Αρχική > εκπαιδευτικός > Στη μνήμη του Θεόφιλου Σακαλίδη

Στη μνήμη του Θεόφιλου Σακαλίδη

 

Του Νίκου Τσούλια, π. προέδρου της  ΟΛΜΕ

Ένας αγωνιστής της κοινωνίας και της ζωής

      Ο Θεόφιλος Σακαλίδης υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα ηγετικά στελέχη του εκπαιδευτικού κινήματος για πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1980 έως τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

      Διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας και Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, πρόεδρος του Ταμείου Αρωγής Δημοσίων Υπαλλήλων και αιρετός του κλάδου των καθηγητών στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ). Ήταν ιδρυτικό μέλος της ΠΑΣΚ καθηγητών και μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής του πορείας.

      Ο Θεόφιλος ήταν ένας ρομαντικός συνδικαλιστής. Διατηρούσε πάντα την αγνότητα του νέου συνδικαλιστή που δεν συμβιβάζεται με το «σύστημα», που δεν μετριάζει τον αγωνιστικό του παλμό με το πέρασμα του χρόνου και με το βάρος της ηλικίας. Είχε μια αγνότητα στη θεώρηση των συλλογικών διαδικασιών, που είχε και διαπαιδαγωγική διάσταση. Πίστευε στα σοσιαλιστικά ιδεώδη και στην κοινωνική αλλαγή χωρίς «παραπομπές» και συμβιβασμούς. Όταν αρκετοί στην παράταξή μας αναφερόμαστε κατά τη διάρκεια της ύστερης φάσης της Μεταπολίτευσης σε σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά, ο Θεόφιλος επέμενε με απολυτότητα στη σοσιαλιστική εκδοχή των ιστορικών πραγμάτων.

      Η κουλτούρα του πάντα είχε έναν απόλυτο ορθολογισμό, ωσάν η μαθηματική του παιδεία να αποτελούσε συστατικό στοιχείο του λόγου του. Πάντα σεβόταν κάθε αντίπαλο. Ποτέ δεν μιλούσε απαξιωτικά για κάποιον ακόμα και στις πιο κρίσιμες και στις πιο καθοριστικές αντιπαραθέσεις του. Προσωπικά με κολάκευε η αναφορά του ότι «μαζί μου η αντιπαράθεση είχε πάντα μια ποιότητα».

      Ο λόγος του είχε πάντα θέρμη και πάθος. Βίωνε την επιχειρηματολογία του με μια πρωτόγνωρη νεανικότητα που ξάφνιαζε. Αγαπούσε τη συλλογική δράση. Πίστευε με έναν απόλυτο τρόπο στο ρόλο και στη σημασία των κοινωνικών κινημάτων. Η αξία της αλληλεγγύης ήταν γι’ αυτόν η προμετωπίδα για κάθε συμπεριφορά του και επιλογή του.

      Ως αιρετός στο ΚΥΣΔΕ στάθηκε δίπλα στους εκπαιδευτικούς και στα προβλήματά τους με συνέπεια και ευθύνη χωρίς καμιά παραταξιακή διαφοροποίηση. Διέθεσε ουσιαστικά όλη του τη ζωή για την προαγωγή των στόχων του εκπαιδευτικού κινήματος, για μια ουσιαστική Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία στη χώρα μας, για ένα δημοκρατικό και ανθρωπιστικό σχολείο.

      Ο Θεόφιλος Σακαλίδης ήταν ένας ανυποχώρητος αγωνιστής με όραμα και αξίες, με αφοσίωση στη συλλογική δράση, με πάθος για τη δημιουργία ενός δίκαιου κόσμου. Ήταν ένας αγωνιστής της κοινωνίας και της ζωής.

  1. κανλη βασω
    11/11/2014 στο 11:48 ΜΜ

    Νίκο μου,ποιος μπορεί να μη συμφωνήσει πως ο Θεόφιλος,ο συναγωνιστής, ο σύντροφος, ο φίλος μας,ήταν ένας αγωνιστής της κοινωνίας και της ζωής;Καλό του ταξίδι.Θα τον θυμόμαστε πάντα.Βάσω Κανλή.

    • N.T.
      12/11/2014 στο 7:40 ΠΜ

      Βάσω, ο Θεόφιλος ήταν κομμάτι της ζωής μας και της ψυχής μας. Μαζί του δεν δώσαμε χρόνους και χρόνους τον όμορφο αγώνα της συλλογικότητας και της παιδείας, μαζί του δεν ταξιδέψαμε για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον; Όλη αυτή η μικροκοινότητα της παράταξής μας έφτιαξε το δικό της όμορφο «κόσμο».

  2. Aνδρέας Ρέτσης
    13/11/2014 στο 10:30 ΠΜ

    Νίκο σ’ευχαριστούμε που μας έδωσες την ευκαιρία να προσυπογράψουμε το υπέροχο άρθρο σου για τον εξαίρετο φίλο και σύντροφο Θεόφιλο.
    Ανδρέας Ρέτσης της μικροκοινότητας από την Ανατολική Αττική.

    • N.T.
      15/11/2014 στο 11:56 ΠΜ

      Ανδρέα,

      Θεωρώ πως οφείλουμε να κάνουμε μια εκδήλωστη στη μνήμη του Θεόφιλου. Είναι χρέος μας!

  3. Βαγγέλης Γιανναδάκης
    15/11/2014 στο 8:10 ΜΜ

    Καλό ταξίδι σ΄ένα αγαπημένο φίλο ,που περάσαμε πολλές και όμορφες στιγμές μαζί .Θα σε θυμάμαι πάντα με αγάπη

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: