Αρχική > επιστήμη > Μιλούν στη Μελβούρνη οι ερευνητές του CERN

Μιλούν στη Μελβούρνη οι ερευνητές του CERN

 
Σε εξέλιξη η παρουσίαση της έρευνας για το σωματίδιο του Θεού

 

ΤΑ ΝΕΑ 4.7.2012

ανανέωση: 5.7.12, 8.35 μ.μ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου των επιστημόνων του CERN για τα αποτελέσματα της αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς, γνωστού και ως σωματίδιο του Θεού. Οι ερευνητές τονίζουν πως «είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν κάτι που μοιάζει με το Χιγκς», το σωματίδιο που θα επιβεβαίωνε ότι γνωρίζουμε πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.<br> <b> Δείτε ζωντανά την παρουσίαση από τη Μελβούρνη </b>

Οι ειδικοί πάντως, επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί οριστικά η ανακάλυψη πριν από τον Οκτώβριο.
H παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2012 ξεκίνησε στη Μελβούρνη στις 10 ώρα Ελλάδας, όπου πραγματοποιείται το διεθνές συνέδριο Φυσικής υψηλών ενεργειών, και είναι διαθέσιμη ως webcast στο δικτυακό τόπο του CERN.

Στην παρουσίαση θα είναι παρόντες ο Βρετανός Πίτερ Χιγκς και άλλοι επιστήμονες που βοήθησαν στη διατύπωση της θεωρίας για τον μηχανισμό του Χιγκς στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Οι υπεύθυνοι του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, ενός από τα ακριβότερα πειράματα όλων των εποχών, προσπάθησαν να κρατήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να δικαιολογήσουν το κόστος και την απαίτηση να τηρηθούν οι τεχνικές απαιτήσεις για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

Παρά την απαγόρευση δηλώσεων που είχε επιβληθεί στους ερευνητές, ανεπίσημες δηλώσεις που έγιναν μέσα στην εβδομάδα αποκάλυψαν ότι οι ανιχνευτές ATLAS και CMS, κατέγραψαν ίχνη ενός σωματιδίου που μοιάζει με περιβόητο το μποζόνιο του Χιγκς.
Σε βίντεο που εμφανίστηκε κατά λάθος στο δικτυακό τόπο του CERN, o εκπρόσωπος του CMS αναφέρει ότι το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε διασπάται σε δυο φωτόνια, έχει ακέραιη ιδιοστροφορμή (spin) και έχει μάζα 130 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πρωτονίου – δηλαδή γύρω στα 121 γιγαηλεκτρονιοβόλτ (Gev).

Για να γίνει επισήμως δεκτή η ανακάλυψη, οι ερευνητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι το νέο σωματίδιο συμπεριφέρεται όπως το Χιγκς. Επιπλέον, το επίπεδο βεβαιότητας για τον εντοπισμό του σωματιδίου πρέπει να φτάνει τα 5 σίγμα, κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότητα να οφείλονται σε λάθος οι παρατηρήσεις είναι μόλις 0,00006%.

Σε περίπτωση που το Χιγκς τελικά δεν υπάρχει, ή δεν συμπεριφέρεται σύμφωνα με το αναμενόμενο, οι θεωρητικοί φυσικοί θα αναγκάζονταν να αναθεωρήσουν, πιθανώς εκ βάθρων, το αγαπημένο τους Καθιερωμένο Μοντέλο, δηλαδή τις εξισώσεις που περιγράφουν τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά των υποατομικών σωματιδίων.

Στην αρχική του μορφή, το μοντέλο ήταν ασύμβατο με την έννοια της μάζας. Οι Πίτερ Χιγκς και άλλοι ερευνητές πρότειναν την ύπαρξη ενός πεδίου, του πεδίου Χιγκς, το οποίο από μαθηματική άποψη λύνει το πρόβλημα: όσο μεγαλύτερη «αντίσταση» συναντά ένα σωματίδιο καθώς περνά μέσα από το πεδίο, τόσο μεγαλύτερη είναι η μάζα του.

Το μποζόνιο του Χιγκς είναι μια εκδήλωση αυτού του μηχανισμού, επομένως η ανακάλυψή του θα επιβεβαίωνε ότι το πεδίο του Χιγκς είναι όντως αυτό που δίνει στην ύλη τη μάζα της.

Η πιθανότητα να έχει όντως ανακαλυφθεί ένα σωματίδιο σαν το Χιγκς στο CERN ενισχύεται από τα δεδομένα που παρουσίασαν τη Δευτέρα ερευνητές του αμερικανικού επιταχυντή Tevatron στο εργαστήριο Fermilab: Η ανάλυση ενός ωκεανού δεδομένων που συγκεντρώθηκαν στον προκάτοχο του LHC δείχνει ότι η πιθανότητα να ανιχνεύθηκε κάτι που μοιάζει με το Χιγκς φτάνει το 999 τοις χιλίοις.

Σχολείο

Σχετικά Άρθρα

Το σωματίδιο του Θεού ίσως δεν είναι πια αόρατο

Το σωματίδιο του Θεού ίσως δεν είναι πια αόρατο

Οι επιστήμονες του CERN είναι αισιόδοξοι πως βρέθηκε επιτέλους το περίφημο μποζόνιο του Χιγκς

Διάχυτη ήταν αργά χθες το βράδυ στους επιστήμονες στο CERN η αισιοδοξία ότι επιτέλους βρέθηκαν πιο κοντά από ποτέ στην ανακάλυψη του περίφημου μποζονίου του Χιγκς.

Ορισμένοι μάλιστα έλεγαν ότι οι ενδείξεις για την ύπαρξή του είναι τόσο ισχυρές, ώστε «μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι επιτέλους ανακαλύφθηκε».

Το αόρατο σωματίδιο, που η ύπαρξή του προτάθηκε πριν από περίπου μισό αιώνα και έγινε ευρύτερα γνωστό ως σωματίδιο του Θεού, φαίνεται πως χαμογέλασε έστω και στιγμιαία στους εκατοντάδες επιστήμονες που το αναζητούσαν επί μήνες στις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του CERN.

Σήμερα το πρωί, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από μερικά 24ωρα, αναμενόταν να δοθεί επίσημη συνέντευξη Τύπου για να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των ερευνών που αποσκοπούσαν στην επιβεβαίωση ή όχι της ύπαρξής του.

Οι ειδικοί θα ανέφεραν, σχεδόν με απόλυτη βεβαιότητα όπως έλεγαν οι τελευταίες πληροφορίες, ότι το εν λόγω σωματίδιο υπάρχει, καθώς τα «έντονα» ίχνη του εντόπισαν και οι δύο ανεξάρτητες ομάδες ειδικών που το αναζητούσαν με διαφορετικά πειράματα (ATLAS και CMS) στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN.

Λίγη ώρα, δε, πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου, δύο έλληνες πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν στα πειράματα (ATLAS) επιβεβαίωσαν στα «ΝΕΑ» τις πολύ ισχυρές ενδείξεις που είχαν προκύψει για την ύπαρξη του σωματιδίου, και μάλιστα σε 160 περιπτώσεις.

Οπως αναμενόταν να ανακοινωθεί σήμερα το πρωί από την ομάδα των επιστημόνων του πειράματος ATLAS, στην οποία να σημειωθεί ότι μετείχαν 3.000 φυσικοί και μηχανικοί, «εντοπίστηκε νέο σωματίδιο με μάζα 126,5 GeV/C2, το οποίο – σύμφωνα με τους θεωρητικούς υπολογισμούς – ανταποκρίνεται στο υπό αναζήτηση σωματίδιο Χιγκς».

Θεωρούμε βέβαιη την ύπαρξή του, είπε στα «ΝΕΑ» από το CERN, όπου βρισκόταν, ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και υπεύθυνος της Ελληνικής Ερευνητικής Ομάδας ATLAS.

«Υστερα από μελέτη 600.000 υποψήφιων γεγονότων (σωματιδίων), από τα οποία παρέμειναν περίπου 7.000 γεγονότα, εντοπίστηκαν 160 με τη μάζα του σωματιδίου Χιγκς», πρόσθεσε ο έλληνας ειδικός.

Η ενδεχόμενη ανακάλυψη λοιπόν του σωματιδίου θεωρείται πάρα πολύ σημαντική, καθώς – όπως ανέφερε αργά χθες το βράδυ η Χριστίνα Κουρκουμέλη, καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – με τον τρόπο αυτό προστίθεται το τελευταίο κομμάτι στη θεωρία του Καθιερωμένου Προτύπου, που αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο ερμηνευτικό εργαλείο για να κατανοήσουμε το πώς συμπεριφέρεται ο κόσμος που μας περιβάλλει. Από τους γαλαξίες και τα αστέρια μέχρι τη ζωή μας πάνω στη Γη.

Η κ. Κουρκουμέλη ήταν από τους επιστήμονες που από το 1998 συνέβαλε στη δημιουργία και το στήσιμο του περίπλοκου μηχανολογικού εξοπλισμού στο CERN. Οπως λέει η ίδια στα «ΝΕΑ», το μποζόνιο του Χιγκς είναι ουσιαστικά το σήμα κατατεθέν μιας πολύ σημαντικής κατάστασης που επικρατεί παντού στο Σύμπαν και η οποία λέγεται πεδίο Χιγκς.

Αυτό το πεδίο είναι εκείνο που προσδίδει μάζα στα σωματίδια. «Το πεδίο Χιγκς θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με μια θάλασσα από ιξώδες υγρό, στην οποία καθώς διέρχονται τα σωματίδια επιβραδύνονται και αποκτούν μάζα. Κάθε πεδίο έχει και το σωματίδιό του και εφόσον ανακαλύφθηκε το σωματίδιο επιβεβαιώνεται και η θεωρία για την ύπαρξη του πεδίου που προσδίδει μάζα στο Σύμπαν». Να γιατί παρομοιάστηκε το μποζόνιο του Χιγκς και ως σωματίδιο του Θεού.

Εφόσον η διεθνής επιστημονική κοινότητα αποδεχτεί την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς, θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για μια καινούργια φυσική που θα στρέψει το βλέμμα της σε πολύ πιο περίπλοκα φαινόμενα που έχουν ελάχιστα έως καθόλου κατανοηθεί, όπως η λεγόμενη σκοτεινή ύλη.

Σχολείο

Διαβάστε επίσης:

CERN: Βρήκαμε ένα νέο σωματίδιο, που ταιριάζει σε όσα ξέρουμε για το μποζόνιο του Χιγκς

Το σωματίδιο του Θεού ίσως δεν είναι πια αόρατο

Editor’s choice

How to explain Higgs boson discovery

Don't try this one: Professor Peter Higgs with a description of the Higgs model.

Everyone’s talking about the ‘God particle’ – but what if someone asks you to explain it. Well, it depends if it’s an A-level physics student or a religious fundamentalist. Just use our guide

 • Higgs-like discovery from the inside

  4 Jul 2012:

  Jon Butterworth: Inventing a whole-universe-filling-field to make your maths come out right is quite extreme. But it might just have worked.

 • Higgs boson 1 day ago

  How to explain Higgs boson discovery

  4 Jul 2012:

  Everyone’s talking about the ‘God particle’ – but what if someone asks you to explain it. Well, it depends if it’s an A-level physics student or a religious fundamentalist. Just use our guide

 • Comment is free 1 day ago

  Should people stop calling Higgs boson the ‘God particle’?

  4 Jul 2012: Poll

  As scientists at Cern have announced that the formerly theoretical Higgs boson actually exists, should its erstwhile nickname, the ‘God particle’, be dropped?

 • Higgs boson 1 day ago

  Cern scientists announce Higgs boson discovery – video

  4 Jul 2012: Video (1min 13sec)

  Scientists at the Cern research centre in Switzerland reveal they have found a new subatomic particle that could be the Higgs boson

 • Comic sans 1 day ago

  Higgs boson and Comic Sans: the perfect fusion

  4 Jul 2012:

  There is outrage on Twitter over Cern’s use of Comic Sans on presentation slides. But if ever there was an announcement that needed to be made in an easy-to-read font, it’s this one

 • Comment is free 1 day ago

  The Higgs boson discovery is another giant leap for humankind

  4 Jul 2012: Themis Bowcock: The Cern discovery of the Higgs particle is up there with putting man on the moon – something all humanity can be proud of

 • clip_image001

  Pawlov Peter: Lilac

  Κατηγορίες:επιστήμη Ετικέτες: ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s

  Αρέσει σε %d bloggers: