Αρχική > πολιτισμός > Εικόνες και πρόσωπα της 25ης Μαρτίου 1821

Εικόνες και πρόσωπα της 25ης Μαρτίου 1821

 

Του Νίκου Τσούλια

Δεν υπάρχει Έλληνας που δεν γαλουχήθηκε μικρός με αυτές τις εικαστικές παραστάσεις, που δεν έτρεχε η φαντασία του σ’ εκείνους τους καιρούς για να συναντήσει τους αγαπημένους ήρωές του.

     Δεν υπάρχει Έλληνας που δεν θαύμασε και δεν θαυμάζει τον ηρωισμό των σκλαβωμένων προγόνων του με σκοπό την κατάκτηση της ελευθερίας τους, που δεν αναρωτήθηκε και δεν στεναχωρήθηκε γιατί «μοιραστήκαμε» ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, που δεν πικράθηκε για τη φυλάκιση του Θ. Κολοκοτρώνη ή για τον άδικο θάνατο του Ο. Ανδρούτσου ή για τη δολοφονία του Καποδίστρια κλπ κλπ.

     Το τέλος της σκλαβιάς σηματοδοτεί τη νέα αρχή του λαού των Ελλήνων. Παρά τα ατέλειωτα προβλήματα που προκαλούσε ο αυταρχισμός των Τούρκων κατακτητών, ο ξεσηκωμός ήταν γενικό αίτημα, η θέληση για ελευθερία ήταν παλλαϊκό αίτημα που δεν έπαιρνε άλλη αναβολή. Οι φωτιές του αγώνα θα ανάψουν για καλά, στα Καλάβρυτα, στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη, στα νησιά, στη Ρούμελη. Οι Έλληνες παίρνουν το μέλλον τους στα χέρια τους.

Η πνοή της ελευθερίας είναι ορμητική. Η μαύρη σκλαβιά γίνεται παρελθόν. Η γέννηση του σύγχρονου ελληνικού έθνους και κράτους θα γίνει με θυσίες ανθρώπων και με αγώνες, με πίστη στο ύψιστο αγαθό της ελευθερίας και στην υπέρτατη αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η τέχνη ήταν παρούσα στην προσπάθεια του σκλαβωμένου λαού μας και εξύψωνε και εξυψώνει το φρόνημα των Ελλήνων από τότε και συνέχεια μέχρι τις ημέρες μας και στο διαρκές μέλλον μας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην γνώση της ιστορίας μας, στην εθνική και συλλογική αυτογνωσία μας.

Advertisement
  1. markakis emmanuel
    23/03/2013 στο 10:46 ΜΜ

    Συγχαρητήρια φίλε Ν.Τσούλια που μας θύμισες όλε τις εικόνες που κάποτε υπήρχαν στα σχολεία μας και τώρα αφαιρέθηκαν από τους ανιστόρητους ιστορικούς των τελευταίων χρόνων που συνέβαλαν στην καταστροφή του εθνικού μας στοιχείου και χαρακτηρίζουν ακόμα και σήμερα ακροδεξιούς όσους έχουν το σθένος να θυμίζουν στους νεοέλληνες τις ιστορικές τους καταβολές! έτσι φτάσαμε στο τι θα φάμε και στο μαζί τα φάγαμε!

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: