Αρχική > πολιτική > Το πολιτικό επίπεδο της Βουλής των Ελλήνων

Το πολιτικό επίπεδο της Βουλής των Ελλήνων

clip_image001[5]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μόραλης Γιάννης (1916 – 2009), 10 έγχρωμα σχέδια για τα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, 1965

 

Του Νίκου Τσούλια

     Όλα τα σημεία των καιρών μας καταδεικνύουν τη βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση του λαού μας και του έθνους μας. Όσοι μιλούσαν για οικονομική ή και για πολιτική και μόνο κρίση οφείλουν να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους. Αυτά που βιώνουμε στη δημόσια σκηνή της χώρας είναι φαινόμενα απόλυτης παρακμής.

     Ο κορυφαίος θεσμός της ελληνικής πολιτείας, η βασική έκφραση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας, η Βουλή των Ελλήνων, γίνεται μόνιμα πλέον πεδίο έκφρασης βαρβαρότητας και χυδαιότητας. Η θεμελιώδης συλλογική μας έκφραση ως έθνους και ως λαού, το Κοινοβούλιό μας, καθημερινά γνωρίζει έργα και ημέρες βίας και απαξίας της έννοιας της πολιτικής και του δημόσιου λόγου.

    Πρόκειται για επίπεδο λόγου υποκόσμου, για νοοτροπία απόρριψης κάθε έννοιας πολιτικής, για πρακτικές που είναι πρωτόγνωρες για τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και έθιμα. Είναι προφανές ότι η ακροδεξιά «Χρυσή Αυγή» επιδιώκει συστηματικά και οργανωμένα την πλήρη υπονόμευση της Βουλής – εκφράζοντας δήθεν την οργή του κόσμου για το όλο φαινόμενο της κρίσης – και έχει ως πολιτικό στρατηγικό στόχο την αμαύρωση του Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να εμφανίζεται περίπου ως φυσική συνέπεια η δική της πολιτική πλατφόρμα της ακύρωσης της δημοκρατίας! Δεν πρόκειται για καμιά έννοια πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν πρόκειται για κάποιου είδους μαχητικό λόγο που μπορεί απλώς να υπερβαίνει τα εσκαμμένα, είναι συνειδητή επιλογή κατασυκοφάντησης της αντιπροσωπευτικής μας δημοκρατίας και των θεσμών της. Ως εκ τούτου όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα οφείλουν να απομονώσουν το φασιστικό μόρφωμα, να το απομονώσουν πολιτικά και όχι με πρακτική τσαμπουκά.

     Αυτό σημαίνει – κατά τη γνώμη μου – δύο βασικές πολιτικές επιλογές. Πρώτον, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αντιστοίχηση του πολιτικού λόγου των δημοκρατικών κομμάτων με τους τραμπουκισμούς και την χυδαιότητα. Στη Βουλή οι εκπρόσωποι του λαού δεν έχουν εκλεγεί ούτε για τη σωματική τους δύναμη ούτε για την υβριστική δυνατότητά τους. Μια κυριολεκτικά σεμνή και ήπια και ψύχραιμη στάση με λόγο που πάντα θα αγγίζει την ευγένεια – ναι την ευγένεια – είναι η καλύτερη απάντηση στις ποταπές προκλήσεις και στη βαρβαρότητα. Δεύτερον, το Κοινοβούλιο ως θεσμός οφείλει να λαμβάνει κάθε φορά εκείνα τα μέτρα που προβλέπονται από τους νόμους και τους κανονισμούς λειτουργίας του. Οποιαδήποτε στάση ανοχής αποτελεί υπόστρωμα για συνέχιση και κλιμάκωση της χυδαιότητας του ακροδεξιού λόγου και της απροκάλυπτης βίας.

     Είναι οδυνηρό ως ιστορικό γεγονός ότι ενώ ο τόπος βιώνει μια βαθιά κρίση, ο θεσμός που έχει θεσπιστεί για να δώσει λύσεις στα προβλήματα της χώρας και να προσδιορίσει μια νέα προοπτική, να επιδίδεται σε μαγκιές με σεξουαλικά υπονοούμενα και σε ωμές απειλές. Είναι προφανές ότι αν συνεχιστεί μια τέτοια πρακτική, θα εμφανιστούν και οι ξυλοδαρμοί μέσα στο ναό της δημοκρατίας. Αλλά μια τέτοια εικόνα τι μηνύματα εκπέμπει ιδιαίτερα στη νέα γενιά; Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποιοι της «Χρυσής Αυγής» επαναφέρουν τις εμφυλιοπολεμικές κραυγές. Η κραυγή «στο Βίτσι και το Γράμμο σας βάζαμε στην άμμο», που απευθυνόταν στην αριστερά, δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο την σκαιότητα του φασισμού. Θεωρώ ως εκ τούτου σοβαρό πολιτικό λάθος την επίδειξη πυγμής, μαγκιάς και χυδαιότητας που αντιγράφουν και τα άλλα κόμματα. Θεωρώ ότι δεν έχουν κατανοήσει το βάθος της μαύρης αβύσσου στην οποία κοιτάνε.

     Συχνές οι σκηνές των απειλών και της βίας πλέον μέσα στο Κοινοβούλιο. Ας δούμε ένα μικρό ρεπορτάζ, από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (17.7.2013). «Υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν από την αρχή της συνεδρίασης, με τη βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Ραχήλ Μακρή, χρησιμοποιώντας φρασεολογία… πεζοδρομίου, να εκτοξεύει απειλές κατά των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού, διαμαρτυρόμενη έντονα για το αίτημα αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε το κόμμα της. «Θα σας κρεμάσουμε όλους», φώναξε η κυρία Μακρή, για να εισπράξει την απάντηση του βουλευτή της ΝΔ Ιορδάνη Τζαμτζή: «Θα μας κλ… τα αρχ… Κάτσε κάτω! Μιλάς τώρα κι εσύ, που διορίστηκες με το ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο;».

     Συνέχεια στην ένταση έδωσε λίγο αργότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο οποίος επιστράτευσε εμφυλιοπολεμική φρασεολογία: «Εκεί έξω ακούμε όλους αυτούς που δεν έχουν καταθέσεις, πολύ περισσότερο δεν είναι στη λίστα Λαγκάρντ, που δεν έχουν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος, του νερού, που δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους ή να πάνε στον γιατρό… Αυτοί μας λένε ότι δεν εκβιάζονται, ότι είναι αποφασισμένοι για ρήξη και ανατροπή. Έχουν την αποφασιστικότητα ώστε να πουν αυτό που έλεγε και ο Άρης Βελουχιώτης, όταν με τους συντρόφους του πήγαιναν να δώσουν τις μάχες για να ελευθερώσουν αυτόν τον τόπο: "Καλή αντάμωση στα γουναράδικα"», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντόπουλος. Μάλιστα, το γαϊτανάκι των αντιδράσεων έσυρε λίγο αργότερα η συνάδελφός του Σοφία Σακοράφα, η οποία χρησιμοποιώντας εξίσου σκληρή γλώσσα αποκάλεσε την κυβέρνηση «συμμορία και κατοχική» και τους βουλευτές της «συνεχιστές της χούντας και των χαφιέδων». Επισημαίνεται ότι είχε προηγηθεί και η απειλή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος υποσχέθηκε «ότι η Χρυσή Αυγή θα είναι εκείνη που θα καθαρίσει όλη την Ελλάδα» και χαρακτήρισε το Κοινοβούλιο «καταστροφή της χώρας».

     Είναι πλέον γνωστό το ποιες πολιτικές δυνάμεις δυναμιτίζουν το κλίμα, είναι γνωστό ποιο κόμμα είχε αρχίσει να βάζει τα μέλη του να χτυπάνε βουλευτές αντίπαλου κόμματος. Μια τέτοια υποκουλτούρα βίας και ψευτομαγκιάς συσκοτίζει το πολιτικό τοπίο και απομακρύνει το πολιτικό μας σύστημα από τα να βρει λύσεις στο πρόβλημα της χώρας. Οι πολίτες δεν πρέπει να αποδεχτούν σε καμιά περίπτωση την ωμότητα του μεσαίωνα, οφείλουν να απαιτήσουν πολιτικό διάλογο και συνεργασία στη Βουλή, για να αναζητηθούν λύσεις τα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα του λαού μας, για να δημιουργηθεί και πάλι ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τη χώρα μας.

 

clip_image001

 

Παρθένης Κωνσταντίνος (1878/1879 – 1967), Τα αγαθά της συγκοινωνίας, π. 1925

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: