Αρχική > πανεπιστήμιο > Τέλος στην προκατάληψη υπέρ των αμερικανικών πανεπιστημίων θέλει να βάλει η Κομισιόν

Τέλος στην προκατάληψη υπέρ των αμερικανικών πανεπιστημίων θέλει να βάλει η Κομισιόν

University of Paris Sorbonne

EurActiv.gr Παρ, 12/07/2013

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων παγκοσμίως, η Κομισιόν προωθεί μια νέα μορφή κατάταξης των ανώτατων ιδρυμάτων, που σύμφωνα με αναλυτές θα αντιστρέψει την τωρινή προκατάληψη υπέρ των αμερικανικών «ελιτίστικων» πανεπιστημίων.

Η στρατηγική που δημοσιεύθηκε χθες (11 Ιουλίου) έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαίοι όταν αποφοιτούν παίρνουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να δουλέψουν οπουδήποτε στον κόσμο και ότι η Ευρώπη διατηρεί τη θέση της ως αγαπημένος προορισμός για τους ξένους φοιτητές.

Σήμερα, οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά διαφορετικών συστημάτων κατάταξης των πανεπιστημίων, όπως το Times Higher Education, το QS και το κινεζικό Shanghai Index.

Ενοχλημένη με τις σημερινές κατατάξεις των πανεπιστημίων, η ΕΕ στηρίζει μια νέα μορφή κατάταξης.

Το U-Multirank, μια πρωτοβουλία 2 δις € χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ που έχει αναλάβει το Κέντρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Γερμανίας και το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ολλανδίας, έχει ως στόχο να προσφέρει στους υποψήφιους φοιτητές και στους εργοδότες έναν πιο διαφοροποιημένο και φιλικό προς το χρήστη οδηγό για τα πανεπιστήμια και όχι μια απλή λίστα των «100 καλύτερων».

«Αυξάνοντας τη διαφάνεια των χαρακτηριστικών των ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα μπορέσουμε να διευκολύνουμε το «ταίριασμα» των αναγκών των δυνητικών διεθνών σπουδαστών και ερευνητών, και επομένως θα ενισχύσουμε την ελκυστικότητα περισσότερων ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης», αναφέρει το ανακοινωθέν, το οποίο και θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ και η Ευρωβουλή τους επόμενους μήνες.

Τα πανεπιστήμια της «ελίτ»

H Ellen Hazelkorn, ανώτατη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Δουβλίνου, βλέπει την ανάγκη για νέα συστήματα κατάταξης των πανεπιστημίων

«Μέρος του προβλήματος με τις κατατάξεις… όχι του Shanghai, αλλά των Times και QS, είναι ότι μετρούν την φήμη αλλά η φήμη είναι κυκλική, και δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλά καλά πανεπιστήμια», είπε στην EurActiv. Η Hazelkorn είναι συντάκτρια μιας πρόσφατης έρευνας της UNESCO και του ΟΟΣΑ για τις κατατάξεις των πανεπιστημίων, «Rankings and Accountability in Higher Education: Uses and Misuses».

Θεωρεί πως μέρος των στόχων της Κομισιόν είναι να ενισχύσει το προφίλ των πανεπιστημίων εκτός της παραδοσιακής αμερικανικής ελίτ, όπου οι τεράστιες πηγές χρηματοδότησης επιτρέπουν το βάθος της έρευνας που ευνοούν οι σημερινές κατατάξεις.

Παρόλο που υπάρχουν περίπου 16.000 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως, οι σημερινές κατατάξεις εστιάζουν μόνο σε 100 ή 200 πανεπιστήμια και συνήθως επιλέγουν τα 10 πρώτα, που ανήκουν αποκλειστικά στον αγγλόφωνο κόσμο, κυρίως τις ΗΠΑ.

«Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια που βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη είναι τα παλαιότερα. Ναι, έχουμε την Οξφόρδη και το Cambridge, αλλά τα περισσότερα είναι αμερικανικά ιδιωτικά πανεπιστήμια», τόνισε η  Hazelkorn. «Πρόκειται για μεγάλο ζήτημα σε όλη την Ευρώπη, για αυτό η ΕΕ χρηματοδοτεί το νέο Multirank σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει μια διαφορετική άποψη ή έναν διαφορετικό τρόπο».

Ένα από τα κίνητρα των νέων κατατάξεων είναι επίσης το γεγονός ότι η Κομισιόν διαπιστώνει υπο-εκπροσώπηση των ηπειρωτικών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στις τωρινές λίστες.

Εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, οι κατατάξεις των πανεπιστημίων ίσως αυξήσουν την κοινωνική ανισότητα και να επηρεάσουν την αγορά εργασίας, καθώς οι εργοδότες θα εστιάσουν στους απόφοιτους από τα λίγα, εκλεκτά και «ακριβά» πανεπιστήμια, υπογραμμίζει η Hazelkorn.

Για την Hazelkorn, το ερώτημα παραμένει για ποιο λόγο οι κυβερνήσεις δίνουν πολλά χρήματα σε πανεπιστήμια όπου μόνο μια μικρή αναλογία της κοινωνίας φοιτά.

Τόνισε ότι «90% ή 95% των φοιτητών μας… δεν πηγαίνουν σε ελιτίστικα πανεπιστήμια. Αυτό τους καθιστά ελιτιστές. Επομένως το ρώτημα είναι γιατί ξοδεύουμε τόσα πολλά χρήματα για πανεπιστήμια όπου οι φοιτητές δεν φοιτούν;».

Με τις ανάγκες τους να υπολογίζονται στα 1.5δις € ετησίως, τα 100 «καλύτερα» πανεπιστήμια μπορεί να μειώνουν και πόρους από άλλα σημαντικά πεδία των εθνικών προϋπολογισμών, όπως η κοινωνική περίθαλψη, καθώς οι κυβερνήσεις μάχονται να διατηρήσουν την ετικέτα «της παγκόσμιας κλάσης», τονίζει η ερευνήτρια.

Απόψεις

Ο Σύμβουλος Δημόσιας Πολιτικής, Μιχάλης Πεγκλής, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Κομισιόν επεσήμανε στην EurActiv.gr:

«Η πρωτοβουλία της Κομισιόν να προχωρήσει στην ανάπτυξη «δικού της» συστήματος αξιολόγησης και κατάταξης των πανεπιστημίων ανταποκρίνεται στο στόχο ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της ηπείρου μας που θα καθορίσει το κατά πόσο θα παραμείνουμε η περιοχή με την υψηλότερη ευημερία στον πλανήτη στα επόμενα χρόνια.

Η πρωτοβουλία θα εντείνει τον ανταγωνισμό των πανεπιστημίων εντός της Ε.Ε. προς όφελος των φοιτητών και των οικογενειών τους καθώς βοηθά στην ποιοτικότερη επιλογή του «πού» να σπουδάσω. Η χώρα μας, παρά την περίοδο παρατεταμένη κρίσης που διανύει, θα πρέπει να διεκδικήσει υψηλές θέσεις για ορισμένα πανεπιστήμια αιχμής που διαθέτει. Από την άλλη, η κατάταξη θα καταδείξει τα χρόνια προβλήματα μερικών πανεπιστημίων που σήμερα μέσα από τις συγχωνεύσεις και το  πρόγραμμα Αθηνά που βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν μία μεγάλη ευκαιρία να αναδιοργανωθούν και να διεκδικήσουν και αυτά υψηλές θέσεις στις Ευρωπαϊκές κατατάξεις».

http://www.euractiv.gr/ekpaideysi/telos-stin-prokatalipsi-yper-ton-amerikanikon-panepistimion-thelei-na-balei-i-komision

Central University Library of Bucharest Romania

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: