Αρχική > πολιτική > Ανάβει αριστερό φλας η «Πλατφόρμα» / Σκληρή κόντρα Τσίπρα – Λαφαζάνη κλπ

Ανάβει αριστερό φλας η «Πλατφόρμα» / Σκληρή κόντρα Τσίπρα – Λαφαζάνη κλπ

Βαθαίνει η πολιτική διαφωνία Τσίπρα-Λαφαζάνη, αλλά η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν απειλείται

 

Κατέθεσε δεύτερο κείμενο προγραμματικών θέσεων, με διαπιστώσεις ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιδευτεί στο μυωπικό ευρωκεντρισμό» και ότι «αυτή η Ε.Ε. πλέον δεν μετασχηματίζεται»

Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 19.5.13

Δύο κείμενα που αποτυπώνουν τις σαφείς αποστάσεις σε βασικές πολιτικές θέσεις, ανάμεσα στην προεδρική πλειοψηφία και την αριστερή μειοψηφία, συνιστούν τη βάση της συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία άρχισε χθες και ολοκληρώνεται το βράδυ.

Βαθαίνει η πολιτική διαφωνία Τσίπρα -  Λαφαζάνη, αλλά η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν απειλείται. Στο επίσημο κείμενο των Θέσεων, που κατατέθηκε με σκοπό να αποτελέσει την ιδρυτική διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, προστέθηκε το κείμενο συμβολής της «Αριστερής Πλατφόρμας» που σε βασικά ζητήματα (όπως π.χ. το νόμισμα και η Ευρωζώνη) βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος.

Παράλληλα τουλάχιστον τέσσερις συνιστώσες (ΔΕΑ, ΔΗΚΚΙ, ΚΕΔΑ και Ενεργοί Πολίτες) αντιδρούν στην πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, πράγμα που προϋποθέτει την αυτοδιάλυση όλων των συνιστωσών αμέσως μετά το συνέδριο του Ιουλίου.

«Να απεμπλακεί»

Αντιθέτως με την ηγεσία που εκτιμά ότι η μοίρα της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με αυτή της Ευρώπης και ότι η λύση στα Μνημόνια θα βρεθεί μέσα από την αλλαγή συσχετισμών στους κόλπους της Ευρωζώνης, στο κείμενο της «Αριστερής Πλατφόρμας» προτάσσεται το συμπέρασμα ότι αυτή η Ε.Ε. πλέον δεν μετασχηματίζεται και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απεμπλακεί από έναν «μυωπικό ευρωκεντρισμό» στον οποίο «έχει παγιδευτεί».

«Ενα τέτοιο ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, που απαιτεί καλή προετοιμασία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά καταστροφή ή εθνική απομόνωση, όπως προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν τα παπαγαλάκια του συστήματος. Αντίθετα, στο βαθμό που εντάσσεται σε ένα προοδευτικό σχέδιο ρήξης με τα Μνημόνια και την τρόικα και ανατροπής της λιτότητας, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό, μπορεί να αποτελέσει, παρά τις προσωρινές δυσκολίες που θα επιφέρει, μια βιώσιμη και θετική πρόταση διεξόδου με ελπιδοφόρο ορίζοντα για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης», σημειώνεται στο σχετικό κείμενο. Και διευκρινίζεται ότι η πιθανή έξοδος από την Ευρωζώνη δεν συνιστά ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, δεν παραπέμπει σε άλλο πρόγραμμα και σε άλλες συμμαχίες, αλλά δηλώνει αποφασιστικότητα να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και σχέδιο ρήξης και ανατροπής σε σοσιαλιστική κατεύθυνση αταλάντευτα μέχρι το τέλος, γνωρίζοντας ότι συνεπάγεται τη μετωπική ρήξη με την Ευρωζώνη και ότι μια τέτοια ρήξη απαιτεί πλήρη προετοιμασία και εναλλακτικό σχέδιο.

Προσθέτει ακόμη η «Αριστερή Πλατφόρμα» ότι, κατά τα πρότυπα του ΑΚΕΛ, και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδίου, με τις ιδιαίτερες εκδοχές και παραμέτρους του, «θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, απευθυνόμενες και σε άλλες δυνάμεις της Αριστεράς στην Ελλάδα, τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «υπό τις νέες συνθήκες που προκύπτουν όχι μόνον από τη ραγδαία αυταρχικοποίηση της Ε.Ε. αλλά τις γενικότερες που συντελούνται στο ευρύτερο γεωπολιτικό πεδίο, οφείλει να μην περιορίζει τις σχέσεις του μόνο με ορισμένα τμήματα της Αριστεράς των χωρών της Ε.Ε., αλλά να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με αριστερές προοδευτικές δυνάμεις ολόκληρου του κόσμου».

Και αιχμές

Παρά τις διαφορές αυτές, η «Αριστερή Πλατφόρμα» διακρίνει πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επιτυχή έκβαση του συνεδρίου. Αφήνει όμως και αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας, τονίζοντας ότι το ιδρυτικό Συνέδριο δεν διεξάγεται «για να υπηρετήσει εσωκομματικές σκοπιμότητες ούτε για την αντιμετώπιση εσωκομματικών αντιπάλων ή το ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών».

Καταλογίζει, δε, σε ηγετικά στελέχη ότι διατυπώνουν «δημόσια και επιλεκτικά ως απόψεις του κόμματος και όχι ως προσωπική τους άποψη, πολύ διαφορετικές θέσεις από τις επεξεργασμένες και συλλογικά αποφασισμένες θέσεις».

Τέλος, στο κείμενο συμβολής της «Αριστερής Πλατφόρμας» επισημαίνεται η στασιμότητα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις περίπου ένα χρόνο μετά τις εκλογές, ενώ τονίζεται ότι για να ξεκολλήσει από αυτά τα ποσοστά και να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία, είναι απαραίτητο ένα «δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης», κόντρα στα σενάρια για πιθανή μετεξέλιξή του σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τύπου ΠΑΣΟΚ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κερδίσει περισσότερη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, που την έχει απόλυτα ανάγκη για την ενίσχυση της επιρροής του, με μια ενδεχόμενη πορεία αναδίπλωσης και συστημικής "υπευθυνότητας", στρογγυλεύοντας τις αιχμές των θέσεών του, λειαίνοντας τις οξείες γωνίες της τακτικής του, κρατώντας αποστάσεις από "δύσκολους" κοινωνικούς αγώνες, διαλεγόμενος με κέντρα εξουσίας που πρέπει να αμφισβητηθούν και ακολουθώντας την παραδοσιακή ολισθηρή πορεία που ακολούθησαν κατά καιρούς οι διάφορες εκδοχές αξιωματικών αντιπολιτεύσεων στη χώρα μας», αναφέρει το κείμενο.

Σχολείο

Σκληρή κόντρα Τσίπρα – Λαφαζάνη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Νταλιάνη  | ΤΑ ΝΕΑ 18/05/2013

Οχι στο «κόμμα-σιωπητήριο» είπε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και επικεφαλής της μειοψηφίας Παναγιώτης Λαφαζάνης, στέλνοντας αιχμηρό και σαφές μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος με αφορμή τις προτάσεις για ενιαία λίστα στις ψηφοφορίες των οργάνων και κατάργηση των Συνιστωσών.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Μανώλη Γλέζου από την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, καθώς αρκετοί εκτιμούσαν ότι συνιστά ένδειξη δυσαρέσκειας για την πρόταση κατάργησης των Συνιστωσών.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα την Κυριακή με τις ψηφοφορίες των κειμένων – Καταστατικό και Θέσεων και κυρίως του Κανονισμού Συνεδρίου.

Με τις ψηφοφορίες αυτές αναμένεται να κλείσουν τα κείμενα που θα δοθούν για διάλογο στις οργανώσεις βάσης το επόμενο διάστημα μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο που θα γίνει 11-14 Ιουλίου στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η ψηφοφορία για τον Κανονισμό του Συνεδρίου, καθώς σε αυτή θα κριθεί και αν θα περάσει η πρόταση του Προέδρου του κόμματος κ. Αλ. Τσίπρα για ενιαία λίστα.

Στελέχη της πλειοψηφίας τάχθηκαν υπέρ της εκλογής του προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή και όχι από το Συνέδριο, δημιουργώντας νέους πονοκεφάλους στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.

Με την τοποθέτηση του κ. Λαφαζάνη, αλλά και άλλων κορυφαίων στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας – Αντ. Νταβανέλλος, Αλ. Καλύβης, Βας. Πριμηκύρης – η πλευρά της μειοψηφίας, επί της ουσίας σήκωσε το γάντι που της πέταξε η ηγεσία του κόμματος για τις θέσεις που προέβαλε σχετικά με την επιβολή ενιαίας λίστας στις ψηφοφορίες, την διάλυση των Συνιστωσών και στην εκλογή του προέδρου.

Πίσω από τα διαδικαστικά, η Αριστερή Πλατφόρμα, με την πλευρά της οποίας συντάχθηκαν και δυνάμεις από την πλευρά της πλειοψηφίας, έδειξε την έντονη ενόχλησή της για τους χειρισμούς προσωπικά του επικεφαλής του κόμματος κ. Αλέξη Τσίπρα και ιδιαίτερα την απόφασή του να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του για συνιστώσες και ενιαία λίστα μέσω συνέντευξης στο ραδιόφωνο (Κόκκινο) πριν τις καταθέσεις στα όργανα του κόμματος.

Σε μια ιδιαίτερα πολιτική, και «αρχηγικού τύπου» ομιλία, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι η συζήτηση που γίνεται ενόψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου «δεν αγγίζει το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ».

Οπως είπε, διαφωνεί με την άποψη ότι το πρόβλημα είναι πως το κόμμα «έχει κολλήσει στο 27%». «Το 27% δεν είναι καθόλου λίγο, με αυτό μπορεί κανείς να αλλάξει την χώρα» τόνισε. «Το πρόβλημα είναι η δυναμική. Απωλέσαμε την δυναμική μας στην κοινωνία».

Εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε την ηγετική ομάδα για εφησυχασμό λέγοντας: « Η ανάγκη είναι να ξαναστήσεις το συγκρουσιακό χαρακτήρα του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει ξανά μπροστά στους αγώνες, δεν υπάρχει αγώνας χωρίς περιεχόμενο. Αυτό το συγκρουσιακό πνεύμα χρειαζόμαστε, χρειαζόμαστε ορμή, για να βγούμε από το black out».

Στην συνέχεια επέρριψε ευθύνες στην πλευρά της ηγετικής ομάδας γιατί «ανακαλύπτει τον εσωκομματικό εχθρό προκειμένου να καλύψει την αδυναμία απώλειας της δυναμικής». Και υπογραμμισε με νόημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα, ούτε αρχηγικό, ούτε μονολιθικό» ενώ υπερασπίστηκε τόσο το δικαίωμα των συνιστωσών να παραμείνουν, όσο και την δυνατότητα να κατεβαίνουν με ξεχωριστή λίστα κι όχι ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Νωρίτερα, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη προσαρμογής του κόμματος στα νέα δεδομένα που επέφερε το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας «αν δεν αλλάξουμε τίποτα τότε γιατί να πάμε σε Συνέδριο;».

Οπως είπε «αυτή την στιγμή δίνουμε την εντύπωση του διφυούς κόμματος, του διφυούς φορέα κι από αυτή την κατάσταση πρέπει να βγούμε με συμφωνίες. Ούτε με επιβολή, ούτε όμως και με ομηρεία».

Ακόμη υπογράμμισε στο θέμα των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, πως αν έρθει πρώτο κόμμα «τι πρέπει να κάνουμε σύντροφοι; Να μην πάρουμε την εντολή; Κι αν την πάρουμε τι να την κάνουμε;».

Σχολείο

 

Την ανατροπή της ΕΕ και της ευρωζώνης ζητά η «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ

 

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» με κύριο εκφραστή της τον Παναγιώτη Λαφαζάνη (δεξιά) πετά το γάντι στην ηγεσία και στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα (αριστερά).

Την ανατροπή της ΕΕ και της ευρωζώνης ζητά η «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: «Πρόθεσή μου να αναβαθμιστεί ο διάλογος μέσα στο κόμμα»

Τις δικές της «Θέσεις» για τον ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική, ιδεολογική ανάπτυξή του κόμματος κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή η «Αριστερή Πλατφόρμα» και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μέχρι το συνέδριο του Ιουλίου.

Το κείμενο αυτό συμπυκνώνει την πολιτικο-ιδεολογική οπτική της «Αριστερής Πλατφόρμας» για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τη χώρα, το Μνημόνιο και η πορεία της οικονομίας γενικότερα, η θέση της χώρας στην ΕΕ, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, η εσωτερική και διεθνής πολιτική και η πολιτική συμμαχιών. 

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» διακατέχεται από μια μείζονα ανησυχία, το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα αποξενωθεί από τα κοινωνικά στρώματα που το στηρίζουν, όπως συνέβη σχεδόν με όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης και για τον λόγο αυτό, το κείμενο, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης ώστε να καταπολεμηθεί κάθε τάση αναδίπλωσης.

Τα βασικά σημεία των «Θέσεων» της «Αριστερής Πλατφόρμας» είναι:
–Οχι σε ένα συνέδριο εσωτερικών σκοπιμοτήτων, αλλά σε ένα συνέδριο των πλατιών εργατικών λαϊκών στρωμάτων και της προοδευτικής ανατροπής.
–Το ιδρυτικό Συνέδριο πρέπει να αναδειχθεί σε μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να προχωρήσει ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα περίπου χρόνο μετά τις εκλογές, μπορεί και πρέπει να ξεκολλήσει από τα ποσοστά που κατέγραψε σε αυτές, μπορεί να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία, να αποκτήσει ξανά την ηγεμονία στην πολιτικοκοινωνική σκακιέρα και πρώτα απ΄όλα μέσα στο λαό και να κατακτήσει μια νέα πολιτική και κοινωνική δυναμική, εν μέσω νέας ανάπτυξης των εργατικών-λαϊκών αγώνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να επιτύχει όλα τα παραπάνω στην κατεύθυνση μιας μεγάλης προοδευτικής ανατροπής στη ζωή της χώρας, χρειάζεται να πραγματοποιήσει ο ίδιος μια δημιουργική ανατροπή μέσα από τη συνέχεια της πορείας του.

–Καταπολέμηση κάθε ενδεχόμενης τάσης αναδίπλωσης και εξετάσεων συστημικής «υπευθυνότητας». Το ιδρυτικό Συνέδριο μπορεί να γίνει το Συνέδριο τομής για το δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας δεύτερης ριζοσπαστικοποίησης με όρους ταξικούς, εργατικούς, λαϊκούς, κοινωνικούς , οι οποίοι να πατάνε γερά, προωθητικά και τολμηρά στο έδαφος των εργατικών και κοινωνικών αναγκών στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στις γειτονιές, τους δήμους, στα σχολεία, στο χώρο της υγείας, στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους άνεργους νέους και μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταστεί προγραμματικά πιο αξιόπιστος, φερέγγυος, διεισδυτικός και αποδεκτός από το λαό, πρέπει να γίνει αυθεντικά πιο εναλλακτικός με κοινωνικούς λαϊκούς όρους, να ανακόψει κάθε τάση προγραμματικής αναδίπλωσης και «στρογγυλέματος», να εγκαταλείψει ενδεχόμενες «φοβικές» εμμονές για επιθέσεις του κατεστημένου και να προχωρήσει σε μια νέα προγραμματική αντεπίθεση εφ’ όλης της ύλης και σε όλα τα μέτωπα.

–Για μιά νέα θέση της Ελλάδας στην περιοχή μας και τον κόσμο
–Ακύρωση -κατάργηση Μνημονίων
–Διαγραφή ελληνικού κρατικού χρέους
–Ακύρωση-κατάργηση των δανειακών συμβάσεων
–Γενναία ρύθμιση εως διαγραφή χρεών στα ασθενέστερα στρώματα
–Εθνικοποίηση -κοινωνικοποίηση των τραπεζών

–Τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις-Να υπάρξει ένας νέος δημόσιος, εργατικά ελεγχόμενος κοινωνικοποιμένος τομέας, κινητήριος δύναμη ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου σοσιαλιστικής προοπτικής.
–Στήριξη μισθών και συντάξεων-εκδημοκρατισμός εργασιακών σχέσεων και συγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος
–Δημόσιος κοινωνικός έλεγχος στα ΜΜΕ. Ισχυρά και δημοκρατικά δημόσια , υπό κοινωνικό έλεγχο ΜΜΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ
Στην εκτενή αναφορά στην ευρωζώνη και τη θέση της «Αριστερής Πλατφόρμας, στο κείμενο σημειώνεται:

«Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις υπογραμμίζουν ακόμη πιο έντονα ότι τόσο η Ευρωζώνη, όσο και η ΕΕ, δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επαναθεμελιώνονται αλλά μόνο ανατρέπονται, αν το αίτημα παραμένει -και παραμένει- μια Ευρώπη των λαών, της σύγκλισης προς τα πάνω, της προόδου και του σοσιαλισμού. Και αυτή η διαδικασία ανατροπής μπορεί να γίνει ρεαλιστική και να μην παραμείνει κενό γράμμα ή ουτοπία, αν ξεκινήσει από μια χώρα ή ομάδα χωρών, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει, ίσως και πολύ σύντομα, ένα ντόμινο ανάλογων ανατρεπτικών εξελίξεων σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, που απαιτεί καλή προετοιμασία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «καταστροφή» ή εθνική απομόνωση, όπως προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν τα παπαγαλάκια του συστήματος. Αντίθετα, στο βαθμό που εντάσσεται σε ένα προοδευτικό σχέδιο ρήξης με τα μνημόνια και την τρόικα και ανατροπής της λιτότητας, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό, μπορεί να αποτελέσει, παρά τις προσωρινές δυσκολίες που θα επιφέρει, μια βιώσιμη και θετική πρόταση διεξόδου με ελπιδοφόρο ορίζοντα για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Η πιθανή έξοδος από την Ευρωζώνη δεν συνιστά ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, δεν παραπέμπει σε ένα άλλο πρόγραμμα και σε άλλες συμμαχίες, αλλά ίσα-ίσα δηλώνει την αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και σχέδιο ρήξης και ανατροπής σε σοσιαλιστική κατεύθυνση αταλάντευτα, αποφασιστικά, μέχρι το τέλος, γνωρίζοντας ότι συνεπάγεται τη μετωπική ρήξη με την Ευρωζώνη και ότι μια τέτοια ρήξη απαιτεί πλήρη προετοιμασία και εναλλακτικό σχέδιο. Για τη συγκεκριμένη επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδίου, με τις ιδιαίτερες εκδοχές και παραμέτρους του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, απευθυνόμενες και σε άλλες δυνάμεις της Αριστεράς στην Ελλάδα, τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και συνολικά την Ε.Ε».
Πολιτική Συμμαχιών

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» προτείνει ένα μεγάλο αριστερό πολιτικοοικονομικό μέτωπο για κυβέρνηση της αριστεράς και την προοδευτική ανατροπή. Ειδικότερα προτείνει συμπόρευση όλων των δυνάμεων της αριστεράς , κατά πρώτο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θα έδινε ισχυρό αριστερό προβάδισμα στο πολιτικό σκηνικό.

Παράλληλα όμως, το κείμενο σημειώνει:
«Για μας μια σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερή συμπαράταξη δεν περιορίζεται μόνο στις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας, παρά το ξεχωριστό, ειδικό ιστορικό και αναντικατάστατο βάρος αυτών των δυνάμεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και ενθαρρύνει ενδεχόμενες συνεργασίες με στελέχη και συλλογικότητες από το σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό χώρο, οι οποίες απεγκλωβίζονται από τις λογικές της σοσιαλδημοκρατίας και της διαχείρισης του συστήματος και ακολουθούν μια αγωνιστική πορεία προς τ’ αριστερά και με τις οποίες έχουν αναπτυχθεί και δοκιμασθεί σχέσεις εμπιστοσύνης με κοινές θέσεις, κοινές πρωτοβουλίες και κυρίως κοινοί αγώνες».

 

Σχολείο

Γλέζος «πυροβολεί» Τσίπρα με βαρείς χαρακτηρισμούς

ΤΑ ΝΕΑ 18.5.13

Σε ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις Μανώλη Γλέζου και Αλέξη Τσίπρα (σε πρώτο πλάνο από αριστερά προς τα δεξιά).

Γλέζος «πυροβολεί» Τσίπρα με βαρείς χαρακτηρισμούς

Με βαρύτατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο Μανώλης Γλέζος και άλλοι τέσσερις επικεφαλής συνιστωσών «πυροβόλησαν» το μεσημέρι της Κυριακής και προσωπικά τον ηγέτη του κόμματος Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να εξαγγείλει διάλυση των Συνιστωσών και επιβολή ενιαίας λίστα στην εκλογή των οργάνων του κόμματος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο Μανώλης Γλέζος, μια μέρα νωρίτερα από την συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος ο Πρόεδρος με συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο 105,5», έκανε εισήγηση για κρίσιμα θέματα .

«Η ενέργεια αυτή είναι και άτοπη και από πλευράς τύπου και ουσίας» τονίζεται στην ανακοίνωση-φωτιά. «Ως προς τον τύπο γιατί έγινε χωρίς καμμία έγκριση από συλλογικά όργανα κι ενώ εκκρεμούν οι συνεδριάσεις, κι ως προς την ουσία γιατί προβάλλονται θέσεις που απειλούν με επικίνδυνες εντάσεις και προβλήματα στο εσωτερικό του εγχειρήματος και προκαταβάλουν εξελίξεις».

Την ανακοίνωση υπογράφουν ακόμα ο Γιάννης Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Στ. Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Π. Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) και Π. Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά).
Όπως τονίζεται στο ίδιο κείμενο που έχει φέρει σε εμφανή αμηχανία τον στενό πυρήνα των «Προεδρικών» του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ , αυτές τις εξαγγελίες έκανε ο Αλέξης Τσίπρας «επικαλούμενος εντολές από 1.600.000 ψηφοφόρους, προωθεί ιδέες και θέσεις που πλήττουν την συνοχή και την ίδια την Δημοκρατία και τον πλουραλισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να κάνουμε γιορταστικές εκδηλώσεις για να γιορτάσουμε την 21 η Μαίου 2001 που συγκροτήθηκε το Φόρουμ, το οποίο οδήγησε στον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια αυτή ιστορική μέρα, προς τέρψην της τρικοματικής κυβέρνησης και του αξιοθρήνητου εκπροσώπου της ο πρόεδρος εξαγγέλει την διάλυση των συνιστωσών και του ενωτικού εγχειρήματος».

Ο Μανώλης Γλέζος που είναι επικεφαλής στο Επικρατείας του κόμματος και των λεγόμενων Ενεργών Πολιτών και οι άλλες τέσσερις συνιστώσες ζητούν την «απόρριψη των απαράδεκτων απόψεων που επιβάλλονται άνωθεν» και προτείνει να ισχύσουν οι διαφορετικές λίστες και απλή αναλογική στην εκλογή των οργάνων και κάθε συνιστώσα να μετέχει στο κόμμα σε ένα μεικτό σχήμα, περίπου δηλαδή όπως σήμερα.

 

 

https://i1.wp.com/www.artble.com/imgs/e/d/8/75412/928862.jpg

  1. 20/05/2013 στο 7:45 ΠΜ

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: