Αρχική > πολιτική > Οι συμμαχίες δημιούργησαν τα 13 ευρωπαϊκά κόμματα

Οι συμμαχίες δημιούργησαν τα 13 ευρωπαϊκά κόμματα

 

 

Του ΠΟΛΥΔΕΥΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ δημοσιογράφου-αναλυτή Ευρωπαϊκών Θεμάτων,

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Από τον Μάρτιο του 2013 ο αναθεωρημένος Κανονισμός της Ε.Ε., που προέκυψε από τριγωνική συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου-Συμβουλίου-Κομισιόν, ορίζει πρώτη φορά το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων. Ωστόσο, χαλαρότερες ή στενότερες συνεργασίες εθνικών κομμάτων, σε ευρωπαϊκό ή και διεθνές επίπεδο, είχαν αρχίσει να δημιουργούνται ήδη από τη δεκαετία του ’70.

Από δεξιά, ο Γκι Φερχόφσταντ (Φιλελεύθεροι), ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ (ΕΛΚ), ο Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλιστές), η Σκα Κέλερ (Πράσινοι) και ο Αλέξης Τσίπρας (Αριστερά), οι επικεφαλής των πέντε κυριότερων κομμάτων στον αγώνα των ευρωεκλογών

Από δεξιά, ο Γκι Φερχόφσταντ (Φιλελεύθεροι), ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ (ΕΛΚ), ο Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλιστές), η Σκα Κέλερ (Πράσινοι) και ο Αλέξης Τσίπρας (Αριστερά), οι επικεφαλής των πέντε κυριότερων κομμάτων στον αγώνα των ευρωεκλογών.

Η λειτουργία και η εν συνεχεία άμεση εκλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέβαλε σ’ αυτή την κατεύθυνση, αν και οι εν λόγω συνεργασίες είναι και πέραν τούτου, δημιουργώντας συμμαχίες ή συνομοσπονδίες περισσότερων κομμάτων, ορισμένα εκ των οποίων δεν εκπροσωπούνται στο Ε.Κ., ενώ κάποια προέρχονται ακόμη και από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξ αυτών, τα πλέον συνεκτικά, και με εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συγκροτούν πολιτικές ομάδες στο Ε.Κ.

Πάντως, πολιτικό κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται ένας οργανισμός ο οποίος ακολουθεί ένα πολιτικό πρόγραμμα, αποτελείται από εθνικά κόμματα αλλά και από μεμονωμένα πρόσωπα ως μέλη, και εκπροσωπείται σε αρκετά κράτη της Ε.Ε. Οπως αναφέρεται και στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες: «Τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ολοκλήρωση στο πλαίσιο της Ενωσης. Συμβάλλουν στη δημιουργία ευρωπαϊκής συνείδησης και στην έκφραση της πολιτικής βούλησης των πολιτών της Ενωσης».

Επομένως, «ευρωπαϊκά κόμματα» έχουν δημιουργηθεί… Μένει να υπάρξει και «ευρωπαϊκός δήμος»…

Οι πολιτικές ομάδες

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι παρόντα δεκάδες εθνικά κόμματα και ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές (στην προηγούμενη θητεία ανέρχονταν σε περίπου 180)! Το Ε.Κ. είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό σώμα στην Ιστορία που διαθέτει τέτοιο εύρος συμμετοχής κομμάτων και πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο θα ήταν πολύ δύσκολο να λειτουργήσει αν τα εν λόγω κόμματα και ακόμη και οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν εντάσσονταν τις περισσότερες φορές σε πολιτικές ομάδες του Ε.Κ.

Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο απαιτούνται τουλάχιστον 25 βουλευτές, που οφείλουν να εκπροσωπούν το λιγότερο το 1/4 του συνόλου των κρατών-μελών. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προέρχονται από τουλάχιστον επτά χώρες της Ε.Ε. Και όπως είναι σχεδόν αυτονόητο, απαγορεύεται η ένταξη σε περισσότερες από μία πολιτικές ομάδες.

Στο τελευταίο Ευρωκοινοβούλιο υπήρχαν 7 πολιτικές ομάδες, ενώ 28 ευρωβουλευτές ανήκαν στους μη εγγεγραμμένους.

 

Τα 13 κόμματα

Στις ευρωπαϊκές εκλογές στις 22-25 Μαΐου συμμετέχουν τα παρακάτω 13 πολιτικά κόμματα. Από αυτά, τα 12 εκπροσωπούνταν στην τελευταία θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2009-2014) με τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή. Οπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, τα εν λόγω κόμματα καλύπτουν ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, από την Αριστερά έως τη Δεξιά και από τους φιλοευρωπαίους φεντεραλιστές έως τους εθνικιστές ευρωσκεπτικιστές.

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Το ΕΛΚ αποτελεί την κεντροδεξιά πολιτική οικογένεια της Ευρώπης. Οπως διακηρύττει, «αγωνίζεται για μία Ευρώπη αξιών προσιτή στους λαούς, βασιζόμενη στη δημοκρατία, στη διαφάνεια, στην υπευθυνότητα, καθώς και στην ευημερία, μέσω της προώθησης μιας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς». Το ΕΛΚ συμπεριλαμβάνει 74 κόμματα από 39 χώρες, 11 από τις οποίες δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Διαθέτει τη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους περισσότερους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από κάθε άλλη πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και τα περισσότερα μέλη στην Κομισιόν. Στις ευρωεκλογές το ΕΛΚ κατέρχεται με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών συγκεντρώνει 53 Σοσιαλιστικά, Σοσιαλδημοκρατικά και Εργατικά Κόμματα από τις χώρες της Ε.Ε. και ευρύτερα της Ευρώπης. Στις ευρωεκλογές κατέρχεται με επικεφαλής τον τελευταίο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, το Γερμανό Μάρτιν Σουλτς, και ένα μανιφέστο 10 σημείων για τη δημοκρατία, την ισότητα, την αλληλεγγύη κα την κοινωνική δικαιοσύνη.

Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη

Το κόμμα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) αποτελείται από περισσότερα από 55 φιλελεύθερα κόμματα-μέλη σε ολόκληρη την ήπειρο. Το ALDE θεωρεί ότι μετουσιώνει την αρχή της ελευθερίας στην πολιτική, στα οικονομικά, καθώς και σε όλους τους άλλους τομείς της κοινωνίας. Εχοντας ιδρυθεί το 1976, θεωρείται το πρώτο διεθνικό πολιτικό κόμμα. Στις ευρωεκλογές κατέρχεται με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και αρχηγό της πολιτικής ομάδας του στο Ε.Κ. Γκι Φερχόφσταντ.

Πράσινοι

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων συγκεντρώνει τα οικολογικά και πράσινα κόμματα στις χώρες της Ε.Ε. και ευρύτερα στην Ευρώπη. Ως πολιτική δύναμη διακηρύσσει τη δέσμευσή της απέναντι στην περιβαλλοντική ευθύνη, την προσωπική ελευθερία, τη συμμετοχική δημοκρατία, την πολυμορφία, την ισότητα των φύλων, την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη και την καταδίκη της βίας. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι κατέρχονται στις ευρωεκλογές με επικεφαλής τη Γερμανίδα Σκα Κέλερ και τον Γάλλο Ζοζέ Μποβέ.

Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών

Η Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών έχει ως πυρήνα το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, αλλά σ’ αυτήν μετέχουν ευρωσκεπτικιστικά και φιλελεύθερα κόμματα από το Βέλγιο έως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Νταγίπ Ερντογάν, ενώ σχέσεις έχει και το Συντηρητικό Κόμμα του Καναδά. Στο Ευρωκοινοβούλιο η Συμμαχία έχει συγκροτήσει αντίστοιχη πολιτική ομάδα, ενώ μετέχει και στη Διεθνή Ενωση Δημοκρατών, που συγκεντρώνει ανάλογων αντιλήψεων κόμματα σε διεθνές επίπεδο.

Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Εχοντας ιδρυθεί την 9η Μαΐου 2004 στη Ρώμη, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (EL) περιλαμβάνει 26 κόμματα-πλήρη μέλη και 7 κόμματα-παρατηρητές από όλη την Ευρώπη. Οπως διακηρύσσει, συνενώνει δημοκρατικά κόμματα της εναλλακτικής και προοδευτικής Αριστεράς στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τα οποία μάχονται υπέρ της αρμονικής μετατροπής των σύγχρονων κοινωνικών σχέσεων σε μία ειρηνική και κοινωνικά δίκαιη κοινωνία, βάσει της ποικιλομορφίας των καταστάσεων, των ιστοριών και των κοινών αξιών. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκροτήσει την πολιτική ομάδα της «Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών» και στις ευρωεκλογές κατέρχεται με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Κίνηση για μία Ευρώπη των Ελευθεριών και της Δημοκρατίας

Η MELD, που σημαίνει «Κίνηση για μία Ευρώπη των Ελευθεριών και της Δημοκρατίας», περιλαμβάνει ευρωσκεπτικιστικά, συντηρητικά και υπερφιλελεύθερα κόμματα από 11 ευρωπαϊκές χώρες. Μέλη της είναι πολιτικές δυνάμεις όπως οι «Αληθινοί Φινλανδοί», η «Λίγκα του Βορρά» και ο ΛΑΟΣ. Γενικά, τα μέλη της αντιτίθενται στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω συνθηκών και πολιτικών που, όπως δηλώνουν, επιτείνουν το παρόν πολιτικό έλλειμμα και την κεντροποιημένη πολιτική δομή της Ε.Ε. Στο Ευρωκοινοβούλιο τα περισσότερα μέλη της MELD ανήκουν στην πολιτική ομάδα της «Ευρώπης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας» (EFD)

Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα

Το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει κόμματα και εκπροσώπους που δηλώνουν ότι επιθυμούν μια Ευρωπαϊκή Ενωση περισσότερο δημοκρατική και ενοποιημένη και πιο κοντά στους πολίτες. Το PDE γαλλιστί ή EDP αγγλιστί ιδρύθηκε το 2004 με πρωτοβουλία του Ιταλού Φραντσέσκο Ρουτέλι, δημιουργού της «Μαργαρίτας» και του Γάλλου κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού. Στο τελευταίο Ευρωκοινοβούλιο διέθετε 8 ευρωβουλευτές, 5 εκ των οποίων προέρχονταν από τη Γαλλία και από ένας από το Βέλγιο, τη Σλοβακία και την Ιρλανδία.

Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία

Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA), όπως αναφέρει, αγωνίζεται να πραγματοποιήσει την ιδέα της «Ευρώπης των λαών». Συγκεντρώνει 40 προοδευτικά εθνικιστικά, αυτονομιστικά κόμματα, καθώς και κόμματα που υποστηρίζουν την περιφερειακή προσέγγιση, τα οποία προέρχονται από ολόκληρη την Ε.Ε. και εκπροσωπούν έθνη χωρίς πατρίδα, περιφέρειες και παραδοσιακές μειονότητες. Ετσι, μέλη της είναι κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων, τη γαλλική Βρετάνη και Οσιτανία, το Ιταλικό Τιρόλο κ.λπ., το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας, καθώς και το ελληνικό «Ουράνιο Τόξο». Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού αποτελεί βασικό στοιχείο του προγράμματος και της ιδεολογίας της EFA.

Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία (EAF) αποτελεί μια πολιτική πλατφόρμα για τη μέχρι τώρα συνεργασία ακροδεξιών κομμάτων από την Αυστρία και τη Σουηδία, έως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι αγωνίζονται για εθνική ελευθερία και δημοκρατία, αντί του κεντρικού και υπερεθνικού ελέγχου της Ε.Ε. Στο τελευταίο Ευρωκοινοβούλιο τα περισσότερα μέλη της EAF ανήκαν στους Μη Εγγεγραμμένους, αλλά στο επόμενο αναμένεται να συγκροτήσουν μια αρκετά ισχυρή πολιτική ομάδα.

Συμμαχία Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων

Η «Συμμαχία Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων» ιδρύθηκε στη Βουδαπέστη, στις 24 Οκτωβρίου 2009, από έναν αριθμό ακραίων εθνικιστικών κομμάτων και κινημάτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Σ’ αυτήν ανήκουν το περιβόητο ουγγρικό Jobbic, το Εθνικό Κόμμα της Βρετανίας, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Βουλγαρίας, καθώς και μικρά κόμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν για προμετωπίδα την προστασία του νόμου και της τάξης και τη διατήρηση του ευρωπαϊκού χριστιανικού πολιτισμού. Η ΑΕΜΝ επί του παρόντος δεν συνεργάζεται με τις άλλες σχετικά ομοειδείς συμμαχίες και ομάδες.

Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα

Το Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα (ECPM) είναι μια πολιτική ένωση χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους στην Ευρώπη. Το ECPM εκπροσωπείται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σε 10 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές και προτεσταντικές) καθώς και σε ορισμένες εκτός Ε.Ε., όπως π.χ. στην Αρμενία. Στο Ευρωκοινοβούλιο τα ελάχιστα μέλη της ήταν ενταγμένα στους Μη Εγγεγραμμένους.

EUD

Η EUD είναι μια πανευρωπαϊκή συμμαχία επικριτών και αντιτιθέμενων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και στη συμμετοχή στην Ε.Ε. Η EUD απορρίπτει την περαιτέρω συγκέντρωση δύναμης στις Βρυξέλλες και επιδιώκει οι εξουσίες να μεταφερθούν και πάλι στα εθνικά και τοπικά Κοινοβούλια και οι αποφάσεις να λαμβάνονται πιο κοντά στους πολίτες. Προκρίνει, επίσης, τη συνεργασία των κρατών σε περιφερειακό επίπεδο και όχι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως π.χ. συνομοσπονδία των σκανδιναβικών χωρών. Η EUD δραστηριοποιείται σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά διαθέτει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μόνο στη Σλοβακία, ενώ δεν είχε μέχρι τώρα ευρωβουλευτές.

**

Χρηματοδότηση ως επιδότηση λειτουργίας

Από τον Ιούλιο του 2004, τα αναγνωρισμένα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα λαμβάνουν ετήσια χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η χρηματοδότηση έχει τη μορφή επιδότησης λειτουργίας. Μπορεί να καλύπτει έως και το 85% των δαπανών ενός κόμματος, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα πρέπει να καλύπτονται από ίδιους πόρους, όπως εισφορές μελών και δωρεές.

Η επιδότηση μπορεί να χρησιμοποιείται για την κάλυψη εξόδων που συνδέονται με τους στόχους που τίθενται στο πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος, όπως: συνεδριάσεις, διασκέψεις, δημοσιεύσεις – μελέτες και διαφημίσεις – διοικητικά έξοδα – έξοδα προσωπικού και έξοδα ταξιδίου – κόστος εκστρατειών που συνδέονται με τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Η επιδότηση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την κάλυψη εξόδων, όπως: κόστος εκστρατειών για δημοψηφίσματα και εκλογές (εκτός των ευρωπαϊκών εκλογών) – άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση εθνικών κομμάτων, υποψηφίων σε εκλογές και πολιτικών ιδρυμάτων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο – χρέη και δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους.

Η νομική βάση για τη χρηματοδότηση παρέχεται στο άρθρο 10, παράγραφος 4, της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση και στο άρθρο 224 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι συγκριμένοι κανόνες χρηματοδότησης ορίζονται σε Κανονισμό που ενέκρινε το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο και που αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο του 2013 προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι χρηματοδότησης.

 

 

 

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: