Αρχική > βιβλία > Αυριανοί πολίτες: Υπεύθυνοι και ενημερωμένοι

Αυριανοί πολίτες: Υπεύθυνοι και ενημερωμένοι

 

"Summertime Reading",  Crystal Beshara

 

Γράφει η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑ μεταφράστρια/μεταφρασεολόγος, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 18.5.2014

 

Ενα ξεχωριστό αφιέρωμα της «Παιδικής Βιβλιοθήκης», που εστιάζει στα παιδιά ως αυριανούς σωστούς, υπεύθυνους και ενημερωμένους πολίτες.

Οι οκτώ τόμοι της σειράς «Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη», υπό την αιγίδα φορέων, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πετυχαίνει να απλοποιήσει και να μεταδώσει στα παιδιά πολύπλοκες έννοιες, όπως τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που περιέχονται στο Σύνταγμα, η κλοπή, η κατανάλωση, οι κατηγορίες προσφύγων, η συμμετοχή, το διαζύγιο, η πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Ολες/όλοι οι συγγραφείς της σειράς ανεξαιρέτως στοχεύουν μέσα από μια απλή και μεστή γλώσσα -σε συνδυασμό πάντα με την ολοζώντανη εικονογράφηση- στην εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των παιδιών.

Αλλά και τα υπόλοιπα βιβλία του αφιερώματος θίγουν μια πληθώρα θεμάτων: τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή, την αξία του σχολείου, την ανακύκλωση, τη διαφορετικότητα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη σεξουαλική παρενόχληση, την καλή διατροφή, το ρατσισμό, τον εκφοβισμό, τους καλούς τρόπους, ακόμη και το πώς πρέπει να φερόμαστε απέναντι στα κατοικίδια. Μια μεγάλη γκάμα θεμάτων μέσα από το πρίσμα της διαπαιδαγώγησης των παιδιών και της εξοικείωσής τους με κανόνες και τρόπους συμπεριφοράς.

***

ΤΖΙΝΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΡΑΤΖΑ ΕΙΚ/ΣΗ: ΕΛΛΗ ΜΟΚΑ Το Σύνταγμα  της Ελλάδας για παιδιά Νομική Βιβλιοθήκη Σελ. 93,  Τιμή: 15 ευρώ,  8+

ΤΖΙΝΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΡΑΤΖΑ ΕΙΚ/ΣΗ: ΕΛΛΗ ΜΟΚΑ Το Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά Νομική Βιβλιοθήκη Σελ. 93, Τιμή: 15 ευρώ,

Ενας περίπατος με τον παππού Σόλωνα στην πλατεία Συντάγματος γίνεται η αφορμή να μάθει ο Θέμης τα πάντα για τις υποχρεώσεις και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που έχουμε ως πολίτες. Με τρόπο εξαιρετικά εύληπτο, μέσα από μια αφήγηση με ομοιοκαταληξίες, η Τζίνα Παπαντωνοπούλου-Καρατζά κάνει οικείες στο μικρό αναγνώστη σύνθετες έννοιες που έχουν να κάνουν με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όπως το δικαίωμα στην πληροφόρηση, στην υγεία, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην ελευθερία της έκφρασης, του Τύπου, της τέχνης.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΠΑΝΤΗ ΕΙΚ/ΣΗ: ΖΩΗ ΧΩΡΙΑΤΕΛΛΗ Μικρές  Οδύσσειες  Παιδιών Νομική Βιβλιοθήκη Σελ. 45,  Τιμή: 12 ευρώ,  8+

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΠΑΝΤΗ ΕΙΚ/ΣΗ: ΖΩΗ ΧΩΡΙΑΤΕΛΛΗ Μικρές Οδύσσειες Παιδιών Νομική Βιβλιοθήκη Σελ. 45, Τιμή: 12 ευρώ, 8+

Μέσα από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο, η Βικτώρια Μπαντή εστιάζει στο επίμαχο θέμα των προσφύγων. Ο Θέμης και οι συμμαθητές του -πολλοί από τους οποίους έχουν έρθει από άλλες χώρες και αφηγούνται με συγκινητικό τρόπο την ιστορία τους- συζητούν με τη δασκάλα τους για την έννοια του πρόσφυγα. Ετσι, μαθαίνουν ότι κάποιος μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον τόπο του εξαιτίας της εθνικότητας, της θρησκείας, των πολιτικών του πεποιθήσεων, ακόμα και των κλιματικών αλλαγών. Ενημερώνονται επίσης για τις πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπάρχουν και που προστατεύουν τα δικαιώματα των προσφύγων διεθνώς.

Περισσότερα παιδικά βιβλία:

http://s.enet.gr/resources/article-files/el160514p132.pdf

http://s.enet.gr/resources/article-files/el160514p133.pdf

http://s.enet.gr/resources/article-files/el34–4.pdf

A painting by one of Darwin’s children, found on the back of one of the manuscript pages of "On the Origin of Species."

Κατηγορίες:βιβλία Ετικέτες: , , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: