Αρχική > γεωγραφία > Όμορφα και περήφανα βουνά

Όμορφα και περήφανα βουνά

 

3-25-2013_013

Ή, Ο Ερύμανθος και τα βουνά…

Του Νίκου Τσούλια

      Στέκονται πάντα αγέρωχα και επιβλητικά. Αγναντεύουν με φοβερή ηρεμία το χώρο μέχρι πέρα μακριά. Αγνοούν το πέρασμα του χρόνου και τις ευδιάκριτες και συνεχείς μεταβολές όλου του φυσικού και του κοινωνικού περιβάλλοντος. Είναι οι μοναδικοί διαχρονικοί μάρτυρες των αιώνων. Είναι όμορφα και περήφανα.

      Συχνά έχουν ως μέγα αντίπαλό τους τη θάλασσα. Αυτή είναι πιο ξελογιάστρα, πιο υποσχετική, πιο θελκτική. Επιδεικνύει τη γοητεία της, παρέχει παιχνίδια κάθε φύσης, μαγεύει πιο εύκολα τη νιότη. Τα βουνά θέλουν ωριμότητα. Θέλουν στοχασμό και προσήλωση. Δεν υπόσχονται τίποτα. Σε καλούν να τα βρεις όλα μόνος σου. Το αγνάντεμα που σου δωρίζουν από ψηλά δεν έχει να κάνει με μια μορφή εποπτείας του χώρου. Αυτή είναι η φαινομενική εικόνα. Σε προκαλούν να αγναντέψεις κυρίως μέσα στη δική σου ψυχή. Να ψάξεις άγνωστες γωνιές του εαυτού σου και να επαναξιολογήσεις της καθημερινής ζωής τα περιστατικά. Να επανακαθορίσεις από μακριά τις μορφές των πραγμάτων και την ενότητά τους, που είναι πολλαπλά διασπασμένη από το κοντινό βλέμμα μας. Να αναστοχαστείς πάνω στης φύσης τις γενναιοδωρίες και να αγαλλιάσεις από την ανακάλυψη των άγνωστων γραμμών του καινούργιου σου ορίζοντα και από την τεχνοτροπία των αχνών περιγραφών.

      Τα βουνά σε κάθε περιοχή είναι οι άρχοντες των τόπων και των καιρών. Επιστατούν και καταγράφουν την κινητικότητα των χώρων που τα περιβάλλουν. Οι δικές τους παιδικές μνήμες είναι στους …γεωλογικούς χρόνους, τότε που η Γη ήταν φοβερά ανήσυχη, τότε που βασίλευαν οι διαρκείς ανακατατάξεις του γήινου φλοιού και η ζωή ήταν μια άγνωστη έννοια. Τώρα τα βουνά έχουν καταλαγιάσει και εμφανίζονται να βρίσκονται στο τέλος της δικής τους ιστορίας απολαμβάνοντας τη νηνεμία των πραγμάτων και τη σταθερότητα των μορφών τους. Αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς. Τα βουνά εξακολουθούν να μεταβάλλουν ύψος και μορφολογία, μόνο που τώρα αυτές οι μεταβολές είναι ανεπαίσθητες στην κλίμακα των δικών μας αισθήσεων. Τα βουνά είναι ζωντανές εκφράσεις της φύσης. Μεγαλώνουν και μικραίνουν, μετακινούνται και μετασχηματίζονται, μόνο που ο ρυθμός της δικής τους ιστορίας δεν μπορεί να καταγραφεί από την τρέχουσα ιστορία μας αλλά μόνο μέσα από τις επιστημονικές μας παρατηρήσεις και έρευνες. Όσο οι κινήσεις των πλακών του γήινου φλοιού εξακολουθούν – και θα πάντα θα …εξακολουθούν – να κινούνται, τόσο και τα βουνά θα συμμετέχουν στο αέναο παιχνίδι της διαρκούς μεταβολής του Ηρακλείτειου «τα πάντα ρει», έστω και αν οι αισθήσεις μας και οι χρόνοι της ζωής μας δεν είναι ικανά στοιχεία για να μάς προσφέρουν τη μαγεία των αργών μεταβολών του χρόνου.

      Τα βουνά δεν είναι πέτρινοι όγκοι. Είναι ζωντανές εκφράσεις του γήινου φλοιού. Έχουν ρίζες και ριζά και ό,τι σχήμα εμφανίζουν στην επιφάνεια της Γης κάτι ανάλογο εμπεριέχουν και στο αθέατο μέρος τους. Τα βουνά παίζουν με τις κλασικές κατανομές των οικοσυστημάτων. Θέτουν άλλα όρια και συνθήκες στη χλωρίδα και στην πανίδα. Έχουν και άλλα πράγματα στο κεφάλι τους για να ασχοληθούν. Τα χιόνια και οι ολόλευκες κορφοπλαγιές είναι αποκλειστικό προνόμιό τους. Έχουν την ευθύνη των άπειρων πηγών των νερών. Είναι γεννήτορες χειμάρρων και ποταμών. Είναι τροφοδότες της ζωής σε εποχές παρατεταμένων ή μη καλοκαιριών, σε εποχές δοκιμασίας από τη λειψυδρία.

      Τα βουνά πάντα έχουν ξεχωριστή θέση στις μνήμες μας και στη συνείδησή μας. Γιατί πάντα θα είναι μέρος του ορίζοντά μας, του παιδικού μας ορίζοντα. Γιατί πάντα τα θαυμάζαμε από τότε που αρχίζαμε να ρωτάμε τον εαυτό μας: τι είναι όλα αυτά που μάς περιβάλλουν, και τα βουνά πάντα ήταν μακρινά και έπρεπε να συλλογιστούμε ξανά και ξανά, γιατί δεν αλλάζουν τα βουνά και παραμένουν πάντα ίδια και αγέρωχα, γιατί εποπτεύουν τις περιοχές, τι είναι πίσω από τα βουνά.

      Και έγιναν (και γίνονται) οι παιδικές απορίες για τα βουνά με το πέρασμα των χρόνων θαυμασμός των ηλικιωμένων και διαρκές αγνάντεμα στην περηφάνια τους και ευχή στο στόμα τους «να ζήσεις χρόνια πολλά σαν τα ψηλά βουνά». Και γίνεται η ευχή καημός και παράπονο, γλυκιά ελπίδα ότι τα βουνά είναι αιώνιοι σιωπηλοί μάρτυρες της παρουσίας μας και της ζωής μας.

      Τίποτα στη φύση δεν είναι ίδιο με κάτι άλλο. Όλα είναι διαφορετικά, μοναδικά και ξεχωριστά. Όλα είναι ιστορικά. Όλα έχουν τη δική τους ιδιαίτερη παρουσία και ύπαρξη. Στα βουνά δεν ισχύει μόνο αυτό. Κάθε βουνό έχει και ένα όνομα αποκλειστικό, που δεν συνδέεται με τίποτα άλλο. Η μοναδικότητά τους είναι αρχοντική. Τους αναγνωρίζουμε τη αιωνιότητά τους. Ό,τι και να συμβεί εκεί κάτω στους λόφους και στις πεδιάδες, δεν αγγίζει τίποτα την εικόνα των βουνών.

      Η μοναδικότητά τους είναι και συναισθηματική, όχι των βουνών αλλά δική μας. Το ομορφότερο βουνό είναι πάντα το βουνό του παιδικού μας ορίζοντα, είναι ο Ερύμανθος ή ο Όλυμπος ή οι Άλπεις ή …., όλα τα άλλα είναι απλώς βουνά, το δικό μας δεν είναι βουνό, είναι ο … Ερύμανθος και μάλιστα είναι ο Ερύμανθος της συγκεκριμένης από την προσωπική γωνιά εικόνας του Ερύμανθου!

 

 

DSC04691

 

 

 

Διαβάστε και ακούστε ένα μικρό δείγμα ομορφιάς:

 

Έχετε γεια ψηλά βουνά (τσάμικος)
Αργός Ηπειρώτικος τσάμικος…

Έχετε γεια ψηλά βουνά
ψηλά μου κυπαρίσια
εσείς περήφανα πουλιά
πλατάνια ποταμίσια…
έχετε γεια βουνοκορφές
απούχω διαγουμίσει
και σεις κοπέλες όμορφες
που’χω γλυκοφιλήσει…
έχετε γεια αητόπουλα
κι απάτητα λημέρια
και σεις ορε κλεφτόπουλα
με τα σπαθιά στα χέρια…
και συ μανούλα μ’ έχε γεια
μη με μοιρολογήσεις
ούτε τα ξόδια τα στερνά
να μη μου τραγουδήσεις…
θέλω να φύγω μάνα μου
με κλέφτικα τραγούδια
μες τα περήφανα βουνά
τ΄αμάραντα λουλούδια…

http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Poems&act=details&poem_id=217794

«Βελούχι μου περήφανο
κι οξιά ζωγραφισμένη,
λιώσε τα χιόνια γλήγορα
να χορταριάσει ο τόπος.

Να βγουν οι βλάχοι στα βουνά
να βγουν κι οι βλαχοπούλες,
να βγουν και τα βλαχόπουλα
λαλώντας τις φλογέρες.

Να βγουν τα λάγια πρόβατα
με τα λαμπρά κουδούνια,
να βγουν τ’ αρνάκια παίζοντας
μπροστά από τις μάνες.»

(Παλιό δημοτικό τραγούδι)


blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

 

 

 

 

 

 

DSC04705

Κατηγορίες:γεωγραφία Ετικέτες: , , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: