Αρχική > σχολείο > Σχολικός Σεπτέμβριος

Σχολικός Σεπτέμβριος

clip_image001[5]

Dahlias, by Henri Matisse

Εκπαιδευτικοί: η ζωή τους είναι ζυμωμένη με ομορφιά και με νιότη, γιατί έχουν τη δωρεά της διδασκαλίας!

 

Του Νίκου Τσούλια

Είναι ο Ιανουάριος των σχολείων. Ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει και μια δεύτερη ευκαιρία για να ευχηθεί «καλή (σχολική) χρονιά». Είναι το ξεκίνημα μιας νέας εκπαιδευτικής προσπάθειας, το πάντα καινούργιο ξεκίνημα ενός διαρκούς μορφωτικού αγώνα. Είναι η αέναη θεμελίωση του μέλλοντος των νέων. Όσο και αν θέλουν αρκετοί καλοθελητές να απομειώνουν το ρόλο του σύγχρονου σχολείου, αυτό θα είναι πάντα ενεργό και δραστήριο για να μορφώνει και για να διαπαιδαγωγεί, για να εκπαιδεύει και για να εξανθρωπίζει. Γιατί το σχολείο είναι η πιο σταθερή διαχρονικά ευγενική συλλογική αφήγηση κάθε κοινωνίας, κάθε πολιτισμού, όλης της ανθρωπότητας.

Πάντα ο Σεπτέμβριος συνδέεται με όνειρα και σχεδιασμούς, με αναμνήσεις και νοσταλγία. Κάποτε ο Σεπτέμβριος κουβαλούσε μαζί του ένα σημαντικό δώρο τουλάχιστον για τα παιδιά των αγροτικών οικογενειών. Γλιτώναμε από τα χωράφια και τις σκληρές δουλειές. Μέχρι το μεσημέρι που πηγαίναμε στο σχολείο είχαμε ζωή χαρισάμενη. Το διάβασμα ήταν η πύλη για «να φύγεις από τις λάσπες», ήταν ο δρόμος για τις επιτυχίες. Και στα διαλείμματα όλο και έμενε χρόνος για παιχνίδι, γιατί ποτέ δεν προλαβαίναμε να το χορτάσουμε. Παλιότερα, στις μη ηλεκτρονικές και μη ψηφιακές εποχές η αγορά των σχολικών ειδών ήταν μια τελετουργία, μια ιδιαίτερη φροντίδα των γονέων για τα παιδιά τους, μια ξεχωριστή χαρά για μαθητές και μαθήτριες. Βιβλία, μολύβια, κασετίνες, σάκες, ξύστρες, γομολάστιχες, ετικέτες, ντύματα, μπλοκ ζωγραφικής, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, τετράδια έμπαιναν ορμητικά μέσα στα σπίτια -  ακόμα και στα πιο φτωχικά έβρισκαν χαραμάδες στο πυκνό τείχος της ανέχειας και … συναντούσαν τα παιδιά -, συνδέονταν με έναν ιδιόμορφο εξοπλισμό, υπόσχονταν μάχες ειρηνικές, αγώνες όμορφους.

Ιδιαίτερα οι κασετίνες είχαν μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων και ανάλογα με το περιεχόμενό τους αποτελούσαν το ξεχωριστό σχολικό είδος. Αν ήσουν τυχερός / τυχερή και έπαιρνες καινούργια δερμάτινη τσάντα, τη μύριζες και την ξαναμύριζες, την κοίταζες από κάθε γωνία, διαρκώς την τακτοποιούσες, τη γέμιζες και την ξαναγέμιζες κάνοντας δοκιμαστικές επιλογές για το πού θα πάει κάθε είδος μέσα της. Το ντύσιμο των τετράδιων και των βιβλίων με τις μπλε κόλες και με τα προσεγμένα τσακίσματα στις γωνίες τους και το κόλλημα στο καλύτερο σημείο τους με τις ασπρογάλαζες ετικέτες ήταν η πρώτη έγνοια του Σεπτεμβρίου, η πρώτη χειροπιαστή κατάθεση αποφασιστικότητας ότι «είμαστε έτοιμοι / έτοιμες γι’ αυτή τη σχολική χρονιά».

Οι εποχές άλλαξαν και αλλάζουν, «το μέλλον δεν διαρκεί πολύ» και οι μνήμες και οι αναμνήσεις δεν προλαβαίνουν να επικαθήσουν στις σκέψεις και στις συνειδήσεις των μαθητών / μαθητριών. Έτσι κι αλλιώς όταν κοιτάζεις και αγωνιάς για το αύριο, δεν μένει και πολύ καιρός για σκέψεις περί του χθες. Τώρα, εδώ και κάποιες δεκαετίες, ο καταναλωτισμός έχει τσακίσει τις μικροχαρές των σεπτεμβριανών σχολικών ειδών. Τώρα, πλην των τάξεων του Δημοτικού σχολείου, ο Σεπτέμβριος δεν κουβαλάει το δικό του ξεχωριστό φορτίο στον κόσμο των σχολικών υλικών αγαθών με την ειδική σημειολογία. Αλλά όλοι οι καιροί δημιουργούν τα δικά τους σημάδια, σημάδια που τώρα μόνο τα παιδιά αντιλαμβάνονται, μόνο οι νέοι τα συνειδητοποιούν και τα μετασχηματίζουν δίνοντας τον προσωπικό τους χρωματισμό, πλάθοντας τις δικές τους αναμνήσεις, τις δικές τους όμορφες αναφορές.

Τώρα οι εποχές είναι πολύ πιο απαιτητικές. Θέλουν μεγαλύτερη προσπάθεια από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Υπάρχει μια βεβαιότητα: ο αγώνας για την προσωπική πρόοδο είναι μέρος του νοήματος ζωής για κάθε μαθητή / μαθήτρια. Και κάθε ξεκίνημα ανασυντάσσει παλιές επιλογές, κουβαλάει καινούργιες προσδοκίες, τροφοδοτεί φανερές και κρυφές επιθυμίες, δίνει νέα «δικαιώματα» στα όνειρα και στους ανομολόγητους πόθους.

Για το σχολείο ο Σεπτέμβριος είναι η απαρχή του ζωντανέματος των αιθουσών και των προαυλίων. Χιλιάδες σχολικές αίθουσες θα ξεκινήσουν το όμορφο ταξίδι της χρονιάς και κάθε μέρα σε ολόκληρη τη χώρα θα υπηρετούν την αξία της μόρφωσης και της αγωγής. Ακόμα και τα διαλείμματα των σχολείων έχουν ένα μοναδικό χρώμα, ένα ξεχωριστό άρωμα. Ποιος δεν εκστασιάζεται, για παράδειγμα, από το παιδικό βουητό του δημοτικού σχολείου και δεν αναλογίζεται τι μέλλον κρύβεται μέσα στη σκέψη του και στη δύναμη της ζωής του όλος αυτός ο παιδόκοσμος…

Η έναρξη των σχολικών ετών αυτής της περιόδου σημαδεύεται από το φάντασμα της κρίσης. Και απαιτείται ψυχική δύναμη και πνευματικό σθένος από εμάς τους εκπαιδευτικούς, για να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στην προσπάθεια των μαθητών / μαθητριών, για να τους / τις ενθαρρύνουμε  και να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε τον αγώνα τους πέραν των συμβατικών υποχρεώσεων, πέραν των υπαλληλικών καθηκόντων. Η εκπαιδευτική προσπάθεια περιλαμβάνει και τη συμμετοχή μας – φυσικά με την όποια προσωπική μας κριτική ματιά και κουλτούρα – στους συλλογικούς αγώνες του κλάδου των εκπαιδευτικών και του οργανωμένου κινήματός μας. Γιατί πώς μπορούμε να διαπαιδαγωγούμε, αν δεν διαμορφώνουμε εν τοις πράγμασι το σχήμα του πολίτη που αγωνίζεται για μια δίκαιη κοινωνία, για έναν όμορφο και ουμανιστικό κόσμο;

Για εμάς τους εκπαιδευτικούς ο Σεπτέμβριος είναι ο επαναλαμβανόμενα ενεργοποιός χρόνος του παιδαγωγικού μας ρόλου. Θα γευθούμε την πίκρα της αποχώρησης των μαθητών της τελευταίας τάξης, αλλά θα γευθούμε και τη γλύκα στο βλέμμα της απορίας που μόνο τα «πρωτάκια» μπορούν να έχουν. Και όλο αυτή η σταθερά νεανική εικόνα της διαρκούς αλλαγής των προσώπων μάς καλεί να παραμένουμε νέοι – όσο το μπορούμε – στην ψυχή και στο πνεύμα και μάς χαρίζει απλόχερα μια συνεχή φρεσκάδα που καμιά σκουριά του χρόνου δεν την οξειδώνει. Αρκεί εμείς οι εκπαιδευτικοί να συνειδητοποιούμε κάθε ώρα, κάθε στιγμή ότι έχουμε θεία δωρεά, τη δωρεά της διδασκαλίας. Και έχω τη γνώμη ότι όσοι έχουν την «ευκαιρία» και διδάσκουν σε σχολείο είναι ευνοημένοι, γιατί η ζωή τους είναι ζυμωμένη με ομορφιά και με νιότη. Τι πιο γοητευτικό και συναρπαστικό; Τι πιο ιερό;

Καλή σχολική χρονιά!

 

clip_image001

Divi Divi Tree – Tom Makie

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: