Αρχική > εκπαίδευση > Οδηγίες για σωστό μηχανογραφικό

Οδηγίες για σωστό μηχανογραφικό

clip_image001

 

Οι υποψήφιοι, αφού κατάφεραν να περάσουν τον σκόπελο των πανελλαδικών, που φέτος ήταν οι πιο δύσκολες της τελευταίας δεκαετίας, τόσο όσον αφορά τα απαιτητικά θέματα όσο και τα λάθη που υπήρξαν σε ορισμένα ερωτήματα, καλούνται να στρέψουν την προσοχή τους στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Προτού όμως το κάνουν αυτό, θα πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν από τα λύκειά τους τον κωδικό ασφαλείας έως τις 22 Ιουνίου. Για την απόκτηση του κωδικού, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο, οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία τους προσκομίζοντας την αίτηση συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Αφού αποκτήσουν τον κωδικό, μπορούν να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας http://www.exams.minedu.gov.gr για να δουν το μηχανογραφικό δελτίο, αλλά και να το συμπληρώσουν δοκιμαστικά, μια και από πέρυσι η υποβολή του γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει και να αποθηκεύσει τις σχολές που επιθυμεί και στη συνέχεια να κάνει όσες τροποποιήσεις επιθυμεί έως την οριστική κατάθεση από τις 18 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου. Δεδομένου ότι οι βαθμοί θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου, τα παιδιά θα έχουν τουλάχιστον ένα πενθήμερο στη διάθεσή τους να μελετήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο και να επιλέξουν σχολές σε συνάρτηση με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να είναι το βασικό τους κριτήριο. Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι μαθητές είναι ότι «συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους λαμβάνοντας υπόψη τις περσινές βάσεις εισαγωγής». Βεβαίως, δεν αποκλείεται οι βάσεις σε ορισμένες σχολές να παραμείνουν ίδιες με αυτές της προηγούμενης χρονιάς, με μικρές αποκλίσεις. Ωστόσο, υποψήφιοι έχουν χάσει σχολές επειδή δεν τις συμπεριέλαβαν θεωρώντας ότι θα διατηρήσουν την υψηλή βαθμολογία που είχαν πέρυσι. Ειδικά φέτος που αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων οι μαθητές δεν πρέπει να αποκλείσουν καμία σχολή, όσο υψηλή βαθμολογία κι αν είχε άλλες χρονιές.

Σε κάθε περίπτωση το ιδανικό είναι τα παιδιά την ώρα που συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους να λαμβάνουν ως γνώμονα :

α)το αντικείμενο σπουδών που προσελκύει το ενδιαφέρον τους.

β)Δευτερευόντως, λόγω συνθηκών οικονομικής κρίσης, οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν, σε συνεννόηση με την οικογένειά τους, για το κατά πόσο υπάρχει η χρηματική άνεση να σπουδάσουν εκτός του τόπου κατοικίας τους.

Προσοχή! οι μαθητές πρέπει να διπλοτσεκάρουν το μηχανογραφικό τους δελτίο προτού το υποβάλλουν οριστικά. Να μη βιαστούν, για να είναι απολύτως σίγουροι ότι έχουν συμπληρώσει με τη σωστή σειρά τις σχολές που τους ενδιαφέρουν και να εξαντλήσουν τον αριθμό των σχολών που τους επιτρέπεται να βάλουν. Πολλά παιδιά, έχοντας υπέρμετρη σιγουριά ότι «πιάνουν» τη σχολή που θέλουν, αρνούνται πεισματικά να προσθέσουν κι άλλες που τους αρέσουν λιγότερο και αυτό μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο για την εισαγωγή τους.

Επίσης, πέρυσι μαθητές με καλούς βαθμούς παραλίγο να μην μπουν σε κάποια σχολή επειδή δεν οριστικοποίησαν το μηχανογραφικό τους. Φέτος προβλέφθηκε οι διευθυντές των σχολείων να παρακολουθούν τη λίστα του λυκείου τους όπου θα εμφανίζεται ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων, ο αριθμός αυτών που έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους και όσων έχουν υποβάλει μη οριστικοποιημένο μηχανογραφικό. Παρ’ όλα οι μαθητές πρέπει να περάσουν μια βόλτα από το σχολείο τους για να σιγουρευτούν ότι υπέβαλαν επιτυχώς το μηχανογραφικό τους.

Ειδικές κατηγορίες: Ευνοϊκές ρυθμίσεις και δικαιολογητικά

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι υποψήφιοι που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) θα πρέπει κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου να λάβουν υπόψη ότι δεν επιτρέπονται οι μετεγγραφές. Όμως έχει ληφθεί ειδική μέριμνα γι’ αυτούς, καθώς θα καταλάβουν το 15,9% των θέσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ την προηγούμενη χρονιά το αντίστοιχο νούμερο ήταν 10,9%. Παράλληλα, πρέπει να προστεθεί και το ποσοστό του 3% επί του αριθμού των εισακτέων, το οποίο θα δοθεί σε περσινούς αποφοίτους που κατατάσσονται στις ειδικές κατηγορίες.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μια και καταργήθηκε το ηλικιακό όριο των 26 ετών και το εισοδηματικό κριτήριο που ίσχυε έως το 2011. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια προσπάθεια να αποκατασταθούν τυχόν αδικίες για τους υποψηφίους ειδικών κατηγοριών, που διαγωνίστηκαν πέρυσι στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όσα παιδιά, τα οποία προέρχονται από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, δεν έχουν ακόμα παραλάβει τον κωδικό τους θα πρέπει εκτός από την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις και την ταυτότητά τους να προσκομίσουν στο σχολείο τους και τα σχετικά δικαιολογητικά. Αυτά θα ελεγχθούν από τον διευθυντή του λυκείου τους για να χαρακτηριστούν «ειδική περίπτωση», αλλιώς αμέσως μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την παραλαβή του κωδικού ασφαλείας θα ενταχθούν αυτομάτως στη γενική κατηγορία υποψηφίων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχει θεσπίσει το υπουργείο Παιδείας.

 

http://3lykzografou.wordpress.com/2012/06/17/%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%89%cf%83%cf%84%cf%8c-%ce%bc%ce%b7%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c/

Πηγή : http://www.infomathisi.gr/

Σχολείο

ΤΑ ΝΕΑ 21.6.12

Το Μηχανογραφικό και οι προβλέψεις

 

Οφείλουμε να είμαστε φέτος πολύ επιφυλακτικοί. Και επίσης οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε στα χιλιάδες νοικοκυριά που αναζητούν και πιέζουν να μάθουν «πού θα πάνε οι βάσεις», σε μια λογική που έχουμε όλοι μας να δούμε το μέλλον, ότι στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου δεν χρειάζεται να λάβουν υπόψη τους καμιά πρόβλεψη. Εξάλλου, καμιά πρόβλεψη για την κίνηση των βάσεων δεν μπορεί, ακόμη κι αν «πέσει μέσα», να βοηθήσει σε «εξυπνότερες κινήσεις» στο Μηχανογραφικό Δελτίο.

Ο πιο σίγουρος και σωστός χειρισμός των τμημάτων στο Μηχανογραφικό Δελτίο γίνεται όταν ο υποψήφιος σημειώνει τις σχολές με τον τρόπο που θα τις σημείωνε πριν καν δώσει εξετάσεις, πριν πάρει τη βαθμολογία του. Απλώς για φέτος οφείλει να γνωρίζει ότι αν δεν ανήκει στην ειδική κατηγορία εισακτέων, δεν μπορεί να πάρει μετεγγραφή, δεν υπάρχουν αντιστοιχίες τμημάτων, όπου μπει εκεί θα μείνει.

 

Θολή η κατάσταση στις ειδικές κατηγορίες

Πολύπλοκα είναι φέτος τα πράγματα στις βάσεις εισαγωγής των ειδικών κατηγοριών των υποψηφίων. Πέρσι είχαμε, σε όλες τις περιπτώσεις, χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής στις ειδικές κατηγορίες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες βάσεις εισαγωγής στη γενική κατηγορία υποψηφίων. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις στις ειδικές κατηγορίες είχαμε σημαντικά χαμηλότερες βάσεις σε σχέση με τη γενική κατηγορία ενώ δεν έλειψε και η πρόσβαση σε αρκετές σχολές με μόρια «κάτω από τη γη». Φέτος έχουμε δύο διαφοροποιήσεις που δυσκολεύουν τις εκτιμήσεις και θολώνουν μια αντίστοιχη επανάληψη βάσεων εισαγωγής, αντίστοιχων με τις περσινές.

Η πρώτη διαφοροποίηση είναι οι προσφερόμενες θέσεις οι οποίες είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι και αυτό, βεβαίως, σπρώχνει τις βάσεις προς τα κάτω. Η δεύτερη διαφοροποίηση αφορά στον αριθμό των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών. Οι ειδικές κατηγορίες «μεγάλωσαν» περιλαμβάνοντας και άλλες ειδικές κατηγορίες και ως εκ τούτου είναι σίγουρο ότι ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι μεγαλύτερος από πέρσι.

Παράλληλα, κάποιες αλλαγές που θα ισχύσουν για πρώτη φορά φέτος και έχουν σχέση με το εισόδημα των υποψηφίων καθώς και με τη δυνατότητα να κινηθούν σε ευρύτερες περιοχές κ.λπ. είναι πιθανόν να μην επιτρέψουν πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις βάσεις των ειδικών κατηγοριών και στις βάσεις της γενικής κατηγορίας.

Σχολείο

Μάρνυ Παπαματθαίου, ΤΟ ΒΗΜΑ 20.6.12 

Πανελλαδικές: Την ερχόμενη εβδομάδα οι βαθμολογίες

Αναμένεται πτώση στην θετική – τεχνολογική κατεύθυνση

Πανελλαδικές: Την ερχόμενη εβδομάδα οι βαθμολογίες

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψήφιων στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες και αναμένεται μεγάλη αποτυχία στα μαθήματα της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (μαθηματικά, φυσική κλπ.)

Στο μεταξύ «τρέχει» η προθεσμία για την συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, για την οποία και οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν τις βαθμολογίες τους. Η προθεσμία λήγει στις 5 Ιουλίου οπότε εάν οι βαθμολογίες ανακοινωθούν προς το τέλος της εβδομάδας, οι υποψήφιοι θα έχουν λίγο χρόνο για να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους.

Σε ό,τι αφορά τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας εκτιμούν ότι τα ονόματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Σχετικά με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης και μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ειδικών κατηγοριών (Έλληνες του εξωτερικού, Αλλοδαποί-Αλλογενείς, Ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις), από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι θα γίνει για τους:

– Έλληνες του εξωτερικού, από Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012 μέχρι και Κυριακή 15 Ιουλίου 2012.

– Αλλοδαπούς – Αλλογενείς, από Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012 μέχρι και Κυριακή 22 Ιουλίου 2012.

Ακόμη οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και κατέχουν πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης από τις αρμόδιες επταμελής επιτροπές που είχαν συσταθεί σε συγκεκριμένα δημόσια ή πανεπιστημιακά νοσοκομεία, προκειμένου να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2012, θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, μηχανογραφικό δελτίο, το Σεπτέμβριο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Η ηλεκτρονική υποβολή θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου www.minedu.gov.gr.

 

Σχολείο

Πιο χαμηλά φέτος ο πήχης εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Εν αναμονή της γνωστοποίησης των βαθμολογικών τους επιδόσεων βρίσκονται οι χιλιάδες υποψήφιοι που συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές και ολοκληρώθηκαν πριν από 8 ημέρες.

Εν αναμονή της γνωστοποίησης των βαθμολογικών τους επιδόσεων βρίσκονται οι χιλιάδες υποψήφιοι που συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές και ολοκληρώθηκαν πριν από 8 ημέρες.

Πιο χαμηλά φέτος ο πήχης εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Τα αποτελέσματα με τις βαθμολογίες στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο 5θήμερο του Ιουνίου. Από τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων, άλλωστε, θα εξαχθούν τα βασικότερα συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων στις σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ όλων των επιστημονικών πεδίων.

Ήδη, πάντως, έχει διαφανεί από τη δυσκολία των θεμάτων σε πολλά μαθήματα «κλειδιά», αλλά και τα στοιχεία που έρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα, πως οι βάσεις σε πολλά τμήματα των πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων θα πέσουν. Η πτώση των βάσεων, ωστόσο, δεν θα είναι ενιαία και δεν θα επηρεάσει με τον ίδιο τρόπο όλα τα επιστημονικά πεδία.

Αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων που ανακοινώθηκε στις 10 Μαΐου από το υπουργείο Παιδείας, θα είναι συνολικά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, θα εισαχθούν 76.094 υποψήφιοι, από τους οποίους οι 44.381 θα μπουν στα πανεπιστήμια και οι 31.713 σε τεχνολογικά ιδρύματα. Οι «τυχεροί» της φετινής χρονιάς είναι όσοι υπάγονται σε ειδικές κατηγορίες, καθώς οι θέσεις γι’ αυτούς αυξάνονται κατά 4.084. Ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός δεν θα είναι μεγάλος για τις περισσότερες σχολές και οι βάσεις -εκτιμούν ειδικοί αναλυτές- θα κατρακυλήσουν σε πολλά τμήματα, ιδίως της επαρχίας. Στις 76.094 θέσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να προστεθούν και οι 955 που θα διατεθούν για τις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού. Ο φετινός αριθμός θέσεων για τις ΑΕΝ είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι (είχαν διατεθεί 811).

Εκκρεμούν ακόμη οι θέσεις στις Αστυνομικές και Στρατιωτικές σχολές, οι οποίες αφορούν χιλιάδες υποψηφίους που θέλουν να εξασφαλίσουν μία θέση στον δημόσιο τομέα.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σημαντική πτώση των αριστούχων στα 3 από τα 5 μαθήματα γενικής παιδείας καταγράφονται στα βαθμολογικά κέντρα όλης της χώρας, ενώ στα υπόλοιπα οι υποψήφιοι φαίνεται να κινούνται στα περσινά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις.

 • Στη Νεοελληνική Γλώσσα, οι άριστες βαθμολογίες (18-20) στο μάθημα αυτό κυμαίνονται μεταξύ 1-2%. Όπως τονίζουν οι βαθμολογητές στο ΕΘΝΟΣ, από τα πρώτα γραπτά που διόρθωσαν κρίνουν ότι σχεδόν το 35-40% των υποψηφίων θα βαθμολογηθεί με μέτριους βαθμούς δηλαδή μεταξύ 12-15, ενώ πολύ υψηλά θα είναι και τα ποσοστά κάτω της βάσης και πάντως κοντά στο 25%.
 • Στη Βιολογία, εκτιμάται πως οι βαθμολογίες θα είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ το άριστα θα είναι για λίγους με βαθμολογητές να υποστηρίζουν ότι το ποσοστό μπορεί να πέσει μέχρι και το 15%. Οι πολύ καλοί μαθητές, φέτος θα πρέπει να περιμένουν βαθμούς μεταξύ 15-17.
 • Στην Ιστορία, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι οι βαθμολογίες θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Ως εκ τούτου, τα άριστα γραπτά δύσκολα θα ξεπεράσουν το 7%, ενώ πάνω από τους μισούς δεν θα πιάσουν τη βαθμολογική βάση.

Σοβαρότατες δυσκολίες αντιμετώπισαν και όσοι διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά και στα Στοιχεία Στατιστικής. Κάτω από τη βάση εκτιμάται ότι θα βρεθούν 4 στα 10 γραπτά, ενώ στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα (18-20) το ποσοστό θα πέσει κάτω από το 20%. Στη Φυσική οι βαθμολογητές προετοιμάζουν τους υποψηφίους για πτώση των αριστούχων και αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ
Πεσμένες οι επιδόσεις

Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα της Φυσικής και Μαθηματικών, είναι σαφώς χειρότερες από τις ήδη κακές περσινές.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αναφέρουν βαθμολογητές. Τρεις στους τέσσερις υποψηφίους δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση, ενώ το ερώτημα Γ4 απάντησε μόλις το 7% των υποψηφίων.

Αντίστοιχα στα Μαθηματικά οι αριστούχοι μπορεί να πέσουν κάτω από το περσινό 3% ενώ τα γραπτά που θα βαθμολογηθούν κάτω της βάσης, ίσως φτάσουν το 75%.

Αντίθετα, αύξηση των αριστούχων θα πρέπει να αναμένουν όσοι διαγωνίστηκαν στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι οι υποψήφιοι που θα βρεθούν στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα 18-20 είναι πιθανό να φτάσουν κοντά στο 35%, από 30% πέρυσι.

Περίπου 1 στους 3 αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 12-17,9 ενώ λιγότεροι από πέρυσι και συγκεκριμένα 1 στους 4 δεν θα καταφέρει να περάσει τη βαθμολογική βάση.

Τέλος, στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον δεν θα υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Σχεδόν 1 στους 3 θα κινηθούν σε μεσαίες και καλές βαθμολογίες (12-17,9), ενώ κοντά στο 15% των υποψηφίων θα καταφέρει να αριστεύσει.

ΘΕΤΙΚΗ
Χειρότερα από πέρυσι

Χειρότερες αναμένονται οι βαθμολογίες στην πλειονότητα των μαθημάτων της θετικής κατεύθυνσης. Σε Μαθηματικά και Φυσική, καταγράφεται «πανωλεθρία», στη Χημεία δεν φαίνονται μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι καλύτερες επιδόσεις στη Βιολογία δεν εξισορροπούν τη γενική άσχημη εικόνα.

Αναλυτικά, στη Χημεία τα ποσοστά των αριστούχων και φέτος θα είναι σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που ευνοεί όσους θέλουν να εισαχθούν στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στους 3 υποψηφίους θα εξασφαλίζει το πολυπόθητο άριστα

Περίπου το 35% των μαθητών θα κινηθεί στις μεσαίες προς ανώτατες βαθμολογικές κλίμακες (12-17,9), ενώ 1 στους 5 δεν θα πιάσει τη βαθμολογική βάση.

 • Στη Βιολογία οι επιδόσεις θα είναι λίγο καλύτερες σε σχέση με την περσινή χρονιά, όπου είχε σημειωθεί πανωλεθρία.

Ειδικότερα, προοιωνίζεται άνοδος στα ποσοστά των αριστούχων (θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 25%) λένε καθηγητές από διάφορα βαθμολογικά κέντρα της Αττικής.

 • Αντίθετα, στα Μαθηματικά τα θέματα ήταν δυσκολότερα από τα περσινά και οι επιδόσεις αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια πορεία.

Οι αριστούχοι μπορεί και να πέσουν κάτω από το 10% ενώ περίπου 1 στους 3 θα κινηθεί μεταξύ 12-17,9.

 • Τέλος, στη Φυσική, αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από διάφορα βαθμολογικά κέντρα καθώς οι αριστούχοι είναι μετρημένοι στα… δάχτυλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για το επίμαχο ερώτημα Γ4 το οποίο αρχικώς αποφασίστηκε να ακυρωθεί εξαιτίας ελλιπούς διατύπωσης, ενώ τρεις ημέρες αργότερα, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων με νέα οδηγία γνωστοποίησε ότι το υποερώτημα θα βαθμολογηθεί κανονικά.

Το ερώτημα απάντησε μόλις το 10% της Θετικής Κατεύθυνσης.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ
Προς οριακή πτώση

Στα περσινά επίπεδα φαίνεται πως κινούνται οι επιδόσεις στα 4 μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης, γεγονός που φαίνεται πως θα οδηγήσει σε μικρές αυξομειώσεις των βάσεων συγκριτικά με πέρυσι. Τα τελευταία στοιχεία, δείχνουν πως θα είναι λίγο καλύτερες οι επιδόσεις σε Αρχαία και Λατινικά, ενώ στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και Ιστορία οι επιδόσεις θα είναι στα περσινά επίπεδα ή και οριακά χαμηλότερες για ορισμένες βαθμολογικές κλίμακες.

 • Αναλυτικά, στα Αρχαία φαίνεται πως οι επιδόσεις θα είναι λίγο καλύτερες από πέρυσι, χωρίς όμως τα ποσοστά των αριστούχων να αυξάνονται σημαντικά (δύσκολα θα ξεπεράσουν το 5%). Περίπου 1 στους 3 κινείται μεταξύ 12-17,9, ενώ λιγότεροι από πέρυσι θα είναι όσοι βρεθούν κάτω από τη βάση.
 • Στα Λατινικά οι καλοί μαθητές, εκτιμούν έμπειροι Φιλόλογοι, έχουν φέτος τη δυνατότητα να ανέβουν «σκαλοπάτι» και να κινηθούν σε βαθμολογίες μεταξύ 18-20.

Ως εκ τούτου, στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 αναμένεται να βρεθεί σχεδόν το 20% των υποψηφίων θεωρητικής κατεύθυνσης, γεγονός που θα τους δώσει «πόντους» για τις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου. Περίπου 4 στους 10 υπολογίζουν οι καθηγητές θα κινηθούν μεταξύ 12-17,9 ενώ τα γραπτά που δεν θα ξεπεράσουν τη βάση ίσως πέσουν και κάτω από το 35% (από 37,42% που ήταν πέρυσι).

 • Στη Νεοελληνική Λογοτεχνία δεν προβλέπονται μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το 2011.

Εκτιμάται πως μόλις το 5% με 6% θα καταφέρει να βρεθεί στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα, ενώ 1 στους 4, δεν θα περάσει τη βάση.

 • Τέλος, και στην Ιστορία οι επιδόσεις των υποψηφίων κινούνται στα περσινά επίπεδα. Ως εκ τούτου, οι αριστούχοι θα κινηθούν λίγο κάτω από το 20%, ενώ ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων, όπως συνηθίζεται άλλωστε κάθε χρόνο, το οποίο μπορεί να φτάσει και το 40%, δεν θα πιάσει τη βαθμολογική βάση.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ, ΕΘΝΟΣ 13.6.12

mhxanografiko

 1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: