, σταμάτησαν και αυτές οι εμβρυικές πρωτοβουλίες για το ζήτημά μας. Η διδασκαλία της Βιολογίας στην Α΄ Τάξη λυκείου και πιο ειδικά του «αναπαραγωγικού συστήματος» του ανθρώπου δίνει τη δυνατότητα να γίνονται προεκτάσεις για τη σεξουαλικότητα. Η εμπειρία δε των εκπαιδευτικών είναι – όσο μπορώ να ξέρω – εντυπωσιακά θετική όσον αφορά τη στάση και την επιθυμία των μαθητών / μαθητριών.

      Χρειάζεται απόφαση της πολιτείας να εισάγει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο σύντομα. Προς τούτο πρέπει: α) να καθοριστεί ένα σχετικό αναλυτικό πρόγραμμα και κάποιο ανάλογο σχολικό εγχειρίδιο, β) να επιμορφωθεί ένα μέρος των εκπαιδευτικών, γ) να εισαχθούν στην εκπαίδευση κι άλλες ειδικότητες επιστημόνων (παιδοψυχολόγων, γιατρών κλπ) και δ) να αξιοποιηθεί η εμπειρία άλλων εκπαιδευτικών συστημάτων και πιο συγκεκριμένα εκείνων της Δ. Ευρώπης.

      Μπορούμε να σημειώσουμε κάποια γενικά σημεία ως βάση για το θέμα μας με τη μορφή σκέψεων και προβληματισμών.

1.Η αγάπη και ο έρωτας εξευγενίζουν τον άνθρωπο, συνεργούν στην αυτοπραγμάτωσή του. Προάγουν την ομορφιά και τη γοητεία της ζωής. Είναι νόημα ζωής!

2. Η σεξουαλική ζωή του ανθρώπου είναι πολύ σημαντική για την ευτυχία του και για την υγεία του.

3. Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να νοηθεί μόνο ως μέρος του κόσμου της αγάπης και του έρωτα. Δεν μπορεί να υπάρξει ως αυτόνομη έκφραση. Η έκφραση «σεξ για το σεξ» είναι μια ανοησία που αλλοιώνει τη σεξουαλική μας ζωή και υπονομεύει την ομορφιά και την κατάκτηση του «κόσμου της αγάπης».

4. Η αγάπη και ο έρωτας δεν είναι φυσικά φαινόμενα, αλλά προάγονται με τη συναισθηματική καλλιέργεια, με τη διαρκή ενίσχυση του πεδίου των ευαισθησιών, με την κοινωνικότητα και με τη συστηματική εμβάθυνση των φιλικών και συνεργατικών ανθρώπινων σχέσεων.

5. Η επιλογή συντρόφου για τη δημιουργία οικογένειας είναι η πιο σημαντική απόφαση της ζωής μας. Δεν είναι καθόλου εύκολη η διάλυση ενός γάμου, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παιδιά.

6. Απαιτείται απόλυτος αλληλοσεβασμός και ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων, γιατί διαφορετικά αυτό θα σημαίνει έλλειμμα αγάπης και προφανώς ελαττωματική σεξουαλική ζωή.

7. Η ερωτική / σεξουαλική δραστηριότητα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στην κρεβατοκάμαρα, αλλά ενυπάρχει με διάφορες μορφές (τρυφερότητα, χάδι, γλυκόλογα) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

8. Είναι αναγκαία η καλή γνώση του σώματος από κάθε άνθρωπο, αλλά και η αγάπη του προς αυτό, μακριά από τα στερεότυπα που εισάγει η βιομηχανία της μόδας και του θεάματος.

9. Απαιτείται καλή διδασκαλία όσον αφορά τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Εδώ το σχολικό βιβλίο δίνει ένα “πρώτο” υλικό, το οποίο πρέπει να εμπλουτιστεί.

10. Λαμβάνονται προφυλακτικά μέτρα για την προληπτική αντιμετώπιση αφροδίσιων ασθενειών – ειδικά όταν δεν υπάρχει μόνιμος / μόνιμη σύντροφος – και για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

11. Η έκφραση αγάπης και τρυφερότητας μεταξύ των δύο πλευρών του ζευγαριού είναι η καλύτερη άσκηση ζωής, αγάπης και ομορφιάς, στα παιδιά.

12. Η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας καθορίζεται από πολιτισμικά, κοινωνικά και βιολογικά στοιχεία και δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας. Γενικά, μάλλον δεν πρέπει υπάρχει βιασύνη αν δεν έχει ωριμάσει μέσα στον / στην έφηβο αυτή η ανάγκη, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι απότοκος μιας συναισθηματικής σχέσης.

13. Η ερωτική επιθυμία (λίμπιντο) είναι έκφραση της αγάπης προς το άλλο μέρος του ζευγαριού και δεν αντικαθίσταται από χημικές ουσίες και αλλότριες φαντασιώσεις. Έχει δε διάφορες εκφράσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

14. Η σεξουαλική ζωή του ανθρώπου δεν συνδέεται μονομερώς με την αναπαραγωγή του είδους μας – όπως συμβαίνει με τα άλλα βιολογικά είδη με την έκφραση του οίστρου – και είναι βασικό στοιχείο κάθε πολιτισμού.

15. Οι μορφές της σεξουαλικής δραστηριότητας του ανθρώπου δεν υπόκεινται κατ’ ανάγκην σε κάποιου είδους μονομέρεια. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει στον άλλον / στην άλλη την προς τούτο δική του θεώρηση αναπτύσσοντας και μορφές ρατσισμού.

16. Τα οποιαδήποτε προβλήματα στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων θα πρέπει να επιλύονται με τη βοήθεια της ιατρικής και της επιστήμης. Καμιά μορφή αναστολής ή ντροπής δεν μπορεί να αιτιολογήσει την υποκρισία και κυρίως τη δεινοπάθηση του ανθρώπου σε ένα τόσο σημαντικό πεδίο της ζωής του.

Επί του θέματος θα υπάρξει συνέχεια…

The three graces. The Greeks were one of the first to depict art in a 3D form.  The statues accurately mimicked the human body in great detail.

The three graces. The Greeks were one of the first to depict art in a 3D form. The statues accurately mimicked the human body in great detail.

Defining beauty the body in ancient Greek art .Major exhibition focusing on the human body.The remarkable works of art in the exhibition range from abstract simplicity of prehistoric figurines to breathtaking realism in the age of Alexander the Great. These works continued to inspire artists for hundreds of years, giving form to thought and shaping our own perceptions of ourselves.'The aim of art is to represent not the outward appearance of things, but their inward significance.' - Aristole

http://www.britishmuseum.org/whats_on/exhibitions/defining_beauty.aspx

 

 

Ο Ερμής του Πραξιτέλη

  1. 21/01/2016 στο 3:46 ΠΜ

    Reblogged στις worldtraveller70.

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: