Το νέο εξεταστικό σύστημα του Λυκείου 2014 – 2015
Monet – Garten in Giverny
Του Νίκου Τσούλια
Για δεύτερο χρόνο το εξεταστικό σύστημα του Λυκείου ομού και το σύστημα πρόσβασης των μαθητών / μαθητριών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται σε διαρκή μετασχηματισμό. Είναι προφανές ότι οι επαναλαμβανόμενες «διορθωτικές κινήσεις» του Υπουργείου Παιδείας δηλώνουν ευθέως ελλειμματικότητα και προχειρότητα στην όλη σχεδίαση και σε κάθε περίπτωση προκαλούν εύλογα την ανησυχία γονέων και μαθητικής κοινότητας. Είναι άραγε αυτονόητο να ειπωθεί ότι το εξεταστικό σύστημα θα πρέπει να είναι έτοιμο από την αρχή της σχολικής χρονιάς για τους άμεσα ενδιαφερόμενους εκπαιδευόμενους, για να μπορούν να σταθμίζουν την όλη συμπεριφορά τους;
Δυστυχώς στη χώρα μας τόσο η διαρκής ενασχόληση με το εξεταστικό όσο και οι συνεχόμενες παλινωδίες επ’ αυτού αποτελούν συστατικό στοιχείο της εκπαιδευτικής πολιτικής. Ενδεικτικό γεγονός είναι ότι τον περσινό Ιούλιο του 2014 γίνονταν παρεμβάσεις επί του τρόπου προαγωγής των μαθητών / μαθητριών του Λυκείου εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας με παράτυπο τρόπο και επιπλέον έβγαιναν αποτελέσματα στα λύκεια της χώρας με απουσία των Συλλόγων Διδασκόντων!
Παρακάμπτοντας όλο αυτό το σκηνικό, οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να δώσουμε την ακριβή εικόνα του εξεταστικού συστήματος για να έχουν πλήρη γνώση οι εκπαιδευόμενοι και οι γονείς τους, αφού αυτή η γνώση είναι απαραίτητη για το σχεδιασμό και τις επιλογές που θα ακολουθήσουν στο Λύκειο αλλά και στην εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.
Ας δούμε λοιπόν τι προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και κατά πόσο είναι κατατοπιστικό το όλο πλαίσιο…
1. Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ Εσπερινού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός των μαθημάτων της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής, με κοινά θέματα για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου, που ορίζονται ως εξής: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση, από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.
Ο Μ.Ο. της προφορικής βαθμολογίας των τετραμήνων και της γραπτής εξάγεται κατά τις ισχύουσες διατάξεις. Γενικό βαθμό προαγωγής από την Α΄ Τάξη Ημερησίου και Α΄ και Β΄ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου αποτελεί το πηλίκο της διαιρέσεως δια του συνόλου των διδασκομένων μαθημάτων του αθροίσματος του μέσου όρου προφορικής ή και γραπτής, εφόσον αυτά εξετάζονται γραπτώς, επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή του μαθητή αποτελεί: α) η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του δέκα (10) και β) Μ.Ο. προφορικής και γραπτής βαθμολογίας κατά διακριτό γνωστικό αντικείμενο των μαθημάτων: Ελληνικής γλώσσας, Μαθηματικών τουλάχιστον δέκα (10) και τουλάχιστον οκτώ (8) σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα. Όταν μαθητής δεν πληροί τις προϋποθέσεις α΄ και β΄ του προηγούμενου εδαφίου επαναλαμβάνει τη φοίτηση, ενώ όταν δεν πληροί την προϋπόθεση β΄ του προηγούμενου εδαφίου, κατά διακριτό ή διακριτά γνωστικά αντικείμενα μαθημάτων ή στα υπόλοιπα μαθήματα, παραπέμπεται σε επανεξέταση σε αυτό ή σε αυτά και προάγεται ή επαναλαμβάνει τη φοίτηση κατά τα οριζόμενα ως άνω.
ββ) Όταν μαθητής έχει επιτύχει γενικό βαθμό ίσο ή και ανώτερο του δέκα (10) και έχει επιτύχει βαθμό τουλάχιστον οκτώ (8) σε έναν ή δύο κλάδους των μαθημάτων «Ελληνική Γλώσσα» ή «Μαθηματικά» και ταυτόχρονα έχει επιτύχει Μ.Ο. κλάδων ίσο ή ανώτερο του δώδεκα και πέντε δέκατα (12,5), ο οποίος προκύπτει από την προφορική και γραπτή βαθμολογία στους κλάδους «Ελληνική Γλώσσα», «Μαθηματικά» και «Φυσικές Επιστήμες», ο μαθητής δεν παραπέμπεται στους ανωτέρω κλάδους και προάγεται ή παραπέμπεται ή επαναλαμβάνει τη φοίτηση κατά τα οριζόμενα ως άνω.
2. Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στη Β΄ τάξη του Ημερήσιου και Γ΄ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής με κοινά θέματα για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου, που ορίζονται ως εξής: α) κατά ποσοστό 50% με ηλεκτρονική κλήρωση ανά σχολείο, από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.
Ο Μ.Ο. της προφορικής βαθμολογίας των τετραμήνων και της γραπτής εξάγεται κατά τις ισχύουσες διατάξεις. Γενικό βαθμό προαγωγής από την Β΄ Τάξη Ημερησίου και Γ΄ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου αποτελεί το πηλίκο της διαιρέσεως δια του συνόλου των διδασκομένων μαθημάτων του αθροίσματος του μέσου όρου προφορικής ή και γραπτής, εφόσον αυτά εξετάζονται γραπτώς, επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή του μαθητή αποτελεί: α) η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του δέκα (10) και β) Μ.Ο. προφορικής και γραπτής βαθμολογίας κατά διακριτό γνωστικό αντικείμενο των μαθημάτων: Ελληνικής γλώσσας, Μαθηματικών και των μαθημάτων ομάδας προσανατολισμού τουλάχιστον δέκα (10) και τουλάχιστον οκτώ (8) σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα.
Όταν μαθητής δεν πληροί τις προϋποθέσεις α΄ και β΄ του προηγούμενου εδαφίου επαναλαμβάνει τη φοίτηση, ενώ όταν δεν πληροί την προϋπόθεση β΄ του προηγούμενου εδαφίου κατά διακριτό ή διακριτά γνωστικά αντικείμενα μαθημάτων ή μαθήματα προσανατολισμού ή υπόλοιπα μαθήματα παραπέμπεται σε επανεξέταση σε αυτό ή αυτά και προάγεται ή επαναλαμβάνει τη φοίτηση κατά τα οριζόμενα ως άνω.
3. Οι γραπτές απολυτήριες εξετάσεις στη Γ΄ Τάξη του Γενικού Λυκείου και Δ΄ Τάξη του Εσπερινού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν τα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, της εισαγωγής στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ, των Θρησκευτικών, της Ιστορίας, της Ξένης Γλώσσας (για τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια περιλαμβάνουν μόνο το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας) και τρία (3) από τα μαθήματα της επιλεχθείσας Ομάδας Προσανατολισμού, σε θέματα που είναι κοινά για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου και ορίζονται ως εξής: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα. Το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία εξετάζεται ως ενιαίο γνωστικό αντικείμενο με αναλογία θεμάτων 60% Ελληνικής Γλώσσας και 40% Λογοτεχνίας.
Ο Μ.Ο. της προφορικής βαθμολογίας των τετραμήνων και της γραπτής εξάγεται κατά τις ισχύουσες διατάξεις Γενικό βαθμό απόλυσης από τη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί το πηλίκο της διαιρέσεως, δια του συνόλου των διδασκομένων στην τάξη μαθημάτων, του αθροίσματος του μέσου όρου προφορικής ή και γραπτής, εφόσον αυτά εξετάζονται γραπτώς.
Και επειδή όλη αυτή η αναφορά του θεσμικού πλαισίου είναι αρκετά συμπυκνωμένη και δύσκολα κατανοητή, θα ακολουθήσουν δύο εξειδικευμένα άρθρα – ένα για την προαγωγή στην Α΄ Λυκείου και ένα για το σύστημα πρόσβασης – με σχετικά παραδείγματα, ώστε να είναι πλήρως κατανοητό όλο το πεδίο του εξεταστικού συστήματος.
Terracotta figure of a comic (?) actor, his right arm outstretched, his left hand on his hip, himation draped over his left shoulder and around his lower body, head over-large
and extremely ugly, bald, lined forehead, thick lips, protruding ears, big hooked nose. Brown to pale brown clay (with a little mica), white coating, red on lips.
1stC BC, Made in: Myrina (?)
Πρόσφατα σχόλια