Αρχική > βιβλία > Στη μνήμη του Οδυσσέα Χατζόπουλου

Στη μνήμη του Οδυσσέα Χατζόπουλου

 

Του Νίκου Τσούλια

      «Καλημέρα, είσθε ο κύριος Τσούλιας; (…) Θέλω να σας κάνω ένα δώρο. Διάβασα ένα υπέροχο άρθρο σας στην “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” αφιερωμένο στη βιβλιοφιλία και θα ήθελα να σας δωρίσω κάποια βιβλία των εκδόσεών μου». Ήταν ο Οδυσσέας Χατζόπουλος των εκδόσεων «Κάκτος». Αφού ξεπέρασα το δισταγμό μου με τη δική του ευγενική επιμονή, του απάντησα για κάποια βιβλία – τίνος άλλου – του Αριστοτέλη. «Που να στα στείλω, στην Ηλεία ή στην Αθήνα;», με ρώτησε αμέσως – αμέσως. Μού έστειλε όλα τα βιβλία του Αριστοτέλη! Ξαναένιωσα την ίδια χαρά όταν άνοιγα τα κουτιά και αράδιαζα ένα – ένα τα βιβλία. Ποτέ δεν είχα δεχθεί τόσο όμορφο δώρο.

      Οι λέξεις του έμειναν μέσα στην ψυχή μου για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, είμαι φανατικός βιβλιοφάγος. «Έχω γεννηθεί» για να διαβάζω. Ένα απλό νόημα της ζωής μου είναι το διάβασμα. Το θεωρώ ως μια μορφή ευτυχίας. Επομένως αυτή η δωρεά του Χατζόπουλου ήταν μια θεία δωρεά. Δεύτερον, εκείνη την περίοδο ήμουνα πολιτευτής στο Νομό Ηλείας και βίωνα μια άγνωστη και ολοκληρωτικά άσχημη τραχύτητα της πολιτικής και ο ερχομός των βιβλίων του «Κάκτου» λειτούργησε σαν βάλσαμο. «Ας είναι καλά τα τόσα βιβλία που μου έστειλε ο καλός μου άνθρωπος», σκεπτόμουνα γι’ όλο το υπόλοιπο διάστημα της προεκλογικής περιόδου νιώθοντας μια πρωτόγνωρη γαλήνη. Το γεγονός ότι τα βιβλία – δώρα ήταν απόρροια ενός άρθρου μου για τη βιβλιοφιλία έκανε τη χαρά μου ακόμα μεγαλύτερη.

      Φυσικά πήγα και τον ευχαρίστησα. Του είπα πόσο λατρεύω τα βιβλία και ότι η ενέργειά του είναι από τα πιο όμορφα γεγονότα της ζωής μου. Μιλούσε με πάθος για τις εκδόσεις του, για το μεγάλο του έργο της έκδοσης βιβλίων της «Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων». Ήταν πικραμένος που δεν έπαιρνε η πολιτεία μας αυτή την πρωτοβουλία, που δεν συνεργούσε στην προσπάθειά του. Δήλωνε αποφασισμένος να αγωνιστεί για το έργο του, το έργο της ζωής του. Ενθουσιάστηκα που τον γνώρισα.

      Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο «ΚΑΚΤΟΣ» αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση, τότε που η πνευματική καλλιέργεια στομωμένη για αρκετά χρόνια από τη χούντα έβρισκε ορμή και πάθος για να καλύψει το χαμένο έδαφος στην πρόοδο του τόπου μας. Ας δούμε την ταυτότητα του εκδοτικού οίκου από την επίσημη ιστοσελίδα του «ΚΑΚΤΟΥ». “Στο διάστημα 1975-1991 έδωσε στην κυκλοφορία περί­που 2.800 βιβλία, χωρίς ποτέ καμιά κρατική, ιδιωτική, κομματική ή άλλη επιχορήγηση, χωρίς ακόμα χρηματοδότηση από τους συγγραφείς, πρακτική την οποία ακολούθησε σταθερά και χωρίς παρέκκλιση.

      Στις εκδόσεις της περιόδου αυτής ανήκουν οι μεγάλες σειρές επιστημονικής φαντασίας, που έκαναν γνωστό στο ελληνικό κοινό το έργο των κορυφαίων συγγραφέων του είδους, όπως ο Άρθουρ Κλαρκ, ο Ισαάκ Ασίμωφ και άλλοι. Πιστεύοντας στην αναγκαιότητα της κυκλοφορίας βιβλίων που αφορούν ζητήματα της επι­καιρό­τητας, ο «Κάκτος» καινοτόμη­σε με την έκδοση πολυάριθμων «δη­μοσιογραφι­κών» βι­βλίων-ντοκουμέντων, σε συ­νεργασία με μια σειρά γνωστών δημοσιογρά­φων, επιστημό­νων και προσώπων της δημόσιας ζωής. Τα βιβλία αυτά και τα θέματα που έθιγαν προκάλεσαν αίσθηση στην εποχή τους και είχαν μεγάλη απήχηση στο αναγνω­στικό κοινό. Παράλληλα από τον «Κάκτο» κυκλοφόρησαν έργα σημαντικών λογοτεχνών, Ελλήνων (Γ. Σκαρίμπας, Π. Πικρός κ.ά.) και ξένων (Χ. Μίλλερ, Τζ. Όργουελ, Χ. Έσσε, Μ. Βάλταρι κ.ά.), και μαζί δοκίμια, βιο­γραφίες και ιστοριογραφικά, με ξεχωρι­στό ανάμεσα στα τελευταία την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους του Κων. Πα­παρρηγόπου­λου, σε μεταφορά της στη νεοελληνική γλώσσα.

      Από το 1991, μαζί με τα υπόλοιπες εκδόσεις που δίνουν στην κυκλοφορία, οι Εκδόσεις «Κάκτος» έχουν ως κύριο έργο την έκδοση της σειράς «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Οι Έλληνες», με προγραμματισμό να δημοσιευθούν μεταφρασμένα και σχολιασμένα —για πρώ­τη φορά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς— όλα τα έργα όλων των συγ­γραφέων της ελληνικής αρχαιότητας. Η σειρά αυτή, που βραβεύ­τηκε τον Απρίλιο του 2000 από το Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence στη Γαλλία ως ένα από τα σπουδαι­ό­τερα έργα της εποχής μας, και αργότερα, τον Οκτώβριο του 2002, από το Ίδρυμα Πιερίδη, στην Κύπρο, αριθμεί μέχρι στιγ­μής 700 τόμους και είναι ήδη, για το αντικείμενό της, η μεγαλύτερη στον κόσμο. Τον Ιανουάριο του 2004 ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος παρουσίασε τους «Έλληνες» στην Κούβα, με ομιλία του στο Μουσείο Τεχνών της Αβάνας”.

      Περίφημη είναι η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία »Οι Έλληνες» με την οποία συνδέθηκε κυρίως το όλο έργο της ζωής του Οδυσσέα Χατζόπουλου. Η εικόνα είναι σαφής. «Περισσότεροι α­πό 300 συγ­γρα­φείς και 1.000 τί­τλοι συνθέτουν τη μεγαλύτερη σειρά στον κόσμο. Όλα τα έργα όλων των συγγραφέων της ελληνικής αρχαιότητας. Μέχρι στιγμής κυκλοφορούν 700 τόμοι. Αρ­χαί­ο κεί­με­νο, βα­σι­σμέ­νο στις ε­γκυ­ρό­τε­ρες διε­θνείς στε­ρε­ό­τυ­πες εκ­δό­σεις, με­τά­φρα­ση στη ση­με­ρι­νή γλώσ­σα, ει­σα­γω­γές για τους συγ­γρα­φείς και τα έρ­γα τους, σχο­λια­σμός, α­να­λύ­σεις, σχε­δια­γράμ­μα­τα, εικόνες κ.λπ.».

      Θεωρώ ότι ο αγώνας της ζωής του Οδυσσέα Χατζόπουλου συνδεδεμένος με την πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου και κυρίως με την προαγωγή της κλασικής παιδείας είναι στοιχείο πλήρωσης του νοήματος της ζωής και της έννοιας του ανθρώπου.

 

http://www.kaktos.gr/

 

Κατηγορίες:βιβλία Ετικέτες: , ,
  1. markakis emmanuel
    30/06/2014 στο 11:12 ΜΜ

    μνημειώδης θα μείνει η έκδοση των απάντων των Ελλήνων κλασικών.Αιωνία η μνήμη του ακούραστου εκδότη Οδυσσέα Χατζόπουλου. Ο χρόνος θα καταξιώσει την προσφορά του στις καρδιές των Ελλήνων,που μπορούν πλέον να βρουν τα κείμενα των κλασικών συγγραφέων με τις σωστές μεταφράσεις τους!

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: