Αρχική > επιστήμη > Το όχημα προσεδάφισης Philae της Rosetta προσγειώθηκε στον κομήτη

Το όχημα προσεδάφισης Philae της Rosetta προσγειώθηκε στον κομήτη

First panoramic view of the comet


Αντίο Φίλαι

Προσεδάφιση! Το όχημα προσεδάφισης Philae της Rosetta προσγειώθηκε στον κομήτη

12 Νοεμβρίου 2014

Η αποστολή της ESA Rosetta προσγείωσε το όχημα προσεδάφισης Philae σε έναν κομήτη, κατόρθωμα που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά στην ιστορία.

Μετά από μια τεταμένη αναμονή κατά τη διάρκεια των επτά ωρών κάθοδο στην επιφάνεια του κομήτη 67P / Churyumov–Gerasimenko, το σήμα που επιβεβαίωσε την επιτυχή προσεδάφιση έφτασε στη Γη στις 18:03 ώρα Ελλάδος.

Η επιβεβαίωση μεταδόθηκε στη Γη μέσω του τροχιακού Rosetta και παρελήφθη ταυτόχρονα από τον επίγειο σταθμό της ESA στο Malargüe, στην Αργεντινή και το σταθμό της NASA στη Μαδρίτη, Ισπανία. Το σήμα επιβεβαιώθηκε αμέσως στο Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA, ESOC, στο Ντάρμσταντ, και το Κέντρο Ελέγχου του οχήματος προσεδάφισης στο DLR στην Κολωνία, επίσης στη Γερμανία.

Τα πρώτα δεδομένα από τα όργανα του οχήματος που διαβιβάστηκαν από το κέντρο Philae Science, Operations and Navigation Centre στο CNES, τη διαστημική υπηρεσία της Γαλλίας στην Τουλούζη.

"Η φιλόδοξη αποστολή μας, η Rosetta, έχει εξασφαλίσει μια θέση στα βιβλία της ιστορίας: δεν είναι μόνο η πρώτη που συναντήθηκε και μπήκε σε τροχιά σε έναν κομήτη, αλλά τώρα πια επίσης η πρώτη που θα παραδώσει ένα όχημα προσεδάφισης στην επιφάνεια ενός κομήτη," σημείωσε ο Jean-Jacques Dordain , Γενικός Διευθυντής της ESA.

Philae’s parting image of Rosetta, taken shortly after separation

Αντίο Ροζέτα

"Με τη Rosetta ανοίγουμε μια πόρτα προς την προέλευση του πλανήτη Γη και που ευνοεί την καλύτερη κατανόηση του μέλλοντός μας. Η ESA και οι συνεργάτες της αποστολής της Rosetta έχουν επιτύχει κάτι το εξαιρετικό σήμερα."

"Μετά από περισσότερο από 10 χρόνια που ταξιδεύει μέσα στο χώρο, κάνουμε τώρα, την καλύτερη από ποτέ, επιστημονική ανάλυση ενός από τα παλαιότερα μνημεία του Ηλιακού μας Συστήματος," δήλωσε ο Alvaro Giménez, διευθυντής Επιστήμης και Ρομποτικής Εξερεύνησης της ESA.

“Δεκαετίες προετοιμασίας άνοιξαν το δρόμο για τη σημερινή επιτυχία, εξασφαλίζοντας ότι η Rosetta συνεχίζει να είναι ένας παράγοντας αλλαγής του παιχνιδιού στην επιστήμη των κομητών και την εξερεύνηση του διαστήματος."

"Είμαστε πολύ ανακουφισμένοι που βρίσκεται με ασφάλεια στην επιφάνεια του κομήτη, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι επιπλέον προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε με την υγεία του οχήματος προσεδάφισης", δήλωσε ο Stephan Ulamec, Διευθυντής του οχήματος προσεδάφισης Philae του Γερμανικoύ Κέντρου Αεροδιαστημικής, DLR.

"Στις επόμενες ώρες θα μάθουμε πού και πώς έχουμε προσγειωθεί, και θα αρχίσουμε να παίρνουμε όση περισσότερη επιστήμη μπορούμε από την επιφάνεια αυτού του συναρπαστικού κόσμου."

Η Rosetta ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου 2004 και ταξίδεψε 6.400.000.000 χιλιόμετρα από το ηλιακό σύστημα πριν από την άφιξη στην κομήτη στις 6 Αυγούστου 2014.

"Το ταξίδι της Rosetta υπήρξε μια συνεχής επιχειρησιακή πρόκληση, που απαιτεί μια καινοτόμο προσέγγιση, ακρίβεια και μακρά εμπειρία," δήλωσε ο Thomas Reiter, Διευθυντής των Επανδρωμένων Διαστημικών Πτήσεων και Επιχειρήσεων της ESA.

"Η επιτυχία αυτή είναι μαρτυρία για την εξαιρετική ομαδική εργασία και τη μοναδική τεχνογνωσία στη λειτουργία διαστημικού σκάφους που αποκτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος κατά τη διάρκεια των δεκαετιών."

Η προσεδάφιση του Φίλαι

Η θέση προσγείωσης, που ονομάζεται Agilkia και βρίσκεται στο κεφάλι ενός παράξενου αντικείμενου με δύο λοβούς, επιλέχθηκε μόλις έξι εβδομάδες μετά την άφιξή με βάση τις εικόνες και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε αποστάσεις 30-100 χλμ από τον κομήτη. Αυτές οι πρώτες εικόνες σύντομα αποκάλυψαν τον κομήτη ως έναν κόσμο γεμάτο με ογκόλιθους, πανύψηλους βράχους και τρομακτικούς γκρεμούς και λάκκους, με πίδακες αερίου και ροή σκόνης από την επιφάνεια.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα παραμονής σε απόσταση 10 χιλιομέτρων για να καταστεί δυνατή η περαιτέρω μελέτη του επιλεγμένου χώρου προσγείωσης, η Rosetta μετακινήθηκε σε πιο μακρινή τροχιά για να προετοιμαστεί για την απελευθέρωση του Philae.

Πέντε κρίσιμες go / no-go αποφάσεις που έγιναν χθες το βράδυ και νωρίς το πρωί, επιβεβαιώνοντας διάφορα στάδια της ετοιμότητας ενόψει του διαχωρισμού, μαζί με έναν τελικό ελιγμό πριν το διαχωρισμό από το τροχιακό όχημα.

Η απελευθέρωση επιβεβαιώθηκε στις 11:03 ώρα Ελλάδος σε απόσταση 22,5 χιλιομέτρων από το κέντρο του κομήτη. Κατά τη διάρκεια της καθόδου που διήρκεσε επτά ώρες, η οποία έγινε χωρίς πρόωση ή καθοδήγηση, το Philae πήρε φωτογραφίες και ηχογραφημένες πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον του κομήτη.

"Μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες που συνδέονται με την παράδοση του οχήματος προσεδάφισης ήταν η θέση της Rosetta κατά τη στιγμή της εγκατάστασης, η οποία επηρεάστηκε από τη δραστηριότητα του κομήτη αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, και η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την τροχιά της καθόδου του οχήματος προσεδάφισης",δήλωσε ο Sylvain Lodiot, Διευθυντής των Επιχειρήσεων του διαστημοπλοίου Rosetta της ESA.

Η προσεδάφιση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί με μία ταχύτητα περίπου 1 μ/δευτ, με το σύστημα προσγείωσης τριών ποδιών που απορροφά την ισχύ της πρόσκρουσης ώστε να προλάβει μια πιθανή αναπήδηση, και μια βίδα πάγου σε κάθε πόδι που θα καρφωνόταν στην επιφάνεια.

Παράλληλα, δύο καμάκια θα πυροδοτούνταν και θα κλείδωναν τον ανιχνευτή πάνω στην επιφάνεια.

Rosetta’s deployment of Philae to land on Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko

Access the video

Η τροχιά της Rosetta – 12 Νοέμβρη

Η Rosetta και το Philae έλαβαν την εντολή Go για τον διαχωρισμό τους

12 Νοεμβρίου 2014

Μετά από μια νύχτα κρίσιμων Go/No Go αποφάσεων, η Rosetta και το Philae έλαβαν θετική εντολή για να διαχωριστούν. Η αποστολή αναμένεται να είναι η πρώτη στην ιστορία που προσγειώνεται σε έναν κομήτη.

Κατά τη διάρκεια ελέγχων για την κατάσταση του οχήματος προσεδάφισης διαπιστώθηκε πως το ενεργό σύστημα καθόδου, που παρέχει την ώθηση αποφυγής αναπήδησης του οχήματος την ώρα της προσεδάφισης, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί. 

Κατά την προσεδάφιση, το σύστημα προσγείωσης θα απορροφήσει τις δυνάμεις της προσγείωσης καθώς τα τρυπάνια του πάγου που βρίσκονται σε κάθε πόδι του οχήματος προσεδάφισης και ένα σύστημα που με καμάκια θα κλειδώσουν το Philae στην επιφάνεια. Παράλληλα, ο προωθητήρας στο πάνω μέρος του οχήματος προσεδάφισης θα το πιέζει προς τα κάτω για να αντισταθμίσει την ώθηση από τα καμάκια που θα το ωθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

"Ο προωθητήρας κρύου αερίου πάνω στο όχημα προσεδάφισης δεν φαίνεται να λειτουργεί συνεπώς κατά την προσγείωση θα πρέπει να βασιστούμε εξολοκλήρου στα καμάκια," λέει ο Stephan Ulamec, διαχειριστής του Philae Lander του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής DLR.

"Θα χρειαστούμε λίγη τύχη για να μην προσεδαφιστούμε σε βράχο ή σε κάποια απότομη πλαγιά".

"Προέκυψαν διάφορα προβλήματα με τις δραστηριότητες του διαχωρισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά αποφασίσαμε να προχωρήσουμε. Η Rosetta ευθυγραμμίστηκε για διαχωρισμό", λέει ο Paolo Ferri, επικεφαλής των επιχειρήσεων της αποστολής της ESA.

Επομένως, παρόλο το δυνητικό πρόβλημα τη στιγμή της προσεδάφισης, ο διαχωρισμός θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο διαχωρισμός θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα στις 10:35 ώρα Ελλάδος, αλλά τα ραδιο-σήματα από τον εκπομπό της Rosetta θα χρειαστούν 28 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα να φτάσουν στη Γη και να ληφθούν από το Κέντρο Ελέγχου της Αποστολής της Rosetta στο Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ, Γερμανία.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να περιμένουμε περίπου μέχρι τις 11:03 ώρα Ελλάδος, για την επιβεβαίωση πως ο διαχωρισμός έγινε με επιτυχία.

Οι αποφάσεις Go/No Go που οδήγησαν σε αυτό το κομβικό σημείο της αποστολής ξεκίνησαν εχθές το βράδυ στις 21:30 ώρα Ελλάδος, με την πρώτη από φαση να επιβεβαιώνει πως η Rosetta βρίσκεται στη σωστή τροχιά για να παραδώσει το Philae στην επιφάνεια του κομήτη στον επιθυμητό χρόνο.

Το δεύτερο Go δόθηκε στις 2:00 π.μ ώρα Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας πως οι εντολές ελέγχου του διαχωρισμού και της παράδοσης ολοκληρώθηκαν και είναι έτοιμες να μεταφορτωθούν στη Rosetta. Η εντολή Go επιβεβαίωσε επίσης πως η συνολική κατάσταση της Rosetta είναι καλή, και πως το τροχιακό όχημα είναι έτοιμο να επιχειρήσει.

Στις 03:35 π.μ ώρα Ελλάδος, επιβεβαιώθηκε και η κατάσταση του Philae, παρέχοντας την τελική επιβεβαίωση πως το όχημα προσεδάφισης είναι έτοιμο για την ιστορική προσγείωση στον κομήτη.

Ο τελικός ελιγμός από τη Rosetta έγινε στις 09:35 ώρα Ελλάδος, και φέρνει τη Rosetta σε μια απόσταση 22.5 χλμ από το κέντρο του κομήτη προκειμένου να γίνει ο διαχωρισμός.

Philae separation

Τον ελιγμό ακολούθησε η τελική Go/No Go εντολή που επιβεβαίωσε πως τα δυο διαστημικά σκάφη, η τροχιά, οι επίγειοι σταθμοί και οι ομάδες είναι έτοιμα για προσγείωση.

Μετά το διαχωρισμό, θα κάνουμε να ακούσουμε από το Philae για περίπου δύο ώρες, έως ότου το όχημα προσεδάφισης αποκτήσει δίαυλο επικοινωνίας με τηRosetta. Το Philae δεν μπορεί να στέλνει απευθείας τα δεδομένα του στη Γη – μόνο μέσω της Rosetta.

Η κάθοδος στην επιφάνεια του Κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko θα πάρει γύρω στις επτά ώρες, συνεπώς η επιβεβαίωση μιας επιτυχούς προσεδάφισης αναμένεται σε ένα χρονικό διάστημα μιας ώρας ανάμεσα με κέντρο τις 19:02 ώρα Ελλάδος.

"Είμαστε αγχωμένοι αλλά ενθουσιασμένοι", είπε ο Jean-Pierre Bibring, ο επικεφαλής επιστήμονας του οχήματος προσεδάφισης, κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης τύπου. "Δεν είναι κάθε μέρα που προσπαθούμε να προσεδαφιστούμε σε έναν κομήτη".

Ακολουθήστε ζωντανά το γεγονός: esa.int/rosetta

ESA > ESA in your country > Greece

ΓΝΩΡΙΣΤΕ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ESA

Γνωρίστε την ESA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

    Τελευταίες ειδήσεις

Προσεδάφιση! Το όχημα προσεδάφισης Philae της Rosetta προσγειώθηκε στον κομήτη12 Νοεμβρίου 2014

Επιβεβαιώθηκε ο διαχωρισμός της Rosetta και του Philae12 Νοεμβρίου 2014

Η Rosetta και το Philae έλαβαν την εντολή Go για τον διαχωρισμό τους12 Νοεμβρίου 2014

Ενημερώσεις Ζωντανά: Η προσεδάφιση της αποστολής Rosetta στον κομήτη11 Νοεμβρίου 2014

Ένας Έλληνας μαθητής ετοιμάζεται να ακολουθήσει από κοντά την περιπέτεια της Ροζέτα..06 Νοεμβρίου 2014

Ένας Έλληνας μαθητής ετοιμάζεται να ακολουθήσει από κοντά την περιπέτεια της Ροζέτα..06 Νοεμβρίου 2014 Μόνο λίγες ημέρες απέμειναν για την πρώτη προσπάθεια που έγινε ποτέ για προσγείωση σε έναν κομήτη. Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου η Rosetta θα απελευθερώσει το όχημα προσεδάφισης Philae σε απόσταση 22,5 χλμ από το κέντρο του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasi…

Ροζέτα: Η φιλοδοξία να μετατρέψουμε την επιστημονική φαντασία σε επιστημονική πραγματικότητα06 Νοεμβρίου 2014

Αρχείο ειδήσεων

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: