Αρχική > πανεπιστήμιο > Σπουδές στην Ευρώπη και στην Αμερική 2014 –2015

Σπουδές στην Ευρώπη και στην Αμερική 2014 –2015

 

 

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΟ ΕΘΝΟΣ, 3.8.2014

Επένδυση ζωής η εισαγωγή σε Χάρβαρντ, Γέιλ και ΜΙΤ

Οταν μιλάμε για τα ΑΕΙ των ΗΠΑ αναφερόμαστε σε μια πανσπερμία Ιδρυμάτων σε μια αχανή χώρα. Για να καταλήξει κάποιος σε ένα πανεπιστήμιο θα πρέπει να κάνει μια εκτενή έρευνα έως ότου εντοπίσει αυτό που θέλει.

Φυσικά υπάρχουν οι κολοσσοί, όπως το Harvard στη Βοστόνη, που δεν χρειάζεται συστάσεις, ακολουθούν μεγαθήρια όπως το Yale, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, το Princeton, το ΜΙΤ και το Caltech, αλλά και άλλα μικρότερα ΑΕΙ τα οποία μπορεί να μην είναι πολύ γνωστά, αλλά είναι εξίσου καλά. Βέβαια για τα διεθνούς φήμης Ιδρύματα δεν αρκεί να θέλει κάποιος να σπουδάσει εκεί και να έχει και την οικονομική δυνατότητα, χρειάζεται και τύχη, διότι ο αριθμός των αιτήσεων από όλο τον κόσμο είναι τεράστιος και βέβαια η επιλογή αυστηρή.

Για να καταλήξει κάποιος σε ένα πανεπιστήμιο θα πρέπει να κάνει μια εκτενή έρευνα έως ότου εντοπίσει αυτό που θέλει.

Για να καταλήξει κάποιος σε ένα πανεπιστήμιο θα πρέπει να κάνει μια εκτενή έρευνα έως ότου εντοπίσει αυτό που θέλει.

Σήμερα, πάντως, το «Εθνος- Παιδεία» σας συστήνει μερικά από τα καλύτερα ΑΕΙ των ΗΠΑ. Την επιλογή θα την κάνετε εσείς.

ΗΑRVΑRD UΝΙVΕRSΙΤΥ (1636)

www.harvard.edu

Εδρα: Cambridge – Boston, Massachusetts

Δίδακτρα: $31.456

Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: admis.fas.harvard.edu

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 10%

Εδώ και πολλά χρόνια είναι το πρώτο και καλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1636 στην αγγλοκρατούμενη Βοστόνη και λειτούργησε κατά τα πρότυπα των παλιών βρετανικών πανεπιστημίων. Ονομάστηκε αρχικά Κολέγιο Χάρβαρντ -το 1639- προς τιμήν του πρώτου ευεργέτη του, του νεαρού κληρικού Τζον Χάρβαρντ, που χάρισε στο Ιδρυμα εκατοντάδες βιβλία της προσωπικής συλλογής του.

Στο σημερινό αφιέρωμα του «Εθνους-Παιδεία» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τις δημοφιλέστερες ειδικότητες κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων.

Στο σημερινό αφιέρωμα του «Εθνους-Παιδεία» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τις δημοφιλέστερες ειδικότητες κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων.

Σήμερα φοιτούν περίπου 7.500 προπτυχιακοί φοιτητές και 12.500 μεταπτυχιακοί, ενώ σε καίρια πόστα της οικονομίας, των επιχειρήσεων, της Υγείας, της διαστημικής τεχνολογίας, των κατασκευών, των ερευνών, της πολιτικής, της Δικαιοσύνης παράγουν έργο κάπου 300.000 απόφοιτοί του.

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, πολιτικές επιστήμες, βιοϊατρικές επιστήμες. Το κορυφαίο σύμβολο της αμερικανικής κυριαρχίας στον κόσμο της γνώσης αποτελεί παράλληλα παγκόσμιο μέτρο σύγκρισης για κάθε σύγχρονο πανεπιστήμιο. Κάθε σχολή του χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη λαμπρότητα.

Τα πλέον φημισμένα τμήματά του είναι και τα μεγαλύτερα, όπως το τμήμα πολιτικών επιστημών JFΚ School of Government, οι σχολές βιοϊατρικών επιστημών και κάθε κλάδος σπουδών περί τα οικονομικά. Για τους πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές το βασικότερο προτέρημα του Χάρβαρντ είναι η μέθοδος διδασκαλίας, που στα περισσότερα τμήματα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών γίνεται σε ολιγάριθμες τάξεις με στενή συνεργασία φοιτητών και καθηγητών.

ΥΑLΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1701)

www.yale.edu

Εδρα: New Haven, Connecticut Δίδακτρα: $32.515

Πληροφορίες για αιτήσεις: undergraduate.admissions@yale.edu

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 15%

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του σκληρού ανταγωνισμού η διοίκηση εφάρμοσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα δωρεάν εγγραφής Αμερικανών φοιτητών, των οποίων οι γονείς δεν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 45.000 δολαρίων.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αφού έγιναν αθρόες εγγραφές έναντι των άλλων μεγάλων Ιδρυμάτων, μηδέ εξαιρουμένων και των δημοφιλών σχολών του Χάρβαρντ.

Στα σχέδια είναι να προχωρήσει το μέτρο και για τους ξένους φοιτητές, αν πάντως ξεπεραστούν νομικής φύσης εμπόδια.

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, πολιτικές επιστήμες, βιολογία. Η βιοϊατρική μάλιστα είναι εσχάτως στο φόρτε της, καθώς έχει να επιδείξει στο Γέιλ τους ερευνητές που καθημερινά πάνε μπροστά τη μάχη για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Παρεμπιπτόντως, πέραν των εργαστηριακών μεθόδων, η βιοϊατρική εξελίσσεται εκεί και στον μηχανικό τομέα.

Ετσι, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της δυσλεξίας η ερευνητική ομάδα κατέληξε στην κατασκευή απεικονιστικών μηχανημάτων, που με την κατάλληλη βιοχημική «προετοιμασία» του ασθενούς μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΗΙCΑGΟ (1892)

www.uchicago.edu

Εδρα: Chicago, Illinois

Δίδακτρα: $30.123

Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.college.uchicago.edu/college

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 40%

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Κοινωνικές επιστήμες (οικονομικά) και ιστορία, βιολογία, μαθηματικά. Η ισχύς και το κύρος του πανεπιστημίου αντικατοπτρίζονται στους συνολικά 73 επιστήμονες και ερευνητές του που προτάθηκαν για Νόμπελ, 24 από τους οποίους κέρδισαν τελικά το βραβείο.

Κορυφαίο, ίσως, πρόσωπο ανάμεσά τους ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες του αιώνα που πέρασε, ο νομπελίστας Φυσικής Ενρίκο Φέρμι.

Σε 100 και πλέον χρόνια δημιουργικότητας και πρωτοπορίας, το πανεπιστήμιο διαμόρφωσε τη δική του σχολή διαπραγμάτευσης των οικονομικών, της κοινωνιολογίας, αλλά και άλλων πεδίων στις κοινωνικές επιστήμες: την περίφημη Σχολή του Σικάγου.

Η επαναστατική χρήση των στατιστικών για τη μελέτη κοινωνικών φαινομένων, η διεπιστημονική προσέγγιση σε φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους πεδία γνώσης και η προσήλωση στη φιλελεύθερη σκέψη είναι μόνο μια μικρή περιγραφή του τι εκπροσωπεί η περιώνυμη αυτή σχολή με τους φανατικούς λάτρεις και τους φανατικούς εχθρούς.

Τα οικονομικά είναι ο δημοφιλέστερος και πλέον φημισμένος τομέας σπουδών του πανεπιστημίου, ενώ τα τμήματα βιολογίας, ιστορίας, ψυχολογίας και πολιτικών επιστημών είναι επίσης κορυφαία.

Τελευταία, όμως, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και συγκεκριμένα οι τομείς Νευρολογίας και Φαρμακολογίας κατέγραψαν μια σημαντική για την ανθρωπότητα ιατρική ανακάλυψη, που δίνει και το ερέθισμα σε υποψήφιους φοιτητές ή σε όσους αναζητούν ένα ιδιαίτερο διδακτορικό Ιατρικής ή Χημείας να στρέψουν και προς τα εδώ το ενδιαφέρον τους.

Πρόκειται για την ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που τροφοδοτεί τους αισθητήρες των νευρώνων του νωτιαίου μυελού.

Αυτή η ουσία σε αναπαραγωγή μπορεί να «αναστήσει» αδρανείς νευρώνες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.

ΡRΙΝCΕΤΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1746)

www.princeton.edu

Εδρα: Princeton, New Jersey –

Δίδακτρα: $34.865

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 12%

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, πολιτικές επιστήμες, μοριακή βιολογία. Τα 250 χρόνια ακαδημαϊκής τελειότητας είναι έντονα στο περιβάλλον του Πρίνστον.

Οι προπτυχιακοί φοιτητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι αποφοιτώντας έχουν κατακτήσει υψηλότατη κατάρτιση στην επιστημολογία, φιλοσοφία, ιστορική ανάλυση και λογοτεχνία, και ότι έχουν αναπτύξει σπουδαίες μαθηματικές ικανότητες, δυνατότητα επεξεργασίας βασικών στοιχείων στατιστικής, αλλά και εμπέδωση τεχνολογίας, ανεξαρτήτως του γνωστικού πεδίου που θα σπουδάσουν.

Το Ρrinceton, άλλωστε, είναι ίσως το μόνο πανεπιστήμιο που απαιτεί σε προπτυχιακό επίπεδο τη συγγραφή διατριβής, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα της τετράχρονης ακαδημαϊκής εμπειρίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανταγωνιστικών φιλοδοξιών προσπάθεια αναβάθμισης των σπουδών στους τομείς της Πληροφορικής και της Ηλεκτρολογίας. Το πέρασμα του Αϊνστάιν και από εδώ ως δασκάλου δεν επιτρέπει στην τεχνολογία να μένει άλλο εν υπνώσει.

ΜΑSSΑCΗUSΕΤΤS ΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ (ΜΙΤ)

www.mit.edu

Εδρα: Boston – Cambridge, Massachusetts

Δίδακτρα: $36.390

Πληροφορίες για αιτήσεις: admissions@mit.edu

Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.mit.edu/admissions-applications/index.html

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 16%

Δημοφιλέστερες ειδικότητες:Μηχανολογία, υπολογιστές, βιολογία, μαθηματικά, διοίκηση επιχειρήσεων.

Ειδικά για τη Μηχανολογία να αναφέρουμε ότι πρόσφατα το ΜΙΤ κατασκεύασε το μοντέλο μικρού, φτηνού και ανθεκτικού αυτοκινήτου πόλης, που κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θα ήθελε να είχε επινοήσει. Επίσης το ΜΙΤ, στον τομέα των υπολογιστών και στην κατάληξη ενός προγράμματος με τίτλο «Κάθε κομπιούτερ για ένα παιδί», επινόησε το μικρό εύχρηστο laptop των 100 δολαρίων!

Το ΜΙΤ δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι με μία λέξη άριστο. Κάθε τμήμα θετικής και πολυτεχνικής κατεύθυνσης ανήκει στα παγκοσμίως κορυφαία. Ωστόσο και οι σπουδές του ευρύτερου πεδίου των οικονομικών και της διοίκησης επιχειρήσεων είναι οι τελειότερες.

CΑLΙFΟRΝΙΑ ΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ – Caltech (1891)

www.caltech.edu

Εδρα: Boulevard-Pasadena, California

Δίδακτρα: $29.940

Πληροφορίες για αιτήσεις: ugamissions@caltech.edu

Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.admissions.caltech.edu/applying_caltech.htm

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 13%

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανική, φυσικές επιστήμες, βιολογία, μαθηματικά, κοινωνικές επιστήμες, ιστορία.

Το Τεχνολογικό Ιδρυμα της Καλιφόρνιας εδράζεται στην Πασαντίνα. Με 24 νομπελίστες μεταξύ των ακαδημαϊκών και των αποφοίτων του, είναι μεταξύ άλλων διάσημο για τον κλάδο της Φυσικής, ο οποίος προσελκύει μεγάλο αριθμό φοιτητών. Διδάκτορες στους διάφορους τομείς της Φυσικής είναι ορισμένοι από τους κορυφαίους επιστήμονες του είδους όχι μόνο στην Αμερική αλλά σε όλο τον κόσμο.

Εξάλλου η αναζήτηση των καλυτέρων διπλωματούχων ερευνητών του κόσμου είναι στρατηγική του Ινστιτούτου από τον καιρό του Αϊνστάιν, που έχει αφήσει και εδώ το αποτύπωμά του. Η Αστροφυσική είναι κατά παράδοση ο κλάδος που έχει την πληρέστερη υποδομή.

CΟLUΜΒΙΑ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1754)

www.columbia.edu

Εδρα: New York city, New York

Δίδακτρα: $34.440

Πληροφορίες για αιτήσεις: ugrad-admiss@columbia.edu

Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: www.columbia.edu/cu/admissions/ugrad

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 18%

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ολες οι ανθρωπιστικές επιστήμες.

Το Κολούμπια προσφέρει στους φοιτητές ένα συγκρότημα οκτώ κολεγίων απαιτητικής εκπαίδευσης, στην καρδιά της μεγαλύτερης μητρόπολης του κόσμου, της Νέας Υόρκης. Είναι με δυο λόγια ο μεγαλοπρεπέστερος «ναός» των ανθρωπιστικών σπουδών του κόσμου. Ο,τι έχει παραχθεί από την ανθρώπινη σκέψη ανά τους αιώνες για το πώς πρέπει να ζει, να συμπεριφέρεται, να μορφώνεται, να διοικεί και να διοικείται μια κοινωνία, υπάρχει σε αυτό το ιστορικό Ιδρυμα ως επιστήμη και έρευνα.

UΝΙVΕRSΙΤΥ OF ΡΕΝΝSΥLVΑΝΙΑ (1740)

www.upenn.edu

Εδρα: Philadelphia, Pennsylvania

Δίδακτρα: $27.544

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, ψυχολογία.

Η εξαιρετική, σε παγκόσμιο επίπεδο, φήμη του πανεπιστημίου οφείλεται κυρίως στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων Wharton, τη σχολή επικοινωνίας Αnneberg, καθώς και στις ονομαστές σχολές ιατρικής, κτηνιατρικής και νομικών. Το Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών εξελίσσεται σημαντικά, διοργανώνοντας απίστευτα happenings, όπως «τυχαίες» συναντήσεις με νομπελίστες ποιητές και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις. Ενθαρρύνεται η συμμετοχή πρωτοετών σε σεμινάρια που εξετάζουν διάφορους τομείς ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, όπου φοιτητές και καθηγητές εκθέτουν τις απόψεις τους πάνω σε κάποιο γνωστό βιβλίο. Αξια παρατήρησης είναι η αλματώδης τροχιά που διέγραψε το Ιδρυμα στις κλίμακες της παγκόσμιας κατάταξης. Το σημαντικότερο στοιχείο που ανεβάζει το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα στις υψηλές θέσεις του κόσμου είναι η εκπληκτική απορροφητικότητα των αποφοίτων της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων.

JΟΗΝS ΗΟΡΚΙΝS UΝΙVΕRSΙΤΥ (1876)

www.jhu.edu

Εδρα: Baltimore, Maryland

Δίδακτρα: $36.800

Πληροφορίες για αιτήσεις: gotojhu@jhu.edu

Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 30%

Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Βιολογική μηχανική, διεθνείς σχέσεις, βιολογία, οικονομικά.

Ηταν ανέκαθεν το πρώτο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στην παραγωγή γιατρών. Περίπου το 30% των πρωτοετών της ιατρικής δηλώνουν ότι είχαν προαποφασίσει τη φοίτησή τους στο συγκεκριμένο και μόνο πανεπιστήμιο.

Ειδικότερα οργιάζει εδώ η έρευνα γύρω από τη γονιδιακή επίδραση σε ένα σωρό φαινόμενα. Από την ανθεκτικότητα του τριχωτού της κεφαλής μέχρι το εύρος της μνήμης του εγκεφάλου. Συχνά γίνονται σοβαρές ανακοινώσεις γύρω από τις αποκαλύψεις που δίνουν οι διαρκώς ακμάζουσες μελέτες του DNA. Εξίσου σημαντικές και παγκοσμίου ενδιαφέροντος είναι οι κυτταρολογικές έρευνες που γίνονται εδώ και οι οποίες πολλές φορές έχουν δώσει ελπιδοφόρες προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ιδανικός προορισμός είναι το Johns Hopkins και για σπουδές παιδιατρικής.

 

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΛΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

Από 9.000 έως 40.000 $ το κόστος φοίτησης

Η ζωή στις ΗΠΑ δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή όσον αφορά τα καθημερινά, δηλαδή τροφή, διασκέδαση, ντύσιμο, αγορά βιβλίων, οι σπουδές όμως δεν είναι φτηνές γιατί τα δίδακτρα είναι σχετικά υψηλά, ανάλογα βέβαια με το Iδρυμα που θα επιλέξει κάποιος, καθώς υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις.

Μπορεί να ξεκινήσουν από 9.000 δολάρια τον χρόνο και να ξεπερνούν ακόμη και τα 40.000. Οι διαφορές έχουν πρωτίστως σχέση με τον «τύπο» των Ιδρυμάτων. Αν δηλαδή είναι πολιτειακά και συνεπώς δημόσιου χαρακτήρα ή όχι, δηλαδή κυρίως ιδιωτικού χαρακτήρα. Ισότιμος παράγοντας διαμόρφωσης της τιμής των διδάκτρων είναι φυσικά και ο εσωτερικός ανταγωνισμός.

Στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ προσφέρεται η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των σπουδών μέσω εργασίας εντός της πανεπιστημιούπολης.

Στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ προσφέρεται η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των σπουδών μέσω εργασίας εντός της πανεπιστημιούπολης.

Σε κάθε περίπτωση όταν θα ξεκινήσετε την έρευνά σας για τις σπουδές στις ΗΠΑ, με αφετηρία τον σημερινό οδηγό του «Εθνους – Παιδεία», καλό θα ήταν να ενημερωθείτε πόσο ακριβή ή φuηνή είναι η πόλη στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο, τι μπορεί να προσφέρει το Ιδρυμα εκτός από τις σπουδές (π.χ. επιδότηση ενοικίου ή χαμηλές τιμές σε εστίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.). Αν λοιπόν το θέλετε πολύ μπορείτε να τα καταφέρετε και να βρεθείτε στη χώρα των μεγάλων ευκαιριών.

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ: Ο βασικός πτυχιακός τίτλος είναι το Βachelor’s Degree, αντίστοιχο του δικού μας Πτυχίου. Τα μαθήματα μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις γενικούς τύπους: Core Courses: Υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές. Μajor Courses: Το κύριο αντικείμενο σπουδών.

Μinor Courses: Το δευτερεύον αντικείμενο σπουδών επιλογής του φοιτητή. Εlective Courses: Επιλογές μαθημάτων από κάθε τμήμα του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές τελειώνουν τις σπουδές τους όταν συγκεντρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό μονάδων (credits), οι οποίες μπορεί να είναι από 130 έως 180, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών. Κάθε μάθημα μπορεί να παρέχει διαφορετικά credits.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Για την εισαγωγή σε προπτυχιακό πρόγραμμα τα απολύτως αναγκαία είναι: 1. Απολυτήριο Λυκείου. Το απολυτήριο Λυκείου είναι η βασική τυπική προϋπόθεση. Ενας καλός βαθμός βοηθά όσο και άλλες δεξιότητες (μουσική, αθλητισμός κ.λπ.). 2. SΑΤ. Οσο πιο δυνατό είναι το πανεπιστήμιο επιλογής τόσο πιθανότερο να ζητηθούν εξετάσεις στο Scholastic Αptitude Τest.

Το SΑΤ Ι μετρά τη γλωσσική επάρκεια και τις ικανότητες του φοιτητή στα Μαθηματικά. Το SΑΤ ΙΙ μετρά το επίπεδο γνώσης του σπουδαστή σε συγκεκριμένα μαθήματα. Το τεστ προσφέρεται έξι φορές τον χρόνο. Πληροφορίες στο http://www.collegeboard.org. 3. ΤΟΕFL. Το Τest Οf Εnglish as Foreign Language εξετάζει τις γνώσεις του υποψηφίου στα γενικά Αγγλικά και όχι σε κάποια ειδικευμένη ορολογία.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Για την εισαγωγή σε κάποιο μεταπτυχιακό αναγκαία είναι:

1. Πτυχίο ΑΕΙ – Personal Statement. Μερικά πανεπιστήμια ζητούν ως προαπαιτούμενο βαθμό πτυχίου 3,5 – 4,0, που για τα ελληνικά πανεπιστήμια μεταφράζεται σε βαθμό από 8,75 έως 10!

Αυτό που μετράει περισσότερο, όμως, είναι να πειστεί το πανεπιστήμιο για την ικανότητα του υποψηφίου να επιτύχει αποτελέσματα στην ενδεχόμενη έρευνα που θα αναλάβει.

Αν στην αίτηση φανεί κάτι τέτοιο, μέσω και του Personal Statement, που πρέπει να διατρανώνει πειστικά τη σφοδρή επιθυμία του αιτούντος να κάνει αυτό που ζητά, αυτό θα είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημά του.

2. Αριστη γνώση της Αγγλικής. Η κυριότερη εξέταση που απαιτείται από όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι αυτή του ΤΟΕFL. Ακόμη ένα τεστ που μπορεί να ζητηθεί είναι το ΤSΕ (Τest of Spoken Εnglish), που εξετάζει την επάρκεια στην ομιλίας της Αγγλικής.

3. Καλές επιδόσεις σε συγκεκριμένες εξετάσεις. Ενα πολύ συνηθισμένο τεστ για τους υποψήφιους μεταπτυχιακούς είναι το GRΕ (Graduate Record Εxamination). Ζητείται συνηθέστερα ως προαπαιτούμενο για σπουδές σε θετικά γνωστικά αντικείμενα.

Υπάρχουν δύο τύποι GRΕ Τest: Το General Τest (γενικό τεστ) του GRΕ μετρά τη γλωσσική (verbal), την υπολογιστική/μαθηματική (quantitative) και τη λογική/αναλυτική (analytical) ικανότητα του υποψηφίου.

Τα Subject Τests (τεστ σε επιμέρους γνωστικά πεδία) εξετάζουν και αποτιμούν την ικανότητα του υποψηφίου να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών σε Βιοχημεία και Μοριακή Βιολογία, Αγγλική Λογοτεχνία, Βιολογία, Μαθηματικά, Χημεία, Φυσική Πληροφορική και Ψυχολογία.

4. GMAT: Από υποψηφίους για μεταπτυχιακά στη διοίκηση επιχειρήσεων τα αμερικανικά πανεπιστήμια ζητούν το πτυχίο GΜΑΤ (Graduate Μanagement Αdmissions Τest). Περισσότερες πληροφορίες στο www.gmat.org

Εργασία μέσα στην πανεπιστημιούπολη

Στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ προσφέρεται η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των σπουδών μέσω εργασίας εντός της πανεπιστημιούπολης. Τα διάφορα τμήματα των πανεπιστημίων προσφέρουν περιορισμένο αριθμό θέσεων βοηθών καθηγητών ή ερευνητών, για τις οποίες καλύπτονται πλήρως τα δίδακτρα ή δίνεται κάποιος μισθός. Ο ανταγωνισμός για τις θέσεις αυτές είναι σε γενικές γραμμές υψηλός, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες σε αριθμό. Για τις θέσεις αυτές προτιμούνται συνήθως οι υποψήφιοι διδάκτορες σε σχέση με φοιτητές που παρακολουθούν πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών επιπέδου Master’s.

Research Assistantships – RAs (Βοηθοί Ερευνητών)

Στις θέσεις αυτές τα καθήκοντα αφορούν ερευνητικές δραστηριότητες από τον φοιτητή και συνήθως έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο σπουδών του. Αν ο φοιτητής αποφασίσει να κάνει μεταπτυχιακή εργασία, είναι δυνατό να συνδυάσει σπουδές και εργασία στο πανεπιστήμιο.

Administrative Assistantships (Βοηθοί σε διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου).

Σε αυτές τις θέσεις οι φοιτητές εργάζονται από 10 έως 20 ώρες την εβδομάδα σε διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, όπως το International Students Office.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

 

Οι σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Oνειρο ζωής αποτελούν οι σπουδές σε κάποιο από τα φημισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ για χιλιάδες νέους οι οποίοι έχουν υψηλές προσδοκίες για το μέλλον τους και τη ζωή τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο βέβαια κάθε χρόνο τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ κατακλύζονται από νέους οι οποίοι προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη. Για τους περισσότερους οι σπουδές στις ΗΠΑ δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και κυρίως για λόγους οικονομικούς. Το ίδιο ισχύει και για τους Ελληνες -εξαιρούνται φυσικά εκείνοι που προέρχονται από ευκατάστατες οικογένειες-, με δεδομένο ότι και τα δίδακτρα είναι υψηλά και η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών μεγάλη.

Οι σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Επειδή όμως μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας κάνοντας θυσίες και σκληρές προσπάθειες, κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείψει μια τέτοια προοπτική, αφού η απόκτηση ενός πτυχίου από κάποιο καλό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ αποτελεί ένα εξαιρετικό διαβατήριο στην αγορά εργασίας. Αρκετοί Ελληνες «ποντάρουν» σε υποτροφίες, ενώ σχεδόν όλοι εργάζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια χρήματα για τα δίδακτρά τους.

Βέβαια οι περισσότεροι παραμένουν και μετά το τέλος των σπουδών τους στη χώρα των μεγάλων ευκαιριών διεκδικώντας μια καλή δουλειά. Φυσικά όλοι θα ήθελαν να σπουδάσουν στο Χάρβαρντ, στο Στάνφορντ ή στο ΜΙΤ, αλλά οι τυχεροί είναι λίγοι.

Ομως υπάρχουν και μερικές ακόμη χιλιάδες (σχεδόν 3.500) Ιδρύματα, τα οποία είναι εξίσου καλά και με λογικά δίδακτρα. Για να σπουδάσει κάποιος στις ΗΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα, ώστε να εντοπίσει αυτό που τον ενδιαφέρει και στη συνέχεια να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.

Σήμερα το «Παιδεία» παρουσιάζει ορισμένα από τα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια και μαζί όλες τις σχετικές πληροφορίες για οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να σπουδάσετε στις ΗΠΑ, από το περιεχόμενο σπουδών κάθε Ιδρύματος έως τα δίδακτρα, τα έξοδα διαμονής αλλά και την προετοιμασία για τις απαραίτητες αιτήσεις προκειμένου να γίνετε δεκτοί.

Η περίοδος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είναι κάθε χρόνο το όριο που τα αμερικανικά Ιδρύματα ορίζουν για να λάβουν πλήρεις τις αιτήσεις.

Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει από τώρα να σαρώσουν τις ηλεκτρονικές σελίδες των πανεπιστημίων για να συγκεντρώσουν τις δέουσες πληροφορίες πριν υποβάλουν αιτήσεις.

Μετά την οριστικοποίηση των επιλογών η καλύτερη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία για να αρχίσει η ακαδημαϊκή περιπέτεια στις ΗΠΑ είναι η επίσκεψη στην πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα, προκειμένου να τακτοποιηθούν τα τυπικά, τα οποία είναι πολλά και απαιτούν πολύ χρόνο έως ότου κάποιος ολοκληρώσει τα απαραίτητα.

ΚΟΛΕΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Στις ΗΠA υπάρχουν περίπου 3.500 δημόσια και ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια, που δεν στηρίζονται κυρίως στα κρατικά ταμεία. Τα κολέγια τείνουν να είναι μικρότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που απονέμουν μόνο πτυχιακούς τίτλους σπουδών (συνήθως διετούς φοίτησης). Τα πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ινστιτούτα/Πολυτεχνεία προσφέρουν το πλήρες φάσμα των ακαδημαϊκών τίτλων σε 4 χρόνια: Πτυχίο (Μπάτσελορ), Μεταπτυχιακό (Μάστερ) και Διδακτορικό (Ρhd).

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ: Μεγάλη φήμη για το επίπεδο σπουδών τους κατέχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία βέβαια έχουν και ακριβότερα δίδακτρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα δημόσια δεν εντάσσονται στα κορυφαία.

Αρα η επιλογή πρέπει να γίνεται ανάλογα με την επιστήμη επιθυμίας και τη φήμη που έχει το κάθε Ιδρυμα στον συγκεκριμένο τομέα. Τα κρατικά πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία κρατούν στον τίτλο τους τον όρο «State University» ή περιλαμβάνουν κάποια λέξη ενδεικτική της γεωγραφικής τους θέσης (Εastern, Νorthwestern κ.λπ.), τείνουν να είναι πολυπληθέστερα των ιδιωτικών.

Χρήσιμες ιστοσελίδες

www.toefl.org

www.ielts.org

www.gmac.org

www.gre.org

www.univsource.com

www.colleges.usnews.rankingsandreviews.com/college

www.collegescolleges.com

www.studyusa.info

www.collegeprowler.com/find/by-ranking.aspx

www.fulbright.gr

http://athens.usembassy.gov/

www.usaeducationguides.com

www.usjournal.com

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

 

Τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης

Tον δρόµο για χώρες του εξωτερικού προκειµένου να σπουδάσουν θα πάρουν και φέτος χιλιάδες Ελληνόπουλα, τα οποία δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο ελληνικό ΑΕΙ.

Παρά την οικονοµική κρίση, η φυγή προς το εξωτερικό αποτελεί µια καλή λύση για τους νέους προκειµένου να σπουδάσουν, αφού ούτως ή άλλως τώρα λόγω της τεράστιας ανεργίας στη χώρα µας γνωρίζουν ότι το πιθανότερο είναι πως δεν θα γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα, διότι θα χρειαστεί να εργαστούν αναγκαστικά σε κάποια άλλη χώρα.

Τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης

Παρά το γεγονός ότι το κόστος είναι µεγάλο, πολλές οικογένειες προτιµούν να κάνουν θυσίες προκειµένου τα παιδιά τους να κάνουν καλές σπουδές και να έχουν ένα αξιόλογο επαγγελµατικό µέλλον. Επίσης υπάρχουν χώρες όπως η Γερµανία, όπου η φοίτηση στα δηµόσια ΑΕΙ είναι δωρεάν, ενώ στη Γαλλία το κόστος εγγραφής είναι πάρα πολύ µικρό. Βέβαια ο κύριος όγκος των Ελλήνων, χρόνια τώρα, προτιµούσε τις σπουδές στη Βρετανία, αλλά από το 2012 που η κυβέρνηση σχεδόν διπλασίασε τα δίδακτρα στα ΑΕΙ υπάρχει µια µικρή κάµψη στη ζήτηση από τους Ελληνες, καθώς αρκετοί έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς τα ΑΕΙ της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας. Παρ’ όλα αυτά τα βρετανικά πανεπιστήµια κατέχουν ακόµη την πρωτιά στη ζήτηση από τους Ελληνες λόγω της φήµης και του κύρους που διαθέτουν.

Κόστος σπουδών στη Βρετανία

Για πτυχιακά προγράµµατα:

  • Αγγλία έως και £9,000/έτος
  • Σκοτία £1.820/έτος
  • Ουαλία £3.465/έτος
  • Βόρεια Ιρλανδία £3.465/έτος

Οι φοιτητές από την ΕΕ µπορούν να πάρουν χαµηλότοκα δάνεια, τα οποία παρέχει η βρετανική κυβέρνηση. Η αποπληρωµή του δανείου θα γίνει µετά την αποφοίτηση και µόνο εφόσον ο πτυχιούχος θα έχει δικό του προσωπικό εισόδηµα, που θα είναι παραπάνω από 21.000 λίρες τον χρόνο.

Για µεταπτυχιακά προγράµµατα: Στα µεταπτυχιακά οι τιµές διαµορφώνονται ελεύθερα. Σε γενικές γραµµές ξεκινούν από 3.900 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα µε το επιστηµονικό αντικείµενο. Περισσότερο ακριβά είναι τα δίδακτρα στις οικονοµικές επιστήµες ή στις ιατρικές. Στα πτυχία ΜΒΑ τα δίδακτρα φτάνουν σε αστρονοµικά ποσά, γύρω στα 23.000 ευρώ τον χρόνο.

Κόστος ζωής

Το κόστος ζωής σε κάθε πόλη διαφέρει. Οπως είναι αναµενόµενο, για το Λονδίνο τα ποσά αυξάνονται και ανέρχονται περίπου στα 1.300-1.500 ευρώ τον µήνα. Στις υπόλοιπες πόλεις πρέπει να υπολογίζετε ελαφρώς χαµηλότερες τιµές, δηλαδή κοντά στα 900-1.200 ευρώ τον µήνα για το δωµάτιο, το φαγητό, τη διασκέδαση, τις µετακινήσεις και τα βιβλία, που αποτελούν και τις βασικές ανάγκες.

Διευθύνσεις και τηλέφωνα

Πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής από το British Council

Από το British Council µπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής σε βρετανικά πανεπιστήµια. Λειτουργεί, δε, εξειδικευµένη υπηρεσία για την εύρεση του κατάλληλου τµήµατος και πανεπιστηµίου ανάλογα µε τα προσόντα του υποψηφίου.

Σηµειώστε ότι ακόµη και αυτήν τη στιγµή µπορούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν αιτήσεις και να ξεκινήσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέµβριο του 2014. Απευθυνθείτε στο τµήµα εκπαιδευτικών υπηρεσιών του British Council για άµεση εξυπηρέτηση. Για ραντεβού µε εκπαιδευτικό σύµβουλο, στα γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καλέστε στο 210 3692333 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία).

Επίσης, το British Council διοργανώνει σεµινάρια για τους ενδιαφεροµένους προκειµένου να πάρουν όσες πληροφορίες χρειάζονται για τις ηµεροµηνίες και τις διαδικασίες κατάθεσης της αίτησης εγγραφής, τα δίδακτρα, το κόστος ζωής κ.λπ. (http://www.british-council.gr/events/education-information-sessions).

Για όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους σε βρετανικό πανεπιστήµιο τον Σεπτέµβριο, θα προτείναµε να παρακολουθήσουν ένα σεµινάριο µε πρακτικές συµβουλές για τη φοιτητική ζωή στη Βρετανία.

  • Οι υποψήφιοι φοιτητές εκτός ΕΕ θα χρειαστούν φοιτητική visa. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στη Βρετανική Πρεσβεία τηλέφωνο 210 7272600.

Στις επόµενες σελίδες θα βρείτε λεπτοµέρειες για τις σπουδές σε Βρετανία, Σκοτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία, Γαλλία και Γερµανία, ενώ σε επόµενο τεύχος θα βρείτε πληροφορίες για τις σπουδές στις Ηνωµένες Πολιτείες.

 

Πτυχίο με κύρος και προοπτικές από τα βρετανικά ΑΕΙ

Οι σπουδές στη Βρετανία έχουν πολλά «υπέρ» για τους Ελληνες, καθώς η γλώσσα δεν αποτελεί εμπόδιο με δεδομένο ότι τα Ελληνόπουλα στην πλειονότητά τους γνωρίζουν Αγγλικά αλλά και γιατί η μετακίνηση είναι σχετικά φτηνή και η απόσταση κοντινή.

Ενα επιπλέον πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια μέσω των πτυχίων που παρέχουν δίνουν και το εισιτήριο για την αγορά εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και όχι μόνο. Σε κάθε περίπτωση, οι σπουδές στη Βρετανία αποτελούν μια εξαιρετική λύση, αφού τα Ιδρύματά της δεν κατέχουν άδικα τεράστια φήμη παγκοσμίως.

Τα βρετανικά πανεπιστήμια μέσω των πτυχίων που παρέχουν δίνουν και το εισιτήριο για την αγορά εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα βρετανικά πανεπιστήμια μέσω των πτυχίων που παρέχουν δίνουν και το εισιτήριο για την αγορά εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να δανειοδοτηθούν από τη βρετανική κυβέρνηση για το συνολικό κόστος του πτυχιακού τους προγράμματος. Να ξέρετε πάντως ότι ανάλογα με το πανεπιστήμιο τα δίδακτρα διαφέρουν, αλλά οι 9.000 λίρες είναι ένα συνηθισμένο ποσό. Γι’ αυτό, πριν κάνετε οποιαδήποτε επιλογή, να μάθετε ακριβώς το ποσό που ζητά το κάθε ΑΕΙ, αφού πρώτα έρθετε σε επαφή με τη διοίκησή του.

• ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: Οι πτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας είναι τριετείς και σε αυτά της Σκοτίας τετραετείς. Οι κλάδοι της Ιατρικής, της Οδοντιατρικής και της Αρχιτεκτονικής απαιτούν πέντε έτη σπουδών.

Ο κύριος τίτλος σπουδών που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια σε πτυχιακό επίπεδο είναι το Βachelor, το αντίστοιχο του ελληνικού πτυχίου. Το Βachelor ανάλογα με την κατεύθυνση του προγράμματος σπουδών διακρίνεται σε: ΒΑ – Βachelor of Αrts (επιστήμες θεωρητικής κατεύθυνσης), ΒSc – Βachelor of Science (επιστήμες θετικής κατεύθυνσης), ΒΕng – Βachelor of Εngineering (πτυχία μηχανικών και πολυτεχνείου) LLΒ – Βachelor of Law (Νομικά), ΜΒ – Βachelor of Μedicine (Ιατρική).

Τα πανεπιστήμια της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας έχουν χαμηλότερα δίδακτρα από αυτά της Βρετανίας και δεν υπολείπονται σε κύρος και φήμη.

Τα πανεπιστήμια της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας έχουν χαμηλότερα δίδακτρα από αυτά της Βρετανίας και δεν υπολείπονται σε κύρος και φήμη.

Αίτηση – Εισαγωγή: Οι αιτήσεις για πτυχιακές σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια συντονίζονται από τον κεντρικό φορέα UCΑS (Universities and Colleges Αdmissions Service, www.usas.com).

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ιδανικά οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

Για τα Πανεπιστήμια Cambridge και Oxford, καθώς και για τις Ιατρικές Σχολές, η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης είναι η 15η Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο UCΑS απλά και μόνο συντονίζει τη διαδικασία των αιτήσεων προς τα πανεπιστήμια. Την απόφαση για επιλογή ή απόρριψη παίρνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει από 1 έως 5 προγράμματα σπουδών και αντίστοιχα πανεπιστήμια στα οποία επιθυμεί την εισαγωγή του, χωρίς το δικαίωμα της προτεραιότητας ή της υπόδειξης. Οσοι επιθυμούν σπουδές σε Ιατρική ή Οδοντιατρική έχουν 4 επιλογές.

Τμήμα της αίτησης αποτελεί η συστατική επιστολή που ο υποψήφιος πρέπει να πάρει συνήθως από καθηγητή του στο λύκειο, καθώς και το personal statement.

Το personal statement (ας την πούμε «προσωπική δήλωση») είναι η ευκαιρία που έχετε να απευθυνθείτε προς τα πανεπιστήμια που επιλέξατε και να εξηγήσετε γιατί θα πρέπει να σας προτιμήσουν.

Οι Ελληνες υποψήφιοι γίνονται δεκτοί με το απολυτήριο του λυκείου (που περιλαμβάνει Πανελλαδικές Εξετάσεις) και καλή βαθμολογία στα μαθήματα της κατεύθυνσης.

Απαιτείται, επίσης, κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας, όπως το IELTS (International English Language Testing System,http://www.britishcouncil.gr/exam/ielts.

Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές τον μήνα από το British Council.

Τα GCΕ (General Certificate of Εducation) Advanced Levels απαιτούνται για εισαγωγή σε πολύ απαιτητικές σχολές, όπως αυτή της Ιατρικής.

Η φοίτηση και οι εξετάσεις για τα GCΕ μπορεί να γίνουν είτε στην Ελλάδα, σε ένα από τα αναγνωρισμένα κέντρα, είτε στη Βρετανία, σε ιδιωτικό ή δημόσιο κολέγιο.

• ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι γενικά οι εξής:

Ρostgraduate Diploma / Certificate: Είναι 9μηνο πρόγραμμα και απευθύνεται σε φοιτητές που είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για Μaster ή που απλώς επιθυμούν ένα λιγότερο εντατικό πρόγραμμα.

Μaster: Απαιτούνται σπουδές διάρκειας 12 μηνών. Η δομή του προγράμματος περιλαμβάνει συνήθως 9μηνη παρακολούθηση μαθημάτων, εξετάσεις (Μάιο ή αρχές Ιουνίου) και τέλος την υποβολή εργασίας (Dissertation) έκτασης 15.000-20.000 λέξεων.

Οι κυριότερες διακρίσεις: ΜΑ (Μaster in Αrts), ΜSc (Μaster in Science), ΜΒΑ (Μaster of Βusiness Αdministration) και LLΜ (Μaster of Laws).

Μaster of Ρhilosophy (ΜPhil): Είναι διάρκειας δύο χρόνων και συνδυάζει παρακολούθηση μαθημάτων και έρευνα. Συνήθως αποτελεί προκαταρκτικό στάδιο για Ρh.D.

Doctor of Ρhilosophy (Ρh.D.): Το διδακτορικό χορηγείται έπειτα από πρωτότυπη έρευνα που κάνει ο φοιτητής/ερευνητής για διάστημα συνήθως 3 έως 5 ετών.

Ο υποψήφιος εργάζεται μόνος του υπό την εποπτεία ενός καθηγητή, ο οποίος ελέγχει την πρόοδο της διδακτορικής διατριβής μέχρι την τελική υποβολή και υποστήριξή της.

Αίτηση – Εισαγωγή: Η συνεννόηση και οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται απευθείας με και προς το πανεπιστήμιο της προτίμησης του υποψηφίου. Η τυπική προϋπόθεση εισαγωγής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το πτυχίο ελληνικού πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, δεν είναι λίγα όμως τα πανεπιστήμια που δέχονται και αποφοίτους κολεγίων. Απαιτείται, επίσης, κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας, όπως το IELTS (International English Language Testing System, www.britishcouncil.org/gr/greece-exams-ielts-what-is-ielts).

Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές τον μήνα από το British Council.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ

Τα δυνατά χαρτιά σε Σκοτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία

Χιλιάδες Ελληνες και όχι μόνο, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τα πανεπιστήμια της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας. Ο λόγος είναι το γεγονός ότι έχουν χαμηλότερα δίδακτρα από αυτά της Βρετανίας, αλλά και γιατί καθόλου δεν υπολείπονται σε κύρος και φήμη. Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου βρίσκεται στα πρώτα 20 των κορυφαίων πανεπιστημίων στις σχετικές λίστες, ενώ φημισμένο είναι και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Επίσης και το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο, ενώ πολλοί Ελληνες προσπαθούν να εργάζονται έστω και για λίγες ώρες την ημέρα ώστε να μπορέσουν να καλύψουν κάποια έξοδά τους και να μην επιβαρύνουν πολύ την οικογένειά τους.

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τα καλύτερα ΑΕΙ που διαθέτουν οι τρεις χώρες, αλλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν και μια περιήγηση στο Διαδίκτυο, όπου θα βρουν αυτό που τους ταιριάζει.

ΣΚΟΤΙΑ

THE UNIVERSITY OF GLASGOW

www.glasgow.ac.uk

Το Ιδρυμα αυτό είναι από τα παλαιότερα (από το 1451) με καλό όνομα όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν και οι θετικές σχολές είναι πλέον πολυπληθείς, οι κλασικές σπουδές αποτελούν το δυνατό σημείο του.

THE UNIVERSITY OF EDINBURGH

www.ed.ac.uk

Καταφέρνει να συνδυάζει άριστα κλασικά πεδία σπουδών, όπως η Νομική και η Ιστορία, με νέα αντικείμενα, όπως η Πληροφορική και η Στατιστική αλλά και η Ιατρική και η Βιοτεχνολογία. Σίγουρα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ όμορφη πόλη που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους φοιτητές. Οσο για τα δίδακτρα, κυμαίνονται κοντά στις 13.000 στερλίνες.

THE UNIVERSITY OF ST ANDREWS

www.st-andrews.ac.uk

Είναι το γηραιότερο πανεπιστήμιο της Σκοτίας (από το 1411) και διατηρεί εδώ και 6 αιώνες την ακαδημαϊκή του αρτιότητα. Από τα 19 τμήματά του, τα 9 βαθμολογήθηκαν με άριστα και τα 8 ως εξαιρετικά ικανοποιητικά. Χωρίς να υστερεί στις θετικές επιστήμες, οι κλασικές έχουν διεθνή φήμη.

UNIVERSITY OF ABERDEEN

www.abdn.ac.uk

Επίσης ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Βρετανίας, στο οποίο ιδιαίτερα καλή φήμη έχουν οι τομείς της Φαρμακολογίας, της Βιοϊατρικής, της Κοινωνιολογίας, της Νομικής και της Ιστορίας.

UNIVERSITY OF DUNDEE

www.dundee.ac.uk

Ιατρική, Μοριακή Βιολογία, Βιοχημεία και Ψυχολογία είναι μερικά από τα καλύτερα προγράμματα. Η ιατρική έρευνα στους τομείς του καρκίνου και του διαβήτη είναι αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο.

STRATHCLEDE UNIVERSITY

www.strath.ac.uk

Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1964. Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων κατατάσσεται μεταξύ των 5 καλύτερων της Ευρώπης, ενώ γενικότερα οι οικονομικές σπουδές που παρέχει θεωρούνται από τις καλύτερες στη Βρετανία.

HERIOT-WATT UNIVERSITY

www.hw.ac.uk

Η ύπαρξή του χρονολογείται από το 1821, όταν ιδρύθηκε με το όνομα του Heriot και του Watt του εφευρέτη της ατμοηλεκτρικής.

Οι τομείς Εφηρμοσμένων Μαθηματικών, Ορυκτού Πλούτου και Στατιστικής αξιολογούνται ως οι καλύτεροί του.

THE UNIVERSITY OF WEST OF SCOTLAND

http://www.uws.ac.uk/

Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1992. Το ένα τέταρτο των φοιτητών επιλέγουν σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

THE UNIVERSITY OF STIRLING

www.striling.ac.uk

Κοινωνικές Επιστήμες, Περιβαλλοντικές Σπουδές και μια καλή business school αποτελούν τα δυνατά σημεία του.

GLASGOW CALEDONIAN UNIVERSITY

www.gcal.ac.uk

ROBERT GORDON UNIVERSITY

www.rgu.ac.uk

Eχει καλό όνομα στα Τμήματα Σχεδίου και Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

NAPIER UNIVERSITY

www.napier.ac.uk

Τα προσφερόμενα μαθήματα στους τομείς του busines και management είναι πρωτοποριακά και ανανεώνονται συνεχώς.

ΟΥΑΛΙΑ

BANGOR UNIVERSITY

www.bangor.ac.uk

Χημεία, Ωκεανολογία (η μεγαλύτερη βρετανική σχολή του είδους), Δασοκομία, και Δασολογία αποτελούν τα δημοφιλέστερα προγράμματα.

CARDIFF UNIVERSITY

www.cardiff.ac.uk

Από τα πιο αξιόλογα βρετανικά πανεπιστήμια βάσει κυβερνητικών αξιολογήσεων. Τα δυναμικότερα τμήματα είναι: Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Μηχανολογίας, Δημοσιογραφίας και Νομικής.

SWANSEA UNIVERSITY

www.swan.ac.uk

Μπορεί να περηφανεύεται τόσο για τις σχολές ξένων γλωσσών όσο και για τη Νομική του με συνδυαστικές σπουδές τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και στο Διεθνές Δίκαιο.

THE UNIVERSITY OF WALES ABERYSTWYTH

www.aber.ac.uk

Βιολογία, Βιβλιοθηκονομία και Διαχείριση Ηλεκτρονικών Δεδομένων, αλλά και οι Γεωλογικές Επιστήμες είναι το φόρτε του.

UNIVERSITY OF WALES, LAMPETER

www.lamp.ac.uk

Oλα τα προγράμματα αφορούν τους τομείς των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Τεχνών.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

QUEEN’S UNIVERSITY OF BALFAST

www.gub.ac.uk

Τα σημαντικότερα προγράμματά του εντοπίζονται στους κλάδους της Ηλεκτρικής και Ηλεκτρονικής Μηχανολογίας και της Ψυχολογίας.

UNIVERSITY OF ULSTER

www.ulest.ac.uk

Θεωρητικές Επιστήμες και Σχέδιο είναι οι πλέον προτιμώμενες σχολές του μεγαλύτερου σε μέγεθος πανεπιστημίου της Β. Ιρλανδίας.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

 

ΠΟΙΑ ΕΦΟΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Οι επιλογές και το κόστος φοίτησης σε Γαλλία – Γερμανία

Στη Γαλλία υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Ελλήνων φοιτητών, με δεδομένο ότι τόσο το κόστος για τις σπουδές όσο και το κόστος ζωής δεν είναι υψηλά.

Στη Γαλλία υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Ελλήνων φοιτητών, με δεδομένο ότι τόσο το κόστος για τις σπουδές όσο και το κόστος ζωής δεν είναι υψηλά. Για να ζει σχετικά άνετα ένας φοιτητής θα πρέπει να προϋπολογίσει ποσό μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα για το Παρίσι και μέχρι 800 ευρώ για μικρότερες πόλεις, Γκρενόμπλ, Λιλ, Μπορντό και άλλες επαρχιακές πόλεις. Οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούν, όπως και οι Γάλλοι φοιτητές, να επωφελούνται από τα επιδόματα στέγης. Η εγγραφή στα Πανεπιστήμια κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 600 ευρώ και στα ιδιωτικά Ιδρύματα κυμαίνεται από 3.000 έως 15.000 ευρώ.

Στη Γαλλία το κόστος για τις σπουδές και το κόστος ζωής δεν είναι υψηλά, ενώ στη Γερμανία στα δημόσια ΑΕΙ δεν απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, είτε για πτυχιακές είτε για προπτυχιακές σπουδές

Στη Γαλλία το κόστος για τις σπουδές και το κόστος ζωής δεν είναι υψηλά, ενώ στη Γερμανία στα δημόσια ΑΕΙ δεν απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, είτε για πτυχιακές είτε για προπτυχιακές σπουδές

• ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Οι σπουδές είναι οργανωμένες στους εξής 3 κύκλους.

1oς κύκλος: Διαρκεί τρία χρόνια και χορηγεί το Πτυχίο Licence.

2ος κύκλος: Ο μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών διαρκεί 2 έτη (Μaster 1, που αντιστοιχεί στο πτυχίο, και Μaster 2). Οι Ελληνες φοιτητές οι οποίοι είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών (πτυχίο) μπορούν γενικά να εισαχθούν στο 2ο έτος του Μάστερ (M2), εφόσον βέβαια πρόκειται για τον ίδιο τομέα σπουδών.

3ος κύκλος: Η διδακτορική διατριβή (Doctorat) διαρκεί 3 έτη.

• ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ: Παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, καταρτίζουν επαγγελματίες σε ποικίλους τομείς (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Αρχιτεκτονική, Μηχανική κ.λπ.) και παράγουν αποφοίτους έτοιμους για κορυφαίες επαγγελματικές θέσεις. Δέχονται λιγότερους φοιτητές από τα πανεπιστήμια και τα προγράμματά τους είναι συνήθως πενταετή.

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Τα πανεπιστήμια κάνουν δεκτούς στο πρώτο έτος όλους τους κατόχους του γαλλικού απολυτηρίου «Baccalauréat». Κατά συνέπεια, οι Ελληνες μαθητές πρέπει να προσκομίσουν τον ισότιμο του Baccalauréat τίτλο, δηλαδή το Απολυτήριο Λυκείου (με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις). Δεν υπάρχει όριο κατώτατης βαθμολογίας.

Παράλληλα θα πρέπει να προσκομίσουν ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της γαλλικής γλώσσας. Οσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Γενικά ζητείται γνώση των Γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ο υποψήφιος γνωρίζει Γαλλικά, αλλά δεν διαθέτει κάποιο πτυχίο, μπορεί να δώσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο γίνεται αποδεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια.

Οι Γάλλοι υποψήφιοι για τις Grandes Εcoles πρέπει να περάσουν από εξαιρετικά ανταγωνιστικές εισαγωγικές εξετάσεις.

Για τους αλλοδαπούς φοιτητές υπάρχουν παράλληλοι τρόποι εισαγωγής με βάση τους τίτλους σπουδών, σε κύκλους σπουδών που κυμαίνονται από 2 έως 5 έτη. Πώς γίνεται η εισαγωγή στα γαλλικά πανεπιστήμια, η Grandes Ecoles; Πρέπει ο υποψήφιος να κάνει αίτηση στην ιστοσελίδαhttp://www.admission-postbac.fr/ από 20 Ιανουαρίου μέχρι 20 Μαρτίου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της Γ’ Λυκείου.

Σε αυτήν την online αίτηση θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με σειρά προτίμησης έως 12 πανεπιστήμια.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Αθήνα, τηλ. 210-3398653, email:athenes@campusfrance.org

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλoνίκης, Λεωφ. Στρατού 2Α, ΤΘ 18103 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-821231, email: thessalonique@campus-france.org. Ιστοσελίδα στα Ελληνικά με online κατάλογο των γαλλικών προγραμμάτων σπουδών, των προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, των υποτροφιών και με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδές και τη ζωή στη Γαλλία: www.grece.campusfrance.org

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το θετικό με τις σπουδές στα δημόσια ΑΕΙ της Γερμανίας είναι ότι δεν απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, είτε για πτυχιακές είτε για προπτυχιακές σπουδές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μάλιστα για εμάς, καθώς η χώρα μας βιώνει οικονομική κρίση που έχει πλήξει τις ελληνικές οικογένειες σε μεγάλο βαθμό.

Στη Γερμανία λειτουργούν 315 κρατικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από αυτά, 113 είναι πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές, 46 ακαδημίες Καλών Τεχνών και ωδεία, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 140 ανώτερες σχολές ειδικής επαγγελματικής κατάρτισης (Fachhoch schulen). Τα περισσότερα Ιδρύματα λειτουργούν υπό θαυμάσιες συνθήκες έρευνας και διδασκαλίας, και οι αλλοδαποί φοιτητές και ερευνητές είναι πραγματικά ευπρόσδεκτοι.

Και φυσικά διαθέτει πανεπιστήμια φημισμένα, όπως αυτά της Χαϊδελβέργης, της Λειψίας κ.ά., που συνδυάζουν την παράδοση –καθώς τα ονόματά τους έχουν συνδεθεί με τον Νίτσε, τον Γκαίτε ή τον Βάγκνερ– με το κοσμοπολίτικο και φιλελεύθερο πνεύμα στις επιστημονικές τάσεις της εποχής μας.

Πληροφορίες δίνονται από την Πρεσβεία της Γερμανίας, Καραολή και Δημητρίου, Κολωνάκι, Αθήνα 10675, τηλ. 210-7285111, 7285242, και από το άψογο στην εξυπηρέτηση Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe Ιnstitut), Ομήρου 14-16 Αθήνα, τηλ. 210-3608111-15.

Επίσης από το: Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, Βασιλίσσης Ολγας 66, τηλ. 2310-889610. Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DΑΑD), Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, τηλ. 2310-997556.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

 

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: