Αρχική > βιβλία > Βουλιμία για ψηφιακά βιβλία;

Βουλιμία για ψηφιακά βιβλία;

Clementinum Library Prague

Του Νίκου Τσούλια

      Το ψάξιμο και η επιλογή βιβλίων πάντα ήταν μια ξεχωριστή εικόνα, ένα πολύ ιδιαίτερο πνευματικό συμβάν που μερικές φορές παίρνει μορφή αυτοσκοπού ή και αυταξίας. Θέλει γνώση και τέχνη η αναζήτηση βιβλίων. Ακόμα και αν πηγαίνεις με σημείωμα στο χέρι και με προεπιλεγμένους τίτλους, ξέρεις ότι οι αποφάσεις θα τροποποιηθούν υπό την επίδραση ακόμα και αστάθμητων παραγόντων.

      Υπάρχει και έκφραση βουλιμίας για τα βιβλία. Οι βιβλιοφάγοι πάντα ήταν μια παράξενη κάστα ανθρώπων, που υπερέβαινε τις κλασικές κοινωνιολογικές προσεγγίσεις και σχημάτιζε μια ιδιαίτερη ομάδα πολιτών, ανήσυχων και ερευνητών. Σήμερα η κρίση κτύπησε και την αγορά των βιβλίων αλλά και το παραδοσιακό αναζητητικό πνεύμα των βιβλιόφιλων. Έως πρόσφατα δεν υπήρχε περίπτωση ένας βιβλιόφιλος να πάει σε βιβλιοπωλείο και να μην φύγει συντροφιά με κάποια καινούργια έντυπη αγάπη του. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει. Ακόμα και το βιβλίο που το θέλει πολύ το κοιτάζει και το ξανακοιτάζει και τελικά ταλαντεύεται ανάμεσα στη ζωηρή επιθυμία της απόκτησης και στη σκιά της υπολογίσιμης πλέον τιμής αγοράς.

      Αλλά ένας βιβλιοφάγος δεν μπορεί να δεχθεί τη νέα αντι-πνευματική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας. Ξέρει τώρα ότι υπάρχουν και σ’ άλλους «κήπους πορτοκαλιές». Έχει αναγάγει τον ψηφιακό κόσμο σε νέο πεδίο αναζήτησης και συλλογής βιβλίων. Ευτυχώς, γιατί πώς θα καταλάγιαζε την ιερή μανία να κομίζει νέα πνευματικά «συμβάντα» στο σπίτι του. Φυσικά και δεν απέκοψε το παλιό κυνηγητό του έντυπου βιβλίου, αλλά αναγκάζεται σε μια προσωρινή απομείωση του ρυθμού αυτού του κυνηγητού.

      Στην ψηφιακή πληροφοριόσφαιρα η αναζήτηση είναι διαφορετική. Βάζεις και ξαναβάζεις στις «μηχανές αναζήτησης» τους γενικούς τίτλους (δωρεάν ψηφιακά βιβλία, ελεύθερα βιβλία, free digital books, free download books, free scientific books, free pdf books etc etc) και εξαντλείς όλο το ρεύμα που έρχεται μόνο του. Είσαι σε ένα μέρος της κοίτης του ποταμού και ψαρεύεις σχεδόν καθετί που φέρνει το ρεύμα του νερού, ενώ στο έντυπο βιβλίο περπατάς κατά μήκος της όχθης και κοιτάζεις μέσα για να δεις πού θα ρίξεις την …πετονιά. Στον ψηφιόκοσμο το ρεύμα είναι πλούσιο και ορμητικό. Νιώθεις συνεχώς ευχαρίστηση από την πλούσια συγκομιδή. Κάθε καινούργιο εύρημα σε οδηγεί σε όλο και πιο επιμερισμένα ποταμάκια και συχνά – πυκνά χάνεσαι από την κύρια κοίτη. «Να συλλέξω και αυτό και εκείνο, τι όμορφο είναι αυτό, που βρέθηκε αυτό το σπάνιο βιβλίο, πόσο τυχερός είμαι που έπεσα πάνω σ’ αυτό…».

      Φουντώνει μια καινούργια βουλιμία για συλλογή ψηφιακών βιβλίων και κάνεις φακέλους και υποφακέλους για να τα αποθηκεύσεις και να βάλεις στη συνέχεια κάποια λογική αξιοποίησης. Αλλά δεν είναι πλέον εύκολο. Αν στο πεδίο των έντυπων βιβλίων που τελικά κατέληγε στο σπίτι η αξιοποίηση και το διάβασμα των βιβλίων έφταναν σε μεγάλα ποσοστά επί των «εισαγομένων» βιβλίων, τώρα στο πεδίο των ψηφιακών βιβλίων το αντίστοιχο το σκηνικό και οι σχέσεις διαβασμένων προς αδιάβαστα ανατρέπεται σε φοβερό ποσοστό. Τώρα πρέπει να τροποποιήσουμε τη βιβλιοφιλική συμπεριφορά μας.

      Ποια είναι η πρότασή μου. α) Δεν έχει κανένα νόημα η αποθήκευση των ψηφιακών βιβλίων, αφού η γενική τάση είναι προς διαρκή ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτά και αρκεί η συλλογή των συγκεκριμένων ιστοσελίδων που τα εμπεριέχουν. Βέβαια μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι η ψηφιακή πλατφόρμα επί της οποίας ανευρίσκονται τα βιβλία μπορεί σε κάποια στιγμή να ακυρωθεί για τον «άλφα» ή το «βήτα» λόγο. Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση δε θεωρώ ότι υπάρχει δρόμος γενικής επιστροφής προς την προ της ελεύθερης ψηφιακής πρόσβασης εποχή.

      β) Είναι χρήσιμη η αποθήκευση των εξής κατηγοριών βιβλίων, των βιβλίων που είναι μάλλον βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα διαβαστούν, των βιβλίων που έχουν συλλεκτική αξία και των πολύ σημαντικών βιβλίων. Και όλα αυτά είτε για λόγους αυταξίας είτε για να είναι πάντα κτήμα μας ανεξάρτητα από την ύπαρξη διαδικτύου ή από την όποια εξέλιξη στο χώρο του ψηφιόκοσμου.

     Το «Ανθολόγιο» έχει …δημιουργήσει ειδική σελίδα για ψηφιακά βιβλία και περιοδικά με συστηματική προσπάθεια αρκετών χρόνων. Και με βάση τη μεγάλη επισκεψιμότητά της αισθάνομαι μια σχετική ικανοποίηση. Στη σελίδα διατίθενται είτε έτοιμα ψηφιακά βιβλία που είναι πολύ σημαντικά είτε ψηφιακές σελίδες από τις οποίες αντλούνται εύκολα τα βιβλία τους. Η σελίδα ανανεώνεται κατά καιρούς και σύντομα θα αποκτήσει και νέες θεματικές. Ήδη ενσωματώθηκε μια νέα ιστοσελίδα – ίσως η μεγαλύτερη διεθνώς η

http://en.bookfi.org/ – με πάνω από 2.300.000 ελεύθερα βιβλία στην αγγλική γλώσσα.

      Συμπερασματικά, η γνώμη μου είναι η εξής. Να μην επιδιδόμαστε σε ψηφιακή βουλιμία συλλογής των βιβλίων, γιατί είναι χωρίς νόημα. Το βάρος πρέπει να δοθεί στο διάβασμα, στην απόλαυση των βιβλίων, στη συνεχή πνευματική καλλιέργεια. Εδώ είναι η απόλυτη ομορφιά!

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: