Αρχική > πολιτική > Έχει στρατηγικό σχέδιο η αριστερά;

Έχει στρατηγικό σχέδιο η αριστερά;

https://anthologio.files.wordpress.com/2014/08/875d5-dsc_9721.jpg

 

Του Νίκου Τσούλια

      Στο παρόν άρθρο ως αριστερά οριοθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ για τον απλό και μοναδικό λόγο ότι είναι εν δυνάμει κόμμα εξουσίας και η ενδεχόμενη άσκηση κυβερνητικής πολιτικής εκ μέρους του έχει ιδιαίτερο νόημα και αξία. Προφανώς η οριοθέτηση έχει αυθαίρετο χαρακτήρα και πάντως δεν έχει και δεν θα μπορούσε να έχει καμιά αξιολογική βάση.

      Κατ’ αρχήν το ερώτημα έχει ήδη τεθεί σε προηγούμενα άρθρα μας και αποτελεί και το σημερινό πεδίο αναφοράς. Κατά πόσο μέσα στα σημερινά πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος μπορεί να υπάρξει αριστερή κυβερνητική πολιτική σε μια χώρα που συμμετέχει σε διεθνείς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και το ΝΑΤΟ; Αλλά ας δούμε πρώτα και κύρια το τι έχει ως σχέδιο ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τρία είναι τα κύρια σημεία άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, τα οποία επηρεάζουν και διαμορφώνουν το όλο μοντέλο της διακυβέρνησης.

      α) Ο εθνικός προσανατολισμός της χώρας μας. Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά σαφή. Η Ελλάδα εδώ και περίπου 40 χρόνια έχει σταθερό προσανατολισμό όσον αφορά την πορεία της εξωτερικής της πολιτικής. Συμμετέχει στους διεθνοποιημένους μηχανισμούς του Δυτικού Κόσμου, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., σταθερά και αταλάντευτα, με μοναδική εξαίρεση την αποστασιοποίησή της από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ για ένα χρονικό διάστημα στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης και αυτό για το ρόλο του Ατλαντικού Συμφώνου στο Κυπριακό ζήτημα και στις εθνικές μας υποθέσεις. Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε να ισχυριστούμε ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η χώρα μας κυρίως από την επεκτατική πολιτική της «συμμάχου» Τουρκίας και από τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές των Η.Π.Α στην ευρύτερη περιοχή μας, η χώρα μας δεν έχει θέσει ζήτημα επαναπροσδιορισμού της εξωτερικής μας πολιτικής. Ιδιαίτερα δε σήμερα που η αστάθεια και η ρευστότητα στη διεθνή σκηνή είναι μια κρατούσα κατάσταση και που οι γεωστρατηγικές των μεγάλων χωρών είναι υπό διαμόρφωση σε συνθήκες έντασης, ένας όποιος επανασχεδιασμός της δεν φαίνεται καθόλου ρεαλιστικός.

      Τι κάνει σ’ αυτό το σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ; Εδώ προφανώς εμφανίζεται αρκετά προσγειωμένος. Δεν θέτει ούτε καν θεωρητικό ζήτημα αποχώρησης της Ελλάδας από τους προαναφερθέντες διεθνείς θεσμούς. Μια τέτοια στάση απορρέει από την ιδεολογία του και από την γενικότερη πολιτική του ή αποτελεί στάση συμβιβασμού; Προφανώς ισχύει το δεύτερο μέλος του ερωτήματος. Ως εκ τούτου υπάρχει και συνέχεια. Τι νόημα έχει μια δήθεν αριστερή διακυβέρνηση, όταν περπατάει βήμα – βήμα στα ίχνη μιας δεξιάς ή κεντροαριστερής πολιτικής;

      β) Ο χαρακτήρας της οικονομικής πολιτικής. Το ερώτημα εδώ είναι αμείλικτο. Υπάρχει δυνατότητα και προοπτική για αριστερή πολιτική (και για σοσιαλιστικό μετασχηματισμό…) στη χώρα μας σε μια ιστορική φάση όπου η κρίση έχει φέρει τα Μνημόνια, τα δάνεια και την τρόικα στην πρώτη γραμμή της άσκησης της εθνικής μας πολιτικής; Προφανώς και όχι, με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο. Άλλωστε το μοντέλο – υπόδειγμα που ανέδειξε για ένα διάστημα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η Αργεντινή, βρίσκεται σε οδυνηρές περιπέτειες. Τι μπορεί να κάνει κατά μέγιστο όριο ο ΣΥΡΙΖΑ στην ενδεχόμενη διακυβέρνησή του; Προφανώς να μπορεί να βελτιώσει οριακά και σε συμφωνία με την «άλλη πλευρά» τους όρους των δανείων. Καθετί που βοηθάει την ελληνική οικονομία να παίρνει ανάσες είναι ευπρόσδεκτο και αποτελεί στόχο όλων των Ελλήνων.

      γ) Η κοινωνική πολιτική και το σοσιαλιστικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Με περίπου δεδομένες τις μελλοντικές εξελίξεις της χώρας μας στα δύο προηγούμενα σημεία – εξωτερική πολιτική και οικονομία – υπάρχει δυνατότητα για μετασχηματισμό των παραγωγικών δυνάμεων και για το ξεκίνημα της οικοδόμησης ενός σοσιαλιστικού συστήματος; Από όποια άποψη και αν προσεγγιστεί το όλο ζήτημα – ιστορική, πολιτική, ιδεολογική και οικονομική – η απάντηση είναι απόλυτα αρνητική. Μια φλύαρη συζήτηση που γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ αφορά είτε κάποιους αφελείς ιδεολόγους είτε κάποιους θεωρητικούς «επαναστάτες» (για το εσωτερικό ακροατήριο και για την ισορροπία του κόμματος) είτε τους απελπισμένους ψηφοφόρους, που αρέσκονται στη νεομυθολογία έστω και αν δεν την πιστεύουν (για τις σκοπιμότητες των επικείμενων βουλευτικών εκλογών).

      Η όλη πρόχειρη ανάλυση καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ασυμβατότητα της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική συγκυρία της χώρας μας. Το μέλλον είναι ήδη «παρόν». Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά και μόνο θα τροποποιήσει την πρότασή του, όχι απλά και μόνο θα κάνει πλήρη ανατροπή της πολιτικής του αλλά και θα μετασχηματιστεί καίρια και καθολικά, οριστικά και αμετάκλητα από την ενδεχόμενη διακυβέρνηση της χώρας εκ μέρους του. Δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά κάτι άλλο…

      Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς ξέρει από πολιτική και προφανώς ξέρει το τι θα συμβεί. Γιατί λοιπόν δεν εγκαταλείπει το βερμπαλισμό και το λαϊκισμό, που μόνο ζημιά κάνουν; Η απάντηση ίσως να είναι ήδη γνωστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι δεν θα έχει εταίρους για άσκηση μιας κυβερνητικής πολιτικής. Οι αυτοδυναμίες έχουν τελειώσει. Το Κ.Κ.Ε. περιμένει το ΣΥΡΙΖΑ «στη γωνία». Η ΔΗΜ.ΑΡ. βαίνει την επιταχυνόμενη κατιούσα. Οι ΑΝ.ΕΛ. το παίζουν οργισμένοι βλέποντας το φυλλορρόημά τους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι «καταραμένο». Μένει μόνο η Ν.Δ. (…)

      Τι θα γίνει λοιπόν; Πάντως απανωτές και επαναλαμβανόμενες εκλογές δεν πρόκειται να γίνονται – και γιατί άλλωστε; Και αφού η ηγεσία σαφώς και προ-οικονομεί ένα τέτοιο σκηνικό αδιεξόδου, το ρίχνει στην υποσχεσιολογία για ίδιον κομματικό όφελος με την έννοια του μεγαλύτερου δυνατού εκλογικού ποσοστού. Το όλο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μέχρι αυτό το σημείο. Όλα τα άλλα είναι θεωρητικολογίες για αφελείς… Στο αρχικό ερώτημα – αν έχει στρατηγικό σχέδιο η αριστερά – η απάντηση είναι αυτονόητα αρνητική. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Από ό,τι φαίνεται, η αριστερά δεν έχει σχέδιο ούτε για την “επόμενη ημέρα”…

 

https://anthologio.files.wordpress.com/2014/08/f4357-dsc_9685.jpg

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: