Προβληματισμοί για το Κοινωνικό Φροντιστήριο
Θεοχαράκης Βασίλης, Καρυές, η πρωτεύουσα Ι
Του Νίκου Τσούλια
Το «Κοινωνικό Φροντιστήριο» είναι πλέον ένας θεσμός όχι μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας. Έχει αναπτυχθεί σε ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα σ’ όλη τη χώρα. Πρωταγωνιστές του είναι οι εκπαιδευτικοί εκείνοι που ανέλαβαν πρωτοβουλιακά και φυσικά αφιλοκερδώς να διδάξουν σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που έχουν ανάγκη εκπαιδευτικής στήριξης. Αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια είναι κυρίως οι Δήμοι σχεδόν σ’ όλη την Ελλάδα προσφέροντας αίθουσες, γραμματειακή υποστήριξη και το αναγκαίο για τη διδασκαλία υλικό.
Δύο χρόνια περίπου λειτουργίας έχουμε πλέον διανύσει, και μια ομάδα εκπαιδευτικών στο «Κοινωνικό Φροντιστήριο» του Δήμου Ζωγράφου στην Αττική ανοίξαμε σ’ αυτή τη φάση μια συζήτηση γύρω από μερικά σημεία για την καλύτερη οργάνωση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού αυτού. Σε κάποια σημεία έχουμε περίπου καταλήξει, ενώ σ’ άλλα ταλαντευόμαστε και βρισκόμαστε σε μια φάση διαβούλευσης προκειμένου την επόμενη χρονιά να έχουν αποσαφηνιστεί και αυτά.
Ο απολογισμός του προηγούμενου διαστήματος κρίθηκε θετικός, αν και είχαμε αρκετά προβλήματα και αδυναμίες. Έχουμε όμως ανιχνεύσει τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται για τη λύση των όποιων εκκρεμοτήτων. Εκτιμούμε ότι την επόμενη χρονιά η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη. Ήδη διαφαίνεται ότι ο αριθμός των μαθητών και των μαθητριών που θα εγγραφούν θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια αυξητική πορεία θα ακολουθήσει και το σύνολο των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν. Για να ανταποκριθούμε στην καινούργια εικόνα ήδη ο Δήμος ετοιμάζει και νέες αίθουσες. Κρίνεται απολύτως θετική η όλη προσπάθεια του Δήμου και αξιολογείται πολύ θετικό το γεγονός ότι και ο Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Κώστας Καλλίρης βρίσκεται πολύ κοντά σ’ αυτή την προσπάθεια και συμμετέχει σε κοινές συσκέψεις με τους εκπαιδευτικούς.
Ας δούμε ποια είναι τα σχετικά σημεία που μας απασχολούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου» σημειώνοντας ότι τα περισσότερα απ’ αυτά τα σημεία θα αποτελέσουν και συστατικά στοιχεία του «Κανονισμού λειτουργίας» του Φροντιστηρίου και φυσικά μερικά απ’ αυτά ήδη έχουν λειτουργήσει.
1) Προσδιορισμός των Συνεδριάσεων του «Συλλόγου καθηγητών / καθηγητριών» ανά δίμηνο ή ανά άλλο τακτό χρονικό διάστημα. Προς τούτο σκεπτόμαστε να ορίσουμε / εκλέξουμε ένα συντονιστικό τριμελές όργανο που θα διευθετεί τα ζητήματα λειτουργίας μας και θα οργανώνει τις συνεδριάσεις. Στόχος είναι να ανταλλάσσονται εμπειρίες και ιδέες, προβληματισμοί και ανησυχίες προκειμένου να αλληλοδιαμορφώνουμε τις αντιλήψεις μας, να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τα όποια προβλήματα και να (ανα)σχεδιάζουμε τις όποιες επιλογές κρίνουμε αναγκαίες.
2) Διαμόρφωση ενημερωτικών δελτίων που θα αποστέλλονται περιοδικά (δίμηνο; – τετράμηνο;) στους γονείς και θα περιλαμβάνουν στοιχεία περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών.
3) Ενημέρωση των γονέων δύο ή τρεις φορές το χρόνο στο χώρο του κοινωνικού φροντιστηρίου.
4) Προσδιορισμός μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα σε 8 – 10.
5) Διαμόρφωση των τμημάτων – αν το επιτρέπει ο αριθμός των μαθητών – σε δύο επίπεδα βαθμολογικής κατάταξης (έως 13; – πάνω από 14; ή / και λαμβάνοντας υπόψη τους αριθμούς των διαχωριζόμενων μαθητών) με κριτήριο τα σχετικά διαγνωστικά τεστ.
6) Αν και ο σκοπός του Φροντιστηρίου δεν είναι ίδιος με εκείνον του σχολείου, κρίνεται αναγκαίο να προβάλλονται – κατά περίπτωση – τα παιδαγωγικά προτάγματα και το αξιακό στερέωμα της πνευματικής καλλιέργειας και να ενθαρρύνονται διαρκώς και συστηματικά οι μαθητές / οι μαθήτριες να διαβάζουν, να προσπαθούν και να αγωνίζονται κλπ
7) Εξέταση εφαρμογής διαφοροποιημένου τρόπου διδασκαλίας, έτσι ώστε να προσαρμόζουμε το μάθημα καλύτερα στις δεξιότητες και τις ανάγκες των μαθητών / μαθητριών.
8) Αν ένας μαθητής / μια μαθήτρια παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του μαθήματος, τότε αποβάλλεται από την αίθουσα και ενημερώνονται την ίδια ημέρα οι γονείς του / της από τη γραμματεία του φροντιστηρίου. Αν το φαινόμενο της παρεμπόδισης επαναλαμβάνεται, τότε διακόπτεται η φοίτηση του μαθητή / της μαθήτριας.
9) Ανταλλαγή των στοιχείων του κανονισμού μας και άλλων στοιχείων – προβληματισμών με άλλα Κοινωνικά Φροντιστήρια της χώρας. Προς τούτο θα αποσταλεί το όποιο καταστάλαγμα αποφασίσουμε στα άλλα Κοινωνικά Φροντιστήρια και θα λάβουμε υπόψη τις δικές τους παρατηρήσεις.
Είναι κοινή πεποίθηση όλων των Ελλήνων ότι η κρίση στη χώρα μας θα έχει βάθος χρόνου. Προσωπικά θεωρώ ότι ως λαός οφείλουμε να αγωνιστούμε ενεργά και αποφασιστικά συμμετέχοντας και στα κοινωνικά κινήματα και στις επαγγελματικές μας συνδικαλιστικές δραστηριότητες και στις γενικότερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Επίσης θεωρώ ότι «είμαστε υποχρεωμένοι» να αναπτύξουμε μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης με έμπρακτο τρόπο και όχι με ανέξοδες θεωρητικές αναλύσεις. Οι πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών σ’ όλη τη χώρα μέσα από το θεσμό του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου» δημιουργούν ένα παιδαγωγικό και κοινωνικό «παράδειγμα» που έχει σημαντική αξία για όλους μας, οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν επίσης στρατηγική σημασία για την ακτινοβολία και για το μέλλον του εκπαιδευτικού επαγγέλματος.
Ιδιαίτερα σήμερα που η κυβέρνηση σκέπτεται για απολύσεις και για διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών, εμείς οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να αγωνιστούμε σθεναρά δίπλα στην ΟΛΜΕ και στις τοπικές ΕΛΜΕ με κεντρικό αίτημα: «καμιά απόλυση εκπαιδευτικού» και οφείλουμε επίσης εξίσου σθεναρά να στηρίξουμε τους μαθητές / τις μαθήτριές μας με κάθε τρόπο για να σχεδιάσουν και για να κατακτήσουν το μέλλον τους καταπώς αυτοί / αυτές το ονειρεύονται και θέλουν και να μην υποταχτούν στη ζοφερότητα του σκηνικού της κρίσης και της χειραγώγησης του λαού μας!
Θεοχαράκης Βασίλης, Απόβροχο στη Σέριφο
Πρόσφατα σχόλια