Αρχική > πολιτική, κοινωνία > Η τυραννία της τρόικα

Η τυραννία της τρόικα

Abstract Art Painting by Abstract Artist Anne Grandin


Μια αιρετική θεώρηση

Του Νίκου Τσούλια

      Και εκεί που αναρωτιόμαστε πώς θα κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης και ποια θα είναι η ασυνέχεια σε μια γνωστή και αρκετά προβλέψιμη εξέλιξη της χώρας μας βρεθήκαμε ενώπιοι ενωπίω της «Κρίσης», των «Μνημονίων» και της «Τρόικα». Δηλαδή η ιστορικότητα της σημερινής περιόδου έχει ήδη τιτλοφορηθεί με τις παραπάνω όρους και ο μοναδικός στόχος μας είναι η έξοδος από την τυραννία της Τρόικα, αφού στην έννοια αυτή συμπυκνώνονται τόσο το υπόστρωμα αυτής της περιόδου (η Κρίση) όσο και το πολιτικό σχήμα της (τα Μνημόνια).

      Η δική μου άποψη όσον αφορά καταγωγή της κρίσης είναι ότι είναι κυρίως κρίση του πολιτικού συστήματος και δη του μοντέλου διακυβέρνησης αλλά και ότι πέραν τούτου είναι κρίση πολύπλευρη που αφορά το πολιτισμικό μας στερέωμα, το αξιακό μας πεδίο, το παραγωγικό μας μοντέλο και τα κοινωνικά μας προτάγματα. Επίσης θεωρώ ότι ο πρωτογενής και ο βασικός πυρήνας της κρίσης είναι ελληνικός, ενώ η γενικότερη διεθνής οικονομική κρίση ως απόρροια των αντιφάσεων του καπιταλισμού αλλά και η επεκτατική τάση του κεφαλαίου για διαρκή συσσώρευσή του επήλθαν ως συμπληρωματικά στοιχεία που όξυναν και εκμεταλλεύτηκαν το ενδογενές πρόβλημα.

      Δεν συμφωνώ δηλαδή ούτε με τη συντηρητική εκδοχή που ισχυρίζεται ότι η κρίση είναι απολύτως ελληνική αλλά και ούτε με την αριστερή εκδοχή που ισχυρίζεται ότι η κρίση είναι μόνο κρίση του καπιταλισμού, διεθνούς και εγχωρίου. Πολύ περισσότερο φυσικά δεν συμφωνώ με τις εύκολα αναπτυσσόμενες θεωρίες συνωμοσίας που ξεφυτρώνουν από κάθε σημείο του πολιτικού μας χάρτη.

      Έγραφα σε προηγούμενο άρθρο για τις φλούδες του κρεμμυδιού της διαφθοράς που όλο τις ξεφλουδίζουμε και τελειωμό δεν έχουν. Και έμεινα μόνο στις πιο γενικές περιπτώσεις και μάλιστα αυτές που είχαν μόνο καθαρά οικονομικό περιεχόμενο. Χωρίς διάθεση μικρο-κοινωνιολογικής προσέγγισης και χωρίς τάση περιπτωσιολογίας που συχνά επισκιάζουν το ουσιώδες πρόβλημα στην όποια προσέγγιση ανάλυσής του, θέλω να καταθέσω και άλλη μια φλούδα διαφθοράς που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί – κάποιοι τουλάχιστον – ότι υπάρχει και αυτή η μορφή διαφθοράς. Συγκεκριμένα, στην αναζήτηση που κάνει η πολιτεία για την διακρίβωση της γνησιότητας των διαφόρων τίτλων πτυχίων και μελετώντας ενδεικτικά και μόνο κάποια γνωστά λύκεια διαπιστώνεται ένα αρκετά ευρύ πεδίο διαφθοράς. Έτσι, σε απολυτήρια των λυκείων έχουν παραποιηθεί οι βαθμολογίες σε μεγάλη έκταση προκειμένου να κατατεθούν ως τυπικό προσόν πρόσληψης σε δημόσια υπηρεσία. Βλέπει δηλαδή κανείς απολυτήριο με γενικό βαθμό «δέκα τρία» (13) να έχει μετατραπεί σε απολυτήριο με γενικό βαθμό με «δέκα επτά» (17).

      Αυτά τα άτομα έχουν προφανώς κλέψει τη θέση άλλων και σήμερα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της επαγγελματικής τους εξέλιξης. Πώς θα αρθούν οι αδικίες; Αναρωτιέμαι, οι υπηρεσίες που έκαναν επικύρωση στα φωτοαντίγραφα των πραγματικών τίτλων των λυκείων και προφανώς συνειδητά επικύρωναν τη συναλλαγή δεν εκφράζονται με συγκεκριμένα πρόσωπα; Αυτοί είναι διοικητικά στελέχη και ίσως και κομματικοί φίλοι των «ισχυρών» κυβερνητικών παραγόντων. Οι εν λόγω διευθυντές λοιπόν δε θα δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη; Τα χειρότερα αφορούν τους τίτλους των ξένων γλωσσών. Εδώ υπάρχει το απόλυτο χάος. Το ποσοστό της επικυρωμένης γλωσσομάθειας στη χώρα μας συναντά φοβερά ποσοστά ακόμα και στις γενιές που οι ξένες γλώσσες ήταν άγνωστο πεδίο αναφοράς. Ποιος θα βγάλει άκρη σ’ όλη αυτή την έκταση διαφθοράς;

      Η τρόικα δεν ήλθε γιατί γίνονται αυτά και άλλα περισσότερα στους τίτλους των απολυτηρίων των λυκείων και των πτυχίων των ξένων γλωσσών, θα ισχυριστεί κάποιος και δικαιολογημένα γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα αθωώναμε τους πολιτικούς που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την κρίση και τις πολιτικές που τροχιοδρόμησαν την ελληνική κοινωνία σε σκοτεινές ατραπούς. Αλλά γιατί πρέπει να ισχύει ή το ένα ή το άλλο; Γιατί να μην συνυπάρχουν αιτίες μεγάλες και μικρές; Γιατί η μεγάλη ενοχή να αθωώνει τη μικρή ενοχή.

      Η τρόικα δεν είναι απόρροια μεταφυσικών συμβάντων, όσο και αν δηλώνουμε αιφνιδιασμένοι από την έλευση της κρίσης. Η τρόικα είναι η επιτομή των μικρών και μεγάλων γεγονότων ανορθολογισμού της πολιτικής και της κοινωνικής λειτουργίας μας. Η τυραννία της τρόικα είχε δημιουργηθεί πριν έλθει η τρόικα! Η κάμπια της υπόγειας παρακμής θα μεταμορφωνόταν ούτως ή άλλως αργότερα σε ορατό αποτέλεσμα. Το σχήμα της τρόικα με τους τρεις τέσσερις υπαλλήλους / εκπροσώπους των δανειστών / τοκογλύφων που παίρνει τη μορφή του με την υπαγόρευση όλων των απόψεών τους στους υπουργούς και στη Βουλή είναι φοβερό συμβολικό σχήμα της υποτέλειάς μας.

      Ψηφίζουμε και νομίζουμε ότι διαμορφώνουμε έστω σε γενικές γραμμές κάποιο περίγραμμα κυβερνητικής πολιτικής. Πρόκειται για αυταπάτη προσωπική, συλλογική, εθνική. Δεν είμαστε κυρίαρχοι του τόπου μας και του μέλλοντός μας. Ο αγώνας για να φύγει η τρόικα δεν είναι μόνο αγώνας κατά του καπιταλισμού. Είναι κυρίως αγώνας δημιουργίας μιας κοινωνίας με κανόνες και νόμους, με αξίες και ιδανικά , με αλληλεγγύη και με δικαιοσύνη.

Abstract Art Painting by Abstract Artist Anne Grandin

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: