Αρχική > πολιτική > Μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 25.1.2015

Μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 25.1.2015

Του Νίκου Τσούλια

      Η 25η Ιανουαρίου 2015 καταγράφεται ως μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ιστορικής σημασίας. Το αν είναι και νίκη της Αριστεράς μένει να αποδειχτεί από το πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής, γιατί κατά τη γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετασχηματιστεί σε κεντροαριστερό κόμμα και λόγω του σημερινού εκφερόμενου πολιτικού λόγου του και λόγω της πολιτικής και ιδεολογικής κουλτούρας των κοινωνικών στρωμάτων που εκφράζει. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός άλλωστε ότι το ιστορικό κόμμα της αριστεράς της χώρας μας, το ΚΚΕ, θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη κινείται εντός «συστήματος» και ότι θα εφαρμόσει νεοφιλελεύθερη πολιτική. Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν με τον πιο απόλυτο τρόπο το τέλος της κυριαρχίας των δύο παραδοσιακά μεγάλων κομμάτων της Μεταπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., και αυτό δηλώνει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια την αλλαγή σελίδας στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

      Ένας μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι η Ν.Δ., η οποία αφού δημαγώγησε την περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αφού έταξε την κατάργηση του Μνημονίου, τελικά υπηρέτησε με τον πιο πιστό τρόπο το Μνημόνιο! Έτσι πλήρωσε τη δημαγωγία της, όπως θα την πληρώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτός υπηρετήσει το Μνημόνιο, ανεξάρτητα από το αν του αλλάξει το περιτύλιγμα ή όχι. Η προεκλογική τακτική της Ν.Δ. ήταν μια πολιτική αντίληψη παλαιοδεξιάς κοπής και κατέδειξε με τον πιο εμφαντικό τρόπο την αδυναμία της να παρουσιάσει ένα στοιχειώδες εκσυγχρονιστικό πρόσωπο και προπάντων να κατακτήσει ένα ευρωπαϊκό προφίλ.

      Το ΠΑΣΟΚ είναι ίσως ο πιο μεγάλος ηττημένος, αφού υπέστη δεύτερη διαδοχική ήττα και η εκλογική και κοινωνική συρρίκνωσή του δεν έχει αποκτήσει απλά και μόνο χαρακτηριστικά στρατηγικής μείωσης της επιρροής του αλλά θέτει και «υπαρξιακά ζητήματα». Τίθενται πλέον όλα τα βασικά πολιτικά ζητήματά του προς ριζική επανεξέταση με ανάλογη ανάληψη ευθυνών για την όλη άκρως αρνητική εξέλιξη. Φυσικά έπαιξε σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή και η διασπαστική κίνηση του Γ. Παπανδρέου, που εκτός του τεμαχισμού του μικρού ήδη κοινωνικού σώματος του ΠΑΣΟΚ επηρέασε και την πολιτική ψυχολογία της περαιτέρω απομαζικοποίησής του. Από την ίδια πλευρά, το «Κίνημα» ως απόρροια μιας υπονομευτικής πρωτοβουλίας στο ΠΑΣΟΚ, κατέδειξε ότι είναι μια απλή θνησιγενής κομματική απόπειρα, ο δε αρχηγός του απέδειξε ότι δεν μπορεί να φέρει ούτε καν συμβολικά το «όνομα» Παπανδρέου κινούμενος στα πεδία των διάφορων γκρουπούσκουλων ομάδων που συμπεριφέρονται ως γραφικές κινήσεις και κινούνται σταθερά εκτός Βουλής. Άραγε αυτή είναι η φιλοδοξία ενός πρώην πρωθυπουργού ή μήπως άραγε μπορεί να αποβλέπει σε κάτι περισσότερο;

      Το «Ποτάμι» σίγουρα θεωρείται στους νικητές, αλλά κινείται σε ένα αρκετά ρευστό πολιτικό πλαίσιο, το οποίο αναπόφευκτα θα κληθεί να αποσαφηνίσει. Μελανό, πολύ μελανό σημείο των εκλογών είναι το υψηλό ποσοστό της φασιστικής οργάνωσης της «Χρυσής Αυγής». Το ερώτημα προβληματισμού που θέτω ως προς αυτό το στοιχείο είναι το εξής. Είναι δυνατόν να έχουμε προοδευτικό πολιτικό προσανατολισμό στη χώρα μας, όταν τρίτη «πολιτική δύναμη» είναι μια άκρως ναζιστική και φασιστική εγκληματική οργάνωση; Η ΔΗΜΑΡ πλήρωσε ίσως πολύ άδικα την επαμφοτερίζουσα πολιτική συμπεριφορά της. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» σαφώς και μπορούν να είναι στη μεριά των νικητών. Οφείλω δε να ομολογήσω ότι στις πρότερες αναλύσεις μας κάναμε λάθος όσον αφορά την εκλογική τύχη αυτού του κόμματος. Θεωρώ δε ότι επωφελήθηκαν από τη διάχυτη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασαν το πιο αυθεντικό δεξιό μίγμα λαϊκισμού, εθνικισμού και πατριδοκαπηλείας.

      Εκτιμώ ότι όσο κυριαρχεί η κρίση στη χώρα μας, η πολιτική σκηνή θα είναι ένα ρευστό τοπίο με αναλώσιμες κυβερνητικές πολιτικές, αναλώσιμες κυβερνήσεις και αναλώσιμους πρωθυπουργούς. Η σημερινή ιστορική εξέλιξη «προσπαθεί» να επιταχύνει το βηματισμό εξόδου από την κρίση μέσα από τη γρήγορη εναλλαγή του πολιτικού σκηνικού, αλλά θεωρώ ότι αυτή η πορεία κινείται στο «φαίνεσθαι» της πολιτικής και πολύ λίγο αγγίζει το «είναι» και την ουσία της πολιτικής πραγματικότητας.

      Θεωρώ ότι σήμερα απαιτείται εθνική συνεννόηση ή τουλάχιστον ευρεία προοδευτική διακομματική συνεργασία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το κυβερνητικό σχήμα που φαίνεται να αναδεικνύεται σήμερα με τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι μικρόπνοο, γιατί βασίζεται στο δίπολο «Μνημόνιο – αντιμνημόνιο» και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντέξει στο κλασικό δίπολο «συντήρηση – πρόοδος». Έτσι θα έχουμε μια κυβέρνηση με έναν έντονο τριμερισμό επί της ουσίας της πολιτικής, το «αριστερό ρεύμα» και τη μετριοπαθή / κεντροαριστερή τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ και το δεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ.

      Προς το παρόν οφείλουμε να σταθούμε σε δύο στοιχεία. α) Η επανατοποθέτηση που διαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για διαπραγματευτικό πλαίσιο εκτός της τρόικα και εντός των θεσμικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως θετική εξέλιξη. β) Το σημερινό κλίμα ευφορίας για το ΣΥΡΙΖΑ θα βαστήξει πολύ λίγο. Η κοινωνική και η πολιτική πραγματικότητα είναι αμείλικτες, αρκεί να σκεφτούμε την εικόνα του Σαμαρά όταν κέρδιζε τις προηγούμενες εκλογές και τη σημερινή εικόνα του.

      Οι μεγάλοι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμπράγματη απεικόνιση του φαντασιακού δημαγωγικού λόγου του, οι άπειρες προσδοκίες που έχει εκθρέψει στην κοινωνία, η ιστορική μεταπήδηση μιας έκφρασης της «αριστεράς» από την πολιτική θεωρία στην πολιτική πράξη και στο πεδίο των κυβερνητικών αποφάσεων και τέλος το συγκεκριμένο διαπραγματευτικό πλαίσιο με τους εταίρους μας και με τους δανειστές που είναι ακόμα ζητούμενο! Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στηριχτεί, γιατί αφορά την προοπτική της χώρας μας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

Νίκη - ορόσημο για την Ελλάδα

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: