Αρχική > Ψυχολογία > Το ψυχωτικό αντικείμενο στην Geek εποχή

Το ψυχωτικό αντικείμενο στην Geek εποχή

Ο εθισμός του ολομόναχου «κομπιουτεράκια» και «σοσιαλμιντιάκια» γενικεύεται ως στυλ ζωής.

11ο Συνέδριο της Nέας Λακανικής Σχολής, “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” 16.5.13

«Το ψυχωτικό υποκείμενο στην Geek εποχή – Τυπικότητα και συμπτωματικές επινοήσεις», είναι το κεντρικό θέμα του 11ου συνεδρίου της Nέας Λακανικής Σχολής, που συμπίπτει με τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή της και θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 18 και 19 Μαΐου. Στο Συνέδριο θα παρευρεθούν ψυχαναλυτές από πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς και από το Ισραήλ και τον Καναδά.

Ο όρος Geek στην αμερικάνικη αργκό υποδήλωνε αρχικά ένα περίεργο άτομο που θεωρούνταν υπερβολικά διανοούμενο (σπασικλάκι). Σιγά σιγά χρησιμοποιούμενος διεθνώς στο ίντερνετ, ο όρος διεκδικείται από τους οπαδούς των γκάτζετ υψηλής τεχνολογίας (κομπιουτεράκηδες, σοσιαλμιντιάκηδες).

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα επικεντρωθούν στο τι ονομάζουμε ψύχωση στην κλινική πρακτική σήμερα και ειδικότερα στη λακανική αντίληψη της ψύχωσης. Η ψύχωση, η νεύρωση και η διαστροφή αποτελούν τρεις κλινικές δομές που αντιστοιχούν σε διαφορετικές υποκειμενικές στάσεις ως προς το φροϊδικό οιδιπόδειο σύμπλεγμα ή, με λακανικούς όρους, τη λειτουργία του Ονόματος-του-Πατέρα (ΟΠ) ως εγγυητή του νόμου και της επιθυμίας. Όμως η παλιά συμβολική τάξη δεν υφίσταται πλέον και ο σύγχρονος πολιτισμός μάς κατακλύζει από τεχνολογικά αντικείμενα, δημιουργώντας νέα συμπτώματα που δεν εντάσσονται στην κλασική νοσογραφία. Το σύγχρονο υποκείμενο, αποπροσανατολισμένο, συνδέεται με τα αντικείμενά του πουαπολαμβάνει με αυτιστικό τρόπο και συνεπώς ο εθισμός γενικεύεται ως στυλ ζωής. Η σύγχρονη δηλαδή εκδοχή του πολιτισμού αποτυπώνεται στην απόλαυση του Ενός-ολομόναχου, εγκλωβισμένου ωστόσο ανάμεσα στο άγχος και την πλήξη. Το σύμπτωμα που δεν είναι απλά μια δυσλειτουργία προς εκρίζωση, επιτελεί πλέον το ρόλο που είχε πριν το ΟΠ, αποτελεί έναν εναλλακτικό κοινωνικό δεσμό και δηλώνει την ιδιαιτερότητα ενός υποκειμένου.

Τα ζητήματα που θα εξεταστούν στο Συνέδριο θα είναι οι μορφές λόγου μέσω των οποίων το ψυχωτικό υποκείμενο εντάσσεται στον πολιτισμό στηριζόμενο στις συμπτωματικές επινοήσεις του, οι νέες μορφές κοινωνικών δεσμών μέσω των κοινωνικών δικτύων και των παιχνιδιών on line, η μηχανοποίηση του σώματος από την επιστήμη, η σύνδεση των αντικειμένων με το σώμα.

Ξεχωριστή ενότητα θα αποτελέσουν οι μαρτυρίες ψυχαναλυτών της Σχολής για το τέλος της προσωπικής τους ψυχανάλυσης, δηλαδή για το πέρασμά τους από τη θέση του ψυχαναλυόμενου στη θέση του ψυχαναλυτή, που για τον Λακάν αποτελεί τον πυρήνα της ψυχαναλυτικής εμπειρίας.

Στο Συνέδριο θα παρευρεθεί και ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ, ιδρυτής και πρώην Γενικός Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (AMP), Διευθυντής του Ινστιτούτου του Φροϊδικού πεδίου, που από το 1972, στο εβδομαδιαίο του μάθημα «Λακανικός προσανατολισμός», διαφωτίζει και προάγει τη λακανική διδασκαλία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, στο κτήριο του Πανεπιστημίου «Κ. Παλαμάς», θα εκτίθενται έργα των καλλιτεχνών Ελένης Ζούνη, Λίνας Μπέμπη, Αντωνίας Μαντζούκα και Παναγιώτη Λιναρδάκη.

Πληροφορίες για τις εγγραφές στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας της ΝΛΣ: http://www.hellenicsociety-nls.gr/default.aspx?page=Pag_139και στην ιστοσελίδα της ΝΛΣ: http://www.amp-nls.org/page/gb/25/congress.

Σχετικά αρχεία

affiche-a3-xi-congres-nls-1-1 – 3.16 MB

depliant-gr-en_565_22cm-xi-congres-nls – 391 KB

 

The Marriage of Cupid and Psyche

John Flaxman, The Marriage of Cupid and Psyche, 1776

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: