Αρχική > εκπαιδευτικός > Ενημερωτικό για τη Διακήρυξη της «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ενημερωτικό για τη Διακήρυξη της «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Antoine Blanchard

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η Πανελλήνια Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της συνδικαλιστικής παράταξης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εκπαιδευτικοί από όλες τις περιφέρειες της χώρας, από διάφορα συνδικαλιστικά σχήματα του κεντρο-αριστερού χώρου, οικολογικών σχημάτων και ανεξάρτητων κινήσεων συνδιαμορφώσαμε μια ευρείας αντίληψης συνδικαλιστική συμπαράταξη.

Κρίναμε απαραίτητη τη δημιουργία μιας νέας συνδικαλιστικής συλλογικότητας στην παρούσα εκπαιδευτική, πολιτική και οικονομική συγκυρία γιατί πιστεύουμε ότι οι κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στη χώρα μας και όχι μόνο μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με μαζικό, συλλογικό αγώνα, με αλληλεγγύη, ομοψυχία και συλλογική δράση και όχι με ιδιώτευση η οποία αυξάνει την απαισιοδοξία και την απελπισία.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Στη ζωή δεν υπάρχουν αδιέξοδα διότι η ίδια η έννοια της ζωής είναι ασύμβατη με αυτά! Όσο είμαστε πολιτικά, ενεργά όντα υπάρχει ελπίδα αναμόρφωσης και βελτίωσης της ζωής μας.

Σκοπός αυτής της συμπαράταξης είναι η διαμόρφωση μιας «κινηματικής προοδευτικής κουλτούρας», μιας δημιουργικής συλλογικότητας, η ανάπτυξη μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής δράσης στο συνδικαλιστικό κίνημα, μιας ενεργής δημοκρατικής λειτουργίας με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών και των Συλλόγων Διδασκόντων.

Τι καινούργιο προσφέρει αυτή η νέα αντίληψη που φιλοδοξούμε να εκφράσουμε; Σήμερα στη συγκυρία της βαθιάς κρίσης, της οργανωμένης ιδιωτικοποίησης και απαξίωσης της εκπαίδευσης και της ανατροπής βασικών σημείων του εργασιακού μας χάρτη δεν μπορεί η παραδοσιακή λειτουργία του συνδικάτου να ανταποκριθεί στα μεγάλα προβλήματα και στις πολλαπλές προκλήσεις. Σήμερα η «δημοκρατία των παρατάξεων», οι παραταξιακοί μονόλογοι, ο εύκολος βερμπαλισμός, ο ακτιβισμός και ο παραδοσιακός θεσμός της αντιπροσώπευσης υπολείπονται των απαιτήσεων του δημόσιου σχολείου και των ζητημάτων του κλάδου μας. Δεν μπορούμε πια να αναθέτουμε σε λίγους «Μεσσίες» τη σωτηρία μας. Δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σε ανάκαμψη και επανακατάκτηση των δικαιωμάτων μας με ουτοπικά, παρορμητικά και επιπόλαια «γιουρούσια», με γενικεύσεις και αφορισμούς, με λογικές τύπου «άσπρο-μαύρο». Αλλά ούτε βέβαια και με συντηρητική και παθητική προσκόλληση στο δεδομένο status quo. Eίναι καθήκον μας να κλονίσουμε τα θεμέλια του συστήματος που υπονομεύει την ύπαρξή μας.

Η «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» φιλοδοξεί να εκφράζει τους εκπαιδευτικούς με τη δημιουργική και συγκροτημένη λειτουργία τους, με τη σχετικοποίηση και την άμβλυνση του παραταξιακού λόγου και με τη δυνατότητα διαμόρφωσης ουσιαστικών πλειοψηφιών στο εκπαιδευτικό κίνημα.

Δεν είμαστε αυθεντίες ούτε κάτοχοι της αλήθειας. Είμαστε δημιουργοί μιας «μεταρρυθμιστικής συνδικαλιστικής κουλτούρας» που θα φέρει τον καθηγητή και την καθηγήτρια στο κέντρο λήψης αποφάσεων , που θα επιδιώκει σταθερά τη διαμόρφωση κοινής συνείδησης για έναν αποτελεσματικό αγώνα.

Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς σε «δημιουργική συνάντηση»,και ανάληψη δράσης με ουσιαστική σύνθεση των επιμέρους αντιθέσεών μας. Τώρα στις δύσκολες εποχές μπορούμε να δημιουργήσουμε τους «δικούς μας καιρούς» με ουσιαστικοποίηση της δράσης μας, με πίστη στα δίκαιά μας, με θέληση για να διαμορφώσουμε το δικό μας μέλλον.

 

Διαβάστε επίσης:

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.

 

Antoine Blanchard

  1. 26/11/2013 στο 9:30 ΠΜ

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: